Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Покупко-прoдaжба на инвестиционно злато 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Цецо написа:
Не съм съгласен че "обикновенното" население не го интересува курса не лева спрямо еврото. Обикновенното население живее 70% върху импортни стоки. От тях огромна част са вързани за еврото.

Кое е по-важно за един пенсионер - колко евро може да си купи с пенсията или колко кофички кисело мляко?
Същото важи и за много голяма част от хората с ниски заплати.
Да, те ще имат затруднения с вносните стоки... Но първо виж положението сега - тия хора от ден на ден имат все повече затруднения и то с всички стоки и сметки - пряк резултат от сегашната политика.
И второ - какво ти пука на теб лично? В момента те си купуват вносни стоки благодарение на ТВОИТЕ данъци, защото ти плащаш данъци които отиват за запълване на "излишъка", т.е. за субсидиране на валутния ни курс.
Ако си толкова загрижен за бедните, кажи - ще ти препоръчам благотворителни организации...
В крайна сметка за всички по-важно е да работи икономиката. Ако работи икономиката и бедните ще са по-добре, ако не работи... твоите данъци така или иначе няма да нахранят всички.

Цецо написа:
Какво значи държавата да прецака играчите? Тук не говорим за играчи, а за хорица със спестявания. Тяхните пари ще изгорят. И те ще се юрнат да ги обръщат в евро за да ги опазят.

Виж сега, икономиката не е чак толкова сложно нещо. Имаш над 20% дефицит, част от тях държавата компенсира с растеж и с излишък. Но ти остават поне 10% от БВП некомпенсирани. От тук нататък и кълбета да правиш лева девалвира. Единственото което може да направи държавата е да избере как точно да девалвират - дали с тая псведо-инфлация или с реална девалвация.
НЯМА вариант хорицата със спестявания да не изгорят. Разбери го - НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ. И в албански банкноти да си обърнат парите, утре с тях ще могат да си купят по-малко неща. Те са ПРЕЦАКАНИ ако щат и в евро, ако щат и в долари да си ги обръщат.
Това че правителството поддържа на инат нереален курс, ама с нищо не помага на тия хорица, още по-малко пък повишава доверието в лева. Напротив - прави дефицита още по-голям и проблемът расте във времето.
Аз не предлагам да прецакваме хорицата - пак казвам промяна на фиксинга няма да подобри положението на обикновените хорица, но няма и да го влоши повече отколкото се влошава сега. Просто ТОВА ЩЕ Е ДРУГ НАЧИН НА ПРЕЦАКВАНЕ, НО СЪС СЪЩАТА ТЕЖЕСТ.
Въпросът е че за ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ тоя вариант е по-добър отколкото измисления курс. И това е много важно ако искаме икономиката да тръгне.

А за играчите... ами те реално биха могли да направят хиперинфлацията, ако държавата няма ресурс да поддържа курса. Обикновените хорица вече рядко държат левове по буркани, те са по банкови сметки и ако банката усети че ще има наплив от обръщане на валутата, тя първа скача и обменя за да не се окаже неподготвена. Пък и да спечели малко... няма лошо това са естествени неща.
Въпросът е, че обикновено държавата разполага с определен ресурс който по принцип би трябвало да бъде достатъчен за промяната на курса и задържането му. На практика обаче заради лакомията на разни играчи като търговски банки и други, се получават заявки за обръщане на много по-голяма сума, щото всеки залага че курса ще тръгне и ще намаже. Да, ама ако не тръгне става зле за тия играчи.
Както казах примера с банките - ако тя се излакоми на своя глава да обърне предварително по-голяма част от авоарите си, а курса не тръгне, тогава в края на месеца като дойде време да се плащат заплати, ДДС и т.н. Все тегления в лева, банката ще се окаже без левове... и ще не ще, ако не иска да затвори кепенци, ще отиде пак в БНБ и ще се наложи да купи левовете които самата тя е продала...

Цецо написа:
Отвориш ли кутията на Пандора.....

Пак казвам - кутията е отворена, само ние си мислим че не е...

И не говоря за премахване на борда, говоря за запазването му, само че с опресняване на курса един или няколко пъти през годината. Бордът означава финансова дисциплина и поддържане на реален курс, а не инатене и подддържане на измислен курс.
Единствения проблем както казваш са масовата паника - но това е въпрос на ресурс. И колкото повече го отлагаме, толкова по-голям ресурс ще ни трябва...

Айде успешна седмица ;-)

Нед Ное 18, 2007 10:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами гледай сега всеки гледа от собствената си камбанария.

За мен например изненадваща промяна на курса лев-евро посока надолу би била сериозен шамар. Не случайно пуснах темата за покупка на злато :)

Знаеш ли колко хора като мен познавам? В София поне е пълно. Имам натрупани някакви средства, които не желая да вкарам в мижаво пройзводство защото не виждам смисъл. Не са достатъчно за по-мащабно начинание, а и не виждам почва за такова в БГ. Но пък съм длъжен да ги държа оборотни по ред причини. Най-малкото за да мога да ги въртя по някакъв начин за да обирам луфта на инфлацията, докато ми излезе изгодна дупка да ги вложа. По твойта логика и аз съм от "играчите". Ами така е, да. Просто не искам да влагам пари в нещото наречено "българска икономика" на този етап, не е достатъчно дясна и реформирана за мойте разбирания.

Естествено че за един човек без заеми и спестявания, курса евро-лев не е от съществено значение. Но на всички останали "нормални" граждани, борда създаде една изкуствена стабилност, която ни носи само предимства. Логично е да не искаме да се разделим с нея, защото неминуемо ще пострдаме - ние на практика лежим върху тази стабилност.

А за надцакването между големите "играчи" (т.е. банките) и БНБ при твоя сценарии - тук държавата пък няма никакъв шанс да спечели. Най-малкото защото банките са собственост на големи евро банки, които пък се "закрилят" от ЕЦБ, която пък няма никакъв проблем да настъпи по врата БНБ. Всъщност в момента валутния борд се крепи не от БНБ или нашите родни политици - той се крепи защото западните банки работят по спокойно и комфортно така.

Въпроса е докога. Защото в дългосрочен план ти си абсолютно прав - комбинаци от качествена икономика и борд - НЯМА.

Но аз продължавам да мисля че в момента борда няма как да се пипне. Или поне се надявам да е така :) Поне докато не измислим как да се защитим :)

Пон Ное 19, 2007 9:48 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Ами гледай сега всеки гледа от собствената си камбанария.

Някои неща можем да тълкуваме субективно, но в крайна сметка мисля че идеята е да си изясним реалното положение и различните варианти в които можем да попаднем... Ако има обективен анализ на това какво може да се случи в икономиката, вече всеки може да действа според собствените си интереси.

Според мен, положението е такова че няма място за спестестявания. Спестяванията под всякаква форма ще бъдат изядени, независимо дали ще стане по моя начин или по начина на правителството. И бедните ще стават още по-бедни. Няма как - цените ще растат а доходите не.
Вариант за пълна защита на спестяванията аз не виждам. Ти не си играч защото не играеш с чужди пари и изобщо не играеш с много пари. Единственият ти шанс да си опазиш спестяванията е да ги превърнеш в инвестиции с по-голяма доходност. Обаче няма такова нещо като сигурна инвестиция. Ако имаше всички щяха да сложат парите си там.
Може да обърнеш парите си в злато, сребро и каквото там се сетиш, но няма гаранция че щи ти донесат такава доходност че обърнати пак в лева да можеш да си купиш същия брой кофички кисело мляко (примерно). Един приятел видял че борсата ни миналата година е давал над 200% доходност и реши че ще купува акции, е да ама сега е на червено - докога е Божа работа.
Просто нямаш сигурност за нищо. Ако искаш да рискуваш - ОК, казват че който не рискува не печели, но аз казвам че не всеки който рискува печели ;-)

Не мога да ти давам съвет какво да правиш с парите си... Ще ти кажа моята философия - гледам да събера малко повечко и да ги обърна в някаква по-сигурна инвестиция. Знам че е проблем, аз примерно исках да си купя апартамент в София... броих броих стинките, ами не става, затова отидох в провинцията и си купих апартамент там. Даже и за там ми бяха малко, но малко заеми и в крайна сметка го изплатих за 2 години, през което време цената му скочи и съм доволен.
Междувременно каквото остане инвестирам във фонда "и аз съм човек" ;-) Лошото е че нещо не остава много, сега и колата се скапа, ще трябва да я сменям, ама такъв е живота ;-)
Иска ми се да купя още няколко по-дребни имота на които съм хвърлил око, бизнеса ми също има нужда от малко парички, така че скоро няма да имам твоите проблеми и да се чудя какво да правя с парите си.... В това отношение камбанарията ми верно е коренно различна ;-)
Аз не знам какво толкова не ти харесва да инвестираш в земеделска земя примерно - имай предвид че с тия био-горива вече се сеят доста маслени култури и цената на земята ще расте, защото земята заменя нефтените кладенци. Да, верно не е най-ликвидната стока, ама за къде си разбързал? Ще останеш гладен и смяташ толкова да я закъсваш? И в америка да отидеш, земята пак ще си е твоя...
Не знам може би и златото да е добра инвестиция, но просто не познавам този пазар и аз не бих рискувал на сляпо...

Пон Ное 19, 2007 12:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ти пък да не реши че имам един милион и се чудя какво да го правя? :)

В едно си прав - сигурна и доходна инвестиция няма. И аз съм го установил на гърба си :) Борси, злато, земя - всичко си има + и -. Много поздрави на твоя познат, хубав момент улучи да се инвестира на БФБ. Диверсификацията помага :)

Земята.... земята е хубаво вложение за пенсия :) Ама не ми е на дневен ред.

За мен всяка инвестиция която носи доходност по ниска от инфлацията е загуба на пари. Земеделската земя, едва ли е мръднала с над 5-6% за текущата година, тъй че... Скептик съм към пройзводството на биогорива в следващите 3-4 години в БГ. "Ония" от 10 години подготвят почвата и чак сега започват да работят реално, та ние ли? А като капак на всичко - пазар на земя в БГ реално няма. Ако днес реша да вложа 30000 лв. в земя - какво да си купя? 50 парчета по 100 квадрата? А когато реша да ги продам? "Връщането" на земята в БГ беше изпълнено по такъв темерутски начин, че още 50 години ще му берем ядовете. Ама това е тема на друг разговор....

Да купувам имоти - ами изплащам един в София, с още един не ми се връзва.

Всъщност аз нямам спестявания. Имам оборотни пари със средносрочен хоризонт на реализация (между 6месеца и една година). Време достатъчно за да ги загубя ако не внимавам при днешната динамика на събитията. Което не ми се ще :)

Както и да е в момента темата за златото не е на дневен ред, разбрах че пазар на инвестиционно злато в БГ напрактика няма. Отпада.

Пон Ное 19, 2007 3:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А сега да ви кажа какъв е куриоза - куриоза е, че всички играчи на пазара за имоти имат полза от високите цени. Изключение са тези, които купуват имотите с цел да ги ползват или по-просто казано купуват си жилища за живеене.

Ви цени бяха насвирчени от банките. Започна се страхливо раздаване на кредити, като стоежа ислизаше средно 350 лева за квадратен метър, а се продаваше от 450 до 600 лева. Както се вижда даже и в тези по-нормални времена много пъти надценката беше около 70%. Това захрани строителните предприемачи с пари и настърви други да влезат в бранша. Започна се и играта с банките защото много малко хора имаха парите за купуване спестени. От една страна банките даваха кредити на фирмите да строят, от друга страна даваха пари на клиентите да купуват от фирмите. С едно просто движение кредитите се увеличаваха със 70%, при по-добро разпределение на риска и по-висока лихва.

След това дойдоха балъците, дето решиха, че ще купуват на всяка цена, защото имотите са една добра инвестиция. Първо всеки със свободни пари почна да ги превръща в имоти, а след това се започна и теглене на заеми за купуване на имоти с инвестиционна цел. Единствената печалба от тези имоти, обаче е капиталовата - тя ще се реализира при евентуална продажба на имота. Имота обаче не си продаде почти никой, защото цените продължаваха своя ръст и продаването беше неизгодно. Поведението е същото както вложителят в една пирамида: не си тегли влога, защото лихвата там е добра и все по-добра става.

Банкит почнаха да измислят все по странни схеми, така че месечната вноска по кредита да не расте кой знае колко, докато общата сума на кредита нараства в пъти. Започна раздаване на кредити за срокове от 30 или 35 години. Даже леко падна лихвата, но наливането на пари в балона не спря. Привличаха се все по нови и нови будали.

Между леко се вдигнаха разходите на строителите, след това още малко, защото търговците на строителни материали поискаха своята част от баницата. Леко поскъпнаха терените пък и труда. Така разходите отидоха в зоната на 500-600 лева за квадратен метър строеж. Цените обаче отлетяха до 1900-2500 лева. Сега строителният предприемач, ако успее да продаде 1/4 от построеното си връща разходите и от тук нататък може да си ”чака Михаля”, колкото си иска. Построеното не иска нито хляб, нито вода, а и е елементарно да се избяга от плащането на данъци. Да не говорим, че те са нищожни. Разхода за ”чакането на Михаля” става нулев, значи и чакането може да продължи до безкрайност.

В тази ситуация балона може да спре да се надува - цените да спрат да се качват. Това ще се случи просто защото масовите купувачи не могат да поемат по-високи месечни вноски по заемите. Предполагам, че тази граница е достигната. От тук нататък цените ще растът, ако растът доходите на крайните купувачи. Това не се очаква да се случи.

А балона ще се спука ако се появи външен натиск. Ако масово се наложи да се продава. Нали разбирате, че тандема банки-инвеститори ще направят чудеса, но външен натиск да не се появи.

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Вто Яну 08, 2008 12:06 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
http://www.investor.bg/?id=59079

И само някой после да ми каже че не познавам на боб.

Пон Яну 14, 2008 5:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо - златото е било над 800$ и преди 30 г. Мислиш ли обаче, че онези 800$ са равни на сегашните 800$ и даже на сегашните 900+ за унция злато. Златото одавна не е убежище при кризи - не и дългосрочно такова. За някакви бързи спекулацийки да, ама иначе не :) . Както един познат обича да казва - най-добрата инвестиция за предпазване от задаващата се криза е в АК-47 и амуниции за него :? .

Пон Яну 14, 2008 5:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кой е говорил за дългосрочни убежища? Темата е за инвестиционно злато. Аз и затова не купих, щото в БГ такова злато няма. Има злато на физически носители дето трябва да го копая в градината.

Иначе азбучната истина е - златото е убежище по време на криза и загробване на пари когато криза няма. Ама сега криза има, ти поне си в епицентъра :) знаеш.

Пон Яну 14, 2008 6:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
ти поне си в епицентъра :) знаеш.

Зависи. Ние специално 2-а поредна година бележим поне по 40% ръст. От 300 души миналата година сега сме близо 500. така, че за някои е криза, за други е възможност. Генерално в САЩ обаче още никой не знае почнала ли е тая криза или тепърва предстои или пък сме в центъра и. Още са много размити нещата за да се каже точно. Аз поне не виждам някаква истерия да има. Хората си говорят за рецесията ама за сега все в бъдеще в реме :) .

Пон Яну 14, 2008 8:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е а честито.

http://www.investor.bg/?id=61308

Почвайте да копаете в задния двор на село за имането на дядо. :) Ако някой е кътал доларчета под дюшека....да му е честито (мани ама знам купища такива хора, предимно възрастни захранвани от зад океана).

Майтапа настрана, ама това е вече много сериозен признак за яка рецесия в Щатите. На борсите бягат от долара като дявол от тамян. Интересно какво ще прави Китай и другите дето са натрупали доларови резерви. Ако рекат да се откажат от долара - ще стане страшно.

От друга страна сега е момента човек да види Ниагара и Големия каньон :)

Последна промяна Цецо на Пет Мар 14, 2008 9:48 am, променена общо 1 път

Чет Мар 13, 2008 5:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
не знам при вас как е но тази година китайци масово се опитват да ми оферират в евро само дето курсът им е 1:1
разни съединители които съм купувал по $0.10 сега ми оферират по Е 0.10 :)

Чет Мар 13, 2008 7:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абсолютно. Мамка им жълта.

Ама то погледни и каталога на Комет - какво да си говорим. Доставят ми кутии от Америка в евро, от Канада стока пак в евро... абе мамата си джаса, аман от търговци.

Иначе горките американци:

http://www.profit.bg/?cid=1&sid=0&aid=15477

макар че ако продължават с тия темпове да печатат зелени хартийки, току виж скоро Пирев и Димитър станали милионери. Като нас преди 11-12 години :)

Чет Мар 13, 2008 9:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Играта загрубява все повече...

http://www.investor.bg/?id=61376

Пон Мар 17, 2008 11:13 am
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Dimitar написа:
Цецо написа:
ти поне си в епицентъра :) знаеш.

Зависи. Ние специално 2-а поредна година бележим поне по 40% ръст. От 300 души миналата година сега сме близо 500. така, че за някои е криза, за други е възможност. Генерално в САЩ обаче още никой не знае почнала ли е тая криза или тепърва предстои или пък сме в центъра и. Още са много размити нещата за да се каже точно. Аз поне не виждам някаква истерия да има. Хората си говорят за рецесията ама за сега все в бъдеще в реме :) .

Добре де Димитър,
не искам да се заяждам но всички ли американци и поамериканчени евопейци отричат, че има криза в Америка :?: верно, че има CNN за америка и за европа поотделно но разни вестници електронни издания и т.н. няма ли....
незнам на какво се дължи това но имам две приятелчета в сандиего и във вирджиния, и двамата ми обясняват как всичко им си е ОК нямало такова нещо като криза и т. Най-куриозното е, че единия малко му пофалира фирмата където работеше (- Абакус, то аз се чудя как по-рано не им се пукна балончето на тях ма това е друга тема) , и ако не си намери до 1 месец работа, трябва да се връща...
но пак ухилен ми вика нали не съм тръгнал на работа с колело, карам си хондата.. няма криза....
е да му се не види ако мислите за кризата са това да си слезнеш от колата... баси

Пон Мар 17, 2008 12:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Възможно е и наистина да не я усещат. В момента кризата се вихри предимно на имотните пазари и на фондовите борси. А те (фондовите борси) обикновенно се водят, че гледат в бъдещето.

Например индикаторите за рецесия са в минало време. Т.е. ако разтежа за последните четвъртомесечия е бил... бла.бла. значи сме били в рецесия. Т.е. като кажат влезнахме в рецесия.... обикновено се разбира бяхме в рецесия :)

Ама тоя път наистина е сериозно положението де. Народа наистина е изперкал по борсите и разпродават доларите срещу каквото и да е. Това побърква всички стокови пазари и те са хвръкнали като луди.

Цялата ирония е, че ФЕД натиска допълнително долара. Което побърква целия свят. На моменти си мисля, че идеята на ФЕД е да завлече целия свят, та да смекчи удара в щатите.

Пон Мар 17, 2008 1:15 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща