|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:53 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
 Залепване на полиамид
Здравейте, имам един такъв въпрос:
Някой да знае с какво се лепи полиамид стъклонанпълнен РА66 GF30. Като материал е много здрав и термоустойчив, но не обича никакви лепила  Имам 2 детайла от такъв материал, но с каквото и да пробвам се отлепя. Може би трябва някакъв химикал, който да го разтвори, за да се споят 2-та детайла?
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Съб Дек 29, 2007 8:24 pm |
|
 |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
С епоксидна смола пробва ли?
|
| Пон Дек 31, 2007 8:44 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Не съм сигурен,но мисля че може да се залепят с дихлоретан.Ама провери в някой справочник по химия.Иначе питай в някоя фирма вносител на лепила и пластмаси - примерно Бестимекс или друга.
|
| Пон Дек 31, 2007 9:29 pm |
|
 |
|
nik
|
на времето трябваше да лепя едни детайли нещо от рода на пвц към които имаше особени изисквания към здравината, дойдоха едни господа от 3М с едни куфари мостри и т.н. след 1 час проби с различни лепила само една мостра се залепи, и в крайна сметка не показа необходимата здравина, полиамида е от рода на найлоните... и той е един от гадните материали които вече отбягвам като стане дума за лепене, най добре потърси начин да замениш детайла с друг материал
едит: ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА НА ВСИЧКИ 
|
| Пон Дек 31, 2007 10:00 pm |
|
 |
|
StiV
|
---
Последна промяна StiV на Съб Яну 05, 2008 3:54 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 04, 2008 10:25 pm |
|
 |
|
StiV
|
Пробвахме с епоксидна смола, с каноколит, разни еластични и др. лепила, но не става, задържа за малко и то много ненадеждно, а изискванията към материала са доста високи. Става дума за корпус + капак за антени за металотърсачи, използват се в полеви условия, трият се в земята, удрят се в камъни дънери и т.н. Има маняци които работят в най голямата жега на открито слънце или пък в студа и снега...
След малко "промишлен шпионаж" се изясни, че някой от най-реномираните фирми в света използват точно такъв материал за тия сонди, но така ги залепват гадовете, че като разгледа човек антената изглежда като едно цяло - направо са като стопени и споени корпуса и капака. Явно е че има начин, само трябва да го открием. С дихлоретан не сме пробвали още или може би някаква киселина, която да го разтваря...
Та сега клиента има матрица има и шприцнати форми, а лепенето се оказа проблем 
|
| Пет Яну 04, 2008 10:27 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не си представям химията, дето ще залепи полиамид (което не значи, че я няма, разбира се).
Аз бих опитал със "захарна пръчка" (силиконова пръчка дето се топи, де).
Би трябвало полиамидът да може да се нагрее до температура, при която
силиконът ще е течен, без да му стане нещо - после притискане и изстиване,
ако хване, ще е желязно...
Disclaimer: не съм го пробвал въобще с полиамид, не знам дали работи.
Това е само опит, който бих направил, ако имах такъв проблем.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Яну 04, 2008 11:23 pm |
|
 |
|
nik
|
хехе
ами така кажи бе човек... т.е. колега
на времето и аз правих монетарки , силиконовите пръчки се топят на слънце така че не стават
наистина условията на работа на антенаите са жестоки, това което правят фабричните е сменяем протектор, той има малко по тесен ръб и се слага върху антената - тук визирам спектрум и хлт
а иначе за самата антена правят един друг фокус, бобините са залети с твърда смола на стиропор или нещо подобно, а после това цялото се слага в кутия, което дефакто не е залепено за кутията, а самата кутия я правят от две части, стиропора просто си стои вътре, механично се държи доста добре особено при по големи антени, и антената е доста по лека, но тези които са лепени не са полиамид със сигурност, а тези които не са лепени, са запоявани или отливани, някакви полимери от рода на смолите
а полиамида... има машини за запояване на пластмаси, пластмасови резервоари на автомобили, питай там, ако все още държиш на тоя материал
междудругото полиамида не е ли относително тежък?
|
| Съб Яну 05, 2008 12:59 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|