Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Захранване с голям обхват на входното напрежение. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Захранване с голям обхват на входното напрежение.
Колеги, имате ли идея как да се направи захранване, с входно напрежение ~10V ... ~310V AC/50Hz и изходно напрежение +5V и максимална консумация 35mA от изхода? Не е необходимо да има галванична изолация между входа и изхода на схемата ? Разбирам, че "задачката" е доста изчанчена, но това изискване е продиктувано от определен практически проблем.
Става въпрос за димер за регулиране на силата на осветлението, който е свързан последователно на крушката и който трябва да се захранва "двупроводно" през крушката. Управляващата електроника в димера има консумация 35мА при 3V.

Изрових разни чипове на Power Integration, но те имат минимално входно напрежение - 55V.... :(

Благодаря ви предварително за идеите.

Пон Яну 21, 2008 12:39 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Използвай за захранващо пада на напрежение в/у симистор. Тогава обаче диапазона на регулиране трябва да се свие в порядъка от 10 до 90 %.

Пон Яну 21, 2008 1:35 pm
Профил

Мнение 
Vilo, не разбирам идеята ти. Няма проблем да се поставят някакви ограничения по отношение на регулирането, но идеята е максималната мощност през димера към лампата да е близка до 90-95% , а минималната да е близка до 0% - т.е лампата да загасва напълно и енергията консумирана през нея за регулатора да не надхвърля 0.2-0.5W.

Пон Яну 21, 2008 2:12 pm
Профил

Мнение 
Eто примерна схема. Преизчисли си стойностите според нуждите. Идеята е, че се ползва пада на ефективното напрежение в/у симистора, затова не бива да стои отпушен повече от около 90% от времето или с други думи трябват минимум около 25-30V ефективно U върху него.

Прикачени файлове:
untitled.JPG
untitled.JPG [ 19.9 KiB | Прегледано 2456 пъти ]
Пон Яну 21, 2008 3:44 pm
Профил

Мнение 
Да. Тази схема я знам, но според мене тя не може да осигури голям изходен ток - 30мА например и то когато лампата свети почти с пълна мощност. наистина мисля, че тя е подходяща, когато консумацията на управляващата електроника не надхвърля няколко милиампера. По този начин с подобна схема е решено захранването на повечето димери на пазара, но в моят случай - консумацията е по-голяма - до 30-35 мА при 3 волта.

Vilo, Благодаря ти за отзивчивостта и за идеята. За съжаление мисля, че няма да ми свърши работа. Мислех си за LNK304, който да замени "контензаторното безтрансформаторно захранване" ... :(

Пон Яну 21, 2008 4:06 pm
Профил

Мнение 
Увеличи прехвърлящия кондензатор на 470n..1uF и сложи 1-2W ценер. Ще стане и за 50mA, макар и за сметка на повечко топлина.
Ако все пак си решил с импулсно гледай шима й да има регулиране 0-99%.

Пон Яну 21, 2008 4:37 pm
Профил

Мнение ММм
Vilo написа:
Увеличи прехвърлящия кондензатор на 470n..1uF и сложи 1-2W ценер. Ще стане и за 50mA, макар и за сметка на повечко топлина.

Нещо криво има в схемата , когато симистора е отпушен на 100% няма да има достатъчно напрежение за електрониката !!!
Трябва да се обърне симистора и да се захрани електрониката преди лампата и няма да го има този проблем!!!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Яну 22, 2008 12:56 am
Профил
Аватар

Мнение Re: ММм
plameniv написа:
Vilo написа:

Нещо криво има в схемата , когато симистора е отпушен на 100% няма да има достатъчно напрежение за електрониката !!!
Трябва да се обърне симистора и да се захрани електрониката преди лампата и няма да го има този проблем!!!

Няма нищо криво. А ако електрониката се захрани преди преди лампата трябва да се пусне още един проводник!!!

Вто Яну 22, 2008 8:36 am
Профил

Мнение 
Колеги, идеята е схемата да е захранена "двупроводно" през лампата, за да не се променя съществуващата ел. инсталация на осветлението. Схемата на Vilo е работеща, за малки консумации от захранването. Единственното което би могло да се "подобри" в нея е да се спести единият диод - този който е свързан след кондензатора към маса, като на негово место се постави ценера.

Преизчисляването на кондензатора не решава проблема, защото когато той се преизчисли за да осигури необходимият ток при напълно светната лампа (да речеме ефективна стойност на напрежението върху симистора 15-20 волта) - когато лампата се загаси - през него ще ще тече голям ток. Това не е приемливо, защото реотанчето на лампата ще е леко "заяервено" при загасена лампа. Освен това - при загасена лампа - тя ще консумира енергия от мрежата, която многократно надвишава енергията- консумирана от изхода на "регулатора" (3В * 30мА = 90мВата)

plameniv, проблема за който говориш може да се реши, ако симистора не се отпушва веднага след преминаване на напрежението през нулата, а с малко закъснение - например 300 - 500 микроСек. По този начин ефективната стойност на напрежението върху него може да се направи да е 15-20 Волта, което напрежение да захрани схемата. Да- така лампата няма да свети на 100%, но все пак всичко е някакъв компромис, нали ?

Колкото повече си мисля - смятам, че това така наречено "захранване" трябва да бъде импулсно.
Някой от вас има ли опит с LNK302/4/6 чиповете на PowerIntegration? Въпросът ми е колко е минималното напрежение на входа на тези чипове, при което те все още работят и на какво се дължи то?

Вто Яну 22, 2008 11:45 am
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Здравей,
може да използваш NCP1200 на ON Semiconductor,
той работи с входни напрежения от 30V до 500V, но може да работи и малко под 30V.
Регулиращият му транзистор е външен, обратната връзка е отново с оптрон,
който си го захранва самият чип.

:)

Прикачени файлове:
NCP1200-D.pdf [255.2 KiB]
205 пъти
Вто Яну 22, 2008 5:31 pm
Профил ICQ

Мнение 
Taner, благодаря ти за инфото. Може би този чип ще ми свърши работа. Все ми се ще обяче някак си да минимизирам броят на външните компоненти около чипа. За това си мисля, че може би LNK30x на Power Integration би бил подходящ за целта. При него регулиращият транзистор е вътрешен за чипа. Е - и не работи с напрежения под 50Волта при стандартното му включване в схема...

Сетих се, че преди време бях "изровил" от нета един чип, който беше спецялно разработен за захранване от мрежата и изработваше +5волта изход. Той следеше моментната стойност на напрежението на синусуидата - и когато то е под 20В - зареждаше директно през един транзисторен ключ един кондензатор до 20 В. , а когато моментното напрежение надхвърли 20 в. - отваряше ключа и кондензатора се "изключваше" от мрежата. В него имаше и вграден линеен стабилизатор на +5В, който от напрежението на зареденият кондензатор (+20 В.) изработваше изходното напрежение.

Някой сеща ли се кой беше този чип и фирмата производител? Спомням си, че не беше известна фирма ...

Сря Яну 23, 2008 4:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Гледах как е направено такова захранване на едни полски ключове. Последователно на А2/Катода на симистора/тиристора се свързваше един голям дросел, обаче оттам нататък какво беше ... Някъде в мазата в БГ се намира схемата :) Нямаше специализирани чипове, само пасивни елементи и ценери май :oops:

Сря Яну 23, 2008 10:08 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ако симисторът се отпушва от 50В към нула на синусоидата лампата няма да свети. И не с кондензатор а с еднополупериоден изправител и яко понижаващо импулсно.
А доколкото си спомням 1мкФ дава 30мА при 220В и двуполупериодно изправяне.

Сря Яну 23, 2008 10:31 pm
Профил

Мнение 
"bongo-bongo", ще ми се не само реотанчето на лампата да не се зачервява, а и консумираната от нея мощност в "загасено" състояние да не е голяма ... Би било добре ако е под 0.3 - 0.5 Вата. А иначе - да - ще се "играе" с фазовият ъгъл при който ще се отпушва симистора. Иначе няма как да се осигури захранване на управляващата електроника. Все пак тя се захранва през лампата...

" ¶ " - Извини ме, че се обръщам така към тебе, но не открих твое име или ник. Да, има дросел последователно на симистора, но мисля, че той е за да "намали" излъчваните ел. магнитини смущения в следствие на фазовото управление. Т.е. нещо като филтър е ... (предполагам)

Чет Яну 24, 2008 5:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
С tinyswitch на PI можеш да слезеш на около 30V, при твоята консумация може би и по-надолу, тествал съм TNY264/8 с кометски трафчета, слиза (даже и включва на около 30-тина волта). Иначе съм гледал как го "правят" едни чичковци (май Шнайдер) в някакво реле за време, което се захранваше с каквото ти е кеф - кеф ти мрежа 220, кеф ти 12VDC - вътре имаше изправител, филтър и еднотранзисторен step-down конвертор с някакъв чип за управление. Пищеше, де... (що ли?) :D
Между другото, ето ти малко данни за LNK501, трябваха ми за нещо (виж атачмънта).
Би трябвало да можеш да се ориентираш дали ще ти свърши работа... Пък и можеш спокойно да направиш една тестова постановка за по-малко от час, и сам да си свалиш това, което ти трябва, стига да имаш компонентите...

Прикачени файлове:
LNK501.GIF
LNK501.GIF [ 9.42 KiB | Прегледано 2894 пъти ]
Чет Яну 24, 2008 8:09 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща