Отговори на тема  [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Следваща
Икономическото ни дередже ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
http://worldometers.info/

itso.t написа:
Решил си да препишеш целия интернет? Доста амбициозно начинание... :D

Сря Яну 02, 2008 1:34 pm
Профил WWW

Мнение 
Досега си приказвахме, но от сега почва да мирише:

http://money.ibox.bg/news/id_1161583680

Все се надявах някак си да ни се размине, ама като гледам коментара на министъра явно с такива тикви нищо добро не ни чака... За съжаление се потвърждава първоначалната ми прогноза че напролет ще почне да се усеща, а наесен ще берем тиквите със сърпове...

Пет Фев 01, 2008 12:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е па мнооооого ми е чудно какво очакваш да ти каже министъра?

Това че Фич понижи кредитния рейтинг е нещо за което се говореше от половин година. Нормално е държави които разчитат на чужди пари за разтежа си да бъдат заплашени от ликвидната криза обхванала развития свят.

Сега пак ще кажеш борда трябва да се махне. Румъния няма борд, пък и тя е в кюпа. :)

Министъра каза това което се очаква от него - лошо е, споко и по лошо може да стане (силно вероятно е) :) Какво да каже - от утре махаме борда, забраняваме кредитите, спираме вноса и всички задължително по 7 часа на ден ще работят за износ?

Както неведнъж съм казал - като пръдне Америка, мирише навсякъде по света, а някой направо се насират. Ей го на в действие. :) Ние тука ще сме от умерено насраните. И да беше друг министъра - осирането щеше да е същото. Единственото което може да е оптимистично в случая е че българина поумнява само по време на кризи (за съжаление прекалено бавно, ама толкоз си може).

Казвах ви аз да наблегнем на златото... ама кой ме слуша :)

Още малко да се закучят нещата и отивам да тегля един левов кредит при фиксирана лихва :)

Пет Фев 01, 2008 1:30 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цитат:
На фона на нарастването на глобалния кредитен риск и стагнация в ликвидността, не е изненада по-консервативния поглед на Fitch Ratings. Ние имаме висок дефицит по текущата сметйка и в условията на външни ликвидни затруднения ще продължим благоразумната фискална и макроикономическа политика. В тази връзка през 2007 г. затегнахме фискалните цели и реализирахме допълнително бюджетно салдо от 3.8 %

На фона на сговняването на голбалния пазар (апропо тоя фон е още от 9/11 и не е от вчера) е нормално да избягваме рискове в макроикономиката. Ние имаме висок дефицит и външни ликвидни затруднения, не защото хората навън са консервативни, ами защото такава е политиката на последните две правителства. Но въпреки всичко г-н министъра смята да продължава тази толкова "благоразумна" политика. Е какво трябва да се случи за да разберем че така не може питам аз?
Да, те "реализираха" 3.8% бюджетен излишък, остана и това да не бяха направили... но излишъка се налага заради големия дефицит не за друго. Само че ако излишъка намаля или забавя последствията от дефицита, то това в никакъв случай не лекува самия проблем - точно обратното. По-голям излишък означава по-голям дефицит догодина и още по-голям необходим излишък. И докога така?

Аз не казвам да забраняваме бордове и да забраняваме кредитите. Аз казвам че с тази политика борда ще бъде съборен принудително, а кредите ще дойдат солени. Преди малко чух за един който вече е получил уведомително писмо че лихвата по ипотечния му кредит се променя от 6.5% на 8.5%. Колко други ги чака същото?

Пет Фев 01, 2008 2:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това с кредитите не е лошо. Крайно време да ударят малко Ганьо с лопатата през ръцете. Българина е доказал че разбира само от глад и бой. Тъпи пърчета сме си и това е.

Пет Фев 01, 2008 4:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Има и още един негативен момент - свалянето на кредитния рейтинг ще доведе до ново намаляване на чуждестранните ивестиции. От там - липса на свежи пари за развитие и застой в икономиката. Резултата като цяло ще е по спиралата надолу!
Винаги съм мислел, че развързването на потребителските и жилищните кредити си е истинско безумие - живот назаем.
Огромното строителство на жилищна площ - също. В България никога не е имало недостиг от нея. Очаквам скорошен срив и на цените на имотите.

Пет Фев 01, 2008 7:19 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
чакам беднотията с нетърпение :D

Пет Фев 01, 2008 9:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Има и още един негативен момент - свалянето на кредитния рейтинг ще доведе до ново намаляване на чуждестранните ивестиции. От там - липса на свежи пари за развитие и застой в икономиката. Резултата като цяло ще е по спиралата надолу!
Винаги съм мислел, че развързването на потребителските и жилищните кредити си е истинско безумие - живот назаем.
Огромното строителство на жилищна площ - също. В България никога не е имало недостиг от нея. Очаквам скорошен срив и на цените на имотите.

И си прав и не си. Приципно средния българин е много по малко задлъжнял от средния европеец. С американците пък не може въобще да се сравняваме. Ама те си имат бомби да си оправят дълговете :)

Има нещо друго ... в БГ има една отвратителна тенденция, като се прецакат определено количество хора и да искат държавна закрила. Какво имам предвид - днес го слушах и по радиото - например 10 000 българи изгарят от кофти кредити. Това само по себе си не е толкоз страшно, има още 7 000 000 млн. които не са. Но тия 10 000 проявяват завидна организираност и често в недорасли демокрации като нашата могат да получат държавна подкрепа. Така заради собствената им глупост плащат всички.

Всъщност не е нужно да получават пряка подкрепа - достатъчно е да всеят смут - "банки изхвърлят хора от домовете им" - едно такова заглавие и гледай сеир. А какво толкоз, някой не си е платил дължимото и трябва да си нови последствията - да ама не. Горките хорица.... Ама не бяха горките като си купуваха апартамент на равностойност 50 годишни дохода.

Всъщност то това не е само в БГ де. Буш го слушах ... ще спасявал на хората домовете. Дивотии. Капитализъм с човешко лица. Бла, бла.

Няма лошо да поизгърмят повечко хора с кредити. Българина разбира само от тояга, това се знае. Въпроса е заради 10000 малоумника да не се съсипва цяла държава. По добре да ги наредят до стената и да ги разтрелят, ама да се спаси стадото. Да ама не.

Иначе строителството в БГ.... абе за какво строителство говорим? Строи се в София, Варна и по курортите. Другото е пълна мизерия. Я ходи във Враца или Монтана да видиш какво се строи. Или в някое утепано село.

А аз съм краен скептик, че в София ще се срутят цените на имотите. Може да клекнат с 10-15%, ама пък да се срутят... Как ще стане като тенденцията е София да стане половин България (по население). София се е запътила по пътя на Атина.

Съб Фев 02, 2008 3:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Цецо
Да беше прочел и първите две изречения на поста ми а? После и следващите и да навържеш логическата верига...
Цитат:
Няма лошо да поизгърмят повечко хора с кредити. Българина разбира само от тояга, това се знае. Въпроса е заради 10000 малоумника да не се съсипва цяла държава.

За съжаление така ще стане, ако нещата тръгнат на зле. На българина всичко лошо му го е направила държавата, всичко добро си е направил сам, въпреки държавата.
Проблема не е само в ипотечните кредити - зад тях има някакво покритие. Какво стои обаче зад потребителските кредити? Морално остаряла техника, която и да ти вземат банките, после няма на кого да продадат...

Съб Фев 02, 2008 3:52 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
До колкото знам от познати в банки, потребителските са по малкия проблем:

1. За по ниски суми са. Т.е. общия портфейл на банките не е застрашен. А и е по лесно да преследваш някого за 1000лв. отколкото за 100 бона. Банките няма да взимат на Ганьо пералнята, ще му пратят съдия изпълнител, дето хем ще прибере борча, хем ще прибере и такса от Ганьо за услугата. И така трябва да бъде.
2. Лихвите там са високи - 1/10 да са необслужваеми пак ще е на кяр банката.
3. Като цяло те се водят необезпечени и банките така или иначе са подготвени там за по висок риск, т.е. той е калкулиран.

Не случайно в Америка гръмнаха ипотечните кредити, а не потребителските.

А иначе нещата вече тръгнаха на зле. Въпроса вече не е дали? Или кога? а колко?

http://www.darikfinance.bg/view_article ... le_id=4028

макар че и това не е 100% истина. Оня ден един приятел ми се хвалеше как изтеглил "потребителски" кредит при ГПР ..... 7%. Аз първо не му вярвах, викам тия са те резнали някъде, чети внимателно, ама човека е инженер, не е глупав, а и е наясно със сметките. И вика - абе на мен не ми трябва критично, ама това е под инфлацията. Банката е alfabank, да не се юрнете сега ей.... Единственото с което си го обяснявам е борбата за клиенти. Дефакто това си е подарък. И тая борба може много лошо да ни подведе. Ей на БНБ ги резна във резервите - нашите се примолиха на майките и ония ги захраниха, напрактика от мерките на БНБ нямаше ефект. Защото сме били развиващ се пазар, не е важна печалбата, а пазарния дял... От тая гледна точка осирането в Хамерика ни идва даже позитивно, вече се усеща липсата на пари. Иначе ме е страх да си помисля до къде може да се надуе балона. А сега като намалеят отвън парите - щът, нещът ще вдигат лихвите.

та кой е...л, е...л , кака се омъжи, май.

Съб Фев 02, 2008 4:01 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Единственото с което си го обяснявам е борбата за клиенти. Дефакто това си е подарък.

Дефакто това си е източване на държавата. Твоят приятел е на далавера - 7% лихва при тая инфлация си е жива далавера. Банката изобщо не е набутана, нито прави подаръци - просто работи на малък марж, взема валутен заем отвън на 4-5% и печели само 2-3%.

Прецаканите сме ние, защото 4-5% от въпросния оборот прави отрицателно търговско салдо. И БНБ прави услуга като ги обменя на този толкова благоприятен курс. Само че за да не се срути изведнъж БНБ държавата отделя излишък и къта резерви - това са наши пари от нашите данъци.
Ние сме балъците, а банките и кредитополучателите печелят. И пак ние сме тези които ще патят ако се обърне колата.

Но нищо не можем да направим, няма как да кажеш на приятеля си да не тегли изгоден за него заем. Няма как да кажеш на банките не раздавайте кредити от които очевидно печелят. Няма виновни, виновна е макроикономическата политика която прави тези неща изгодни за едни, а неизгодни за цялата държава.
Всъщност лихвите е добре да са ниски и кредите изгодни, но не баш толкова. Ние прекаляваме... заради което пък ще отидем в другата крайност - евентуален срив на валутната система и прекалено високи лихви. А високите лихви също убиват бизнеса. Ако имаш 1000лв. глупаво е да ги рискуваш в бизнес от който може и нищо да не спечелиш при условие че може да ги сложиш в банка на голяма лихва.

Всичко което трябва да направи държавата е да промени с няколко стотинки фиксинга. Нещо толкова просто... но се вадят от 1000 кладенеца вода да се обеснява как не можело да стане. Добре, като не може със стотинки, аз ви казвам че ще се наложи да го променяте с левове...[/b]

Съб Фев 02, 2008 5:01 pm
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
...Добре, като не може със стотинки, аз ви казвам че ще се наложи да го променяте с левове...

Сакън, не думай! Светая светих на Борда - фиксирания курс не го пипайте. Мръдне ли курса - пада борда. Затова ако се чуят приказки ,че вече сме толкова "стабилни" ,че можем и без борд, да знаете че се мъти девалвация. То сега +5ст=2лв което според икономистите е ужасяваща психологическа бариера. :)
Само не знам дали европейците ще ни я пуснат тая далавера. Защото ако влезем в еврозоната с тоя курс ,това ще е удара на века. Ама май криво си я мислят нашите тарикати. Ония са луди да вземат ,но не и да дават.

Съб Фев 02, 2008 7:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това за девалвация на лева, са дежурните плашила, за ускоряване на търговския оборот.
Т.е. - който има настрана пари, да бърза да ги похарчи, че, леле мале ....
Всъщност реалния курс (поне до преди година) е 1 лев = 1 евро (приблизително, де)
Това, което се случва в еврозоната (то и ние сме вътре, заради фиксирания курс) е гяволъка на европейската банка.
Понеже Европа е нетен вносител на енергийни ресурси, а те всички са в долари, и поскъпват, за да не се срине еврото се надува курса му спрямо долара. Засега става лесно, само с монетарни средства.
Разбира се, всяка сметка, все някога някой трябва да я плати.
Надцененото евро, ще си го платят европейците (ние също) с растяща ценова инфлация.
Докога еврото ще поддържа инфлацията в прилични размери - божа работа.
От цялата работа всъщност почти всички са доволни.
Цените на горивата в Европа са с плавен ръст, в САЩ също, защото те си имат собствени ресурси, поскъпват стръмно в Китай, но Китай е затворена система, и на нас ни е все едно - нека тъпите китайци да бачкат повече, я виж какви полезни неща продават и то евтино!
Цените на стоките, търгувани в долари са на сметка навсякъде в Европа, но за да не се срине пазара, митата за внос в ЕС се надуват яко, и разликата в цената естествено отива в съответните държави от съюза, за да си правят социалната екологичната и прочие политики, както и да хрантутят под формата на чиновници излишната работна ръка.
Някои хора все пак се усещат, че работата не може да се крепи все така, и за да не мрънкат много, им се дава част от парсата нпр за "Лисабонска стратегия", и ги пускат да "догонят и надминат САЩ в най кратки срокове".
За да е пълен цирка, формираните бюджетни излишъци (не забравяйте, обаче че това са само счетоводни излишъци, не са реални пари) се размахват пред народонаселението, като доказателство, че всички ние сме една голяма работа и направо си цъфтим.
Народа точи съответно лига, и се нарежда на опошката на синдикатите за по-голяма заплата.
Изобщо, радост в къщи и всички са щастливи

Нед Фев 03, 2008 2:53 am
Профил WWW

Мнение 
Syrius-B написа:
Това за девалвация на лева, са дежурните плашила, за ускоряване на търговския оборот.
Т.е. - който има настрана пари, да бърза да ги похарчи, че, леле мале ....
Всъщност реалния курс (поне до преди година) е 1 лев = 1 евро (приблизително, де)

С плашила и скелите боравят аматьори и спекуланти :-)
Верно че ние тук повечето сме без икономическо образование, така че малко или много сме в графата аматьори, но все пак сме технически грамотни надявам се и се стараем ;-)

Значи такова нещо като "реален курс" няма. Реален би бил курса на свободен пазар без спекуланти. У нас не е налице нито едното нито другото, така че за реален може да смята само курса който борда може да поддържа. В момента борда се справя с курс 2:1 и значи той е реален, проблемът според някои от нас е че има опасност борда да се окаже в невъзможност да го поддържа тоя курс.
За реалност на курс може да служи и покритието на съответната валута. Има валути без покритие и при тях няма нищо реално. Има валути с покритие и техния курс може да се определи според покритието.
Левът се намира по средата, защото има частично покритие. В условия на борд, държавата е длъжна да поддържа валутен резерв който обаче не гарантира 100% от валутата, но е достатъчно голям за да гарантира в известна степен курса.
Ако левът беше 100% покрит, курсът би трябвало да бъде 5:1 защото валутните ни резерви към момента са малко 10 млрд. евро а в обръщение има около 50 млрд. лева. Това всъщност е оптимистичния вариант понеже ние не знаем каква част от резервите наистина са във валута. Причината е че у нас счетоводството се води в лева и реално резервът е около 22млрд. лева и всички знаем че се събират левове от бюджета, т.е. определено една част от резерва е в левове. Но никъде не съм попадал на точни данни колко е в лева, колко в друга валута.
Песимистичният вариант е да се окажем с 22 млрд. лева "валутен" резерв...

Термините като "бюджетен излишък", "прегряване на икономиката" и т.н. описват негативни неща, подобно на "инфлация" да речем. Ако народът се радва че нещата са зле, значи говорим за един меко казано "неграмотен" народ.

Нед Фев 03, 2008 2:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Смесваш недопустимо резерва на БНБ, с авоарите и сметката на държавата (правителството)
Към последното са и сметките на търговските банки в БНБ.

Нед Фев 03, 2008 4:22 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Следваща