Отговори на тема  [ 156 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Следваща
Ще устиска ли правителството? 

Ще устиска ли правителството на Станишев?
До Нова Година го гътваме. 2%  2%  [ 1 ]
Като пукне пролет, ще го опукаме. 17%  17%  [ 9 ]
Ще стиска кокала до края, мамка му. 81%  81%  [ 43 ]
Общо гласове : 53

Ще устиска ли правителството? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Клуб 500 000 000 - те са наша гордост!
http://kliuki.net/forum/viewtopic.php?t=4178&view=next
Скромна компенсация на хорицата, за тежката работа "на ползу роду".
Очаквам допълването на списъка с новоизлюпени голфаджии и магистраладжии. :x

Съб Фев 16, 2008 12:05 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Да не се спомене името Костов. Явно е много спорна тема макар и след 7 години.
Каквото било, било.

"Аман от леви пролетарии. Какво му е лошото на 10% плосък данък?"

Ами зависи от кой край на тоягата гледаш да ти кажа. Щото на тези с малките заплати (до 400лв) данъкът им нарасна и то доста. Пример:
облагаем доход 240 лв (средна аспирантска заплата примерно нейде и дебрите на научен институт)
данък преди: 8лв.
данък след (демек плосък 10%): 24 лв.
16 лв назад.
Ако теб 16 лева са ти излишни, на един работещ студент или някой подобен не са. Щото 16 лева са ми поне 1 учебник (нов) или 2-3-4 ксерокопия на друг. Или ми е сметката за тел. примерно.

А ако на друг са му са се намалили данъците добре... Но защо за моя сметка?

Съб Фев 16, 2008 12:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:

Ами защото до сега твойта ставка е била за чужда сметка.
Справедливостта изисква всеки да си плаща неговата си сметка.
И не само да не посяга, но и да не пожелава чуждото.

Съб Фев 16, 2008 11:41 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Syrius-B написа:
Цитат:

Ами защото до сега твойта ставка е била за чужда сметка.
Справедливостта изисква всеки да си плаща неговата си сметка.
И не само да не посяга, но и да не пожелава чуждото.

Абсолютно точно. Не на бедните са увеличили данъка за сметка на богатите, а просто сега бедните плащат по голяма част от тяхната си сметка и товарят по малко богатите. :) Реално даже след промените, един човек деклариращ под 500 лв. заплата е нетен консуматор на държавната система. Т.е частта която консумира от общата баница е повече от материала който внася за направата и. То в всяка система си има генератори и консуматори, но когато консуматорите започнат да надделяват... системата закъсва.

Съб Фев 16, 2008 2:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Клуб 500 000 000 - те са наша гордост!
http://kliuki.net/forum/viewtopic.php?t=4178&view=next
Скромна компенсация на хорицата, за тежката работа "на ползу роду".
Очаквам допълването на списъка с новоизлюпени голфаджии и магистраладжии. :x

Класацията е абсолютно лишена от всякакъв реализъм. Кой точно изчисли състоянието на тия хора и на каква документална основа. Той сайта си е за клюки де, то и класацията си е абсолютно клюкарска. Даже се чудя как вътре на са наместили Софиянски, Ал. Божков и пр...

Кой точно пресметна че Доган има 500 млн? Една съседка каза, че един там и бил казал..... Според мен Доган има 5 млн. но ако си осребри властовите възможности може да докара до 1 млрд. Едва ли и самия Доган знае какво и колко има :)

Истината е че в БГ има стотици забогатели политици. Но никой не може да им изчисли състоянието... даже те самите. Просто защото то тяхното не е бизнес като бизнес - активи-пасиви.... а си е състояние от власт. Целта не е да трупат милиони, а да трупат власт.

Нещо като глупостите за милярдите на Путин. Тоя човек няма 10 млн. на собствени сметки. Но не защото не може да има, а защото не му трябват. На него му трябва властта.

Същото е и с Доган. Същото е и за Бате Гойко. Парите са продство следствие от властта, както и инструмент за асимилиране на още повече власт. Виж за Гойковата невеста можем с пълна сила да кажем че е жена на с амбиции за пари. И с възможности :)

Съб Фев 16, 2008 2:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
един човек деклариращ под 500 лв. заплата е нетен консуматор на държавната система

Цецо,как тогава ще коментираш следните факти :
- заплатите на учителите на държавна работа не са над 500 лева
- на медицинските сестри - също
- на чистачки и друг персонал в държавни учреждения......
Значи хората работят,държавата им е определила заплатите а се касифицират като нетен консуматор?Няма професии (говоря по принцип) които да са маловажни или такива които са пренебрежими.Това че на места могат да се избегне част от персонала (визирам администрацията) е друг въпрос.
И още нещо много важно:НЕ сравнявай заплатите в София с тези в Видин,Монтана,Свищов,...! Системата е една и за момента в нея повечето са консуматори и не се знае как точно се държи.

Съб Фев 16, 2008 3:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
Цитат:
един човек деклариращ под 500 лв. заплата е нетен консуматор на държавната система

Цецо,как тогава ще коментираш следните факти :
- заплатите на учителите на държавна работа не са над 500 лева
- на медицинските сестри - също
- на чистачки и друг персонал в държавни учреждения......
Значи хората работят,държавата им е определила заплатите а се касифицират като нетен консуматор?Няма професии (говоря по принцип) които да са маловажни или такива които са пренебрежими.Това че на места могат да се избегне част от персонала (визирам администрацията) е друг въпрос.
И още нещо много важно:НЕ сравнявай заплатите в София с тези в Видин,Монтана,Свищов,...! Системата е една и за момента в нея повечето са консуматори и не се знае как точно се държи.

Ами нали точно това казвам бе човек - системата винаги има консуматори и генератори. В нашата в момента консуматорите надделяват. Ти се сещай как една такава система физически може да съществува. Никак. Самите професии нямат никакво отношение по проблема. Въобще не разбирам какво общо имат заплатите на учителите към проблема. Те взимат 500лв и ще плащат 50лв. данък. Къде е проблема? Ако не им стигат това е друг въпрос. И на мен не ми стигат парите, ама шефа каза - толкоз. Като не ми харесва - търся си друга работа.

Съб Фев 16, 2008 3:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Пак бъркаш - чист генератор няма.За да генерираш трябва да получаваш - и от там на сетне вече зависи как ще те регулира системата.
Колкото до социализма - по него време се работеше(колко е друг въпрос) но се изнасяше продукция навън и не внасяхме турски боклуци,китайски ментета и какво ли не.Доматите и краставиците си бяха вкусни,луканката - също.Сега внасяме незнам си кви домати и краставици и нищо не произвеждаме.Т.е имахме работеща икономика и влизаха пари в държавата,вярно че имаше и недостатъци,ама гладните не бяха като сега.Та за това като е скапана икономическата ни система(и други неща в държавата) ще храниш не 10,ами още 20 човека,докато не се махнеш от тук.Извинявай че така го казвам,ама това е истината.

Съб Фев 16, 2008 3:39 pm
Профил

Мнение 
Спорите за глупости... Данък и справедливост са две несъвместими понятия.
Справедливостта е субективно понятие, зависи от личния интерес на конкретния субект. Всеки може да изкара някаква логика че не е справедливо той да плаща толкова колкото му е данъка.
Данъците са публичен интерес, обществото определя (или поне би трябвало да определя) по колко парички да се събират, кой какъв дял да плаща и как да се харчат.

Значи данъците и справедливостта не съвпадат и не могат да съвпаднат, защото публичните и частните интеси не съвпадат. Просто са две различни неща!!!
Да се спори че плоският данък е по-справедлив от старите таблици е все едно да се спори че пимбяния цвят е по-красив от лилавия.

В една нормална държава се цели някакъв баланс на личните интереси с цел постигане на определени общи публични интереси. Нито богатите, нито бедните са склонни да плащат данъци, но ако искат да се движат по хубави улици се налага да го правят. Разпределението пък кой колко да плаща изцяло трябва да се определя от публичният интерес. Грешка е да се търси някаква справедливост при разпределянето - първо такава не съществува и второ не това е целта.
Това че при плоския данък се плаща еднакъв процент изобщо означава че има справедливост. Примерно защо не се плаща еднаква сума? Да речем всички да плащаме по 100лв. данък - това не е ли по-справедливо? А справедливо ли е някои да получават 500лв заплата а други 50000лв? Изобщо ако тръгнем по тая логика сигурен съм че ще стигнем до комунизма ;-)
Дори при еднаква стойност на данъка пак няма справедливост. Примерно аз не съм съгласен че е справедливо хардуеристите и софтуеристите да бъдат облагани с 10%. Просто защото данъка когато си на свободна практика се начислява върху приходите, а едните имат по-големи разходи от другите. Естествено хардуеристът може да направи фирма за да му признаят разходите, но факта че единия може да работи на свободна практика а другия трябва да си губи времето със счетоводители, справки и данъчни за мен не е справедлив.

Справедливост, комунизъм, див капитализъм, изцяло пазарна икономика са все отречени неща. В нормалните държави (по принцип няма съвършени такива) се гони баланс между частните и публичните интереси. На частникът се дава максимална свобода да реализира своите частни интереси, но в рамките на определени граници - стигне ли се до конфликт с публичен интерес - частникът духа супата. Публичния интерес се формира така че да е оптималния компромис.
У нас всичко е наобратно - няма достатъчно свобода на частния интерес, а публичния интерес вместо да се формулира от интересите на народа се формулира от разни обръчи и кръгове... Променя се данъка - защо обаче никой не може да каже... На едни се намаля, на други се повишава - дали е по-добре за всички взети заедно? Може би да, а може би не... резултатът в крайна сметка според мен ще бъде повече пари в хазната, още по-голямо преразпределние на парите ни от страна на държавата и още по-мащабни инфраструктурни обекти и по-големи голф игрища. Разбира се може и чудеса да се случат :D

Съб Фев 16, 2008 4:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
Пак бъркаш - чист генератор няма.За да генерираш трябва да получаваш - и от там на сетне вече зависи как ще те регулира системата.
Колкото до социализма - по него време се работеше(колко е друг въпрос) но се изнасяше продукция навън и не внасяхме турски боклуци,китайски ментета и какво ли не.Доматите и краставиците си бяха вкусни,луканката - също.Сега внасяме незнам си кви домати и краставици и нищо не произвеждаме.Т.е имахме работеща икономика и влизаха пари в държавата,вярно че имаше и недостатъци,ама гладните не бяха като сега.Та за това като е скапана икономическата ни система(и други неща в държавата) ще храниш не 10,ами още 20 човека,докато не се махнеш от тук.Извинявай че така го казвам,ама това е истината.

Абсурд е да събутиш и милиграм носталгия към оня строй у мен :). Определено сегашното положение ми допада повече :)

Иначе относно луканката - аз нямам много спомени за вкуса на луканката от онова време - при двама родители електронни инженери - у нас се ядеше салам Камчия. Е вярно ако баща ми беше номеклатурен кадър или бендзинджия, можеби щях да съм виждал и да ям луканка. Но не би. Със сигурност не съм бил гладен де. :

Съб Фев 16, 2008 8:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Чисти консуматори на държавата са всички онези, които получават но не плащат - прословутите безработни и социално слаби. (гледката е как слизат от последен модел баварец, взимат си парите и пак се качват).
Този дето си плаща данъците дава и взима.
Както казах зависи от кой край на тоягата си.

Съб Фев 16, 2008 8:47 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
medeamona написа:
Чисти консуматори на държавата са всички онези, които получават но не плащат - прословутите безработни и социално слаби. (гледката е как слизат от последен модел баварец, взимат си парите и пак се качват).
Този дето си плаща данъците дава и взима.
Както казах зависи от кой край на тоягата си.

аз бих го перифразирал... да ме прощавате ако има дами в дискусията.. а именно:
Зависи от коя повърхност на презерватива си :!: - от вътрешната или от външната :)

Дано като говориш за "прословутите безработни и социално слаби" да имаш в предвид тези с професия безработен => цигани и други дето не искат да работят или по-точно генетично са алергични към работа:!:
защото ако в един момент те изритат от там където си а си на 50 години и имаш още (незнам точно) 10 до пенсия... или друг сценарий - ти си някакъв кадър от БАН, ама не светило с много публикации,дисертации, или с много познати, ами обикновен научен работник....и в един прекрасен ден ти закриват катедрата или щата :?: какво става с теб :?: а:?:
и ти ставаш от ония безработни дето само взимат :!:
говоря в общия случай изключения има навсякъде...
и ще ти е много кофти като никой не те иска и само те обвиняват, че си тежест на обществото
така че Миро е много ама много прав трябва да има баланс при взимането от имащите и даването на нямащите :!: и еднозначен отговор така е по-социално или така е по-добре за обществото няма:!:

Нед Фев 17, 2008 12:43 am
Профил

Мнение 
Достъпът до социални помощи отдавна беше затегнат, още по времето на предното правителство и Шушулева... В момента за да получиш каквито и да е било пари от държавата трябва да минеш през десетки проверки и сита. Особено пък за социални помощи, трябва социален работник да ти дойде вкъщи и да опише какъв телевизор имаш, каква пералня и т.н.
Всичко е така направено, че нормален човек не би си губел времето да се занимава с подобни простотии. Още повече че разходите по доказване на нуждите са по-големи от това което ще получиш. Примерно за да минеш ТЕЛК са десетки прегледи (за които си плащаш), комисии и какво ли не и накрая ако още не си се отказал след като си изхарчил 500лв ти дават 10лв към пенсията. За мен върха беше когато преди да умре бабата на жена ми изпадна в нещо като кома за което се полагат някакви пари за гледач. Хубаво ама за да ги дадат искаха бабата от Тополовград да бъде занесена до Пловдив на преглед в някаква комисия. Естествено човек в кома може да се транспортира само с линейка, на която обаче за подобен род "услуги" се плаща на километър като на такси. При това няма никаква гаранция че ако все пак се хванеш, всичко ще стане само с един преглед и дали комисията няма да ти каже "елате пак за да ви кажем кога да дойдете пак"...
Изобщо тая песен не е за нормални хора... Ако някой успее да изкрънка пари от държавата, то едва ли е просто ей така - разхождайки се с мерцедеса, слязал и му дали пари. Това отдавна не е така!
Със сигурност има една прослойка която успява да намери дупки в системата, къде с подкупи, къде по друг начин, но съм убеден че полагат усилия хората - трудят се за тия стинки ;-) И не са чисти консуматори :D
Според мен има една друга прослойка като депутати и министри и те са по-лоши от чисти консуматори - направо чисто зло...

бтв, излязахо малко данни за инфлацията (1.4%) и за платежния баланс, направо светло бъдеще ни чака... И въпроса не е ще устиска ли правителството, ами ние докога ще устискаме с това правителство:

Прикачени файлове:
untitled.JPG
untitled.JPG [ 95.39 KiB | Прегледано 1508 пъти ]
Нед Фев 17, 2008 12:01 pm
Профил

Мнение 
Лично мое мнение е че който недоволства от по нисък данък е за разстрел. Това може да са само хора които не плащат данъци,но за сметка на това получават облаги от това че други плащат по високи. Аз НЕ ИСКАМ да храня нито майка ми, нито баба ми, нито баща ми или мързеливият ми брат, камо ли някой непознат, който не може да изкара достатъчно ще умре от глад, това се отнася и за споменатите по горе хора. Това че тоя имал възможност оня нямал .. тия може на някой друг да ги разправят, аз не съм имал нищо повече от другите, щом аз мога да работя и да изкарвам достатъчно за да живея и другите трябва да могат.
От тази социална политика се ползват само мързеливци, които искат да работят от 9 до 5, с 3 почивки, без да си дават зор, ако може на спокойна работа без много много натоварване ... ами те тия най евтиния начин за оправянето им е да се натоварят на шлепове и в черно море, който доплува обратно доплува, който не не.
Та затова съм за плоския данък, и против всички други удружки, не искам да лекувам други хора, нито искам да плащам чужди пенсии, както и не искам никой да ме лекува или да ми плаща каквото и да е, извън това което си изработвам.
А като стана въпрос за плоския данък, майка ми не се оплаква от него, тя е учителка ясно е колко взема, баща ми също не се оплаква, и той няма кой знае колко голяма заплата, не разбирам защо други хора се оплакват ...... отдавна съм казал че на тая държава и трябват разстрели, ама не политически или етнически.
А относно Доган ... чудно ли ви е че е в политиката вече 20 години, че има власт и всички се съобразяват с него ... ами на мен не ми е чудно, доган има зад себе си дисциплиниран електорат, и не само дисциплиниран, ами и работен. Какво толкова има за чудене, сигурно 90% от работещите в селксото стопанство и животновъдството са турци, същото е и положението в тютюно производството а и много подобно е в хранително вкусовата промишленост. Я да видим строителството, май и там е горе долу така, не са толквоа много но не са и малко ... ами какво се чудите, зад него са хората които май изработват половината от БВП, естествено е всеки да се съобразява с него. А българите .. не на село, в малките градове не искат да се задържат, искат високоплатена работа, и ако може нищо дане правят, така не става. Освен това да не забравяме че мого капитал и Доган и фирмите около него са получавали и получават от Турция, не беше трудно подобни капитали да привличат и Бълграски фирми, но Русия беше нещо мръсно гадно, а не екато да е нямало интереси. ... Абе .. Българите сме много тъпо племе ..

Нед Фев 17, 2008 12:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
medeamona написа:

не разсъждавай като мижитурка, цял живот ли мислиш да си на 240 лв?
10% за всички е равнопоставено и справедливо
размрънкала се че на 240 лв щели да и вземат 16, а този който досега е взимал 10 000 и са му взимали 3 000 всеки месец? да не мислиш че тези 3000 са му били по-излишни от тези 16 за теб?

Нед Фев 17, 2008 1:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 156 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Следваща