|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 8:45 pm
Ще устиска ли правителството?
Ще устиска ли правителството?
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
До скоро изключвах повтаряне на сценария от 97г, просто защото банките са частни. Но фактите че имат доста нисък собствен капитал спрямо парите с които оперират, както и факта че държавата ни е натрупала едни 11 милиарда евро резерв и ги е "вложила" в ценни книжа на едни големи банки, ме карат да се замисля дали тези големи банки не са основно същите които имат клонове у нас и доколко кредитния бум не е финансиран или поне гарантиран косвено от самата хазна... И изобщо каква врътка може да ни спретнат тия големи банки и кой всъшност ще загуби и т.н. и т.н.
Но това са само мрачни мисли... дано да са необосновани, макар че икономистите с които се лафя като стане дума само вдигат рамене и отказват какъвто и да било коментар...
|
| Чет Фев 21, 2008 1:02 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 |  |  |  | ToHu написа: Ами аз мисля че не са виновни инвеститорите, какъв е проблема с тях? Основният проблем отново е с нас, куцо кьораво и сакото взема заеми, за ТВ, за кола, за апартамент, за "някакъв" бизнес .... тия 35% които се падат на банките са директно задължение на данъкоплатците, само дето не го изплащат чрез данъци а чрез вноски към банките. Ето от тук започва "прегряването" както го наричат на икономиката, твърде бързо развитие, изведнъж всяко почва да търси заеми за нещо си, и не е токова проблема че се търсят заеми, а че се отпускат глупаво. Реално заем за бизнес да вземеш е трудно, отиди да искаш 1 млн за нещо, но яма никакъв проблем да дадът 20 малки заема от по 50 хил. според мен в не по малко от 70-80% от случаите тези заеми от по 50 хил отиват за глупоасти, и почти никога не подпомагат този който ги взема да си развие бизнеса, да не говорим за заемито до 10.000 до 20.000 за малки фирми, коит почти винаги се обръщат във коли, плазми и др. подобни. |  |  |  |  |
Сега се сещаш защо не мразя управлението на бай Ваньо Лостов 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Фев 21, 2008 6:24 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
AAAAAAAAAA е аре моля ти се ми обясни каква връзка има управлението на Лостов и проблема с кредитирането.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 21, 2008 8:03 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Незнам, странни работи стават напоследък:
http://money.ibox.bg/news/id_833248932
Верно че ПИБ си е едно от малкото останали нашенски сирачета, няма си майчица да го подпре с евтин ресурс, закъсали са за ликвидност явно, но чак пък толкоз.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 21, 2008 8:16 pm |
|
 |
|
¶
|
Е па и тва ли да обяснявам ? Тцъ-тцъ...  При бай Ваньо Лостов не се раздаваха кредити под път и над път, имаше финансова дисциплина.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Фев 21, 2008 8:37 pm |
|
 |
|
Цецо
|
??? Ти уби коня. Верно. Желязна логика извади. Лично г-н Косов ми беше забранил да тегля кредит, как съм могъл да забравя. Ти сериозно ли ги говориш тия глупости или се майтапиш?
|
| Чет Фев 21, 2008 8:43 pm |
|
 |
|
¶
|
Нищо не съм убивал, просто ти е къса паметта  Царят разхлаби режима с царските кредити. Дотогава никой на никого не е забранявал да тегли кредит, но трябваше да имаш яко покритие, я ипотека на къща, я дупе  Кредитните милионери бяха на изчезване, сега се плъпнаха отново из дупките.
|
| Пет Фев 22, 2008 1:18 am |
|
 |
|
Цецо
|
Е не, ти извади железни икономически доводи. Печелиш 
|
| Пет Фев 22, 2008 9:34 am |
|
 |
|
¶
|
Така стоят нещата, не става дума кой печели и кой губи. Пък и не споря. Просто такива са ми вижданията.
|
| Пет Фев 22, 2008 5:51 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами ... за ПИБ .. не са го закъсали с ликвидноста, всъщност те и не се зорят да дават много заеми, те гледат да прибират парите на хората. ПИБ не печели от лихви или от игрина борсата толкова колкото от инвистиции в свои проекти. А ПИБ е все още изцяло българска просто защото не искат да я продават, мераклии има, и цената и е много висока, реално това е и банката с най-дорбе развита клонова мрежа, доста е апетитна за много чужди банки, но просот не се продава все още, дали защото искат да и вдигнат още цената или по други причини .. това няма особенно значение.
|
| Съб Фев 23, 2008 11:05 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Lupus написа: @Цецо, Цецоooo, Пак се изказваш неподготвен.... Ако под БTK разбираш само аналоговата телефония, тя си отива поради естествения ход на прогреса.... БТК съществува не защото стана частна, а защото и дадоха без пари цялата комуникационна инфраструктура. И сега тя цица пари от всички - от БНТ и БНР са предавателите, ретранслаторите и релейките по кулите. От военните, МВР и правителствената връзка за кабелната и каналната мрежа, от кабеларките и LAN операторите от същата тая канална мрежа. От това, че стиска монопола на ADSL услугите, от това, че държи висока цената на вътрешния роуминг между мобилните и стационарната мрежа и от какво ли още не. |  |  |  |  |
Самоцитирам се, за да си продължа мисълта. Ето един от сериозните източници на печалби за БТК:
http://www.btc.bg/bg/business_article.p ... 110&id=203
|
| Съб Фев 23, 2008 3:47 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами аз вътрешни хора точно в ПИБ нямам. Но всичките ми банкови операции минават оттам. Таксите им са относително ниски като за БГ, обслужването (мацките) са на ниво... дано не я купи скоро някой съсухрен старец от Европа, че ще я направи като другите "големи".
Гледай внимателно:
http://www.fibank.bg/inside.php?language=1&parent=260
http://www.fibank.bg/inside.php?language=1&parent=661
Забележи следното:
1. Лихвата и по двата депозита е наистина сериозна.
2. Лихвата е една и съща за евро и левове. Това значи че те пренебрегват тотално риска от падане на валутния борд. По мои наблюдения няма друга банка която да си позволи да не калкулира този риск в цената на лихвата.
3. Голямата лихва се дава за първите месеци от депозита (при първия) или за целия период (при втория). Маститите банки обикновенно имат за цел да държат по дълго парите ти. Т.е. обикновенно правят точно обратното - лихвата нараства с времето.
4. И двата депозита имат промоция до определена дата.
Върти гу, сучи го - това може да значи само едно - дайте ни пари, че сме го окъсали  Замисли се - има банки които дават кредити при 7-8% ГПР (тия дето си имат майчици). Тия ти дават 7,5% по депозит (тия дето си нямат майчици).... Всъщност той Хампарцунян намекна за тоя ефект още лятото когато хамериканците почваха да се размирисват. Тогава ми се стори пресилено... ама знае ги тоя нещата спор няма. В момента на междубанковия пазар лихвите са жестоки, а и ПИБ е с относително нисък рейтинг (щото си няма майчица). А междубанковия пазар е основния приток на капитал за една банка. Когато той стане недостъпен... Абе чиста проба ликвидна криза си ги тресе в ПИБ.
А иначе дали ПИБ се занимават с инвестиции или с лихварство.... Няма търговска банка която да се издържа от чисти инвестиции. Ако някой ти говори подобни щуротии... му кажи много поздрави. Всяка банка печели от лихварство. Инвестициите които правят са просто метаморфоза на същото това лихварство. Вярно е Цеко Минев се пише шеф на ски-федерацията и държи 2/3 от зимния спорт в БГ, но банката си е банка.
|
| Съб Фев 23, 2008 3:56 pm |
|
 |
|
sthx
|
Ще устиска ли правителството на натиска на брюкселските чиновници?
След последните спрени пари от европейските фондове и Първанов и Станишев не са адекватни. Посланието на европейската комисия е ясно - трябва да се вкара някой в затвора заради кражбите. Първанов казал, че някой в Европа ни мисли лошото, а Станишев се закле ,че в БСП няма корупция. Глупости на тракалета.
Ако така мислят да я карат, нищо чудно от Брюксел да затворят кранчетата и правителството да се гътне с чужда помощ.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Мар 11, 2008 11:33 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Няма се плашиш. В най-близко време очаквам да се повдигне пак въпроса за Козлодуй, Македония, някое по зрелищно криминално престъпление или нещо от сорта. Така де той българина няма нужда от преоритети, а от зрелища. Ако не стане, ще помолим синдикатите за някоя и друга измислена стачка - напр. от металурзите на Кремиковци. Ако и това не отвлече вниманието ще гръмнем няколко бушона зам. министри които първо ще излязат супер корумпирани, пък после ще вземат да осъдят държавата като мине суматохата. Ако и това не помогне ще гръмнем и някой и друг бушон на по - високо ниво (министерско). Та докато се стигне до 3мцата най-горе - много време ще мине, все ще устискат до края на мандата. Въпроса е дали партийните централи (т.е. въпросните 3ма) ще са съгласни да приключат мандата катастрофално като 97г. или ще предпочетат да запазят шанс за присъствие в следващия парламент. 
|
| Сря Мар 12, 2008 9:26 am |
|
 |
|
sthx
|
ВЪобще не се плаша.
Само, че не си прав. Какъв ти зам министър - един обикновен далавераджия не искат да опандизят, пък макар и да е бил в инициативния комитет за издигането на Първанов. Затова считам, че имат неадекватна реакция.
Информационното замазване на конфузната ситуация не върви много. Става въпрос за немалко пари, които ще загубим, ако се правят на ми лук яли - ни лук мирисали. А пък тия пари вече сигурно са калкулиране някъде и очакаващите ги няма да гледат с добро око на тутканиците.
Санкциите от страна на ЕС по отношение на корупцията може да се окажат една от най-големите ползи от присъединяването ни към съюза.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Мар 12, 2008 11:05 pm |
|
|