| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
 проблем с обща маса от два адаптера...
Тука имам две устройства които като ги свържа много често им забиват процесорчетата... Погледнах с осцилоскопа и кво да гледам като ги вържа се появяват по около 10-на пулсации с амплитуда 50В и период около 10nS и после всичко нормално.
Отначало помислих че нещо устройствата са куцо направени, но всъщност единствения им проблем е че на интерфейса са извели масата от захранването, явно имат само една маса. Всичко останало идва от адаптерите и наистина същите пулсации си се появяват и без устройствата - само двата адаптера им допирам масите директно...
В случая контактите ми са занулени, но и заземи да бяха едва ли щеше да има значение тъй като адаптерите ползват само фаза и нула.
Чудя се кой е най-умния начин да филтрирам тия пулсации, без да разглобявам устройствата. Целта е да ги върна непокътнати и най-важното неизгорели
А пък и тия +/-50В ме плашат най-вече че ги меря и по данновите пинове на конектора...
|
| Сря Яну 16, 2008 4:28 pm |
|
 |
|
Edesign
|
ако адаптерите са импулсни обяснението е, че има Y кондензатори около 1 нанофарад между мрежата и вторичната част на адаптера. Тяхното гадно влияние не може да се избегне без демонтирането им, но и това е недопустимо тъй като вече адаптера не отговаря на стандартите за сигурност.
|
| Сря Яну 16, 2008 4:55 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
С варистори дали няма да стане номера. Аз из оня ден псувах едни 7805-ци - калпави и пускат 10-12 волта като тръгват - опукаха ми сума неща докато разбера какво става. Ама аз си реших проблема с ценери.
|
| Сря Яну 16, 2008 5:01 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
50 волта са много - не могат да дойдат от нищото.
Опита ли да включиш двата адаптера в един и същи разклонител?
Това би елиминирало контактите от подозрение. Фактът, че щепселите
нямат 3-та жица не е от особено значение - има кондензатори колкото
щеш да мине нещо, ако има потенциал между двата контакта.
Виж, ако ползваше трета жица на контакт, дето
към нея вместо нулата е вързана фазата, както аз веднъж преди
много години, можеше да е къде по-забавно ...
Cekins - каква марка са тия 7805-ци? Не съм виждал такова чудо
досега, такива са просто неработещи (не отговарят на спецификацията си).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Яну 16, 2008 5:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не мисля че е само от разряда на тия кондензатори. Значи постановката е следната: на единия адаптер закачам осцилоскопа и комбинация от 100нФ + 100uF и към масата на това нещо само докосвам масата на другия адаптер. Получават се осцилации с размах 20-50В - до 10-на периода с честота 100МHz
Освен това погледнах все пак и схемата на устройството което забива - има ревърс протекшън с МОС... Очевидно 100-те MHz прелитат през МОС-а. Има и overvoltage защитка но и тя е с MOS транзистор, така че и тя верояно не играе. После са линейни на изхода на които се виждат същите пулсации само дето са с по-малка амплитуда, ама на 3.3В като пуснеш +/-10В естествено е процесора да забие...
Няма как да отворя адаптерите щото са капселовани, но според мен те нещо се възбуждат ли не знам. Поне аз нямам обяснение защо само при докосване на масата им изхода започва да осцилира. От друга страна едва ли е от управлението им понеже 100MHz ми се струват доста.
Нямам под ръка филтри, затова пробвах да свързвам масите през индуктивности - чак като сложа големи от порядък на милихендри амплитуда на осцилациите като че ли намаля, но броят на импулсите се увеличава... Пробвах и през кондензатори - също не помага. Пробвах през съпротивления - над 10К няма осцилации.
Може би само това е решението - 100pF + 10K в паралел, но нещо не ме кефи като за свързване на маси. Обикновено се слага поне 100nF доколкото знам...
Нямам варистор под ръка, но пробвах да захраня устройството което забива през диод, е пак забива 
|
| Сря Яну 16, 2008 6:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Всички експерименти ги правя от един разклонител, включително осцилоскопа е в същия разклонител.
За нищото... може би днес просто не ми е ден за измервания 
|
| Сря Яну 16, 2008 6:05 pm |
|
 |
|
Cekins
|
tgi - купих ги от комет. Досега не съм имал проблеми, а и явно датчиците дето изгоряха (TCN75A) са нещо по-чувствителни от предния модел - без А. Аз си сложих ценерите към маса след стабилизатора.
|
| Сря Яну 16, 2008 10:18 pm |
|
 |
|
Edesign
|
При мен често се случва да не мога да програмирам с ICD2 заради тези кондензатори - програматора е с оригиналното си захранване (импулсно), устройството, което програмирам също с импулсно, използвам лаптоп (който на зарядно пак с импулсно) и така като се навържат 3те захранвания по 1 нанофарад в паралел и стават множко.
Сигурен ли си, че проблема е в стабилизаторите. Аз произвеждам един терморегулатор, в който ползвам ТЦН75 и съм забелязал доста интересни ефекти при чипове с различни букви --> генериране при подаване на захранване на някой от пиновете / при при прекъсване на връзката с контролера (скъсан кабел) започва едно самозагряване на чипа и последващо изгаряне. Вече съм наслагал над 500 бройки и доста интересни факти съм забелязал при ТЦН75 .....
|
| Чет Яну 17, 2008 10:31 am |
|
 |
|
Cekins
|
Edesign Ами тия дето са с А с уж за от 3-6 волта. Старите си бяха за конкретно напрежение. Имах един останал стар, сложих го на същия контролер и няма проблеми. Преди това обаче три един след друг в рамките на два дена. И не изгаря пущината веднага ами след няколко пускания на захранването. Сега последно го закачих към един от пиновете на мцу-то и му подава захранване след половин секунда.
|
| Чет Яну 17, 2008 3:01 pm |
|
 |
|
dimoto
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 1:15 pm Мнения: 21 Местоположение: Ireland
|
При 100 МХц 100-те нФ вече са индуктивност. Пробвай 100 пФ - 100 нФ- 2.2 мФ. Това е класика при честоти над 10 МХц.
|
| Чет Яну 17, 2008 5:09 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
И аз си напатих - на стабилизатора пише: SA 7805 Не само в първия момент дават 12 волта (стабилизирам 5 волта от 12.  а постоянно
От 20 бройки само 4-5 се оказаха читави.Имаше някаква серия дето искаше минимален товарен ток 10 милиампера та слагах резистор на изхода да натовари стабилизатора иначе изобщо не работеше.Кондензаторите до сега не са ми правили проблеми - по 220 нано и 220 микро "отпред" и "отзад" на стабилизатора и работи.
|
| Чет Яну 17, 2008 5:09 pm |
|
 |
|
sthx
|
Tези кондензатори са свързани с безопасността до толкова, че ако стойността им е по-голяма ще протича по-голям ток и той може да стане опасен. Ако ги няма, за безопасността на хората е по-добре, но пък е възможно да проникват смущения от мрежата. Вероятно, ако се изскубнат проблемът с масите ще се отстрани. Няма логика потенциланата разлика да идва от другаде.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Яну 17, 2008 10:19 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Вчера като видях темата ме домързя да пиша сериозно, и днес ме мързи ама...
По принцип инсталациите се правят с три проводника като всяка къща/заведение си има собствено заземяване. Нулата просто се смята за малко по-особена от фазата: не дай Боже да протече ток от нула към земя и веднага един бушон се щраква и край на всички токове! Повечето устройства са за 3 проводна система и се смята че "земята" е Земя а не нула  И наистина има кондензатори от фазата и нулата към корпуса (= 110V както го писаха накъде за в НДК).
miro_atc, няма ли букси за заземяване? Свържи 2-те устройства с 1,5квадрата многожичен кабел и да видим дали ще забиват. Освен това: мериш затихващи осцилации между 2а корпуса - нищо чудно при толкова LC филтри за захранването, но ако питаш мен 100МХц идват от паразитните такива.
|
| Чет Яну 17, 2008 10:36 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Благодаря за усилието
Иначе устройствата са си такива.. идват с адаптери които имат само два извода. И в случая дали имам нула или Земя в контакта няма значение, щото никой не я ползва. Бих могъл разбира се аз да опъна 3-ти кабел и конкретния случай да се реши.
Но всъщност мен ми е любопитно как стои въпроса теоретично. Бюрото ми е пълно с най-различни устройства които се захранват с адаптери - програматори и кво ли не щеш. Да не говорим че аз самият от време на време правя разни джаджи дето се захранват с адаптер.
Въпросът е че това не е сефте и определено не е изолиран случай. Наблюдавано е многократно и с различни по тип адаптери/устройства/контакти и т.н. Всички факти сочат че това е някаква нормална болест по адаптерите и срам не срам, аз не знам каква
Пак казвам идеята с 3-та жица ще реши проблема, но е малко шибано... Може да го пробвам утре но има вероятност същия проблем да се предизвика и от 3-тата жица. За да няма проблем ще трябва първо 3-тата жица да се върже към Земя, маса или стол, па чак тогава да се ръгат в контакта. Иначе ако вече е ръгнато и тогава добра 3-тата жица вероятно ще наблюдавам същия ефект както с 2-рата маса...
Така или иначе това с 3-та жица не ме устройства, поне не бих го използвал като решение за устройства които аз бих правил в бъдеще. Някак си ми изглежда тъпичко да продавам устройство в комплект със жица за заземяване и инструкции кое как и кога да се върже
Интересно е наистина откъде идва всичко това... Хипотезата с някакви X или Y кондензатори нещо не я разбирам. Изобщо няма вид на разряд... А и ме съмнява изобщо да има кондензатори - той не трябвали да се вързва междо вторичната и масата на първичната? Ако е така тук адаптера е с два извода и изобщо няма маса. Да се вързвам кондензатор между вторичната и единия край на първичната нещо не го вярвам. Щото като сложиш тоя край във фазата и вържеш това устройство с друго устройство би трябвало едно 50Hz да се разхождат... А аз определено не съм забелязал проблем в статично положение.
Хипотезата с паразитни смущения също не ми изглежда логична. Твърде много енергия има. Значи представи си адаптера изкарва да речем 5 волта. Веоятно вътре има някакви кондензатори и т.н., но аз му добавям 100 нано керамичен и 100 микро тантал - почти никакъв ефект. В момента в който допра масата до другата, напрежението се разллюлява +/-50V че понякога и повече. Хайде танталката на 100МХц я няма никаква, ама 100 нано керамичен би трябвало да се отрази...
При всички случаи става дума за възбуждане, защото между масите не тече ток който би могъл да предизвика подобно нещо. Както казах изхода на адаптера се разклаща и когато добра другата маса не директно ами през кондензатор 1 нано или повече, през индуктивност при това милихенри (със сигурност не минава през нея 100МХц) или през съпротивление до 4.7К. Очевидно някакъв мижав разряд през масата на адаптера го кара да си разклати плюса. Единственото което ме учудва е честотата, прекалено височка е за да има разумно обяснение... което пък ме навежда на мисълта че има вероятност скопа ми (доста евтин текроникс) да ми погажда номера...
|
| Пет Яну 18, 2008 12:08 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Миро,
100-те MHz с 50 волта амплитуда са си чиста лудост, нямам представа
какво би могло да ги прави. Очевидно някой се разосцилирва в резултат
на някакъв ток в момента на включването (страничен ефект в някоя
защита, която пробива за малко или дявол знае какво), но причината
трябва да е някакъв DC (а бе не буквално DC, 50-те херца) ток.
Осцилоскопите на Tektronix имат един капацитивен делител на
мрежовото захранване, заради който неведнъж съм виждал да прескачат
искри (!) при свързването на масата на осцилоскопа с масата на нещо, захранено
от мрежата и имащо някаква връзка - капацитивна и т.н. - с нея.
Залагам засега на това - дано ти хрумне някакъв начин да го провериш
(ако имаш осцилоскоп на батерии ще е лесно, инак трябва да му мислиш
нещо...  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Яну 18, 2008 2:00 am |
|
|