Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Записване за детска градина .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
... ония от Ало Къщътъ... да се предава на живо ...
направо реалити да стане ... :)

е ако някоя(например онуй маце шейселското) от ало къщътъ ми изФурФуляка една сФирка и аз ще пусна смс, ама постФактум(или постсФиркум :))
иначе не ме търси :!:

Чет Фев 07, 2008 12:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Абе чиновник ли е стреляй и не питай. Шанса да убиеш читав човек е 0,01%.

миналата седмица ходихме да гърмим по панички. това ми дава идея, дали другата седмица да не ходим на данъчни... :axe:

Чет Фев 07, 2008 1:01 pm
Профил

Мнение 
Значи цената на проекта може да се приеме че е ОК в определени случаи, но както и да го гледам не е ОК. Много по сложни проекти струват доста по малко и то в US, на съвсем пазарен принцип. Нито сървъра нито няккави други лицензи могат да струват тия пари. По горе писах че не съмв час със сървърите, ноотносно софтуер, от към хардуер ми е пределно ясно кое колко струва, и ще ме извиняват, но ако са дали 100 к за сървър/и и за локейшън .. трябваше да поема не по 5000 а по 50000 заявки, и да няма проблеми.
Значи подобна цена може да се плати, аок този на когото с еплати поеме всичко, от концепция до реализация, със съответните консултации аз сигурноста, хардуера и изискването към трансфера, а ако всичко това беше направнео нямаше да има проблем, само идиот може да си мисли че няма да им атаки ...
От страна за заплатите, ами във този сектор зплатите са по-ниски, 1500 е добра заплата, а 2500 е много добра заплата, виждам какво искат хората в момента, и то за да дойдат от големи фирми, та става ясно там колко получават. Тоя сайт не е нито Java /не че тия има защо да вземат тия пари но пазар/ нито изисква системно прогрмаиране. Това което са направили се прави за не повече от месец с 2-ма човека, единия от които ще си чопли в носа и ще въвежда информацията, детски градини, брой меса и др. такива. Точно това в-у което е трябвало да се постараят според мен изобщо не е направено, за да си заслужат парите, и се вижда резултата.

Чет Фев 07, 2008 2:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бе пич за какви пари говориш? Няколко стотин хиляди, че в Бг се търкалят маса автомобили дето струват повече... Проблема не е в тия стотинки, проблема е че няма достатъчно детски градини. Тук не иде реч за няколко стотин хиляди, тук трябват 10-20-100 млн. за да се построи това което за 20 години успешно затрихме. И по лошото е че не парите са проблема, а хорското (управници и управлявани) безхаберие.

Чет Фев 07, 2008 2:38 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
А и въпроса с хакерчетата е доста спорен. Хич не е гарантирано че изобщо е имало някаква хакерска атака. Или атаката е само за оправдание на нерабортещата система.

Чет Фев 07, 2008 2:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Чакайте бе хора за какви хакери си мислите че става въпрос. Че всеки пъпчив тинейджър с елементарни познания може да блокира подобна отворена система с скрипт върху който ще се помъчи максимум 2 часа. Как ще се защитиш като целта на подобна система е точно това - да бъде отворена. Ще блокираш IPта? Ами аз ако реша да хаквам ще пусна наводнението откъм 5-6 от големите доставчици в София, дето са с нереални IP-та на клиентите. И после ще баннеш всички хора на тия IPта ли? И директно всички ще гракнат - нямаме достъп. Тук не става въпрос някой да влезе в системата - това е трудно. Тук става въпрос за нещо елементарно да блокираш достъпа до нея, така че 10 журналиста да не успеят да влязат първия половин час. После скандала е готов. Това се прави лесно. Какво ти трябва - 10 съмишленици от най-големите доставчици в София. Тури и 10 в чужбина и ти гарантирам, че така ще задръстиш входа, че няма шанс да се оправят. И си готов. Чисто сърдечно си признавам че мен ако ме подложи чиновническата сган на подобен гърч, много се чудя дали няма да се изкуша да бръкна в задниците на шибаните бюроподпирачи.

Абе самата идея да се прави подобно записване е малоумщината в цялата работа. Не парите и програмистите.

Чет Фев 07, 2008 3:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ps66 написа:
цената на проекта мисля че не е проблема в случая !

проблема е в идиотското задание: класирането да се извръшва по реда на записване!
заданието едва ли е измислено от сирма войвода :) - по скоро от някой безмозъчен чиновник (т.е. от почти всеки държавен служутел)

мисля че е сирма, почти сигурен съм. но и да не е, кой те кара да участваш ако изискванията са взривоопасни? в предната фирма, като дойде запитване за продукт, шефа първо ме викаше и ме питаше това може ли да стане и ако да за колко време. отказвали сме се от участие в търг заради съмнение че можем да се изложим.

Чет Фев 07, 2008 3:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Значи цената на проекта може да се приеме че е ОК в определени случаи, но както и да го гледам не е ОК. Много по сложни проекти струват доста по малко и то в US, на съвсем пазарен принцип.
пак обръщам внимание върху инженерните залитания - сложен и мастит не е едно и също. целта е да се ловят мастити проекти, а не сложни. колкото по-прост и по-мастит е проекта, по-добре.

Чет Фев 07, 2008 3:41 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Цецо написа:
Чакайте бе хора за какви хакери си мислите че става въпрос. Че всеки пъпчив тинейджър с елементарни познания може да блокира подобна отворена система с скрипт върху който ще се помъчи максимум 2 часа.
....

Ако е направена некадърно, както е в случея е напълно по силите на пъпчивите тийнове с компютри. Ако е направена кадърно и има ( за примера ) само една елементарна IDS която да не позволява обработката на две страници за под определено време, не можеш да претовариш системата ( да я докараш до състояние DoS )
Идеята за "първия пИчели" не я коментирам...

Чет Фев 07, 2008 4:22 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
... пак обръщам внимание върху инженерните залитания - сложен и мастит не е едно и също. целта е да се ловят мастити проекти, а не сложни. колкото по-прост и по-мастит е проекта, по-добре.

Да, ама маститите проекти не ги лови всеки, ами доста 'мастити' робовладелци. Пък и там изискванията са други, и свършването на работата не е от приоритетните. :D Не може малко робовладелче да захапе доволно мастит проект, даже май и не-доволно мастит проект не може да захапе.
Цецо написа:
...Ами аз ако реша да хаквам ще пусна наводнението откъм 5-6 от големите доставчици в София, дето са с нереални IP-та на клиентите. И после ще баннеш всички хора на тия IPта ли? И директно всички ще гракнат - нямаме достъп...
Ми едно от IP-тата на globul e в блеклиста (поне това ми сведоха до знанието), или както каза вчера един познат "в момента софиянци, мъчещи се да запишат децата си на детска градина, провеждат образцова denial-of-service attack".

А понеже се спомена нещо за НОИ, ей на скрийншот от последната версия на ro2008 (досегашните бяха досовски). Аз останах безмълвен при вида му:

Прикачени файлове:
Коментар на файл: RO2008
ro2008.JPG
ro2008.JPG [ 220.18 KiB | Прегледано 1578 пъти ]
Чет Фев 07, 2008 4:28 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами и мастит не е проекта според мен, айде е-правителство да го наречеш хубав проект, стабилен, ама това си е проста стрнаичка с почти никакви функции, разбирам да са им платили за експертиза, но явно и за това не с аплатили, или ако са платили не са получили имайки в предвид резултата. С детските градини проблема има много лесно решение, но не е за социална държава като нази .... нека държавните градини вдигнат таксата, тогава ще се появят и повече частни, в момента за частни не е много изгодно. Ако им стане изгодно, хорта ще правят частни градини и ще има за всички. Аман от тоя социализъм. Пак хем да го бутнем, хем да не се изцапаме ... ми не става ..... 100-200 млн ... не е там проблема. Колко градини трябва да се построят в София, а в някои от другите градове с проблеми ? А колко персонал трябва да се въвлече в тях ? Според мен заплатите на този персонал за година две ще са повече от сумата за построяванеот на тези детски градини. Не може държавата да субсидира всичко, то си става комунизъм, ама ние не искаме комунизъм ... за тия деца които се записват, колко бяха към 15 хил май, значи в градините има двойно повече, т.е. 45.000 само за софия. Средно на 15 деца по две учителки и една лелка, това са 3-ма човека, на 15 хил 3000 работни места, сложи и готвачи и едно друго, ей ги 4000. 4000х500 2 млн на месец, 24 млн на година, само заплати за .... аако трябва да с епоемат двойно повече, хайде сложете още 3-4 града ... абе ша догонят бюджета на образованието, и кво ще правим, ще ни вдигат данъците още, ли социалните осигуровки ... не ме кефи идеята.
Друго по ме влече, ако им е скъпо да дават детето на градина майка му да си седи да го гледа, пък баща му ще работи повече .. такъв е живота, защо аз да плащам, някой плаща ли ми на мене?

Та за мен не е толквоа страшно това че няма детски градини, а че в БГ всичко се прави по този начин като тази система. Досега не съм видл една читава и работеща от въведените системи, нито е-правителство, нито тези на социалното и какви ли не други ... това ме дразни. Дават се много пари, като за нещо работещо., а в края работи ама някак .... ако не е пълнолуние, ако няма вятър, ако е май но преди 6-ти, ако денятр е бил слънчев ....

Чет Фев 07, 2008 4:32 pm
Профил

Мнение 
Ами то не е и въпрос колко си мъстит да ти кажа ... ми кого познаваш, тва са две различни неща, знам дста мъстити фимри които просот не могат да се вредят за подобни търгове, не само за софтуер но и за доставка на хардуер, и като казьвам мъстите с еима в предвид едни от най-големите, за сметка на това по малко мустити се вреждат,просто въпрос на правилния човек на правилното място. Много често не е и само въпрос на това колко ще дадеш, е тва вече ми е странно.

П.с. днес усилено коментират системата от камерите по улиците .. 10 млн ....за няколко кръстовища, за сравнение тов акоеот е направено в атина за олимпиадата е около 250 млн и включва не само почти пълно наблюдение с един куп екстри, но и управление на трафика, за какво говорим? Тая система е почти същата подигравка като детските градини, а е интересно да се види колко камери работят ефективно ... абе ....

Чет Фев 07, 2008 4:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
С детските градини проблема има много лесно решение........

Тони знаем че си краен капиталист, ама и така не става. Ако я подкараме по твойта - утре и 8000лв. заплати да даваш, няма да намериш никого. Всичко читаво ще е зад границата. А тук ще има само пенсии, цигани, мутри ..... и виетнамци (така каза Масларката). Да те видя как ще си намериш някого да ти работи :)

Чет Фев 07, 2008 6:39 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами като гледам хората много мерак имат да ходят в САЩ . ми там не е по различно, а определно не са масово тия дето вземат 6к+ на месец .. та ако стигна до 8, все си мисля че е си намеря работници :). Не е там въпроса, въпроса е за какво си струва човек да дава пари, и колко даваш в момента и какво получава за тях. Защо държавата трябва да е толкова социална, какви са предимствата .... ще ви кажа, политическа изгода, това е добре за мързеливите и пенсионерите, а за нещастие в нашата държава това е мнозинството, мизерни цигани, пенсионери които директно имат пръст за състоянието в което с енамираме, и продължават да си знаят своята /не говоря за подкреата им за БСП/, и мързеливци ....
сега търся хора за един обект, и знаеш ли какви автобиографии виждам .... работил за 600 .. и се преместил за 350 ..... защото видиш ли новата работа била ръководна и не трябвало да работи толкова много, и ми кандидатства за работа .... тия ще взема да ги викам на интервю и да ги водя в гората, барим малко намалеят. И другото, по обявата за монтажници хора няма, оаче обявата за технически е пълна с кандидати, не защото има много подходящи хора, 99% дори не са технически грамотни, ама си мислят технически = седене с ръце в джобовете ......та всички тия силната социална политика много ги привлича, може да вземат малко, но и не трябва да дават много, това е добре за тях, даже ако можеха нищо да не правят, и нищо да не получават, да има само къде да спят и какво да ядът ... много от тях щяха да са супер доволни.
Та за това иде реч, и ако се замислиш въпроса не е свързан само със работниците, това е масова психологияна хората, тези които са станали робовладелци са я изкривили в свой си вид, как да вземем без да дадем нищо, защото защо да даваме ......
Радикалният капитализъм може да се отрази много добре на икономиката, да повиши покупателната способност, и да отсее плявата. Когато държавата не ти плаща за зъболекар, ще отидеш при тоя дето го хвалят, и който раоти добре, така и така си плащаш, тия дето не ги бива ще изчезнат сами. Същото е и с други неща, когато дететоти не е добре гледано в детстката градина, или не е добре възпитавао и образовано в училището, ще отидеш на друго място. Сега разлика голяма няма, най-вече защото търсенето на акива услуги /ак оизключиммедицинските/ е силно лимитирано, никой не се зори много за това, и всичко се сравнява по държавното. То си е същото като пазара за коя да е стока, когато пазара не е естествен се създават предпоставки за изродяване.
Защо мислите Бъгарскитеи руски стоки никога не са били привлекателни, защото сме нямали добри дизайнери и ижинери .. едва ли ... по скоро защото е нямало кое да го изиска, нямало е стимул, и дори дизайнера да е имал напредничаво виждане а инжинера нова концепция, тя еила отхвърляна, защо да го правим, да си усложняваме живота, продукта и така се купува .....

Чет Фев 07, 2008 7:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Ами и мастит не е проекта според мен, айде е-правителство да го наречеш хубав проект, стабилен, ама това си е проста стрнаичка с почти никакви функции

e, доколкото разбрах това е малка част от проекта, иначе търга е бил за цяла система за детските градини, това е само форма за записване. от сирма твърдят че за тая част от проекта са отишли само 35к.

Чет Фев 07, 2008 7:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща