| Автор |
Съобщение |
|
mash
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Окт 27, 2006 6:23 pm Мнения: 162 Местоположение: Севлиево
|
 Zero Crossing
Здравейте
Искам да си направя семисторен регулатор с едно пик-че, но имам проблем при отчитане на преминаване през нулата на синусоидата.
Проблема е, че работя с ниско напрежение и едно закъснение от няколко волта ниво ми е проблем.
Някой има ли опит с отчитането на нулата ? аз намерих една схема, но е за трансформатор със средна точка  Иначе ми върши идеална работа !
|
| Пет Яну 11, 2008 6:15 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ето ти едно мое произведение. Преди го правих набързо даже и стойностите са на око определяни но работи вече 2-3 години в едни контролерчета за светофар. AC = 8V~
Имай пред вид че самата схема дава малко закъснение което вариара с товара. Не става за прецизни регулатори.
Последна промяна Nikola Kirov на Пет Яну 11, 2008 9:04 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 11, 2008 6:47 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
виж тук дали нещо ще ти свърши работа:
http://kazus.ru/articles/407.html
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Яну 11, 2008 7:19 pm |
|
 |
|
stanleyhacker
|
Ако пикчето е галванично свързано с мрежата:
фаза o----/\/\/\/---------| порт на пикчето
220V 10 Мома
нулата трябва да е свързана с масата на пикчето.
Не съм пробвал, така че ще ми е интересно да разбера, работи ли 
|
| Пет Яну 11, 2008 7:27 pm |
|
 |
|
stanleyhacker
|
Май сме писали по едно и също време с МУХАТА
|
| Пет Яну 11, 2008 7:30 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Можеш да махнеш средната точка на трансформатора в схемата, която си постнал,
ако сложиш по един диод - с анод към маса - към анодите на D1 и D2. 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Яну 11, 2008 7:33 pm |
|
 |
|
mash
Регистриран на: Пет Окт 27, 2006 6:23 pm Мнения: 162 Местоположение: Севлиево
|
Значи напрежениоето е от вторичната намотка на един трансформатор и е 14V.
Така, че варианта със съпротивлението отпада
На Никола Киров варианта ми допадна, но не мога да схвана смисъла на двата резистора по 510 ома ?
|
| Пет Яну 11, 2008 7:45 pm |
|
 |
|
Edesign
|
ето добра статия по въпроса
http://ww1.microchip.com/downloads/en/A ... 40171a.pdf
Със сигурност използването на транзистор ще подобри надеждността към ПИКа но ще повлияе отрицателно върху добрата синхронизация.
Добър вариант е използването само на резисторен делител и ценер на пина на ПИКа.
Някой от новите ПИКове имат и вградени компаратори, с които можеш да направиш тригер с точно определно ниво на комутация и там точността е добра.
А това дали ще вземеш сигнала след еднопътно или мостово изправяне както и колко добре ще работи схемата е само въпрос на софтуер
|
| Пет Яну 11, 2008 8:07 pm |
|
 |
|
Edesign
|
ето добра статия по въпроса
http://ww1.microchip.com/downloads/en/A ... 40171a.pdf
Със сигурност използването на транзистор ще подобри надеждността към ПИКа но ще повлияе отрицателно върху добрата синхронизация.
Добър вариант е използването само на резисторен делител и ценер на пина на ПИКа.
Някой от новите ПИКове имат и вградени компаратори, с които можеш да направиш тригер с точно определно ниво на комутация и там точността е добра.
А това дали ще вземеш сигнала след еднопътно или мостово изправяне както и колко добре ще работи схемата е само въпрос на софтуер
|
| Пет Яну 11, 2008 8:08 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Без резисторите фазовото закъснение е по голямо.
|
| Пет Яну 11, 2008 9:07 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Виждал съм го в прахосмукачки ... които горят след време. Това разчита на ESD диодите, което на мен ми се вижда малко несериозно.
|
| Съб Яну 12, 2008 4:20 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Ммм
Ей това го ползвам на няколко места и е супер, сложих така транзистора да прилича на твоята схема но според мен ако имаш компаратор в контролера го махни този транзистор и директно го вкараи в контролера и си настрой компаратора с VREF да ти хваща нулата по твой избор :
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
Последна промяна plameniv на Съб Яну 12, 2008 1:25 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Яну 12, 2008 9:13 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Графика 2 е обратна. И така не работи добре при ниско напрежение на трафа,положителния фронт е доста преди нулата а отрицателния закъснява доста. Ако зададеш преднапрежение както съм направил в моята схема с R41 ще стане и за ниско напрежение на трафа. И пак има недостатъка като моята че се мени закъснението с товара и не става ако ти трябва презцизност.
Ако трябва прецизност си е най добре директно от мрежата да си вземаш сигнал.
|
| Съб Яну 12, 2008 1:16 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Mda
Прав си , всъщност тя беше така графиката ама не знам защо я обърнах.
Ако трансформатора е малко презапасен от към мощност и ако ползва компаратора на контролера ако превключва при сравнително ниско напрежение няма да се влияе от консумацията, все пак ако има промяна заради фаза или закъснение в отчитането може софтурно да се прави корекция. Един конролер харчи 2ма + оптрон + 7805 и още нещо не вярвам при 5V/20ма общо да ги докара, да пробва и ще каже
Дори товара да е след трафа със симисторен регулатор пак няма да се влияе защото включването на симистора обикновенно става след отчитането на фазата .
И това съм го пробвал работи по същия начин, мисля че няма разлика освен икономията на 1 диод :
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Яну 12, 2008 1:42 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
LM393 решава проблема с точността. Иначе ако е с транзистор трябва малко аналогова схемотехника. Най добре транзистора да е в активен режим с Ucе=0.5Vdd и сигнала в базата да се предава през разделителен кондензатор. Тоя кондензатор ще осигури и известно изпреварване по фаза, което да компенсира изоставането при другите елементи. И е добре приемния порт на пик-а да е с тригер на шмид.
|
| Съб Яну 12, 2008 4:16 pm |
|
|