|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:40 pm
Производсто на чипове в БГ
| Автор |
Съобщение |
|
nickich
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
 Производсто на чипове в БГ
Незнам дали на тази тема и е тука мястото, ама ша ма извените ако не е.
Та искам да попитам, знае ли някой дали в БГ се дялкат силикони. Знам, 4е едно време се пробваха с едни процесори 65-ици май бяха... Дали още някой в БГ се занимава с това?
_________________ "640 К са достатъчни на всеки за всичко." Бил Гейтс
|
| Чет Яну 24, 2008 3:10 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
 Re: Производсто на чипове в БГ
Мелексис не се ли занимават точно с това?
|
| Чет Яну 24, 2008 3:42 pm |
|
 |
|
nickich
Регистриран на: Вто Ное 01, 2005 10:23 am Мнения: 704 Местоположение: Limerick, Ireland
|
 Re: Производсто на чипове в БГ
Нямям представа. Имат ли сайт, да ги преслушам?
|
| Чет Яну 24, 2008 7:58 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Не, мелексис не дялка нищо тук, поен ен дялкаха преди, сега с овата сграда .. ама май пак не. Тук им идватиздялканите силикони, минават тестове и обратно за пакетаж .... ама сега знам ли ги, голямо нещо сътвориха, може да са се променили нещата.
Идея нямам какво стана с заводите които имаше, не бяха върха на технологиите но за прости неща май ставаха, не че някога съм се въудошевявал от 1 У .. или 2Т но пък СМ серията работеше 
|
| Пет Яну 25, 2008 8:32 am |
|
 |
|
nickich
|
Абе имаха потенциал май... Сигурно са изнесли техниката за без пари. В меито в София имаше лаборатории в първи блок, подземието, които са правили нещо такова, ама незнам какво е станало...
|
| Пет Яну 25, 2008 8:05 pm |
|
 |
|
SurchO
Ранг: Минаващ
|
В МЕИ още има някакви останки но неправят кой-знае какво,маи само някакви опити. На нас ни показваха някакви машини но не пускаха нищо да работи... . Мелексис си правят силиконя при китайците....
|
| Пет Яну 25, 2008 8:25 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
специално за тях... ко да ти кажа...
аз като бех там...1994-1999 имаше, но ни показаха работещо реално някво за транзистори... нали иде реч от проектиране до планарна епитаксия/йонна имплантация и др.такива, там на силициеви плочки в пещ и т.н. Още имам една плочка някъде(тафнах си я ей така за кеф за нищо друго не става) със някви транзисторни схеми на нея
и имаше един смахнат проф.Филипов... та той обясняваше, че имали машини купени отдавна, но седели в кашони - и той не знаел защо а били купени за мноо пари и били много модерни за времето си когато са ги купували(5 микронна технология). Остарели си така в кашоните.
иначе в София института по микроелектроника-ИМЕ правеше(е правил щот не съм бил свидетел на процеса) доста чипове. имам наблюдение на някои комуникационни и с спец предназначение.. не бяха зля.. после квото остана правеха/опитваха да правят доколкото знам смарткарти, еепроми ама сега кво стана незнам
Уви, говорим за минало-бешело време:!:
за нови приоизводствени мощности не ми е било интересно да търся инфо...
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Яну 25, 2008 10:37 pm |
|
 |
|
medeamona
Ранг: Новодошъл
|
Ами вече не се правят масово - само лабораторни или за частни поръчки по договори тип НАТО, Коперникус, 6-та рамкова програма. Просто е адски скъпо да се почва тепърва - В ИПФ в Пловдив се правят фоторезистори, занимават се с омови контакти, фотоволтаици - полупроводниковата база. Но за нещо сериозно изисква много голяма инвестиция - вакуумна технология, фотоелектронната, молекулярната. А консумативите, няма да споменава - вода, ток, газове...
Затова се внасят готови пластини (със силиции не се занимават - сега на мода са GaN, Al/GaN и разни такива), скрайбират се и се правят експерименти.
В Швеция знам че правят НЕМТ транзистори, както и в Москва и Петербург.
Но там има кой да поеме масовото. Тук няма.
Сега се занимават с нанослоеве и композити, твърдости и прочие....Това е на дневен ред, полупроводниците не са модни из БАН....
ПС. проф. Филипов изобщо не е смахнат, а много умен и готин тип. И е доста наясно с техниката.

_________________Айде сега и на инженери ли ще се правим? 
|
| Пет Яну 25, 2008 10:50 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
еee ти пък сега, под смахнат професор разбирам точно "умен готин професор"
още ли казва на вместо мосТче - мосче
това съм запомнил най-добре от неговите изрази...
а иначе да, в БАН като че ли интересните работи са свързани с брони, мини и взриватели за мините.....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Яну 25, 2008 11:55 pm |
|
 |
|
wolfshark
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 11:34 pm Мнения: 95 Местоположение: Видин
|
Забравих къде точно но в българия се "произвеждат" чипове/транзистори. Написал съм го в кавички, защото фактически те си идват готови, те само пластмасовия цокъл правят.
|
| Съб Яну 26, 2008 2:18 am |
|
 |
|
RFT
Регистриран на: Чет Май 11, 2006 7:53 pm Мнения: 66 Местоположение: 3-ти стопански двор, БГ
|
|
| Съб Яну 26, 2008 3:42 pm |
|
 |
|
relsys
|
Ми в Ботевград...... ама едно време....
ся нарязаха машините с резаци..... щот им толкова ъкъла
|
| Съб Яну 26, 2008 4:28 pm |
|
 |
|
medeamona
Ранг: Новодошъл
|
В Бг идват за бондиране, но ограничени количества, специални, по проекти и прочие. Нищо масово.
В Ботевград идеята е била в началото добра и после нашите са се омазали....Неспазване чистота на производство и технология и каквото са направили им е били върнато - куриози с транзистор вътре с нишка от вълнена прежда.
В БАН мини не мисля....освен в тоалетните. Но, тук таме има интересни проекти. Просто има институти дето са меко казано смешни.
Колкото до чиповете...НЯма условия за такова нещо тук. А и не мисля, че има смисъл да се започва. По-добре да се ползва базата навън и да се твори нагоре.
_________________Айде сега и на инженери ли ще се правим? 
|
| Нед Яну 27, 2008 11:12 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да вземем да стиктем темата с "изработка на платки в домашни условия" в нещо като:
правене на чипове по метода ютията
в момента дори производството на пирони ми се струва трудно - ток, вода, заплати, лицензи, патент.
пък и къде ще се продават пироните - в съвременното строителство култовия български инструмент тесла не играе вече. а още не проработила ААДТ (агенцията за акредитация на дръжките на теслите).
верно има институти, които си бяха смешни още по ОНОВА време. но имаше и не съвсем смешни.
аз поне успях да науча много извън университета. бачкаше се и се бъркаше. но само с бачкане се научава занаят. пък и имаше весели моменти, които ми сгряват душата и до днес. още помня оцъления поглед на колегата, който трябваше да прави управление на автоклав за варене на буркани. разпитваше "техноложката" как познава кога да изключи нагревателие: "кат почне да шуми ей така, ляля, и дърпам щепсала"
то и повечето днешни министерсва са ни смешни, ама нали така било демократично.
|
| Пон Яну 28, 2008 12:09 am |
|
 |
|
3aek
|
гледайте тенденцията навсякъде в европа, повечето големи отдавна станаха fablite или fabless
MSP430 в Тексас Инструментс са 100 души сложени в боксчета на една площ от 200 м2, това може да се направи навсякъде, включително в българия, после Тайван Семикондуктор правят пластините, а някъде в малайзия ги тестват и бондират
NXP си разпродадоха заводите по европа и не е ясно колко остнаха и те са в тайван и не се оплакват
та каква е идеята да се правят чипове в БГ като за свестни чипове на сегашно равнище трябват за фабриката пари колкото брутния продукт на БГ?
а ако ще е на 2-3 микрона технология китайците тези крайни изделия ги правят за $1 на КГ
и това производство съвсем не е чисто, както и голите платки, китаеца прави 3 милса пътечки, 0.1мм отвори за $0.50 на дециметър, тук търговци препродават базовия материал на платкаджийниците за $0.30 на дециметър
|
| Пон Яну 28, 2008 9:47 am |
|
|