|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:36 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Zaphod, в нашата хубавичка държава, пък сигурно и в румъния, мног очесто се налага и шефовете да с епозанимаят с някои въпроси, не визирам сбе си щото аз съм мъничка фирма, говоря за наиситн аоглеми фирми, и тма се налага баш шефовете да въртят телефони и да търсят връзки, щото и какъвто шеф да си, и по 50 млн на месец да правиш, няма да си провалиш сделка щото някой олигофър иска да лапа повече от колкото му се полага, или просто е моткав ......
Я познайте сега дали божков не е побеснял в момента и дали не търси начин да прекрати проверките по инфраструктурните проекти .... е на, двама тъпи олигофрени, дето живота им не струва колкото гумата на един самосфал му спират субсидиране за милиарди ....
Да ви кажа аз мисля че митниците са ни най-малкя проблем, щом мостаджии продължават да продават 80% от стоката си без фактури ..... тая стока все от някъде влиза, а те ако се оправят за нелегални раоти, всеки може да си ускори съвсем легалният внос 
|
| Пет Фев 08, 2008 4:29 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ама верно, аз ако съм на Божков, тия двамата верно ще ги разстрелям публично  Но пък нищо чудно и това да е някаква игра между него и конкуренцията му - ако се порови човек да види кои са изпълнителите на спрените проекти...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Фев 08, 2008 5:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Сетих се един стар виц за разликата между румънския и полския политик.... За пари и двамата са способни да продадат майките си, но само единия би я доставил.
За съжаление не ми е смешно като се сетя за нашите политици, които са си еб@ли мамата..
|
| Пет Фев 08, 2008 9:24 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Още по темата:
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=457906
картинките са върха... направо мило да ти стане  иначе СРЕДНА при това БРУТНА заплата от 219 евро... и то за Румъния, където живота казват е около 1/4 по скъп от тука... Че то ще излезе че те тия ще работят за по 100 евро. Тия ако не си внесат китайци... не ги виждам да си намерят хора.
http://money.ibox.bg/news/id_809761687
Аз си мисля че Нокия криво си направиха сметката. Че трябва да се махнат от Германия е ясно, но просто трябваше да идат директно в Китай. На тях им се щеше да си намерят китайци в Европа. Ама май не се получава номера, закъсняха с 10-15 години. Ще видим.
Мен нещо друго ме притесни във втората статия. Излиза че румънския данъкоплатец е набутал зверско количество пари да привлече Нокиа. И какво ще получи - похвала пред строя и купичка ориз. Верно е че име като Нокия може да доведе и по "читави" инвеститори, но... дали  Ако се тегли чертата ще се окаже че на Нокиа завода им е излязал без пари, а Румъния ще излезе на печалба след 20 години ако още го има завода. Не всичко дето хвърчи става за ядене май. В доста западни статии (вярно повечето с германски произход) чета че Нокиа много успешно изтисква ЕС както и регионални субсидии, усвоява ги и после се мести. Хитри са финландците
Казах го и по рано - да пройзвеждаш потребителска електроника днес е като да шиеш евтини анцузи. Мизерия. Само дето звучи по престижно.
Замислих се и за друго - едно мръсно и по всички бизнес закони нерентабилно предприятие като Кремиковци, осигурява 5 пъти по високи заплати от тия от Нокия. Вярно е че трудно може да се прави паралел (най малкото Нокия не булва кълба отрова), но май в днешния глобализиран свят - добавената стойност е на страната на тежкото машиностроене. Леката промишленост жълтеницата вече я е превзела тотално. От тая гледна точка един завод за най обикновенни лагери и съчми ще носи 5 пъти по висока добавена стойност на държавата отколкото въпросния хай-тек завод на Нокия.
Най са си добре Люксембург и Швейцария. Да работиш с парите на другите... там е истината  Ни заводи на Нокия ги интересуват, ни на Даймлер 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Фев 12, 2008 9:21 am |
|
 |
|
3aek
|
това с кремиковци е чиста политика
цените на металите се качват всяка година и тренда е нагоре, как тези индийци се изстреляха в челната десятка по богатство си мислиш
да работи такова предприятие на загуба трябва много ама много да се краде и да се стараеш да го потопиш
|
| Вто Фев 12, 2008 11:36 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Виж може и да няма супер далавера, но и не мисля че има някой набутан.
Румънците дават за без пари земята - значи тоя град е на майна си райна, не е на брега на черно море, не е курорт и изобщо земята там си жълти стотинки така или иначе! У нас земята също се раздава. Примерно за голф игрището край Сливен земята е купена по 24 ст. на кв.м. А сега новите голф игрища на брега на морето даваме земята по около левче на квадрат.
Руминците правят и цялата инфраструктура - питища ток, квот се сетиш... Какво лошо има в една забутана провинция да оправиш малко пътищата? Верно много пари са за едни селяни, ама особено ако на тях за разлика от нас не им спрат кранчето от еврофондовете, смятай че са ударили бинго - хем ша си опраят селядурите, хем повечето парички ще дойдат от Европа.
Освобождават ги (или им намалят данъците). Ами за да хваниш риба трябва стръв... на гола кукичка нищо не се лови. В случая обаче не се дават пари от румънския бюджет а се опрощава един данък който така или иначе няма да го има ако няма завод. А пък като има завод, то не е само един данък печалба, то ДДС, то местни данъци, то осигоровки...
Забележи че завода Нокия сами си го строят и виж разликата - у нас ние "ще" правим Белене, тръбопроводи, обаче даваме земята, плащаме строежите, собствеността и голямото успокоение че част от парите ще се върнат като ДДС и т.н. Ами що на мен правителството не ми даде 5млн, аз ще върна 1млн. ДДС и данък печалба/ДОД ще платя даже.
Нокия давали ниски заплати, ами това е селска провинция, хората нямат работа... Да видим след някоя година като живне района дали Нокия няма да вдигнат заплатите. Но според мен Нокия са си направили сметката, ще влачат докато могат после ще идат другаде да влачат...
|
| Вто Фев 12, 2008 1:11 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами незнам, на мен продължава да ми се струва много странна тая заплата от 200 евро. Ако това наистина е средна и преди облагане, че то за обикновенния персонал ще оснат 120-150 евро.
Същевременно по време на учителската стачка, тука се пускаха едни статистики според които Румъния по абсолютни стойности ни води от с 50 до 80% (според статистика). Което значи че и цените им са по високи. Та за мен тая заплата е нереално ниска. Не че в БГ не можеш да намериш пет мангала да са доволни на тия пари. Проблема е като търсиш хора които да работят за тия пари  Защото в Софийската чистота по моя информация взимат повече от 120 евро  А на Нокиа едва ли и трябва беззъби мангали, все пак технологии, изисквания имат да се спазват, образование не трябва (е поне да четат ще им се наложи), но поне елементарна отговорност и лоялност трябва да има. А за тия пари...
Хора по Германия разправят че там отзвука бил много сериозен. То и няма как да е иначе. По телевизиите вървели едни апокалиптични картини от Румъния с беззъби мангали, домашни животни кал около завода. 
|
| Вто Фев 12, 2008 1:41 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Що пък това да е ниска заплата за един тъп работник на конвейр в дълбоката мамалигарска провинция? Ето ти обява дето вчера гледах:
Имам заплати и заплати, има хора и хора... Дали Нокия са си направили добре сметка и дали ще си намерят читави работници не е наш проблем. Очевидно добри специалисти от Букурещ няма да хукнат да се местят в това село, поне не за тия пари
Но ако в тая провинция няма друга работа и има много безработни, ясно е че Нокия няма да тръгнат със заплата от 5000 евро. Така или иначе няма кво да ги мислим нито едните нито другите, при тия факти смятам че всичко е логично...
|
| Вто Фев 12, 2008 2:03 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами нормално е , и картинкте са нормални и заплатите, защо да ходят там.
Иначе кой казва че от масови стокине се печели, печели се, но не се печели току така, им аси разходи, и се изискват доста по големи инвестиции, иначе масовия пазар му е майката, стига да имаш продукт за него, да сте чули някой от фирмите за бяа или черна техника да с еоплакват, аз не съм ....
|
| Вто Фев 12, 2008 10:10 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Виж това ако успеят да привлекат Румънците... евала
http://www.investor.bg/?id=60270
Това създава добавена стойност и то много добра. И няма да е за 200 евро заплата.
|
| Пет Фев 15, 2008 9:23 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
E, това не е тая Румъния, дето ние си я знаем.
Клуж е административния център на унгарското малцинство, и се намира в северозападната част на Карпатите.
Бил съм в тоя район, и не само природата, но и хората са различни.
Освен това там няма цигани, и обществената дисциплина е една степен по-горе в сравнение с дунавската част на Румъния.
|
| Пет Фев 15, 2008 11:56 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами .. защо от мерцедес да печелят повече, не виждам логика, това че в завода една кола струва 5 хил, а на пазара 45 въобще не значи че тази надбавена стойност ще отиде в румъния, напротив, мерцедес румъния ще профдаде на мерцедес германия, а а те ще продадът на дилърите, гермнците ще лапнат печалбата, румънците ще духат супата .. ако докарат по нисък данък от германия, тогава може и от там да мине .. ама да не забравяме че това са корпорации и при тх облагане, печалба и данъци са много по сложни, не може да с есравнява с малка фирма, така че може да го докарат до там че румъния нищо да не получи в повече.
Кто HP българия, държавата им финансира почти всичко ... ами що да не са на далавера. И мерцедесможе да са, ако държавата спонсорира завода за да открие работни места ... кво им трябва намерцедес, и ниски заплата, ще има къде да си сглобяват боклуците .. то май вече на мерцедес всички модели натам отиват, язък за марката ...
|
| Пет Фев 15, 2008 6:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
http://news.ibox.bg/news/id_299864962
Швабите се чувстват сериозно прецакани явно.  Задействат всякакви лостове. Не че нямат морално право де и без това носят ЕС на гърба си.
|
| Вто Фев 19, 2008 1:20 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами Германците нямат никакво право за протест, обаче пък наиситна издържат половината съюз на гърба си .... но и Нокиа не са много хитри, трябваше да пуснат първозавода, да пораотимесец два и после да затвориат този в германия.
|
| Вто Фев 19, 2008 4:08 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, снимките са готини. като наште на завода в правец по времето на зрелия социализъм.
тогава местните офчари станаха специалисти по микропроцесорна техника.
хареса ми и името на вицепрезидента
|
| Вто Фев 19, 2008 7:16 pm |
|
|