| Автор |
Съобщение |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
С антени вероятно става. Тук не съм много запознат.
Взе ли някакви мерки да балансираш 'data slicer'-a в приемника? Манч. код?
_________________ Adios
Mozfet
|
| Чет Окт 14, 2004 7:31 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Прощавай но не ти разбрах въпроса добре, аз реших нещата по най тъпия начин оставих RS-232-то да се оправя, сиреч RS-232 TxD към упр. вход на предавателя и RS-232 RxD към изхода на приемника, естесвено чрез съответните съгласователи (max232 и т.н.) няма да се правя на велик това го бях видял някъде като идея, това което аз добавих е че предавам всеки байт по два пъти и в приемния MCU (AT892051) сравнявам всеки два байта за еднаквост, това е ... всичко друго което влезе в приемника и отпадне при сравнението не ме интересува (а то е доста  ).
|
| Чет Окт 14, 2004 7:52 pm |
|
 |
|
Mozfet
|
Когато броят на нули и единици в изтрелвания пакет не е равен, тогава data slicer-a в приемника се разбалансирва. Т.е. предаваш, предаваш и в един момент slicer-a се разбалансирва и всичко се скапва. Почваш да приемаш напълно случайни неща.
А CRC проверката e много по-ефективна от двойното(според букварите трябва да е даже тройно  ) предаване и сравнение.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Чет Окт 14, 2004 8:05 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Mozfet, ако те интересува антената ми, всичко е вързано за lambda (Л) разбира се : 1-директор с дължина Л/2 , 1-вибратор пак Л/2 и 1-рефлектор 3Л/4, важното е че изхода на предавателя е за коаксиален вълновод(кабел), а антената е за симетричен, затова сложих съгласовател U-коляно щото най-тъпо се прави, дължината му е Л/2, а Л е = (3*10Е8/ 433Мhz) [м] или 70см. е тва е !
А относно туй сложното "data slicer" дето се разбалансирвало, тогава пробвах и три и четири и пет и т.н. байта да сравнявам за еднаквост, но се оказа нещо много интересно; като ги изстреля кома (байтовете де), приемника даваше много често грешка в последният приет байт, тогава си го обясних със Супер Регенеративният му принцип, на приемика по РФ де, че нещо може да се насища като са повече пакетите и взех решение байтовете за еднаквост да са два ... е е улях се 
|
| Нед Окт 17, 2004 12:25 am |
|
 |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Така като гледам под $40 за тия CHIPCON нема, ако реша да правя RF определено няма да е с такива...
На Microchip не ми харесват, много са дървени  Определено Nordic водят с цени и качество (е, само на хартия де  ).
|
| Чет Окт 21, 2004 6:45 pm |
|
 |
|
Mozfet
|
Би трябвало и на практика да водят по цени и качество. Като гледам всички производители на безжична периферия за компютри ги вграждат в продуктите си - Logitech, Cherry...
Ако скоростта на трансфер се намали до 115 kBaud разстоянието нараства над 350 м. И като си помислиш, че даже не е нужна антенка...
_________________ Adios
Mozfet
|
| Чет Окт 21, 2004 7:29 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Добре де, аз откъде мога да си купя на NORDIC няколко бройки за опити?
|
| Пет Окт 22, 2004 11:18 am |
|
 |
|
Mozfet
|
Пробвай в Петрекс. Аз щях да ги търся, но изхарчих парите за Internet и GSM ваучер 
_________________ Adios
Mozfet
|
| Пет Окт 22, 2004 7:51 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Абе тия чипове са #1, ама ми трябват някви много евтини, да работят на 4800bps, на някакво смешно растояние (10-20м), някой да се сеща за такива?
|
| Вто Окт 26, 2004 10:11 am |
|
 |
|
Mozfet
|
За 10 м. няма. Най-малко 100. Ако ще е бавно и за малки разстояния ползвай SONY IR.
Ако искаш RF избери си нещо от http://www.laipac.com .
Произвеждат и продават модулче с чипа на Нордик.
Ценова листа: http://laipac.com/Downloads/Orders/Order%20Form%20LTE%20EUROS%2007-26-04.xls
_________________ Adios
Mozfet
|
| Вто Окт 26, 2004 8:01 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Е тва е тупалката на мечтите ми (30 евро не е мечта):
http://www.laipac.com/easy_900dv_eng.htm
Voice + DATA 100 kbps !!!
|
| Чет Окт 28, 2004 12:07 pm |
|
 |
|
ognyan
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 2:35 pm Мнения: 5 Местоположение: София
|
Здрасти, пичове, ще ви поокипазя малко форумчето с приказки
От RF не разбирам особено, но за Петрекс знам някои неща. Да ви кажа, че няколко бройки от там няма да успеете да вземете. Малко са странни и искат да играят на големия пазар. Искат от клиентите си да правят изделия в големи серии и да поддържат световно ниво на количеството продукция и комуникацията, която провеждат с тях. Не само се правят на интересни, техните доставчици доколкото знам се сърдели като чуят 1-2 бройки.
Значи правилната комуникация доколкото знам с тях е да пратиш писмо с ТОЧНИЯ НОМЕР на искания чип, да опишеш за какво ти трябва и примерен размер на производство (300 бр било нормално като цифра). Тогава ти връщат писмо с цена и срокове на доставка (две седмици ги нямат за нищо, обикновено за екзотики искат месец и отгоре) и чак тогава правите заявка. Май единствения начин да си вземеш няколко броя за развой у вас е да кажеш, че искаш да правиш незнамквоси с обем 300 бр месечно, ама искаш няколко за прототип. Тогава веднага ти се дава срок на доставка и няква цена, след което ги отеб@ваш и следващия път като ги потърсиш няма да ти отговорят...
Поне с едни чипове на Xilinx така стана, май за всичко това са условията 
_________________ It's the journey, not the destination
|
| Нед Окт 31, 2004 3:18 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
И аз така знам за тях. Затова и не съм ги търсил досега. Писнало ми е от отворковци.
|
| Пон Ное 01, 2004 12:56 pm |
|
 |
|
ognyan
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 2:35 pm Мнения: 5 Местоположение: София
|
Е, чак отворковци...
Стараят се да са на високо ниво хората
No offence, както се казва
_________________ It's the journey, not the destination
|
| Вто Ное 02, 2004 10:57 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Хубаво де, такива дето все на едро действат. А аз какво да направя като работя предимно развой. Пък после в чужбина си правят пройзводството. Ако чакам на такива от високото ниво, трябва още с германиеви транзистори да работя. 300 бройки какъв ще да е тоя развой, той ще излезе златен. Да ми ги продават на 3-4 пъти от цената съм съгласен, ама да ми ограничават мин. количество - това е тъпо. Че аз ако е за 300 бройки ще си ги поръчам от някой чуждоземен дистрибутор - DHL- a, ще ми се върже на без пари за толкова бройки.
|
| Вто Ное 02, 2004 12:17 pm |
|
|