|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 3:26 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Mda
Едва ли ще намеря същите пък и са доста скъпи - гледам в Пасат-а подобни са 14лв парчето ,а трябват 8. Не са ми чак толкова необходими, просто ме гложди мисълта ,че проблема не е в акумулаторите ,а някъде по трасето.
Сега забелязах друга аномалия - бях извадил батериите за 10-ина дена разредени. Сега като ги зареждах тръгнаха от 0%, до 30% се зареждаха нормално но после пак се забързаха и заряда свърши за 1:15ч (при 2:45ч нормално) и брояча за пръв път се промени - от 52 на 53. Освен това, въпреки ,че съм задал хибернация при 5% , ВинХП-то се хибернира при 50% ? Възможно ли е контролера на батериите да се е разбъзикал и да бърка режима на заряд/разряд ?
|
| Съб Ное 17, 2007 12:11 am |
|
 |
|
nik
|
това което забелязваш е една от много екстри на тоя контролера
въз основа на измерения ток и напрежение по време на разряд и времето на разряд процесора изчислява капацитета на батерията, същата процедура се прави и при заряд, и всичко това се натрупва и осреднява в паметта, целта е да се знае точния капацитет на батерията и да може по точно да се изчисли времето до приключване на заряда/разряда
обаче... при неправилна експлоатациа насъпва така наречената "електронна памет" на батерията, при непълни цикли заряд/разряд процесора не успява да изчисли правилно и започва да натрупва грешна стойност за капцитета(а може и да не отброи изобщо цикъл), за целта правиш разряд докато огасне сам(при изключени всички аларми в уин и биос), после заряд до край, и така още веднъж целия цикъл, така електронната памет влиза в крачка с реалността, но никакъв случай не връща младостта на елементите 
|
| Съб Ное 17, 2007 1:35 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Май наистина при мен ще се окаже ошашавен контролер. От 15 мин съм на 1% и машинката си бачка. Сега даже съм на 0% и о,чудо! Енергия от вакуума!  .
Да видим доколко ще изкара.
Нов рекорд! Изкара цели 33мин. което е мнооого по-добре от предишните 12. Всъщност резултата съвпада с това което получих при разреждането с резистор (понеже разреждах със същия ток - около 2.5А). Има надежда батериите да са в доста добро състояние. Абе ,май ще яде манго боб  .
Ма и тия Сони, да им се чудиш - контролер на Мацушита ?! Не са ли чували там за ПИК-ове ?
Оп-па! В момента зареждам но контролера нещо се зачуди. Показва "Проектния капацитет" но не показва "Пълния(актуалния) капацитет" - явно в момента го смята. Преди го показваше равен на проектния. Сигурно затова индикатора за % си седи на 0 , но пък показва натрупаните Wh. Явно се е позасрамило контролерчето - само да не вземе да си направи харакири. Японска му работа.
Уфф, пак зареди съмнително бързо, за час и 15 мин. Утре пак ще го цикля, дано зацепи.
За колко време нормално се зарежда нова лит-йон батерия 
Последна промяна ji4ka на Съб Ное 17, 2007 4:13 am, променена общо 3 пъти
|
| Съб Ное 17, 2007 2:41 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Mda
Както ти казаха ,най добре е да я разредиш като оставиш лаптопа да бачка ама без тези хибернации и т.н., дори ако трябва го събуждай от време на време.
Аз като бачкам вкъщи съм го направил на десктоп и да не следи батерията, интересно на моята няма броячи на циклите, ама нали съм с друг модел лаптоп .
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Ное 17, 2007 2:43 am |
|
 |
|
MIPS
Ранг: Ориентиран
|
здравейте ,Аз имам лаптоп fujitsu-siemens pi1505 в момента тои е на около година и 2 месеца ,като му пусна някоя програма която показва системна информация и за капацитета на батерията дава,че е спаднал с 2 процента.
Тези батерии нямат ефект памет те са литиево йони, аз съм им правил наи много 5 пълни цикъла на разряд/заряд всички други са били частични, още несам я отварял батерията но съдеики по-многото пера на конектора съм повече от сигорен че във самата батерия се намира само контрола на батерията и зарядното се намира в дъното на лаптопа поне него съм го отварял  , и има доста силови елемети покраи нея.
Дали неможе да се направи някакъв емулатор към тези батерии , че дасе лъже,защото някъде бях чел,че тези батерии умишлено спират да работят когато направят 400 цикъла ,това било с цел дане огасне компа при пикови натоварвания както става с гсм 
|
| Съб Дек 01, 2007 5:33 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Вие май не се учите от грешките си
Аз попаднах на този форум търсейки информация за батерии. От ТОЗИ форум и малко ровичкане из Google на български разбрах, че повечето батерии са запрограмирани да умрат. А Sony (и не само тя) загуби достатъчно милиони от обезщетениения за калпави батерии
Аз подобни проблеми ги решавам така: слагам на батерията букса от захранване и животното си мисли, че е на 220V. Може и в случая да мине номера...
|
| Нед Дек 02, 2007 10:48 pm |
|
 |
|
MIPS
|
дада ама не  !!!!!!!! Моят е на 20волта напрежение от адаптора а батерията максимално заредена е на 14,4 волта билими обяснил как ги вземамен останалите поне 3,4 волта?, да предположим, че ще заработи на 18волта
|
| Пон Дек 03, 2007 5:32 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Мммда. То не ставаше дума за лаптопи ама доколкото разбирам:
1. Май мериш 20-те волта на празен ход а захранването ти е "БЛОК питания"
2. И ако горното е вярно: какво ще се случи ако в мрежата има 180V...
3. Ама пробвай все пак и съм 90% сигурен, че ще го излъжеш
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Чет Дек 06, 2007 2:11 am |
|
 |
|
dimoto
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 1:15 pm Мнения: 21 Местоположение: Ireland
|
май сме сбъркали форума...
Li Ion батериите са много леки, висок капацитет и т.н., НО живота им е 2 години
А все пак, ако някой иска да си пойграе-:
http://h20239.www2.hp.com/techcenter/ba ... ry_max.htm
HP дават добри инструкции как да се ресетва капацитет-метъра:
Зареди батерията до макимум, после излкючи всякакви хайбернейтвания, слееп, пауер сейвинг и т.н. и остави лаптопа да работи докато се самоизключи.
Така брояча е нулиран, сега започни заряд и не забравяй да възстановиш сетингите за пауер сейвинг.
По0някога помага, но ако са минали две години- не разчитай на много, а търси нова батерия.
|
| Чет Дек 06, 2007 1:18 pm |
|
 |
|
MIPS
|
bongo-bongo защо се изказваш неподготвен  това нетие някво руско питание с траф ,20 волта е на празен и околко 20 натоварено, дане казвам че работи и в диапазон от 110-240волта  а за горното 20 волта отговаря еда интегрална схема която още немога да намеря за моя:) след като имаше блиска среща с грамотевица  , сега сам с едно ментажно за 30 кинта което като напана лаптопа и прибрамчава леко 
|
| Пет Дек 07, 2007 12:33 am |
|
|