|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:56 am
кучефилът - дегенерат на човешкия род
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
ми убу. тука някой спомена за рязане на метал с лазер. лазерите с които се реже метал са огромни, абсолютно непреносими, харчат ток и вода като лами и въпреки това с тях не можеш да убиеш нищо по-голямо от врабче. ако вземеш такъв лазер и просто го насочиш към тяло на човек или куче, ще го опариш силно, но няма да го убиеш. в популярните представи лазера представлява тънък лъч с огромна енергия, но на практика не е така. мощните лазери се генерират в сравнително дебел лъч, иначе нали се сещаш ще си стопят собствените огледала и работно тяло. лъчът се отвежда до мястото където ще се ползва и там се фокусира. фокусира се с леща, така че зоната в която има нужната за рязане концентрация е много малка.
ако лазера ставаше за оръжие, отдавна щеше да се въведе, това за конвенциите са глупости.
|
| Чет Фев 21, 2008 9:19 pm |
|
 |
|
sthx
|

Конвенциите не са глупости. Има ги и за химическите оръжия и за противопехотните мини. И се изпълняват в една или друга степен.
Защо си преставяте, че оръжието трябва само да реже и да пробожда? Химическото оръжие не прави нито едното нито другото и пак се води оръжие.
Един твърдотелен лазер ( типично Nd:YAG ) с подходяща оптика от пред (не фокусираща , а колимираща) е способен да ослепи човек на няколко километра разстояние. Необходим е и един добре юстиран прицел, разбира се. Върви си противника и изведнъж всичко за него става черно за цял живот. Не стига, че вече не става за нищо, ами ще бъде допълнителна грижа за околните си. Това не е ли оръжие? Безшумно и невидимо.
В чекмеджето имам два филипсовски полупроводникови лазерни диода с асферична оптика отпред. Дълги са към 40мм. На 1 километър петното им е 20см. Произвдени са преди повече от 20 години. Който си има понятие от лазери знае, че не може да се сравнява по качество лазерното лъчение на полупроводников лазер с който и да е било друг вид по простата причина , че базата между огледалата на полупроводниковия лазер е много малка.
Това, че това оръжие не е разпространено масово не значи , че не е разработено. Разработено е и се крие по лабораториите. Само искам да припомня, че през втората световна война никоя от страните не е прибягнала до използване на химическо оръжие.
Който не вярва ,че лазер може да го ослепи , нека погледне примерно как генерира един хелий-неонов лазер. Само нека да е маломощен - части от миливата, щото не отговарям. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Фев 21, 2008 11:34 pm |
|
 |
|
zaphod
|
sthx, способността на лазера да ослепява е също толкова митична колкото и способността да убива. лазерът не ослепява, а прави скотоми. една скотома съвсем не те прави сляп, дори всеки си има по рождение. освен това за "ослепяване" пак си се иска мощност. лазерчетата по 2 лева дето са пише да не се насочват в очите, даже ги бяха забранили уж, но мощността им е далеч по-ниска от необходимата за образуване на скотома. тия лазерчета са по 3 миливата, а аз не веднъж съм гледал директно във колимиран лазер от записвачка (90 миливата), при импулс на лазера 1 милисекунда и още нищо ми няма на очите. все пак лазера от записвачка може вероятно да направи скотома, понеже пали хартия от воле (фикусиран разбира се). но така или иначе да разчиташ на подобни "оръжия" е по-несериозно от това да ползваш детско пистолетче с капси.
|
| Чет Фев 21, 2008 11:58 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Лазерите които съм виждал за рязане на метал наистина вършат работа само във фокусното разстояние - това беше и предишният ми коментар. Методът за следене по вертикалната ос (предполага се лист материал в хоризонталната равнина) беше прост капацитивен датчик, чийто изход отиваше във управлението.
|
| Пет Фев 22, 2008 12:46 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|

Всъщност лазерна показалка от 5 лева вероятно може да бъде оръжие
срещу кучета.... Не като ги гори или ослепява, де.
Имах следното преживяване (кво става, тука само Зейфод и аз ли ще си
разказваме преживяванията с кучета): през една къща от нас съседите имат
едно (сега са две, ама тогава беше едно) черно куче, вълчеподобно, ама черно.
Оградата им е телена мрежа, и веднага след нея почва стръмен наклон навътре
към двора им, 4-5 метра, при може би 2-3 метра денивелация. Та това куче много
обичаше да ходи по тясната пътечка отвътре на оградата и да ме лае, като
минавам - докато един ден както ме лаеше не се обърнах рязко, скачайки към
него със съответен рев. Онова се шашардиса, побягна, спъна се и се претърколи
поне два пъти по наклона надолу. Оттогава ме лае много по-усърдно, ама от
малко по-далечко...
И една вечер по тъмно, като се прибирах, ме усети отдалече и започна да ме лае
(както винаги).
А аз носех тоя път лазерна показалка и му светнах в очите...
Следващия път, като минавах по тъмно, първо отиде в другия край на двора
и започна да ме лае чак надничайки иззад къщата
Другото им такова куче пък, малко по-нестрахливо, и то се научи да лае
по мене от майка си (онова, баш страхливото куче му е майка). Добре, ама
един път като се спрях, та да му направя един клип с апарата както лае
и се пеняви насреща ми, и то избяга на майната си някъде... И едно друго
така - друга къща - то пък мушкаше главата си между решетките, та да ме лае
по-ефикасно. Е щеше да си я откъсне в бързината да избяга, като се
спрях и обърнах обектива към него, тъпа твар, не ми даде да си направя
клипа и то...
Та лазерите, както и други работи, са си мултифункционални 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Фев 22, 2008 1:08 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Едно басче, че мога да ти направя лазер да трепе куче на 50 м? 
|
| Пет Фев 22, 2008 2:08 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Абе сега си спомням навремето като бях в казармата имаше едни камиони с безумни руски машини за "свръзка". Те си бяха повече оръжие де, щото ако някой се излъже да застане отпред докато това чудо предава, в най добрия случай гледа жени безпомощно за няколко дена. В малко по-лошия случай (демек повече време престояно където трябва) собственото ти поколение е само далечна мечта, а доколкото пишеше там по предупредителните табели, можеше и да те убие ако си прекалени непредпазлив.
Та си помислих... един фокусиран достатъчно мощен магнетрон дали не може да се ползва за целта? Барабар с кучетата и кучкарите 
|
| Пет Фев 22, 2008 5:41 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Коле, стандарния модел куче има значително по-широк спектър на слуха от човек. Така, че ако инсталираш една прилично "шумна" свирка на 30-40 килохерца, на никой няма да пречи освен на четирикраките досадници
Което ме навежда на мисълта, че това може да е добър метод за широка борба с тая измет...
|
| Пет Фев 22, 2008 5:45 am |
|
 |
|
zaphod
|
готов си. след публична оферта надявам се няма да се откажеш. 
|
| Пет Фев 22, 2008 9:18 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|

1. Не работи на всички кучета. На мойте например почти не им действат кучегоните на висока честота. Смисъл по старото усеща че нещо не е наред поглежда ме странно, един вид - абе къв ти е проблема и толкоз. По младото пък имам чувството че също чува звука, ама даже и не дава вид да му пука особенно. Виж ония футбулните тромби им взимат акъла - докарват ги до смесица от страх и агресия. Ама лошото е че на мен и околните ми действат по абсолютно същия начин.  Т.е за защита срещу кучета това е най-добрия звук. Пък и ще привлече вниманието на околните.
2. Сигурен ли си че тия звуци не влият на човека? Това че ни ги чуваш, хич не значи, че не влият на нещо в човешката физиология. То предполагам човек ако си завре главата в микровълновата, няма да чуе микровълните, ама и звънчето за край, едва ли ще чуе  Имам предвид че много неща дето преди са изглеждали безвредни, в последствие се оказват не толкоз безвредни. Току виж хората които пребивават продължително покрай подобна свирка страдат от безсъние, или пък им се раждат само момичета. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 22, 2008 9:29 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
kiiid,
Мерси за идеята ще взема да пробвам... Бях замислил да изсипа през балкона лиген с вода по некой кучкар... ама после като се сетя кви разправий ме чакат... Иска ми се да е нещо.... по-финно... като например опъната тънка струна от китара.... знам ли... ама минават и деца по някога от там да му се невиди...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пет Фев 22, 2008 10:40 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|

Да бе такива като кучефила от разказа на Tisho нали.
@tgi
Случки с разни псета имам не една и две, щото обичам да ходя пеш. Камък да хвърлям ми се е случвало май само веднъж и тогава псето се "амбицира" и ме следва и лая дълго. Псетата от дворовете лаят защото са вързани. Не съм съвсем наясно с кучешкото поведение, но мисля че когато държиш едно куче непрекъснато вързано, то се побърква и започва да лае по всичко, което се движи свободно около него и се разхожда на воля. Та на дворните псета - не им обръщам внимание.
Уличните псета най ги бива да нападат в гръб. Ако си продължиш най-нормално по пътя като че ли добиват кураж щото смятат, че бягаш, нали ти виждат гърба. Когато ми се нахвърлят псета на улицата се обръщам с лице към тях и заставам мълчешком без да правя нищо. Това винаги дава резултат - до една минута почват леко да дават назад. Правя няколко крачки заднешком и си продължавам по пътя. Най-много да ми се наложи да повторя тактиката си още веднъж докато изляза от територията им. До сега не съм хапан от куче нито веднъж.
Работя в един от крайните квартали на Варна и всеки ден на път за работа минавам покрай дворове с кучета. Има една мутренска къща дето вътре обикалят два черни като смърта звяра. Вече ме знаят и излайват само служебно. Най-много да ми вдигнат адреналина и да обесмислят сутрешното кафе.

_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пет Фев 22, 2008 1:39 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Очите не, ама мозъка със сигурност е поразен
КучеМразите защо не пробват с електрошокова палка ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Фев 22, 2008 5:40 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
В тази тема се вижда колко хора имат нужда от проветряване на застоялия си мозък  :):) Абе хора много по полезно за духа е да пробвате да изливате агресията си към някой който може да отвърне с същото. Ама то страх братче..... И затова ще мачкаме всичко по дребно и безопасно за нас.  :):):) Ех че мЪЖЕ ражда таз земя българска напоследък.
Препоръчвам ви да поизлизате често сред природата там където следите на цивилизацията са по бегли. И ще видите интересна промяна на мирогледа си.
Ще забележите че единственото което ще остане все още да ви дразни е човешката глупост. Но то е нормално. Все пак е безкарайна.
То Айнщайн го е казал точно.Цитирам не особенно точно.
"Има 2 безкрайни неща на този свят. Вселената и човешката глупост. За първото не съм съвсем сигурен"
 :):)
|
| Пет Фев 22, 2008 7:23 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Валиден коментар... И аз разказах историите си - в които няма изливане на агресия
от моя страна, де, нравът ми не е да лая през оградата, по-директен съм - и вероятно
допринесох за това да е такъв. Всъщност съм имал приятели кучета (на съседи), и приятели
котета (нашето коте го няма вече повече от година, и още ми липсва - много).
Всъщност ето го като малко коте преди 15-ина години - не съвсем послушно:
http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/2172670793/ и в последните си месеци, вече
болно, полусляпо, но все още нашето си коте:
http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/5 ... 228621276/
Не знам защо хората смятат, че имат някакви "човешки права", които не се
отнасят до животните.
Но пък ако някое огромно куче ме лае с пяна на уста да не очаква симпатия от
мене, ако го постресна, само ще си е било виновно  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Фев 22, 2008 9:26 pm |
|
|