|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 7:29 pm
парични трансфери през PayPal
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми незнам. Аз се сблъсках със следния казус с хамерикански банки.
При пазаруване с тяхна кредитна карта удържаха някакви такси, на всяка покупка. На едната карта това си бяха фиксирани центове някакви. На другата - направо проценти върху платената сума. Дивотия.
Друг дивотия беше с дебитна карта. То по принцип тамошните банки не обичат дебитните карти. Зер - какъв съм аз гъзар, че да имам пари на дебит, а не да ползвам изгодните им кредитни условия. Та от тая дебитна карта, ако не я ползвам определено време (няколко месеца беше), автоматично ме глобяваха (т.е. изтегляха си) една доста прилична сума. А като я ползвам пак ме товареха с всякакви транзакционни разходчета.
Незнам може аз да съм попаднал на такива условия, щото не съм "хубав" клиент. Ама как да е, свърших си работа и изпозакрих картите, щото не ме кефеха условията. Това беше преди 3-4 години, сега незнам как е, но едва ли се е променило към по добро.
Всъщност то и българските банки го раздават в тая посока де. Най-осезаемо се осеща при "сериозните" банки с чуждестранно участие - УниКредит групата, КБЦ и пр. от около 1-1,5 година почнаха по най-подмолни начини да въвежда таксички и комисионни за какви ли не дивотии. В това отношение по българските банки - ПИБ, ЦКБ.... го дават по хлабаво, ама докато ги купи някой и те ще почнат с теслата. Абе банка ли е....
Най - голямата дивотия която чух напоследък е: Сибанк взимала по 1лв. месечно за подръжка на дебитна карта. И кво и подържат за 12лв. годишно не е ясно... Всъщност то на Борисовица банката има и още по фрапантна такса - 2лв. при внасяне на средства за плащане на здравните осигуровки. Е няма друга такава банка - ти пари им внасяш по техни сметки - те такса ти удържат....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Яну 04, 2008 9:52 am |
|
 |
|
ji4ka
|
За преводи през интернет хвалят Moneybookers - работили с бг-банките още в тъмните години на демокрацията. Не че съм ги ползвал, де.
Ей тука един "играч" го е описал на български - http://www.igrach.com/Moneybookers.aspx
|
| Пет Яну 04, 2008 4:18 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, това дето го пишеш и за двата типа карти са меко казано странни неща  . Никоя кредитна карта не те чарджи теб за покупките - чарджат търговците. Даже има и такова нещо, че повечето кредитни карти даже ти връщат пари от покупките - аз имам такава на Citi, която ми връща 5% от парите платени за бензин а има и карти, които връщат между 1 и 3% от всички покупки, т.е. точно обратното на това, което ти казваш. И никоя банка не се стреми да не дава дебитни карти - напротив при откриване на сметка в някоя банка автоматично ти пращат и карти, даже без да те питат дали ги искаш. Явно или наистина си попаднал на някоя екзотична "гаражна" банка или нещо си се объркал жестоко  .
|
| Пет Яну 04, 2008 8:15 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е да съм се объркал, едва ли. Все пак не ползвам от вчера банкови услуги. Но както казах - аз не съм "хубав" клиент. Не си ползвам картите на кредит, а на дебит, зареждам ги само когато ми трябват, нямам кредитна история... бе лош клиент съм аз.
Относно това кой плаща за това че ползвам кредитна карта (аз или търговеца). По принцип картоиздателя си търси парите от търговеца. Но имаше практика търговците да завишават цените на електронно платените стоките за да си избият парите. Даже мисля че излезе Евродиректива изрично забраняваща подобни манипулации тука в ЕС. И сега май нещата са както ти казваш. Така и трябва да бъде.
Иначе и тука връщат % от покупките, ако пазаруваш с кредитна. Обаче има долен годишен минимум на изхарчените пари. И той е нещо от сорта на 3000 евро. А как се харчат 3000 евро в БГ през кредитна карта..... знаеш какво имам предвид 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 05, 2008 2:38 pm |
|
 |
|
ps66
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
малко УффТопик:
това на картинката е от рекламна брошура ... и е предназначено за търговци ... обаче ако я прочете "клиент" - ще се замисли дали да ползва карта 
_________________ путинофили: "иди н***й"
|
| Съб Яну 05, 2008 3:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тая рекламна брошура е за пазара в БГ - в темата ставаше въпрос за американски банки, където нещата пак повтарям не стоят по такъв начин.
Цецо - това какъв клиент си не оказва кой знае какво значение. Едната ни картова сметка е в малка локална банка, която ползвам само за да пращам пари в БГ - напълно безплатна е и никога не съм поддържал баланс по сметката по-голям от 100$. Така, че за тая банка и аз съм никакъв клиент, но въпреки всичко няма никакви такси. Ама както и да е де - нещата вече са ясни до някъде  .
|
| Съб Яну 05, 2008 6:46 pm |
|
 |
|
HCL
|
Има и по-елегантно решение от ЕП. Вместо ЕП банката ти дава 100 "ключа" на хартиен носител, при всяка online манипулация вьвеждаш поредния ключ от списька. Така няма начин да те гепнат разни троянци. Достьпа до акаунта става с парола разбира се.
Защо да е лесно като може да е трудно 
|
| Пон Яну 07, 2008 11:38 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
HCL,
не въпроса лесно<->трудно.
един лист с номера в най-добрия случай струва 5 стинки. дори при 50% комисионна, за да се нашрави голямо число, ще трябват много листи.
друго си е да ти набутат електронен подпис, такса регистрация, такса поддържане, такса обновяване, четец, карта, няколко ходения до банката, няколко (десетки) обаждания до съпорта и т.н. ТАКА се харчат яко (нашите) кинти и съответно комисионната е по-яка.
ти колко народ познаваш около теб, които да имат ЕП?
държата, дето си в момента, натиска ли някой да си го вади този подпис?
няма да обсъждаме как се ходи в пътна полиция или на доктор, това е болна тема тук.
|
| Пон Яну 07, 2008 9:10 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
абе малко е стара таз информация като че ли...  с хартиените носители.. за държавни служби може да там се гони сигурност на всяка цена ... иначе за банкиране.... искаш да кажеш ако си голяма организация и имаш ежедневни "online манипулации" ще ти дадат от банката един дебел кочан с ключове  да късаш и пишеш на воля  ДА-ДА
то затова НР и цисковците напъват за е-токените си(генератор за еднократни пароли/ключове)...
а за троянцие ползвай openSC( http://www.opensc-project.org/ ) и смарткардреадер Omnikey 3821... та пина да не ти се претака през клавиатура /ПЦ/ОС
Просто по този начин(с Универалния Електронен Подпис) си повишаваш сигурността на работа с банката, това не ти пази 100% паричките(така или иначе ти указваш, с кои твои банкови сметки искаш да оперираш през ебанкирането и с кои не)
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Яну 07, 2008 10:31 pm |
|
 |
|
HCL
|
Сьгласен сьм, говоря за обикновенните потребители с по 2-3 транзакции на месец. Но дори и за малкия и среден бизнес. Хартиения носител си е сигурна и евтина алтернатива.
@ДедоБоре не познавам хора тук, които да ползват ЕП. А за някои лекари се чака по 2-3 месеца. Да не се разболява човек.
|
| Вто Яну 08, 2008 12:37 am |
|
 |
|
am stereo
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Чет Фев 28, 2008 7:32 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Колеги, какво стана с преводите към PayPal? Имам превод към PayPal направен в събота, от акаунта си виждам от къде и колко пари са ми преведени, но като сума не са добавени... дали ще дойдат по виртуалната ми Виза в ДСК или?
|
| Нед Мар 09, 2008 9:02 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Американските банки слагат такси, и си ги плащаш като поп  Зависи от банката, зависи от типа на сметката. На едната ми сметка ми вземат $20 месечно, ако ми падне сумата под $750 в дебитната карта, или ако ми падне сумата под $2500 в спестовната сметка. Най-лесно е да се проверят съответните видове сметки в различните банки, с големи букви пише free account, обаче като прочетеш дребните букви се оказва, че няма нищо free.
Ако ти дават паричките в хартия и си ги кюташ в на баба буркана, банката нищо не печели, обаче като ти ги дават като електронна сума, банката може да си слага каквито си иска такси и комисионни. На спестовната сметка в едната банка ми дадоха лихва цели $7 за един месец на сума $10,000, а преди това ми взеха три поредни месеца по $20 за поддръжка на сметката.
Веднъж питах в банк оф хамерика и ми казаха, че ако използвам дебитната си карта в Европа, ще ми се удържат някакви допълнителни такси, за кредитната не попитах. Не се задълбах.
Долара отива неудържимо към едно лефче и банките се надпреварват да изпращат писма за да си отвориш сметки при тях.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Мар 10, 2008 5:11 pm |
|
 |
|
Цецо
|
 |  |  |  | ¶ написа: Американските банки слагат такси, и си ги плащаш като поп  Зависи от банката, зависи от типа на сметката. На едната ми сметка ми вземат $20 месечно, ако ми падне сумата под $750 в дебитната карта, или ако ми падне сумата под $2500 в спестовната сметка. Най-лесно е да се проверят съответните видове сметки в различните банки, с големи букви пише free account, обаче като прочетеш дребните букви се оказва, че няма нищо free. Ако ти дават паричките в хартия и си ги кюташ в на баба буркана, банката нищо не печели, обаче като ти ги дават като електронна сума, банката може да си слага каквито си иска такси и комисионни. На спестовната сметка в едната банка ми дадоха лихва цели $7 за един месец на сума $10,000, а преди това ми взеха три поредни месеца по $20 за поддръжка на сметката. Веднъж питах в банк оф хамерика и ми казаха, че ако използвам дебитната си карта в Европа, ще ми се удържат някакви допълнителни такси, за кредитната не попитах. Не се задълбах. Долара отива неудържимо към едно лефче и банките се надпреварват да изпращат писма за да си отвориш сметки при тях. |  |  |  |  |
А мен Димитър се опитва да ме убеди че Хамериканските банки всъщност са благотворителни организации и не събират никакви такси и комисионни, особенно по карти
Или той е див късметлия с банките, или ние с теб сме най-големите каръци и все на кофти банки попадаме. 
|
| Пон Мар 10, 2008 5:26 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ти и Димитър говорите за едно, аз за друго. Не коментирах таксите при покупки и връщането на проценти, ако си го направил с кредитна карта, коментирам месечните такси, които ти налагат, ако не изпълниш някои от условията на банката за поддръжка на месечните сметки, а те не винаги могат да се изпълняват.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Мар 10, 2008 6:16 pm |
|
|