С риск да уморя Никола от смях:
Постегнах го малко и без четене, стана поне 2-а пъти по-бърз ама пак е далеч от чисто нов.
Бях писал подробно описание ама го загубих щото ми се сбръчка Gateway-а, след това се омотах в жиците и цели 2-а дена падна голям сеир докато разбера колко съм тъп
Бавното изключване се оказа по стандартна причина: сервиз nVidia Helper или нещо такова. Забраняваш го.
Бавното включване е слооожно, но при мен ми излезе синьо екранче с oreans32.sys че се ориентирах в 1/2: грешка в паметта. В RAM-а съм сигурен щото съм пущал memtest+ няколко пъти по няколко пъти подред. Pagefile ми е на специална partition на различен от системния диск

. Забраних го, форматирах и го възстанових. Scandisk ми откри грешчица и на системния.
Другата 1/2 излезе от несъвместимостта на Avast! antivirus след няк'во update с една много полезна румънска програмка за чистка на паметта - Fast Defrag 2. Направо я деинсталирах, какво да се прави...
След това последва генерална чистка (+ prefetch), дефрагментиране и т.н. Скоростта се вдигна още малко.
Да ви пусна линк за легален Registry Mechanic 6 ама внимавайте какво триете с тази играчка:
http://www.pctools.com/registry-mechani ... VNUPCW1107
Остана само излишното ровичкане из нета при стартиране или отваряне на explorer ама компютърчето е претоварено с к'ви ли не програми. Затова съм привърженик на повече компове с по-тесен набор от програми.
P.S. да напомня: при бавно поведение първо се чисти/дефрагментира и се поглежда в Hardware->Device Manager и Event Viewer за грешки. Оттам нататък е сложното.
А аз отложих формата до появата на WinXP SP3

. До колкото чувам, тогава и на "инжектираните" версии ще се гледа през пръсти
EDIT: чак днес забелязах, че \WINDOWS\prefetch си остава празен след чистката. Оказа се заради спрения сервиз Task Scheduler
Иначе изкопах и Enable super prefetch:
http://www.woodclanland.co.uk/modules.p ... le&sid=175
Май работи но не съм сигурен заради политиката на антивируса.
Във всеки случай с prefetch стартирането на програмите влезе в релси.
А съм много доволен от free дефрагментиращата програма JkDefrag