Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Мигриране от Майкрочип към Атмел 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Мигриране от Майкрочип към Атмел
От известно време се занимавам с ПИК мк и завърших няколко проекта. Докато се занимавах с тях обаче
забелязах че част от периферията която ползвах за проектите е изградена на базата на атмелски
микроконтролери и никога на ПИК (GPS, USB host и т.н.). Замислям се сериозно дали да не премина
на атмелски чипове тъй като ми предстои важен и отговорен проект при който стабилност и надеждност
трябва да са на много високо ниво. Молбата ми е към хората във форума запознати с атмелските фамилии
за инфо с какъв микроконтролер да започна (32 бита и с много крака и периферия а и да е бърз :) ), среда
за програмиране и дебъг и какъв хардуерен програматор/дебъгер ще ми препоръчат. Знам че в нета има
доста инфо просто бих искал да получа такава и от хора които имат опит. Поздрави и За Много Години!

Чет Яну 03, 2008 7:36 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Atmel правят няколко фамилии контролерчета - AVR, AVR32, ARM7, ARM9 и т.н., обаче ползват едни и същи карантии навсякъде.

Така че от гледна точка на периферии няма значение коя фамилия ще избереш, освен ако не държиш много на екзотика от рода на USB-host. Тогава отиваш само на ARM9. Не знам дали AVR32 нямат хостове, но и да имат не ти ги препоръчвам.

При всички случаи те чакат проблеми... дебъгери много, среди много и оттам проблеми много.

Чет Яну 03, 2008 10:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Важния и отговорен проект го направи с това, което владееш, а след това си направи експерименти с други чипове :)

Чет Яну 03, 2008 11:04 pm
Профил WWW

Мнение 
Наистина ще спестя доста време ако го изпълня на базата на пик но защо все пак
не срещам майкрочипски контролери реализирани в големи серии устройства а се
работи с други като атмел например

Чет Яну 03, 2008 11:55 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
mk912 написа:
....не срещам майкрочипски контролери реализирани в големи серии устройства а се
работи с други....

;)
отговори си сам;)
но ако трябва да сме честни аз бях изумен от едни австралийски КВ цифрови радиостанции... вътре се мъдреха два майкрочипски контролера ...
и станциите работят:)
но пък ако си направил система/джаджа...тя работи надеждно... пуснал си серийно производство..... и народа купува твоята продукция... кой го еня :?:кво има вътре :?:

маркетинг му е майката (ударение на "е"-то ако може ;) )
дет се вика и лайно да е в станиолче да е -> да има тъговски вид та да се продава :!:

всичко друго не носи пари... пък те движат света( в частност развойната дейност дето ми е толкова любима)

Пет Яну 04, 2008 1:18 am
Профил

Мнение :)
MYXATA написа:
mk912 написа:
....не срещам майкрочипски контролери реализирани в големи серии устройства а се
работи с други....

;)
отговори си сам;)
но ако трябва да сме честни аз бях изумен от едни австралийски КВ цифрови радиостанции... вътре се мъдреха два майкрочипски контролера ...
и станциите работят:)
но пък ако си направил система/джаджа...тя работи надеждно... пуснал си серийно производство..... и народа купува твоята продукция... кой го еня :?:кво има вътре :?:

маркетинг му е майката (ударение на "е"-то ако може ;) )
дет се вика и лайно да е в станиолче да е -> да има тъговски вид та да се продава :!:

всичко друго не носи пари... пък те движат света( в частност развойната дейност дето ми е толкова любима)
:wink:
Така е никой не го е еня какво има вътре важно е топ да гръмне и да устиска.
Има една приказка колкото по дълга е вригата толкова по лесно може да се скъса, е не всичко просто е гениеално но аз смятам че колкото по просто толкова по добре
Например за какво му е да работи на 20Мхз ако може и на 4 МХз и т.н. , чипа трябва да е оптимизиран за нещата които трябва да изпълнява , не да вземеш чип за 40МХз с 1000 неща вътре и да върти един цикъл с 20мс и да ползва едвам 2% от възможностите му .
Не може на каруца да сложиш ракетен двигател иска си магаре :P

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пет Яну 04, 2008 3:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ей човек, вземи кажи какво искаш да дялкаш, та да ти кажем кой номер чук да вземеш. Не виждаш ли че така темата ще се изврати до - "колко гадно нещо са пиковете"?

Ако искаш помощ - дай по-подробна информация.

Пет Яну 04, 2008 9:40 am
Профил ICQ

Мнение 
Благодаря много за коментарите наистина ми е важно да се ориентирам. А иначе проекта
ще представлява (най-вече) запис на данни от различен вид - аналогови, цифрови, с
минимална обработка, на различни по вид памети. Поради високото изискване за надеждност
смятам да използвам 3 процесора и така да намаля разклоненията в програмата и сложността й.
В случая цената на устройство не е определяща. А иначе не искам да плюя срещу пиковете
но вчера разгледах дейташийта на атмелски мк-р и бях сериозно впечатлен колко добре е
описан.

Пет Яну 04, 2008 11:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
За надежност не са процесорите за масова употреба.
Обърни се към TI,Infinion,Freescale,Micronas и други подобни ако ще гониш надежност.

МицроЧеп не се ползват защото всичко при тях е на ниво ТНТМ.

А много процесори не означават надежност. Обратно на очакванията ти е хавата. :):):)

Пет Яну 04, 2008 1:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами всичко е според зависи.И най-вече кой го прави.Ако ще събираш данни - подбираш си контролер с интерфейсите дето ти трябват.Ако ще ги обработваш и управляваш някакъв процес - трудно може да се каже.Има хора дето с 8/16 битов контролер могат да управляват системи,за които се твърди че трябва 32 битов контролер или PC (щото имало много математика).Като пример - първите системи в спътници и совалки където са се ползвали процесори са били 8 битови,но алгоритмите им за работа са правени от не кой да е.
Прецени си възможностите и времето и действай.

Пет Яну 04, 2008 4:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Надежни процесори? Вие в коя година живеете? Свърши се тая. :)

Пет Яну 04, 2008 4:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не бих казал, че на АТМЕЛ документацията е по-добра бих казал обратното. На Майкрочип е по-добре структурирано, кратко, ясно. На Атмел дори съм се сблъсквал с примери за запис в еепром, което е 4 реда код на асемблер и НЕ РАБОТИ! Имаше и още един пример също не работещ. Още един пример за документацията: Разбрах че след като инициираш посоката на даниите на даден порт през следващата инструкция не трябва да го пипаш или трябва да сложиш NOP. И това след една година работа с тия процесори! :) Тука сигурно и аз съм си виновен де, но... проблема си беше доста голям като се сетя.

Пет Яну 04, 2008 4:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Когато човек е стигнал определеното ниво за "много отговорни проекти", тогава не би трябвало да има нужда от чужда помощ за да си избере процесор. Ама като чета как искаш с 3 процесора да постигнеш по-голяма надеждност от колкото с един си мисля, че не си достигнал още това ниво и определено имаш нужда от помощ. Фокуса ти не трябва да бъде коя фирма има по-надеждни процесори - Атмел или Майкрочип, защото е все тая. Просто потърси процесора, който ще ти свърши най-добре работата. Това, което си споменал за проекта е все още нищо, за да може някой тук да ти препоръча конкретен чип. Устройство, което записва сигнали в различни памети може да се направи и с PIC16 и с ARM9 8) .

Пет Яну 04, 2008 8:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
mk912 написа:
От известно време се занимавам с ПИК мк и завърших няколко проекта. Докато се занимавах с тях обаче
забелязах че част от периферията която ползвах за проектите е изградена на базата на атмелски
микроконтролери и никога на ПИК (GPS, USB host и т.н.). Замислям се сериозно дали да не премина
на атмелски чипове тъй като ми предстои важен и отговорен проект при който стабилност и надеждност
трябва да са на много високо ниво. Молбата ми е към хората във форума запознати с атмелските фамилии
за инфо с какъв микроконтролер да започна (32 бита и с много крака и периферия а и да е бърз :) ), среда
за програмиране и дебъг и какъв хардуерен програматор/дебъгер ще ми препоръчат. Знам че в нета има
доста инфо просто бих искал да получа такава и от хора които имат опит. Поздрави и За Много Години!

Където едните там и другите. :)

Мъчил съм се и с двата вида. Извъщенията са много... :wink:

Защо не се огледаш за някой процесор на Renesas. До момента съм ползвал няколко процесора от фамилията М16С, един М32С и съм доволен от постигнатите резултати.

Лесно се мигрира от един процесор на друг. Всички серии които са с еднакви корпуси са и с еднакво разположение на изводите (като функции).
Като периферии има какво ли не. Има екземпляри (от М32С серията) които имат по 7 UART-a. :wink:

Е има и доста странности, като :

1. За да откриеш някаква документация из сайта на Renesas трябва да си много търпелив, и да имаш много време на разположение. Постарали са се да я замаскират добре. Търсачката прави разлика между малки и главни букви... :?

2. Уникална система за обозначение на чиповете. Трябва много да се внимава за поредицата букви след цифровото означение. Например процесор М16С28 е маркиран по следния начин : М30280 и 4-5 букви отзад означаващи захранване, корпус, флаш, рам и т.н.

3. Развойни средства. HEW-то е безплатно, но без тоолчейновете върши работа точно колкото notepad - текстов редактор с симулатор. :wink: Тоолчейновете за различните фамилии за ограничени за работа за 60 дни (ако не си си го купил) след 60-тия ден работят но компилират максимум до 64кб код.

Има и безплатни такива разработка на някакви индийци. Renesas им помагат в начинанието, но...
С компилатора (според това което успях да разбера от документацията им) не е анси С ами някъкъв диалект... Не ми стана много ясно какъв е а и не проявих много интерес след като го пробвах и резултатите бяха отчайващи... Пишеш едно става друго, дебъгера показва трето. :D Документация никаква, на въпросите ми все ме препращаха да търся някъкъв си GNU C стандарт. И така докато ми писна от тях. :wink:

На Renesas компилаторите работят много добре. Но пък трябва незнам какви си лицензи (писах по горе по въпроса) за които се плаща...

Проблеми с чиповете досега не съм имал. Това което пише в даташиит-а, такова прави процесора. Съпорта от страна на Renesas е на прилично ниво.

Съб Яну 05, 2008 12:45 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Ама като чета как искаш с 3 процесора да постигнеш по-голяма надеждност от колкото с един си мисля, че не си достигнал още това ниво и определено имаш нужда от помощ.
какво всички се заядохте за тия три процесора? аз нищо странно не виждам в идеята му - практиката да се дублират важни възли за по-висока надеждност не е нещо ново.

Съб Яну 05, 2008 10:27 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща