|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 7:31 pm
"Разправата с българския индустриален интелект"
| Автор |
Съобщение |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Ако беше само военната индустрия, някак си може да се преглътне. Обаче бяха унищожени и редица печеливши отрасли, примерно от леката промишленост. При това твърде бързо и организирано, за да е случайно...
|
| Пон Яну 21, 2008 6:28 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Така и не разбрах, какво не ви харесва в нашата държавица, малко хората са криви, ама къде ли не са. По онова време съм бил ученик и тогава съм виждал хорица, които мило и драго даваха да откраднат нещо. Същите сега като ги питаш, леят крокодилски сълзи за тогавашното време. Много мърша има и в народа. Никой не ни е виновен за това, което става. Всеки народ си заслужава управниците.
|
| Пон Яну 21, 2008 6:37 pm |
|
 |
|
3aek
Ранг: Форумен бог
|
не съм виждал статистиката но нищо чудно да се окаже че в момента леката промищленост е по-напред отколкото преди 1989 г.
има безброй предприятия в шивашкия и хранителния бранш които изнасят навсякъде а не в измисления СИВ за конвертируеми рубли 
|
| Пон Яну 21, 2008 7:58 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Да, има. Шивашки цехове на турци и гърци, в които наши жени от селата работят по 12 часа на ден, заключени да не напускат, по за 100лв на месец.
|
| Пон Яну 21, 2008 8:06 pm |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Цели отрасли отдавна вече липсват. Почти всичко свързано с произвотство на конци и прежди, платове, трикотаж, технически тъкани. А към 92 г, оборудването беше на световно ниво. Само за 2 години видяха сметката на модерни заводи работещи Adidas, Puma и други известно по онова време големи компании. И това не е по спомени на очевидци, а го гледах лично и отблизо. Уви 
|
| Пон Яну 21, 2008 8:32 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 К'во се правите на "Паднали от космоса"?
Ами само промишлеността ли съсипаха?! А земеделието? Ама те поне с пари се оправят за разлика от културата и моралните ценности напр.
Да имаш за пример на бизнесмен мутра и за звезда чалгаджийка а ако не говориш като селска курва значи не знаеш български...
Сега гледам по bTV "Великолепната шесторка": ами "певците" в повечето случаи пеят по-добре от най-модерните ни Певци.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Пон Яну 21, 2008 9:29 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Та като се спомена земеделие - по-точно сушата тази година.В Добруджа имаше изградена система за напояване със канали именно за такива условия - уви всичко е разрушено.Да не говорим за екстри като системи за следене и борба с градушки - имаше специални ракетни комплекси.
А и стъкларската промишленост я съсипаха.
помня като ходех на почивка в Габрово преди години - Янтра беще с цветовете на дъгата.Сега е чиста че чувам че и риба се появила,а навремето наричаха Габрово българския Манчестър.
Колкото до Корабостроителния завод -имам лични наблюдения - преди когато ходех там имаше направени автоматизирали линии за заваряване на корабни секции - заваръчната техника беше шведска.От това в момента са останали само скелети и кожуси на апаратите - всичко е окрадено.
|
| Пон Яну 21, 2008 10:07 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Всички вие дето ви е мъчно за леката промишленост, да ви питам нещичко, а? Мислите ли че "оная лека промишленост" даже и да не беше унищожена от световния зъл гении, имаше някакъв шанс да се противопостави на жълтата чума?
Мислите ли че в БГ можете да пройзвеждате маркови маратонки (Адидас и Пума), на цена около 5-10 евро парчето? Кой точно ще ги шие за толкоз пари? Знаете ли каква е нормата на печалба от едно такова пройзводство и какви са средните доходи на заетите в подобни пройзводства? Да сте се замисляли, защо на всичкото лека промишленост отдолу пише мейд ин Чайна?
Че те в БГ скоро и шивашки цехове няма да останат. Не защото гадните империалисти ще ги унищожат, а защото заплатите са прекалено високи. Да 300лв е висока заплата за тоя бизнес, жълтия ще шие за 100лв денонощно.
Въобще кой ви излъга, че с елементарна лека промишленост можеш да правиш богата икономика?
Електроника сме били правили? Компютри, битова техника. Ами те и немците са правили, и американците са правили. Ама сега един я прави и той е жълт на цвят и хрупа ориз. А немците и хамериканците мислят алтернативи.
Виж за военната промишленост си струва да ни е яд. Защото това е пройзводство с висока добавена стойност.
Въобще в съвременната икономика не ти ли е висока добавената стойност - мизерия. Жълтата чума е навсякъде.
Та мисълта ми е - от унищожените пройзводства, повечето така или иначе щаха да изпофалират.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 21, 2008 10:19 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Имаше интересни случаи по времето на "ликвидационните съвети" (каква грозна, но точна дума!). За председател на такъв съвет - гинеколог!
Да, ама наш човек, послушен.... 
|
| Пон Яну 21, 2008 10:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30860 Местоположение: София
|
Единственоите неща които са носели печаба в тази държава са оръжието, цигарите, виното и държавно контролираната контрабанда. Електрониката ни никога не е бла печеливша, тежкото ни машиностроене е било до дупка обвързано с планирани доставки от/за СИВ, както на суровини така и на продукция. Оръжие се изнасяше за къде ли не, и то на прилични цени, цигари също, както и сега, виното също доста добре се търгуваше, контрабандата винаги е била печеливша. Няма защо да плачем за леката промишленост, във видът в който е била полезна за БГ тя и сега съществува, това е ранително вкусова основно, и конфекция. Конфекцията за съжаление има сериозна конкуренция, а вече и хранително вкусовата. Земеделието не може да е печеливе в тези условия.
|
| Пон Яну 21, 2008 10:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Цецо, нещата бяха малко по-различни...
Когато правехме леката промишленост Китай си беше затворена държава от която и пиле не може да прехвръкне. По него време ние бяхме жълтата напаст с евтини и не особено качествени стоки.
Дали щяхме да имаме шанс срещу китайците? няма как да знаем щото ние се затрихме преди да станем конкуренти.
Дали с елементарна промишленост се става силна икономика, ами сравни какво направихме ние и какво направиха китайците. Когато ние имахме заводите и предприятията те имаха само ръчен труд. Миналата неделя по "другата българия" даваха едни българи отишли да живеят в Пекин 90г и обесняваха за бордеите и мизерията. Твърдяха че по него време всички китайци са нили на велосипеди и по улиците не е имало нито една кола. Е по това време ние правехме клонинги на процесори и произвеждахме компютри. Да не говорим че китайците бяха масово неграмотни, без грам специалисти а пък за учени изобщо да не говорим. Сега изтрелват собствени ракети в космоса, а Пекин изглежда като Ню Йорк или поне има доста небостъргачи.
Очевидно има и други начини да се реформира комунизма... не казвам че ние като китайците можехме да си запазим партията. Но никой не ни е карал да съсипваме това което имаме като икономика.
Също и мисълта на Тони че едва ли не сме се изхранвали с търговия на оръжие и трафик на наркотици....
Има частици истина в тези мисли... но това нищо не значи. Да някои заводи бяха определено губещи и си плачеха за затваряне, но не мисля че бяха много. Най-голямата част беше от заводи които просто се управляваха неефективно и некадърно и при добро желание можеха да бъдат оправени. По принцип калпав завод няма и калпава машина няма, има калпави хора. А машините по заводите не бяха зле за времето си, да не казвам че някои още работят тук-там. Беше ни сбъркана системата и затова повечето предприятия едва кретаха. Но вместо да оправим системата затрихме техниката, както и да е...
А пък това че сме нямали печеливши предприятие просто не е вярно. Имаше печеливши във всички браншове, макар че понятието "печалба" в условията на комунизъм си е доста относително. Но да кажем че имахме и качествени стоки и сме продавали по цял свят.
А и пак повтарям базата не беше никак лоша особено в електрниката. Аз лично съм си карал стажа в завод за електронна и нестандартна апаратура, който си имаше и платкаджийница и цех за насищане и доста добре обучен персонал - почти всеки месец се пускаха различни продукти. Сега ако някой се оптива да ме убеди че това е губещо няма да успее. Но за финансите не мога нищо да гарантирам, особено последните години имаше един напливи задължително да се изнася на запад, нищо чудно да сме продавали на загуба. Но пак казвам това си беше хубаво оборудване, ех не рабитеха на 8 милса но правеха и процесорни системки без проблем.
Жалкото е че много такива предприятия бяха съсипани, при това не от конкуренция, а от глупост и некадърност. Практически май няма нито едно уцеляло предприятие? Имам предвид да е било приватизирано преди да бъде ограбено и сега да е успешно?
Както и да е... минало-бешело време
Аз си мисля че всичко стана заради две неща - пропагандите и разделението на народа. Просто едната пропаганда пееше едно, другата друго, хората се унесаха да спорят теологични спорове, комунизъм, атникомунизъм. Само спорове а проблемът ни и тогава и сега изобщо не е в това дали системата е комунистическа или антикомунистическа, а че беше и си остава калпава система.
И продължаваме да правим същите грешки... Ето и последната тема с Белене, никой не мисли дали е разумна инвестиция. Веднага се почна философстване за Русия, бъдещето на атомната енергетика и какво ли не... Не се научихме че трябва да си правим сметката и да не бъркаме мечтите с реалността.
|
| Вто Яну 22, 2008 1:23 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30860 Местоположение: София
|
Ами миро, то калпав завод няма, има неефективен завод, а неефективността може да е продиктуваа от много неща. Примерно много от големите ни заводи за метали е можело да ббъдат ефктивни преди 89, защото са получавали газ и въглища на едни цени, руди и суровини пак на добри цени, цени регулирани от СИВ, много често по ниски от пазарните за да може да оживее икономиката. Това само по себе си в един затворен свят не е лошо, и ако се управлява може и да е печеливше, но когато се отворимкъм света, нещата не са така. Руснаците ни вдигат газта, вдигат ни ядреното гориво, вдигат се въглищата, рудите и суровините зпочват да текът към по перспективни пазари, петрола се вдига, и просто определени производства стават неефективни. Това не е свързано само с цени на суровини и материали, това е свързано и с вътрена и външна икономика, условията в страната ни не бяха, а и все още не са добри за да можеха такива заводи да просперират. Дори и в момента работещите не са особенно печеливши.
Да ако изцяло нещата бяха други, може и да можеха да раотят някои от тях но ...... а сравнението с китайците ... да ние клонирахме процесори, само че ние клонирахме 8088 за 5 години, китайците за 5 години започнха производство на Р3 и сходни по сложост чипове, не е само до желание, а и до инвестиции. Китай привлече инвеститори, как да ги привлече 8 млн България, където всеки иска да е шеф а работа е срамна дума, ето това е най-сериозния проблем. "Учи мама да не работиш", те това ни докара до тук, и затова с чиста съвест бих оставил всички които са възпитавали така децата си да умрат от студ и глад, никакви пенсии, никакви помощи, това е капитализма.
|
| Вто Яну 22, 2008 8:30 am |
|
 |
|
Цецо
|
Миро, не си прав. България никога не може да е конкурент на Китай в областта на стоките с ниска добавена стойност. За да правиш такова пройзводство са ти нужни китайци. Т.е. ония с навитите крачоли, влажните погледи и съгласни да блъскат цял ден за купа ориз. Които освен това са "надарени" с послушание и дисциплина от които българина е опериран.
Абе виж какво става - италианците изнасят шивашките фирми, никой не иска вече да чуе за заплата 300лв. Как ще се конкурираш с жълтурите? Не ми говори за Шанхай, в Шанхай не се шият дрехи, маратонки и не се изливат пластмасови канчета.
Ей на Нокиа си премести заводити от Германия в Румъния. И що бе джанъм Германците си закриха "хай-тек" пройзводството - щото няма далавера там. Това е пройзводство на ишлеме, няма добавена стойност.
А пък като чуя някой да плаче за съсипаното ни пройзводство на компютри, направо ме хвърля в тъча. Може да сме имали отделно някаква качествена ниско серийна електроника, със специално предназначение (военни, изследователски и пр.) но такива пройзводства и сега могат да се правят, като правило те не изискват огромни инвестиции. И там е истината. Но да се тюхкаме че едно време сме правили компютри, а сега ги купуваме от Китай.... Е меко казано тъпо.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 22, 2008 9:15 am |
|
 |
|
Lupus
|
Цецооо, Цецо..... С това си изказване направо изби рибата.... Типичен начин на мислене на човек от ниските нива на разработките. Ами хайде ще инвестирам в теб 1000лв да ми направиш управлението на едно безпилотно самолетче, малко, колкото да ми пренася два чифта мръсни чорапи от София до Силистра. Навит ли си? 
|
| Вто Яну 22, 2008 9:39 am |
|
 |
|
Цецо
|
Вярно, забравих че аз лепя по цял ден мигалки за аларми. Кой ми дава право да се обаждам...Апропо, не си заслужава да си инвестираш стотинките в мен, ще ги пропилея. Т.е. не съм навит. Засега чорапите ти ще си седят в София.
|
| Вто Яну 22, 2008 10:27 am |
|
|