|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:29 am
| Автор |
Съобщение |
|
ji4kajiata
Ранг: Минаващ
|
 Аларма с PIC16F84A
Здравейте, от доста време използвам тази аларма. http://www.constructor.bg/mk/shematics.htm - Универсално алармено устройство с кодова деблокировка на списание младконструктор. В атача ще прикача и бин фаила за пика. Интересува ме как да направя една промяна на софтуера. При техният вариянт когато се затвори датчика се кативира алармата. Тоест когато pin 18 на микроконтролера се даде на маса, когато е незатворен датчика му се подава 1 (тоест +5V). Какво трябва да променя на програмата за да направя тка, 4е когато датчика е отворен да се активира алармата, а когато е затворен да е нормално. Предполягам, че трябва да се смени само една цифра на порта в самата програма но незнам на кой ред точни. Моля някой, които разбира малко от програмирането да ми кайе. Чудя се вече от доста време.
|
| Съб Яну 26, 2008 12:26 am |
|
 |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
Променя се btfsc doors => btfss doors . Ако не се лъжа де.
|
| Съб Яну 26, 2008 12:59 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Аларма с PIC16F84A
Уточни за кои датчик искаш да се смени те са 2 вида , едните са с моментално задействане другите със закъснение ?
Имаш в началото doors и shock, по надолу в програмата някъде има където пише :
btfss shock смени го на btfsc shock, или btfsc doors да стане на btfss doors, смених ти ги и 2-та остава да си го компилираш в HEX и бирата 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Яну 26, 2008 1:02 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Май има "дребна" грешка в кода:
endSIR bcf INTCON,T0IF
bcf INTCON,INTF
bcf INTCON,RBIF
swapf status_temp,work
movwf STATUS
*** movf w_temp,work ; ей тука ти изеде Zетя
retfie
|
| Съб Яну 26, 2008 1:31 am |
|
 |
|
ji4kajiata
|
|
| Съб Яну 26, 2008 2:14 am |
|
 |
|
ji4kajiata
|
|
| Съб Яну 26, 2008 2:15 am |
|
 |
|
ji4kajiata
|
 |  |  |  | ji4kajiata написа:  |  |  |  | ji4kajiata написа: Е мерси много колеги. Супер бързи отговори. Много ви благодаря.  plameniv аз съм по Ботевград, София. Незнам от къде си, но ако имаш път насам само се обади. Бирата е готова. ji4ka ами незнам мисля, че няма грешка в кода. 4 такива съм направил и работят коректно. Няма проблеми. Но пак казвам аз неразбирам чак толкова от програмирането им, и не споря за нещо което незнам. Само последната която направих не реагира втория контакт, който е за времезакъснение. Или съм го записал със грешка (един път пак така стана и като го препрограмирах и се оправи), или студена спойка по платката. Но както и да е това ще го оправя, ако реша да ползвам този контакт.  Ако наистина има някаква грешка, моля каци да корегирам нещо ако трябва, но до тук всичко е работило идеално. Отново благодаря на всички колеги, които се включиха.  Много сте бързи, дори не очаквах толкова бърз отговор. После ще тствам и ще видим какво ще стане. Благодаря.  |  |  |  |  |
|  |  |  |  |
|
| Съб Яну 26, 2008 2:18 am |
|
 |
|
plameniv
|
Е за съжаление съм на 15000км иначе с удоволствие .
Ама поизтрии малко от спам-а дето сътвори 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Яну 26, 2008 3:04 pm |
|
 |
|
ji4kajiata
|
 Аларма с PIC16F84A
|
| Съб Яну 26, 2008 7:47 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
На мненията които ти си писал, горе вдясно трябва да имаш едни бутончета - едит и делете... И няма нужда да цитираш целите предишни съобщения , не е чак толкова голяма темата.
|
| Съб Яну 26, 2008 7:53 pm |
|
 |
|
ji4kajiata
|
 Аларма с PIC16F84A
|
| Нед Яну 27, 2008 2:26 am |
|
 |
|
ji4kajiata
|
 Аларма с PIC16F84A
Здравейте, сигурни ли сте, че само това се сменя, питам, защото не съм много по програмирането. Сега сложих чипа, обаче нищо не прави. Нито калвиатурата реагира, нито датчиците, немога да я активирам. Нещо да няма грешка в новия код. Сега ще отида да препрограмирам чипа наново да няма грешка при записа. plameniv моля те да прегледаш кода пак, нещо не тръгва, а сам немога да се оправя с програмирането.  И благодаря на всички които се включиха в темата.
А данеби пък при компилирането да е станала грешка. Аз използвах Pony Prog, тя разпозна asm файла, и директно го записа, като гледах е същия, абе незнам вие ще го видите, нямам представа от това толкова, но със стария тръгва.
|
| Сря Яну 30, 2008 5:28 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
 записал си директно *.asm файла в PIC-а  МАЛЕ.... МЪКАААААААА
asm не е нищо по-различно от един текстов файл, жичкаджията..... в него инструкцийте са на асемблер, език разбираем за човека но не и за процесора... За да те разбере процесора този асм трябва да се преведе от компилатор на машинен език... компилатора прави bin или hex файл, който трябва да дадеш на програмиращия софтуер, който да го налее в чипа... Не ми е известно PonyProg-а или който и да е друг софт за програмиране да може директно от asm да си направи сам HEX и да го запише в процесора... така че 100% в процесора ти в момента има всичко друго но не и правилна програма... Той plameniv ти е написал че трябва да го компилираш до HEX ама ти явно си пропуснал тоз момент.... ЕЕЕЕЕЕХ... пак ще ме обвините че плюя... и се заяждам... ама... айде... ще млъкна до тука... да няма пак обидени...
ЕДИТ: сега се загледах и подозирам че ти не правиш разлика между компилатор (примерно MPLAB) и софтуер за програмиране(PonyProg, WinPIC и т.н.)... Има ли смисъл да ти обяснвавам натам или да седна и да ти компилирам asm файла направо...
ЕДИТ2: Като не разбираш от програмиране що не си решиш проблема хардуерно... ако правилно съм те разбрал, тази аларма която правиш в момента искаш да се задейства ако на 18 пин се подаде +5V а не маса както е в оригиналната схема(т.е. ако ключетата към маса за затворени да не писка а да писне като се отворят)... Ако е така... сложи един NPN транзисторен ключ (схема общ емитер) на веригата на ключетата и сигнала от колектора му го подай на процесора и не пипай програмата... Поне с това ще се оправиш ли? или и за него ще трябват обяснения...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Сря Яну 30, 2008 7:06 pm |
|
 |
|
ji4kajiata
|
 Аларма с PIC16F84A
Мислех за транзистор но неискам да променям платката, по-лесно ми е да го програмирам, защото на таблото съм извел data букса (9 пинова, като COM-порт), в която включвам програматора и с лаптопа ги записвам. Така съм направил на 5 аларми вече. След като трябва да се смени някакава си цифра или буква, не виждам смисъл от хардуерни промени. По едит1 - не ми харесва идеята да променям хардуера и да добавям транзистори, след като нещата със промяната на софтуера са елементарни. Също ще е много тъпо, ако не я бах направил с PIC контролер (или някакъв друг), и бях използвал аналогова система с един куб инвертери, логоки, тригери и броячи, които ще черпят 2 ампера. По едит2 - - тук вече имам чувството, че се заяждаш или нещо подигравателно и не ми харесва израза ти.
И още нещо MPLAB я имам инсталирана на компютъра, но още не съм почнал да я уча. Както казах не се заномавам с програмиране и ако сам можех да се оправя със софтуера, нямаще да ви питам. За това те моля без такива груби коментари в моите теми
Ако искаш да помогнеш аз ще съм ти много благодарен, примерно кажи как да я компилирам, или я компилирай, ако трябва ще черпя, но тези изрази не мисля че са добри. 
|
| Сря Яну 30, 2008 8:15 pm |
|
 |
|
ji4kajiata
|
 Аларма с PIC16F84A
|
| Сря Яну 30, 2008 8:29 pm |
|