Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Стъпков мотор - проблем 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Стъпков мотор - проблем
Имам следната комбинация: Мотор HS 200 2221 - италиански, регулатор (за мотора) STP-060-005-E-XX - с полустъпков режим на работа, призводство на ТИНЕЛ.
Проблема е, че не мога да постигна необходимите обороти! Мотора е с 200 стъпки (400 импулса за оборот при полустъпков режим) - на регулатора подавам импулси с коеф. на запълване 50% и честота до 2KHz. В повечето случаи, при честота близка до посочения максимум, мотора спира да върти - само квичи! Като започна да намалявам честотата, не тръгва веднага, а с доста по-ниски обороти. Ако случайно мотора продължи да работи, то работи няколко секунди и спира. Направил съм си рампи - така ме посъветваха от ТИНЕЛ. Освен това, рампите са ми прекалено големи, но то е само за пробите (и пак неще :( ) - абсурд е мотора да работи така на машината!
Захранването ми е 32V/3A, мотора е за 75V, а регулатора 60V/5A. Самия регулатор има тример за регулиране на тока - както и да го завъртя, ефекта е все същия. От ТИНЕЛ твърдят, че без проблеми мотора развива 15об/сек. На мене ми трябва по-малко, но също ми трябват и ниските обороти, големия момент и ще броя стъпките.

И понеже ми е за първи път да се занимавам със стъпкови мотори, нямам идея защо се получава така. Моето предположение е, че е калпав регулатора.

Моля за помощ! Дали аз не пропускам нещо!?

Пет Дек 21, 2007 12:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Незнам какъв е този регулатор но :
мотора има гранична честота на въртене.То една честота нататък (различна за всеки стъпков двигател) започват да се замазват стъпките,т.е не може да се разграничат и ротора на двигателя стои на едно място и вибрира(често се чува и звук).Хвани един контролер(Pic,Atmel) напиши една тъпа програмка за 2 импулсни поредици с коеф. на запълване 50%,управлявайки честотата им виж как се държи двигателя.Ако всичко е наред - значи грешката е в управлението което си купил,ако не - мисли къде си сбъркал.

Пет Дек 21, 2007 12:53 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Поради индуктивността на намотките има някаква граница на честотата, при която времето за нарастване на тока вече е съизмеримо със ширината на импулса, а ако не можеш да прекараш достатъчно ток като ефективна стойност, съответно не можеш да очакваш и обороти,:)Решение - повишаване на захранващото напрежение и регулиране на тока за всяка отделна намотка. :idea: След като мотора е за 75 V, трябва да го захраниш поне със 60. Вероятно максимума на тока е при 2 KHZ/30V доста под прага на сработване на компаратора, затова и въртенето на тримера няма влияние. Ако това, което е нарисувано в pdf-а е вярно, значи ползват някаква обобщена обратна връзка по ток за 4-те намотки - което не е много хубаво, но върши работа донякъде.

За пример - китайски стъпков мотор за 12 V / 100 стъпки на оборот го захранваме с 40, за да го накараме да се върти с 20 Hz :) Ползваме TEA3717, тока е ограничен на около 70 mA, ако не греша. Чувал съм и за по-брутални изпълнения, например 1 омов мотор, захранен със 100 V, за постигане на 50+ Hz честота на въртене и висок въртящ момент:)

Също, при прекалено висок ток се получава разтрептяване на ротора, в момента когато магнитното поле се стреми да го спре, а инерцията го кара да продължи да се движи. Това също може да блокира двигателя и да го накара да квичи. Този ефект може да се намали донякъде чрез half-step или дори micro-step управление, но не може да се избегна напълно.

Имам някакви pdf-и с терория по въпроса, ако те интересува мога да ти ги пратя... [/i]

Пет Дек 21, 2007 4:16 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
С увеличаване на напрежението може да стане но: Не забравяйте че ротора е постоянен магнит.Този магнит работи при определени параметри на магнитното поле на статора които ако се променят се променя и "живота" на магнита.За двигателите с редкоземни магнити (на статора или ротора) това изрични е упоменато в книжките им за експлоатация.

Пет Дек 21, 2007 4:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз говоря за генератор на ток. Резултантното магнитно поле създадено от ток 100 mA би трябвало да е едно и също... без значение дали напрежението е 10 или 100 V. По-високото напрежение просто ти гарантира, че токът ще достигне по-бързо необходимата си стойност. Освен това gogo казва, че мотора е за 75 V, а той го захранва с 32. Какъв е проблема ?

Пет Дек 21, 2007 5:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не мога да разбера какво целите с това по-високо напрежение.Вярно е че ще достигне по-бързо необходимата стойност.А в обратната посока?Имаш времеконстанта L/R която не може да пипаш защото ти е трърдо зададена (от машината).Тя зависи от честотата в определени граници.Ще получиш стръмен фронт ами след това ?Понеже процеса е свързан - след като снемеш напрежението от едната фаза е необходимо време за да се "разсее" енергията натрупана в намотката,ако през това време рязко включиш друга фаза,магнитната енергия останала в предишната може и да попречи и да предизвиква силни вибрации на ротора.Та за това питам.Не съм правил такива експерименти.По книгите съм чел че увеличаването на захранващото напрежение почити двойно води до повишаване на момента от 10 до 20%,което в някой случай може да свърши работа.Просто ми е любопитно какъв е крайния ефект.Запазват ли се качествата както при нормално управление?Вибрацията на ротора не пречи ли ?

Пет Дек 21, 2007 6:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Разгледай времедиаграмите. Ще ти се изясни. Идеята е да докараш форма на тока максимално близка до синусоидата. При такава форма ще имаш минимални вибрации на ротора.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: stepper
stepper.rar [330.57 KiB]
223 пъти
Пет Дек 21, 2007 6:20 pm
Профил ICQ

Мнение 
И според мен напрежението е ниско, на номинално напрежение вървят до към 500 Hz, за високи скорости напрежението се увеличава 3 до 5 пъти, комбинирано с ШИМ с подходяща честота.
Опитай с мотор за по ниско напрежение ( 6-12 V) захранвайки регулатора с 50-60 V.

Пет Дек 21, 2007 6:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тука смесваме много неща:
1.Тази синусоида се получава чрез ШИМ - т.е драйвера го генерира при което може да се получи що-годе синусоидален ток
2.В PDF1700 на страница 9 се определя времеконстантата - да ама става въпрос за магнитно свързани контури и формулите не са верни
3.Сигурно има и други неща но не ми се дълбае в момента
Скоро може да ми се наложи такава задачка да решавам,ще тествам и ще споделя впечатления.

Пет Дек 21, 2007 7:36 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Защо не идеш на 7-ми км и да ги питаш тези от Тинел как стават тия 15об сек.Отиваш виждаш настройктие и ги копираш :).Човека там е доста услужлив така,че няма да имаш проблеми.А за стъпковите мотори не се занимавайте с тази електроника.Този човек просто и иска невероятно много пари.

Ето тук:
http://pminmo.com/

има достатъчно драйвери с който да подкараш моторите и изпълнението им не е скъпо.Гого за какво използваш моторите,че ти трябват толкова обороти?

Пет Дек 21, 2007 7:48 pm
Профил

Мнение 
не се карайте бийте се :D
стъпков мотор се управлява с ток, дали линеен регулатор или шим, работата е да се поддържа тока достатъчно бързо, че да нарастне до номиналната стойност, преди да е свършил импулса, иначе при високи честоти тока не ще да нараства, все пак за индуктивност говорим... а освен с напрежението по друг начин тока няма да мръдне... а няма ли ток, няма и въртящ момент, няма ли въртящ момент ще квичи, друго не му остава...

Пет Дек 21, 2007 7:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
стъпков мотор се управлява с ток,

Добро утро ! Всички ел.машини се управляват с ток F=i*w а стъпковия двигател си е синхронна машина.

Цитат:
иначе при високи честоти тока не ще да нараства,

Ще нараства,а с колко - зависи от L/R :wink:

Цитат:
а няма ли ток, няма и въртящ момент, няма ли въртящ момент ще квичи, друго не му остава

Когато двигателя не се върти не издава звук ......

Гого може да си го направиш с драйвери на IR и IGBT според тока какъвто ти е необходим.Останалото е малко програмиране.

Пет Дек 21, 2007 9:39 pm
Профил

Мнение 
Ки4о написа:
Не мога да разбера какво целите с това по-високо напрежение.....

е сега разбра ли какво се цели.... :)

Пет Дек 21, 2007 9:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
е сега разбра ли какво се цели....

Явно трябва да обесня по-подробно защото някой не може да разбере:
Времеконстантата на една верига R-L зависи от отношението R/L.Това,че може да форсираш процеса със по-високо напрежение е ясно,НО след като си запасил достатъчно енергия тя трябва да се разсее .Или много грубо казано :ако се зарежда и разрежда за 1 и я форсираш да се зареди за 0.5,то тя пак ще се разреди за 1.Но ако по време на разряда рязко форсираш процес в друга свързана със нея верига,то това ще окаже влияние както на първата така и на втората верига.И от там идват главоболията и вибрациите.

Пет Дек 21, 2007 10:37 pm
Профил

Мнение 
Струва ми се че в много от мненията се пропуска една важна подробност относно как се управлява един стъпков мотор. Да, верно е че токът е едно от най-важните неща. Според това доколко може да се следи и/или управлява тока през фазите зависят много много неща, но тук проблемът ми се струва малко по-различен.
Значи стъпковите двигатели преди всичко искат управление, при това Ентелигентно управление. Това не е да речем постоянно токов двигател на който му подаваш толкова волта и той се развърта до толкова оборота според натоварването. Не става от спряло положение директно да му набичиш някаква честота и да очакваш че той ще тръгне да се върти. Още повече пък когато се използват микростъпки.
Ако не се следи състоянието на двигателя, скоростта на смяна фазите трябва да е многоооооо по-малка от максималната, иначе се изпускат стъпки.
Само добро управление може да развърти двигателя до максимални обороти и искам да подчертая думичката развърти защото това е процес при който започваш с бавно цъкъне на фазите и постепенно ускоряваш.
В действителност нещата са много прости, роторът е в дадена позиция (която би трябвало да е известна на управляващият). Има две намотки (поне тоя двигател изглежда като двуфазен). На всяка намотка може да се подава положителноо или отрицателно напрежение и тъй като са индуктивности, токът не се променя моментално при смяна на поляритета, а плавно расте или намаля. Около намотката имаме магнитно поле чиято посока се определя от посоката на тока и напрегнатостта на това поле (нали така се казваше) е пропорциионална на големината на тока.
Двете намотки са перпендикулярни и съответно едната прави някакъв вектор по хоризонталата, другата по вертикалата, но сумарно двата вектора образуват общ вектор който може да е с произволна посока и евентуалано големина.
Ако магнитното поле на ротора не съвпада с тоя сумарен вектор, то се създава някакъв въртящ момент който кара ротора да се завърти. Идеята на управлението е че ако искаме да се развърти двигателчето, трябва така да движим вектора че той да е малко пред ротора, но за предпочитане под 90 градуса, а пък ако изпреварим с 180 вече ротора ще поиска наобратно да се завърти.
Проблемите са два:
1) Към ротора имаме свързана механична система с определена маса, която позволява определено ускорение при зададена сила на магнитното поле.
2) По-голям въртящ момент и съответно по-голямо ускорение може да се получи при по-голям ток, обаче за да се получи голям ток през индуктивност или трябва бавно да сменяме фазите ( а ние не искаме това) или да се вдигне напрежението.

В крайна сметка при заданено напрежение, натоварване и т.н. управлението трябва така да вдига честотата от нула до желаната че ускорението да не е по-високо от критичното, иначе изтърваме стъпки или направо затъква ротора.
Между другото важен е и типът на приложението, т.е. товара. В повечето случаи общо взето се върти нещо което е на лагери и проблемът е както го описах в развъртането заради динамичното натоварване. В тия случаи веднъж като се развърти двигателя вече може със сравнително малко мощност и съответно малък ток да поддържа оборотите си, което пък се постига като фазите започват да се накъсват (включват/изключват) при достигане на желаната стойност на тока.
Разбира се има и случаи в които натоварването е свързвано с някакво триене и тогава ускоренията нямат такова значение, но това е по-скоро изключение от правилото ;-)

Пет Дек 21, 2007 11:05 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща