|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 3:26 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Управление на климатици
Имам следния проблем: Отоплявам си апартамента с климатици. Програмата на семейството ми е еднаква през работните дни на седмицата и искам да програмирам часове на включване и изключване, които да са валидни за всички работни дни. За съжаление дистанционните управления и електрониката на климатиците нямат вграден календар. Може да се зададе само една операция "Вкл-Изкл" за следващия ден и толкова. Реших да си направя собствено управление, но се сблъсках с проблема за липсата на протокола за обмен между ДУ и климатика. От разговори в друг един форум май се оказва, че стандартизиран протокол няма. Възможностите са две - ако има протокол, да го открия, ако няма да го сваля команда по команда и да го имитирам с новото устройство. Въпросите са ми два:
1. Копал ли е някой по управленията на климатици и има ли информация за протоколи?
2. Как с най малко разход на време да сваля формата на командите?
|
| Вто Яну 01, 2008 7:23 pm |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
Аз имах подобен проблем с дистанционно от фотоапарат. Отказах се да търся какъв код използва. Закачих сигнала от един обикновен 38кHz приемник към един осцилоскоп и си взех нужната инофрмация. Оказа се че беше някаква леко модифицирана верися на стандартен код. Съвета ми е да пробваш първо с търсене, но да не му се надяваш много а да търсиш междувремено цифров осцилоскоп.  Успех и пиши как върви че и на мен ми е интересна темата 
|
| Вто Яну 01, 2008 8:50 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Как не съм я видял тази тема,.. интересно? Значи отговарям ти на 2-рия въпрос,записа на командите ще го направиш като към микрофонният вход включиш инфраред приемник, програмата cooledit на г-н Питър Нортън и това е няма никакви цифрови осцилоскопи и прочие. Анализираш сигнала и разбираш кодировката или как се получава кода на копчето обикновенно са 2-3 вариянта, след това си правиш програмка за МК да управлява от PWM канала един ИР диод през транзистор, и от там лесно вече е въпрос на фантазия. имам работещ проект за управление на записващо DVD Деу със pic12f683 ето как изглежда това за което ти говоря:
тук са дефинирани кодовете на комадните
а това са функиите за тяхното предаване по ИР:
|
| Съб Яну 19, 2008 8:24 pm |
|
 |
|
Lupus
|
@forest_gump,
Благодаря много за идеята за микрофонния вход! Определено за това не се бях сетил. Както се казва - гениалното е просто!
Ще направя опитната постановка и ще пробвам. 
|
| Съб Яну 19, 2008 9:46 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 Да се изцепя:
А не е ли по-просто да сложиш буксичка на дистанционното и едно таймерче да прави "щрак" на копчето On/Off?
Аз обаче бих окъсявал изхода на платката на климатика. Най-вероятно е някакво реле.
Не е толкова HiTech но винаги по-простото е по-сигурно. Още повече, че тука в супермаркетите има суперевтини електромеханични програмируеми контакти с разделителна способност 15мин. Един такъв командва реле на 220В или просто го отваряш и разделяш веригата на ключа от веригата на мотора. За нула време работа.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Нед Яну 20, 2008 5:33 am |
|
 |
|
Lupus
|
 Re: Да се изцепя:
Това е първото, за което човек се сеща, но идеята да се свалят командите за различни климатици и те после лесно да се възпроизвеждат без да се пипат конструкциите, е част от една по-обща идея за централизирано или дистанционно управление на дома. Абе SmartHome...
|
| Нед Яну 20, 2008 10:43 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Аз все си мисля, че при климатиците не е чак толкова просто като с телевизора. Щото май тия дистанционни предават не команда а цяла поредица от информация. У дома сме с три еднакви климатика и като се пусне някой от климатиците с друго дистанционно тръгва с настройките на "това" рц а не както е бил спрян. Демек праща режим (охл./отпл.) темп., вентилатор, клапа ... То пак зависи и от климатика де.
|
| Нед Яну 20, 2008 7:09 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Така е. За това трябва да се запишат и да се предават целите стрингове. Вътрешното тяло, когато приеме вярно командата изписква в знак на потвърждение.
|
| Нед Яну 20, 2008 8:59 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|