|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:17 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе сега, 20А или 150мА има голямо значение това е режим на стимулация, не на дефибрилация. 1мА грешка се търпи ама повече....
Абе не ми се рисува сега. Имам H мост с четири ключа, пациента е в диагонала. Долу моста е на земя. Твърда. Това е направено, не търпи промяна. Сега трябва да прокарам малък ток през пациента. Мога да приложа генератора в горната част на моста да отпуша единия диагонал и да тече към земя. Ама за да го регулирам отдолу, трябва да откача моста отдолу, което не искам. Ако не измисля друго и това ще стане. Ама засега си блъскам главата над схема която да регулира тока от горе преди подаването в моста. И регулацията да е предварителна - сиреч задавам 100мА и пускам импулс 100 мА. Самото пускане ще става през ключовете на моста, там проблем няма. Проблема е токовия генератор, на който трябва да задавам дискретни стойности на тока и то да ги задавам от ниската страна, пък да управлявам високата. Абе боза. Ще взема да го нарисувам май, ама как да го кача та да го видите.
|
| Пон Окт 25, 2004 9:56 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
|
| Пон Окт 25, 2004 10:30 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ето така май ще да е по нагледно
1. Вариант - това дето го разискваме тука
http://www.geocities.com/mcecom/H_bridge/stim1.jpg
2. Вариант - това дето е лесно като задание, ама ми бърка дълбоко в постановката и не ме кефи.
http://www.geocities.com/mcecom/H_bridge/stim2.jpg
|
| Пон Окт 25, 2004 12:19 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Ми това първото направо си е станало с генератор на ток, без необходимост от следене на тока. А ако толкова много искаш да го следиш, постъпи така:
Имаш генератор на напрежение 200 волта, "+" през регулируем ключ ( аналогово ) и диода към моста, "-" през шунтов резистор ( до 300 мА ) към маса. Мериш напрежението върху шунда, то ще е отрицателно, ама ша са упрайш. Втори жокер - там ( на муниса ) можеш да сложиш и управлението, при това NPN или N-channel според вкуса.
|
| Пон Окт 25, 2004 12:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Бе затова не бях мислил. Управлението не мога да го сложа под кондензатора (защото като го зареждам ще имам проблем), но за мерене на тока през шунт, под кондензатора, може и да има хляб.
|
| Пон Окт 25, 2004 1:53 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
К'во ще кажеш да си направиш генератора на ток, като му повдигнеш напрежението малко спрямо C8 (схема 1), слагаш си комутатора, регулатора и шунта последователно и през един диод към катода на диода на схема 1, миксираш ги де, така няма да си пречат едни други, сиреч ще добавиш отделен клон по който ще тече тока ти за стимулиране към H-bridge , надявам се че ме разбра правилно.
|
| Пон Окт 25, 2004 10:16 pm |
|
 |
|
Цецо
|
А не те разбрах, ама хич. Сега тоя диод аз съм го сложил точно за това. И кондензатора и той е за това да служи за енергиен източник на генератора на ток. Дефибрилацията тя си върви отгоре на моста има си друг кондензатор, там дето пише HV, ама не е нарисуван, щото на там схемата е много сложна.
|
| Вто Окт 26, 2004 9:04 am |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Ясно Цецо, забрави за тая мъдрост дето я изръсих, сега схванах цялата идея, аз си помислих че правиш дефибрилацията с C8, ...ми то в тоя случай май добре се е получило нещото, само едно не ми стана ясно - нужно ли е за стимулирането да сменяш посоката на тока през товара, и ако не е, защо не свалиш диода(схема 1) направо товара на моста, а за затваряне на веригата ползваш транзистора към маса на другото рамо на моста, нали управляваш и транзисторите в моста А?
|
| Вто Окт 26, 2004 9:57 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Технологичен проблем има, иначе ми хрумна идеята. Просто платката не позволява лесен достъп до тия точки. Изолзация. Ама не съм го отхвърлил като вариант.
|
| Сря Окт 27, 2004 10:15 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе мамка му и мечка ... какво те мъчи така жестоко ....аз бих сложил токово огледало, а ти тока пак си го мери, това нее проблем, а ако не искаш сложни схеми за измерване сложи един четворен копаратор и го направи за 4 стойности да речем 90, 100,110, 120 .... така ще регулираш от ниската страна докато влезе в краниците, но аз бих го мерил .. не е чак такъв проблем. А ако трябва да го рпавя аз не бих правил измерване, ще се доверя на токовото огледало, като ще сложя само защита, все трябва да има някакъв максимално допустим ток през човека, ще я настроя на него и товае... ще разчитамна огледалото, то е сравнително точно, може да меря в задаващата част итова е ако нещо се случи и стане по висок тока изключвам и толкоз ....
|
| Чет Окт 28, 2004 8:52 pm |
|
 |
|
zmej
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 28, 2004 10:02 pm Мнения: 141 Местоположение: София
|
Добре де, не става ли с два генератора на ток отгоре, които се управляват заедно - един за мерене, един за моста?
Управляваш си колко ток да пуска чрез транзистор отдолу (галваничната връзка не мисля да ти е проблем) - и от единия генератор на ток си го пускаш към моста през диода (ако те е страх, слагаш допълнителна защита с някакъв оптрон), а мериш с втория генератор, товара на който връзваш на маса. И да ти е всичко точно, спретваш му една обратна връзчица оттам, откъдето мериш, към операционник, чийто (+) вход си вързал към заданието от ЦАП-а, и които съответно управлява транзистора, дето казва на токовите генератори колко ток да пускат... Остава да му накачиш евентуално някакъв регулатор на операционника, защити каквито ти душа иска, и да се сметне...
Така няма ли да ти свърши работа?
|
| Нед Ное 28, 2004 11:06 pm |
|
 |
|
Гост
|
|
| Пет Юли 29, 2005 3:40 pm |
|
 |
|
vold_j
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Сеп 05, 2005 11:52 am Мнения: 26 Местоположение: Burgas
|
Това съм го правил (само че за ток до 10ма) , с 16f84 контролер и класически генератор с NPN PNP транзистори. Но наистина не е много
надежно ..ако стане фал с транзисторите ще боли
Полсе видях как го правят китайците- много просто .Има само една бобинка ( свързана като обратен преобразувател) ,
която замества и токовия генератор и високоволтовия източник, и КПД става супер високо.Идеята е че индуктивността се стреми
да подържа постоянен ток през себе си. Та ако ни трябва 100ма импулс просто свързваме с ел. ключ бобинката към батерията и след точно определено време ( в зависимост от индуктивността) когато линейно -нараствация ток достигне 100ма я разкачваме.
При това се получава високо напрежение ( според товара , ако и 1мегаом да е:) така че да протече точно 100ма ток , който след това линейно си намаля.
Просто и ефективно! И не можеш никой да изпържиш 
|
| Пет Сеп 09, 2005 2:04 pm |
|
|