Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Помощ за начинаещия. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Помощ за начинаещия.
Обърнах целия форум опаки и не можах да намеря една темичка в която да е обяснено , какво и що трябва да се знае за да се програмират тия пусти контролери. Та моля някой да обясни...

Вто Яну 22, 2008 7:11 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Brain + RTFM + Fantasy

Вто Яну 22, 2008 7:21 pm
Профил ICQ

Мнение 
Добре дошъл MHz!

Първо ще ти кажа какво не трябва : МЪРЗЕЛ и чакане на готово...
А сега какво трябва от първа необходимост:
желание, елементарни познания по електроника и електротехника, двоична аритметика, английски език (почти задължително), интернет, Google и свободно време...
След като си избереш конкретен контролер и се запознаеш изцяло с datasheet-a му мисля, че ще почнеш да задаваш и по-конкретни въпроси... А ако така продължаваш рискуваш да бъдеш усмиван и критикуван жестоко...
Успех...

Вто Яну 22, 2008 7:23 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Можеш да започнеш и от тук
http://www.constructor.bg/mk/
Успех!

Вто Яну 22, 2008 8:48 pm
Профил

Мнение 
Вий пък кво го юрнахте новобранеца? ... :)

Mhz , трябва ти:
1. Datashit - тегли се от сайта на производителя на съоветния контролер (напр. microchip.com)
2. Програма (среда) за писане на Софтуера - пак от там. (напр. MPLab)
3. Програматор за прехвърляне на готовата програма (hex -файл) от ПЦ-то в контролера. Правиш си го или си го купуваш.
4. Софтуер за програматора - обикновено вървят комплект но не е задължително. Теглиш я от интернет.
5. Микроконтролер. Него си го купуваш. (напр. от Комет)
6. Чети хелповете на програмите! Купи си книжка на български ако не знаеш инглиш! Намери някакъв готов проект и го проучи как е направен.
И така, за има-няма 1-2 години, ще станеш спец на микроконтролерите. :wink:

Вто Яну 22, 2008 9:15 pm
Профил

Мнение 
тъй като са малко хората които ще ти помогнат, повечето подигравателно подмятат само бледи напътствия, но нищо конкретно... може би ги е страх да не им вземеш хляба?!? не че те подценявам но не мисля... просто защото материята е необятна, и тъй като аз започнах със същия въпрос, само че тогава малко хора имаха интернет у дома, и още по малко можеха да отговарят на каквито и да било въпроси. та тогава един човек който не се боеше че ще му взема хляба ми даде основните отговори на същите въпроси като твоите, и много ми помогна, сега мога да ти преразкажа това което той ми каза, пък щом е помогнало на мен ще помогне и на теб

..... микроконтролера е като настолния компютър, има си хард диск - флаш, оперативна памет, процесор и периферни устройства. при включване на захранването процесора започва да чете и изпълнява от флаша програмата, с първите редове трябва да се конфигурира микроконтролера - хардуера който ще се използва, кой извод какво е, и т.н. след това е самата програма
за да напишеш програма ти трябва компилатор, той обръща програмата от език разбираем за човека на език разбираем за микроконтролера
компилираната вече програма трябва да се запише във флаш паметта на микроконтролера, това става с програматор - софтуер на компютъра и малко хардуер между компютъра и микроконтролера

след като асимилираш тези няколко реда, не си губи времето задавайки въпроси, а засядай и чети, вече има всичко в интернет и можеш да започнеш с едно съпало по напред от мен, не изпускай тази възможност

Вто Яну 22, 2008 9:26 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
амче за ко са ти тия пусти контролери:?: ммм:?:
то е ясно искаш да станеш програматор :)
защото казано е : Програматори програмират контролерите :!:

Вто Яну 22, 2008 9:57 pm
Профил

Мнение Какво е нужно
Здравейте,колега(колега защото и аз от скоро се опитвам да навляза в тези дълбоки и мътни води).
Та пред мене възникна същия въпрос ами то контролери валяло всяка самоуважаваща се по-голяма фирма произвежда.Не без помоща на един добър приятел се спрях на AVR(с риск да обидя някой),но те според мен са доста добри цена/възможности например наличие на АСР хардуерен шим,аналогов компаратор,уарт да си говои с някой и всичко това в ATyny2313 общо достъпни са 15 крачета.За език за програмиране избрах С++.Тук ти давам един линк който на мене специално ми хареса и доста ми помогна :Краткий курс - Самоучитель - 123avr.com - микроконтроллеры AVR ... Вярно на руски е,но ако поне малко го чаткаш няма да имаш проблеми.Аз даже вече размигах един светодиод.А програматора е елементарен 5 проводника към ЛПТ то програмира направо от CODEVISIONAVR.Всъшнос в горната препратка го има даже и да не знаеш руски схемите са едни и същи навсякаде.Ако с нещо мога да ти помогна(макар че и аз съм начинаещ)съм готов.Дерзай :D

Вто Яну 22, 2008 10:42 pm
Профил

Мнение Какво е нужно
Здравейте,колега(колега защото и аз от скоро се опитвам да навляза в тези дълбоки и мътни води).
Та пред мене възникна същия въпрос ами то контролери валяло всяка самоуважаваща се по-голяма фирма произвежда.Не без помоща на един добър приятел се спрях на AVR(с риск да обидя някой),но те според мен са доста добри цена/възможности например наличие на АСР хардуерен шим,аналогов компаратор,уарт да си говои с някой и всичко това в ATyny2313 общо достъпни са 15 крачета.За език за програмиране избрах С++.Тук ти давам един линк който на мене специално ми хареса и доста ми помогна :Краткий курс - Самоучитель - 123avr.com - микроконтроллеры AVR ... Вярно на руски е,но ако поне малко го чаткаш няма да имаш проблеми.Аз даже вече размигах един светодиод.А програматора е елементарен 5 проводника към ЛПТ то програмира направо от CODEVISIONAVR.Всъшнос в горната препратка го има даже и да не знаеш руски схемите са едни и същи навсякаде.Ако с нещо мога да ти помогна(макар че и аз съм начинаещ)съм готов.Дерзай :D

Вто Яну 22, 2008 10:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
MYXATA написа:
амче за ко са ти тия пусти контролери:?: ммм:?:
то е ясно искаш да станеш програматор :)
защото казано е : Програматори програмират контролерите :!:

Я по-добре вместо програматор да стане програмист, който с програматори да програмира програмируемите микроконтролери. :D

Последна промяна wolfshark на Вто Яну 22, 2008 10:45 pm, променена общо 1 път

Вто Яну 22, 2008 10:44 pm
Профил
Аватар

Мнение Не се бъзикайте с човека, бре!
Изчакайте аз да почна с тъпите въпроси!
А вие да не сте мноо цветенца? Само за пример:
- Сензори за докосване с пръстите на ръцете - идеи?
- Бързонагряващи котлони -два пъти повече ток ??
или къде се включва греца: преди или след трафа :)
Да не ви питам как в аудиото ще сложите функция "тихо" или пък за запалването в автомобилите. Как се прави детекторен радиоприемник със сигурност няма да ви попитам!

А между другото е добре да има темичка с ограничен достъп за писане за начинаещи - да знаят с какво се захващат.

Вто Яну 22, 2008 10:45 pm
Профил

Мнение 
да знаят с какво се захващат......

бъзици,подигравки и заяждания... нищо повече

верно че повечето начинаещи си остават само с мераците щото доста ги домързява, ама лошо поднесен "майтап" в неподходящ момент може да откаже и най ентусиазирания който може и потенциал да има, ама като се потъпче никога няма да се разбере...

така че вместо да питате тук питайте гоогле, той не се подиграва

Вто Яну 22, 2008 11:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами не е точно подигравки т.н. Повечето въпроси зададени смисленно и конкретно получават добро разискване и вярвам, че е помогнато на питащия и на други покрай него. Обаче , съдейки по себе си, когато започнах да питам вече бях разцъкал светодиод, че дори и няколко. Повечето хора (включително и аз - за което съжалявам) подхождат така защото не им се впуска в обяснения от типа на що е то прекъсване, аджеба ко значи туй "архитектура" и дали можем да построим къща с нея, ама как така и онака. Неща, които трябва да се знаят като теория, за което естествено има много и всякаква литература, включително и на български. Примерно имаше една тема свързана с осцилатор на ПИК - еми все пак имаше смислени отговори. Ама човека си навързал всичко, написал програма - не става нещо и пита.

Сря Яну 23, 2008 2:50 pm
Профил ICQ

Мнение 
когато човек започва нещо напълно неизвестно той не знае от каде да хване, на мен и теб всичко изглежда толкова елементарно ама не и за тоя дето сега започва, съдейки по мен си трябва ми да захапя от някъде, после вече имайки някаква база продължавам сам, и бързо напредвам, ама първата крачка винаги е най трудна, хващал съм се с най различни неща и винаги е така, поне при мен

Сря Яну 23, 2008 7:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
nik, преди 20 години като видях ПЦ за първи път, нямаше нет, камо ли форум. Спонсорирал съм книжарниците. Един път в училище зададох въпрос на даскала по информатика. И досега тоя даскал ми е сърдит и не ми говори ... Е ...

Сря Яну 23, 2008 7:21 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща