|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:04 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
Губят ми се едни 150 миливолта.
| Автор |
Съобщение |
|
hristo75
Ранг: Минаващ
|
 Губят ми се едни 150 миливолта.
Това ми е първият пост в тези форуми, така че здравейте на всички.
Ситуацията е следната. Има едни Атмеги168 работили вече дълго време в едни устройства и сега започва да възниква един проблем. Проблема е доста странен и трябва да пробвам всевъзможни странни предположения. Сега се главоблъскам върху следното положение. ПортД се използва като 8-битов изход. Та слагам тези работили вече Атмеги ( т.е. евентуално повредени ) на универсална платка и ги програмирам с ПортД изход = 1 без товар. Измервам с качествен волтметър напрежението на всеки пин от ПортД. Захранването е достатъчно стабилно. Някаква част от пиновете са заковани на +5.00В, а друга на +4.85В. Междинно положение няма. Пробвах с няколко процесора, разположението на пиновете с по-ниско напрежение е случайно. Пробвах, включвах изключвах PULLUP резистора, няма промяна. При сетване на "0", напреженията на всички пинове са еднакви. Теоритично +4.85В е абсолютно достатъчно за 1 обаче ме гложди къде отиват тези 150мВ. За съжаление нямам чисто нов процесор и тези дни не мога да ида купя. Дали някой няма някоя идея?
|
| Пон Яну 14, 2008 4:00 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Много важно е тези пинове да се ползват единствено и само за универсално I/O, т.е. ако има на тях някаква периферия от сорта на SPI, TWI и т.н. е добре тя да бъде изключена.
И още нещо - пиновете се използват само за изход, нали така?
|
| Пон Яну 14, 2008 4:41 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Губят ми се едни 150 миливолта.
Ако ги натовариш с някакви резистори към маса какво ли ще покаже , но трябва да са еднакви или да е един и същи и да го местиш ?
Защото ти мериш без товар напрежението на порта и от там може да има някакви разминавания.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Яну 14, 2008 4:43 pm |
|
 |
|
hristo75
Ранг: Минаващ
|
Абсолютно. Пробвах го с възможно най-простата тестова програма. Няма буутлодър, няма вързан програматор или дебъгер. След ресет при глобално забранени прекъсвания, сетвам // MCUCR |= _BV(PUD);
DDRD = 0xFF;
PORTD = 0xFF;
while(1);
И след това на различните пинове от ПортД има напрежение или 5.00В или 4.85В. Пробвах с 3 различни употребявани процесора, разположението на пиновете с ниското напрежение е различно. Тези дни ще купя нов процесор да пробвам с него.
Вероятността да е попадало 12В на тези пинове е голяма, съоветно да е изгорял някой от кламповите диоди или дори изходните транзистори е голяма ама си мисля, че поведението не би трябвало да е такова.
Ей сега ще пробвам да натоваря изходите с 4,7кома към маса.
|
| Пон Яну 14, 2008 5:32 pm |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Не е зле едновременно да мериш и захранването. Да не би да е някоя шегичка на стабилизатора 
|
| Пон Яну 14, 2008 7:18 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Прегледай си и Даташитите. Никъде не е казано ,че 1-цата трябва да е колкото захранването. Има си производствени толеранси при полупроводниците. И не се разбра работят ли контролерите или не? Щото ако работят не виждам какъв е проблема. Тия 150мВ си остават вътре в чипа няма къде да избягат.  Освен ако не си попаднал на някой нов феномен на елмагнетизма. 
|
| Пон Яну 14, 2008 7:31 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Мен ми мяза на друго въпреки че пада е по голям. Реално няма никаква възможност да имаш на изхода входното винаги има някакъв пад, ако отгоре имаш pull-up а отдолу безкрайно съпротивление, то само тогава ще имаш захранващото. Това ме навежда на мисълта да не би едните да са конфигурирани като пуш-пул изходи а другите да са входове, или разлиа в закачената периферия. Но тов ане е болка за умиране.
|
| Пон Яну 14, 2008 9:56 pm |
|
 |
|
zaphod
|
хм, маса странно. 150 миливолта за празен цмос изход си е нещо наистина будещо тревога.
както ти предложиха, виж как се държат изходите при натоварване в двете посоки. тия 150 миливолта могат да означават някаква вътрешна консумация от пина, виж дали не се отразява някак на цялостната консумация. и виж все пак нещата с осцилоскоп, не само с волтмер.
|
| Пон Яну 14, 2008 11:15 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Не ща да си меря п-шката тука, ама аз днес за една еспресо машина 4 стари платки изкусурявах и всичките се оказаха с еднаква повреда...
|
| Вто Яну 15, 2008 10:58 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|