Отговори на тема  [ 156 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща
Ще устиска ли правителството? 

Ще устиска ли правителството на Станишев?
До Нова Година го гътваме. 2%  2%  [ 1 ]
Като пукне пролет, ще го опукаме. 17%  17%  [ 9 ]
Ще стиска кокала до края, мамка му. 81%  81%  [ 43 ]
Общо гласове : 53

Ще устиска ли правителството? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Ох Цецо... ти продължаваш да гледаш на приватизацията на БТК като на изгодна сделка.
Пазарът е точно това което казваш само че ние получихме 200млн а губим два милиарда.

как така сме изгубили нещо което никога не е било наше?
това че някой може да купи едно предприятие, да го разработи и продаде на печалба не означава че държавата е можела да направи същото (ако бе толкова добър менажер държавата, защо купувачите не предложиха тези пари още тогава?)

Сря Фев 20, 2008 8:02 pm
Профил

Мнение 
Само за сведение - отначало се говореше, че цената на БТК е 1 милиард. Минаха години, обяввиха го за продажба, гърците спечелиха. За 600 милиона. Преговорите се провалиха поради голямата им алчност. Евгени Бакарджиев тогава ги отряза. Слава богу. На втория опит за приватизация имаше и турска фирма. Добре, че и те не се класираха. Според мене въпросът с БТК не е само търговски, защото засяга и националната сигурност.

Сря Фев 20, 2008 8:54 pm
Профил

Мнение 
3aek написа:
как така сме изгубили нещо което никога не е било наше?
това че някой може да купи едно предприятие, да го разработи и продаде на печалба не означава че държавата е можела да направи същото (ако бе толкова добър менажер държавата, защо купувачите не предложиха тези пари още тогава?)

Ако държавата го беше направила, сега капиталовата сметка щеше да е с 2 млрд. напред и външния дълг с 2млрд по-малко ;-)
Ако БТК беше просто закрито (унищожено) сега капиталовата сметка щеше да бъде назад с 200-300млн.
Но тъй като други го направиха сега чужденци притежават нещо оценено на 2 млрд и с толкова е увеличен външния ни дълг. Чисто счетоводно брутният външния дълг описва всички чужди активи и чужди пари у нас. От тях като се приспаднат нашите активи и пари в чужбина се получава нетния ни външен дълг. В случая БТК барабар с десетките му дъщерни фирмички се явява чужд актив на наша територия - т.е. попада в графата външен дълг. Защо е така - не ме питай, така е според науката "икономика".... Защо за нас е лошо - защото европа смята че това е лошо и сме наказани заради това... Имаме лимит колко чужда собственост ни е разрешено да ползваме. Освен това се нарушава дефицита, оттам инфлация и всико лошо което се сетиш ;-)

Ако бяхме една нормална държава, разликата между приватизационната цена и пазарната цена нямаше да е 10 пъти и съответно капиталовата сметка расте и оттам косвено брутния вътрешен продук и така външния дълг се увеличава по абсолютна стойност, но отношението към БВП се запазва (е, почти).
С две думи продажбата на БТК може и да е смислена от практична гледна точка, но от икономическа гледна точка е катастрофа. Все едно жената утре да отиде и да си купи Бентли на изплащане. Знам че Цецо веднага ще ме успокои че бентлито е хубава кола и добре вози, ама поне за моето семейство би било жива катастрофа :D

Сря Фев 20, 2008 9:01 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
Но тъй като други го направиха сега чужденци притежават нещо оценено на 2 млрд и с толкова е увеличен външния ни дълг. Чисто счетоводно брутният външния дълг описва всички чужди активи и чужди пари у нас. От тях като се приспаднат нашите активи и пари в чужбина се получава нетния ни външен дълг. В случая БТК барабар с десетките му дъщерни фирмички се явява чужд актив на наша територия - т.е. попада в графата външен дълг. Защо е така - не ме питай, така е според науката "икономика".... Защо за нас е лошо - защото европа смята че това е лошо и сме наказани заради това... Имаме лимит колко чужда собственост ни е разрешено да ползваме. Освен това се нарушава дефицита, оттам инфлация и всико лошо което се сетиш ;-)

Това е нещо ново за мене. "Науката" икономика ми се струва, че е в грешка, ако мисли така.
Чисто хипотетично - Чуждоземците, притежаващи акции на БТК, ги правим българи. Ето така - както черните футболисти. Значи ли, че външният дълг ще намалее с 2 милиарда.
Впрочем държавата притежава всички инструменти да оправи тази несправедливост с дълга - почва да приема закони в ущърб на БТК, вследствие на което акциите и падат, с което и външния ни дълг. Накрая акциите може пак да ги изкупи държавата (национализация) за 100 милиона и ще е на кяр. Не само чисто финансово. БТК е с реорганизирана структура, вкарани са инвестиции в техника, успява за сега да удържа на конкурентите си.
Така ли трябва да направи сега държавата, или да изчака още малко?

Сря Фев 20, 2008 9:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
мога да кажа само че ако целия ни външен дълг се смята така - то ние сме нямали дълг бре?
БТК е българска компания, оперираща на българския пазар, акциите са собственост на чужденци е и? за какъв ще увеличава външния дълг, и към кого? на кой се дължат тези 2 милиарда? нещо бъркаш генерално сметките :)

Сря Фев 20, 2008 9:57 pm
Профил

Мнение 
ето ви го детайлно БВД:
http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/vPages/P ... tin-bg.pdf

вече цитирах част от него засягащ БТК (освен ако не се е продало друго голямо предприятие в телекомуникационния сектор) ;-)

за методологията какво включва и т.н. ето тук има кратки бележки:
http://www.bnb.bg/bnb/home.nsf/vPages/S ... GED-bg.DOC

за повече информация търсете истинки икономисти а не мен ;-)

Сря Фев 20, 2008 10:06 pm
Профил

Мнение 
Кои са истинските икономисти?
Които правят методиката ли? Днес са едни, утре идват други, те стават истински, променят методиката , с което ни се изменя и дълга, инфлацията, производителността на труда... Всичките отчети са на базата на официални документи - като се почне от отчетите на предприятията и се продължи с декларациите по митниците.
Ами тия 540000 евро дето ги хванаха у китайците в коя статистика влизат, освен в криминалната. Сивата икономика какъв дял има? Ами черната? Koлко са парите, които емигрантите внасят легално в брой и без деклариране? A нелегално? А колко са изнесени? Колко са българските пари в офшорките или в швейцарските банки?
Като ги обхване тия пера науката икономика, да ми се обади и ще почна да и се доверявам на числата и на сравненията. Грешки от порядъка на 30-50% са недопустими, както е в момента.
Иначе мерилата за икономическото ни състояние могат да бъдат много прости. Колко тона бензин е минал през ауспусите на колите на българите и колко тона мръвки е изял и как са се променяли тези отношения през годините. И каква част от тази консумация се дължи на заеми.

Сря Фев 20, 2008 10:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
миро, това е външен дълг но голяма част от него не е ДЪРЖАВЕН, т.е. не се дължи от данакоплатците

1. дългове на търговски банки - какво те интересува? вземат паричен ресурс при по-ниска лихва от европейски банки и го пре-продават на вътрешния пазар за разликата между лихвите

2. дългове на частни фирми, какво ти пука?

ей това е важното:
Публичният и публичногантираният външен дълг възлиза на 3991.7 млн. евро в края на ноември 2007 г. (14% от БВП), при 4503.6 млн. евро в края на декември 2006 г. (17.9% от БВП). Спрямо 30.XІ.2006 г. той намалява с 552.4 млн. евро (12.2%), а спрямо края на октомври 2007 г. – с 6 млн. евро.

т.е. часта на държавата от външния дълг е 4 милиарда евро

това коя частна фирма се е финансирала отвън и дължи на външни инвеститори пари тебе какво те касае? държавата ли ще им връща дълга? не!

Сря Фев 20, 2008 10:58 pm
Профил

Мнение 
3aek написа:
т.е. часта на държавата от външния дълг е 4 милиарда евро

това коя частна фирма се е финансирала отвън и дължи на външни инвеститори пари тебе какво те касае? държавата ли ще им връща дълга? не!

хе-хе, Заек ти направо ме разби :D

БТК-то ще го намериш в т. 2.3.4 аз я цитирах няколко страници по-нагоре... Не съм казвал че е държавен дълг, а че е част от Брутния Външен Дълг на Република България ;-)
Мен какво ме касае... ми да видим - теб касае ли те икономическото дередже на държавата в която живеш?
Мен определено ме касае, защото това което виждаш като стойност в БВД, после се появява в платежния баланс (има го на сайта на БНБ) в графата дефицит по текущата сметка. На прост език това означава че след като Цецо си плати сметката за телефон, тия от БТК отиват в БНБ сменят левчетата с евро и с получената валута си плащат борчовете. Нищо лошо, само че 100 пъти съм казвал вече че БНБ не може да печата евро, демек трябва да ги вземе от някого... И тъй като у нас износа не върви имаме много повече мераклии да искат евро отколкото да дават евро.
Това икономистите му викат "дефицит", а на прост език означава че лева се обезценява щото никой не го ще, значи или инфлация или падане на борда или и двете накуп, при това в немного далечно бъдеще. Това теб касае ли те?
Другото нещо което мен ме касае е дали ще ни приемат в еврозоната.... Изискванията за приемане се наричат "правила от Маастрих" и в момента се борим да бъдат отменени, защото ако трябва да ги изпълняваме - забрави за еврозона. Не че не може само да си приемем еврото - то най вероятно и това ще стане, но тогава европата няма да ни купи напечатаните левчета и тогава и за тоалетна хартия няма да могат да се ползват ;-)

Още веднъж ще повторя тезата си - кризата е почти неизбежна на първо място заради неработещата икономика. Но на второ място заради големия натиск на инвеститорите - ако забеляза вече 35% от дълга е от преки инвестиции. Още почти толкова е резултат от работата на тези частни фирми и банки които са чужда собственост. Или 70% от брутния дълг е натрупан не от нас, но вече нито можем да ги национализираме, нито да ги ограничим да си вземат парите. Не може и не бива да го правим. Единственият начин за да запазим финансова стабилност е ние да почнем да произвеждаме поне толкова колкото те ще изнасят. Но как ще го направим? Няма какво да продаваме, а повече чужди инвестиции само още ще влошат нещата. На това му викат "прегряване на икономиката". Звучи като много силно работеща икономика, но в действителност означава същото като прегрят двигател - много зле...
Осъзнава ли някой за какво говоря, или почнах сам да си говоря...

Чет Фев 21, 2008 12:13 am
Профил

Мнение 
http://www.investor.bg/?cat=85&id=26122
http://ikonomika.org/?p=460

Сърбия - 1997 - 49% - $730 млн. - Телеком Италия и ОТЕ
Румъния - 1998 - 35% - $675 млн. - ОТЕ
Македония - 2001 - 51% - 362,5 млн. евро - Матав
Хърватска - 1999 - 36% - $850 млн - Дойче Телеком

Обърнете внимание и на % -тите. БТК имаше и най-широка абонатна мрежа. Обаче какво може да очакваш от Никито и Хотелчев - те така и външния дълг осраха та с едно бтк ли няма да се разправят... По- некадърни брокерчета от тех нема... Ако бяха в частни фондове отдавна да са "случайно" паднали от някоя яхта. :twisted:

Чет Фев 21, 2008 4:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Мен определено ме касае, защото това което виждаш като стойност в БВД, после се появява в платежния баланс (има го на сайта на БНБ) в графата дефицит по текущата сметка. На прост език това означава че след като Цецо си плати сметката за телефон, тия от БТК отиват в БНБ сменят левчетата с евро и с получената валута си плащат борчовете.

съгласен съм че толкова пари може и ще излезат, но забележи че да се формира този дълг тези пари първо са ВЛЕЗЛИ т.е. като излезат салдото от цялата операция е 0

така че не бери грижа за частния дълг, той не отразява задължения на държавата нито влияе на икономическото и състояние, даже напротив показва че частни дружества са успяли да получат свеж финансов ресурс от вън, че трябва да се връща да, но не от мен и теб както писа по-горе че тази сделка правила дълг по 300 лв на калпак

Чет Фев 21, 2008 8:22 am
Профил

Мнение 
Ами аз мисля че не са виновни инвеститорите, какъв е проблема с тях? Основният проблем отново е с нас, куцо кьораво и сакото взема заеми, за ТВ, за кола, за апартамент, за "някакъв" бизнес .... тия 35% които се падат на банките са директно задължение на данъкоплатците, само дето не го изплащат чрез данъци а чрез вноски към банките. Ето от тук започва "прегряването" както го наричат на икономиката, твърде бързо развитие, изведнъж всяко почва да търси заеми за нещо си, и не е токова проблема че се търсят заеми, а че се отпускат глупаво. Реално заем за бизнес да вземеш е трудно, отиди да искаш 1 млн за нещо, но яма никакъв проблем да дадът 20 малки заема от по 50 хил. според мен в не по малко от 70-80% от случаите тези заеми от по 50 хил отиват за глупоасти, и почти никога не подпомагат този който ги взема да си развие бизнеса, да не говорим за заемито до 10.000 до 20.000 за малки фирми, коит почти винаги се обръщат във коли, плазми и др. подобни. В същото врее ако искаш 1 млн за ново оборудване коеот струва 1 млн, и дори да фалираш пак ще струва толкова, не като колата която след 1 година ще е на половин цена, няма кой да ти даде. Не малка част от заемите които се вземат от фирми и не се позлват за някакви на пръв вид безмислени инвестици в гореспоменатата техника се изпозлват или за построявае на собствен офис, или за закупуване на такъв, или за ..... наем на по лъскав офис ..... айде ако строят да речем е що годе приемливо, вложената сума на фона на това което се получава е в отлично отношение. Но какво става в другите два случая, последния от които е върха на идиотщината. Ами става това че се стимулират инвеститорите да строят все повече и по скъпи офис сгради, цените да се вдигат постоянно, което увеличава собственоста на инвеститорите .... те строят още, те обикновенно строят също със заеми ... ами .. ето директно се стимулират другите 35% от дълга ни.
Аз винаги съм бил за това човек да си знае мястото и мярката, но тук не е точно така, по важно е да караш S класа, ами то и аз мога да си взема кола за 300 хил .... и какъв смисъл, да внасям всеки месец сума която е значителна част от печалбата .... малко не виждам смисъла, като ми станат 20 пъти по големи печалбите ОК, въпреки че пак ме съмнява дали ще го направя, но знам много собственици на фирми, които печалбата им не е по-голяма но се возят в коли за по 150 хил ...ами и това някак не го приемам, но то всеки си знае. Та така ... хората предизвикват голяма част от икономическите процеси в момента ...

Чет Фев 21, 2008 8:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
http://www.investor.bg/?cat=85&id=26122
http://ikonomika.org/?p=460

Сърбия - 1997 - 49% - $730 млн. - Телеком Италия и ОТЕ
Румъния - 1998 - 35% - $675 млн. - ОТЕ
Македония - 2001 - 51% - 362,5 млн. евро - Матав
Хърватска - 1999 - 36% - $850 млн - Дойче Телеком

Обърнете внимание и на % -тите. БТК имаше и най-широка абонатна мрежа. Обаче какво може да очакваш от Никито и Хотелчев - те така и външния дълг осраха та с едно бтк ли няма да се разправят... По- некадърни брокерчета от тех нема... Ако бяха в частни фондове отдавна да са "случайно" паднали от някоя яхта. :twisted:

Казах ти, че сам си даваш доводи против твойте тези и ти продължаваш да го правиш. Погледни годините в които са извършени сделките и се замисли как това което си ни дал кореспондира със идеята ти за изтегляне на продажбата на БТК във времето.

Я да погледни и друго: България, 1999 - 51% - $740млн. - KPN+OTE - не се ли вписва прекрасно в горната табличка на "сполучливи" сделки които ни даваш за пример? А защо не стана.... ти ще ми кажеш и тогава както сега ти, някоя ревяха с цяло гърло, че го продаваме за без пари, че е рано, че трябвало да се чака...

Какво стана после - България, 2004 - 65% - $200+450$+борсовия дял. Парите които са платили Вива са с около 1/3 по малко поне на хартия. Никой не се замисля за последната компонента - борсовия дял. Малко хора знаят и историята на тези 35%. Бяха изкарани на борсата около 3млн. акции по около 200лв. Това прави 600млн. лв. които взе държавата тогава. Та общо цялото БТК е продадено за около $1млрд (курса не го помня, смятам го по 1.6). След това акциите скочиха до 300лв. После ги размножиха (1/35) та да стигнат до около 10лв. към днешна дата. Търгуват се и днес... каквото е останало. Та по груби сметки борсовия дял към днешна дата струва 880млн. лв. (ако си бяхте куили акциики, към днешна дата щяхте да имате печалбица) Друг интересен факт е че при първичното предлагане основния пакет от акциите е купен от 1 посредник.... СиБанк (ей тая Гойкова невеста)... както и да е... после исландеца и Гойовица шитнаха БТК, почти го извадиха от борсова търговия и т.н... Апропо според сметките на Миро, излиза че гойковата невеста се е грижила добре за цифрите в БНБ :)

Аз лично за официален кандидат по Виденово време не съм чувал. Пък и както си го поднесъл - 2-3млрд (какво долари, лева,ябъки) верно все едно на масата си го чул.

Най добрия вариант за мен беше БТК да се продаде от Костов още по онова време, а остатъчния дял 49% да се пусне на борсата. По съвсем груби сметки щяхме да вземем 2 пъти повече пари, инвеститора щеше да е стратегически, а заради големия борсов дял, голяма част от проблемите за които говори Миро, нямаше да ги има. Но тогава Костов не го продаде (още една причина да не го харесвам). Сега взехме по малко пари, а след 5 години трябваше да го даряваме по схемата за 1лв. Това се случва с всички забавени държавни приватизации в БГ. Който не вярва просто да погледне назад във времето. Както казах какво ни се иска на нас е едно, какво е заповядва пазара е съвсем друго. Това са БГ реалностите. Държавно ли е... загива. Няма нито един пример който да подкрепя обрантото твърдение.

Миро - в това което казваш има голяма доза истина. Чисто математически чуждестранните инвестиции качват външния дълг и влошават платежния баланс. Важния параметър е за какво се ползват чуждите инвестиции. Ако изнесените данни са верни - в имотния сектор над 60%... ето това е проблем. Защото ако се влагат в пройзводство което ще генерира износ... това би било добре. Но в имоти е зле. В БТК теоретично също е зле - това е компания в сферата на вътрешните услуги, т.е. не генерира износ. А най опасни са "инвестициите" в банковия сектор, в оная си част в която формират потребителското кредитиране - това си е чиста проба смърт за платежния баланс и външния дълг - плазми, коли, апартаменти.
От друга страна една страна като БГ няма избор - инвестиции трябва да влизат. Това което трябва да се преследва е да се намали потребителското кредитиране. Но по тоя въпрос вече го дъвкахме - Бай Иван иска плазма, той е тъпо парче и от платежен баланс не отбира нищо. Но отбира от марки и си купува Сони на кредит да си гледа Азис. Как ще му развалиш рахата на Бай Иван... като бай Иван е електорат и определя кой ще влезе в следващия парламент? Единствения начин е да оставиш икономиката да се приземи твърдо и Бай Иван да се плюсне на земята. Е после бай Иван ще псува всички до 9то коляно... но това е то Бай Иван - типичния представител на българското племе. Всъщност Бай иван не е толкоз тъп.... Стратегията пие един, плащат всички.... Това се случи 97г. Май сега целокупния ни прост народ е решил да се прави на кредитен милионер. Само дето не схваща че когато една далавера е масова, тя не е далавера. Но най прецакани пак ще са тия дето не участвали в далаверата - те само ще плащат сметката. Та май Бай Иван не толкоз тъп. Това ако се случи кризата де, дето я вещаеш. Ако наближи - казвай да отивам да тегля колкото мога кредити в левове от банките. А може би момента е дошъл?

Чет Фев 21, 2008 9:22 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Това ако се случи кризата де, дето я вещаеш. Ако наближи - казвай да отивам да тегля колкото мога кредити в левове от банките. А може би момента е дошъл?

хм... не бих те съветвал да ходиш в банките и да се опитваш да излъжеш дявола. В момента се опитвам да анализирам едни данни относно банките, които на първо четене са мнооо мрачни. Дано да не са верни мамка му... Но ти си знаеш че хората които дърпат конците на всичките ни политици са едни и същи, е със сигурност същите тия хора държат и банковата ни система - ако измислиш начин как да ги прецакаме, казвай и аз ще дойда в банката с теб :D

Чет Фев 21, 2008 12:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тц, няма да прецакваме банкерите. Няма и начин. Просто ще действаме по схемата ние пием, всички плащат.

http://pazari.dnevnik.bg/show/460431/

Нещо такова се случи в БГ 97г. в доста по сериозни размери. Ако има нова криза както очакваш... не виждам кое ще е по различно. Все още не мисля че е сме стигнали до критичния момент, но като ти гледам песимизма почвам да се замислям.

Чет Фев 21, 2008 12:41 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 156 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Следваща