Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Захранващ блок 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Захранващ блок
Бях пускал май такава тема, ама се затри и не помня резултата.
Трябва да си взема регулируем захранващ блок (лабораторен). Нещо като 0-30V, 0-3A 2 канала, ако има и отделен 3-ти за 5В, ще е най - добре. Ще ми се да не е импулсно, ама дали може да се намери вече линейно незнам. Кой продава такива неща в БГ? В електронинвест имат от 300лв. (Mastech) до 3000лв.(Hameg). Това вторто определено няма да е, ама пък и това за 300 ме притеснява. Някой пазарувал ли е нещо подобно на разумна цена, и да е доволен.

Вто Апр 12, 2005 6:15 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
аз си направих по схема на млад конструктор 20В/2,25А два канала с ограничение по ток и напрежение за 120лв. аз не бих дал 300лв. за нещо такова, колкото и да е необходимо. но това си е мое мнение, ако ги имаш парите - ти си решаваш.

Вто Апр 12, 2005 6:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то това от млад конструктор като сложиш платки+чаркове+4 волтметърни панела+по качествени потенциометри + мощен траф + кутия и най-вече време то отива над 300лв. Проблема е че знам - 300лв са малко за качествена апаратура. Компромиса цена/качество винаги ми е бил най-омразен.

Сря Апр 13, 2005 9:22 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Един приятел си взема някакъв за 380 лева на Mastech но се е имало някакви недомислици по схемата му и е правил корекции за да работи стабилно. Площа на радиаторите също се е оказала малка за продължително по сериозно натоварване. Но като цяло твърди че не е лошо изделие. Просто не е като истинската лабораторна техника,но за 99 процента от случаите си върши супер работа.

Сря Апр 13, 2005 10:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
До преди 1-2г. във един магазин в Пловдив, "Викиват" ( или както му казват още магазин "Златната брадва" ) имаше стабилизирани токоизправители на Михайловград, п-во някъде 1990г. Имаше модели с няколко изходни напрежения: 5V/1A, -5V/1A, +12V/1A, -12V/1A, +15V/1A, -15V/1A, 0-40V/1A; модели с едно напрежение: 0-60V/3A; цените им бяха между 85лв и 120лв. Ползвам Михайловградски токоизправители от години и проблем не съм видял с тях. Даже вървят с принципната схема и ако нещо се случи много лесно се ремонтират.

Сря Апр 13, 2005 10:29 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
pirev написа:
До преди 1-2г. във един магазин в Пловдив, "Викиват" ( или както му казват още магазин "Златната брадва" ) имаше стабилизирани токоизправители на Михайловград, п-во някъде 1990г. Имаше модели с няколко изходни напрежения: 5V/1A, -5V/1A, +12V/1A, -12V/1A, +15V/1A, -15V/1A, 0-40V/1A; модели с едно напрежение: 0-60V/3A; цените им бяха между 85лв и 120лв. Ползвам Михайловградски токоизправители от години и проблем не съм видял с тях. Даже вървят с принципната схема и ако нещо се случи много лесно се ремонтират.

Интересно е да се провери дали все още ги има и на какви цени. Работил съм с тях дълги години без проблеми.
@pirev,
Би ли проверил как стоят нещата? Ако имаш някакви телефони - пусни ги тук. Или сайт?

Сря Апр 13, 2005 11:07 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Телефони нямам, но не ми пречи да проверя. Тия дни може да се отбия и да видя. Предполагам че в "Жълти страници" ще ги има телефоните на "Vikivat". A цените са по принцип в следната валута: http://www.eunet.bg/media/show_story.ht ... =312463715

Сря Апр 13, 2005 11:13 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Михайловградски захранващ блок "ТЕС" (5V/1A, -5V/1A, +12V/1A, -12V/1A, +15V/1A, -15V/1A, 0-40V/1A) съм купувал преди няколко години от един магазин в София, беше в някой от безистените по Жданов и струваше около 70 лв. Имаха още няколко модела с различни напрежения.

Сря Апр 13, 2005 12:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мислех си по едно време да си направя един такъв лаб. захр. блок с импулсен регулатор: 2 x от 0 до 40V 1A, ама се отказах, защото не можах да направя регулируема защита от късо, затова си направих класика с 723, затворих го в кутия ( най-трудната част ) и вече 10-та година го използвам.

Сря Апр 13, 2005 1:03 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Абе не е номера да го правя сам. Това си е една седмица работа и то повечето механична. Кой ще ми работи задачите през това време? Затова и търся да купя. Старите български не бяха лоши, ако откриете магазин свиркайте.

Сря Апр 13, 2005 2:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Един приятел си взема някакъв за 380 лева на Mastech но се е имало някакви недомислици по схемата му и е правил корекции за да работи стабилно. Площа на радиаторите също се е оказала малка за продължително по сериозно натоварване. Но като цяло твърди че не е лошо изделие. Просто не е като истинската лабораторна техника,но за 99 процента от случаите си върши супер работа.

Абе това е едно от решенията и за мен. Тия на MASTECH ги има на около 300лв. Айде питай го какво точно не му е харесало (какво му е преправил). И много важно - импулсно или линейно е захранването. Линейното е тежко и пече, но шума и стабилността.... Импулсно правено от китайци, направо ме е страх. И питай го въобще вътре какво е схемното решение - нещо стандартно или някаква китайска изгъзица.

Сря Апр 13, 2005 2:54 pm
Профил ICQ

Мнение 
Аз съм напазарил няколко TEC-а на цени за около 100 лева (разпродажба на завод)
но това беше преди 3-4 години
Железни са - изходните транзистори са на Fairchild и то оригинални 2N3055 а не румънски. Радиаторите са "правилни".
Ако можеш все още да намериш някъде на разпродажба от тази серия - супер са!!

Сря Апр 13, 2005 2:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Цецо като ще купуваш ТЕС, моят ( самоделкин ) на колко го оценяваш :D ? Отляво на снимката имам 4 променливи напрежения с ток 3А: 6.3, 12, 18, 24V. Три регулируеми напрежения: 1) 0-36V/0-5A;
2) 0-18V/1A 3) 0-18V/1A. Тегло 15кг. :D Платки по тенологията "Как да си направим платки в домашни условия" с надписи кога са произведени и в коя баня. Филтрови кондензатори 4 x 22 000 uF/ 63V, Грецове съответно 20A, 5A, 5A. 2 Трансформатора - 500W + 150W. Целия заден панел е радиaтор, можещ да разсее 200W мощност . Гаранция още 10 години, бонус моя снимка с ТЕС-а в цял ръст :P
А сега на сериозно, ако си намериш Михайловградски не се чуди, ще те кара докато си жив, а за тия 300-400лв ще си купиш поне 2 или 3 Михайловградски. За китайските изработки нямам мнение но със сигурност на външен вид са по хубави :P

Сря Апр 13, 2005 3:17 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не ме разбирай погрешно. Не горя от желание да хвърлям пари. Просто нямам почти никакво свободно време и не ми се ще да го прекарвам в правене на собствен ТЕС.
Затова и искам да купя готов. Михайловградските не бяха лоши. Ако намеря, ще ги сложа на кантара - цена/възможности. Затова и пуснах темата в раздел Пазар - искам да купя. Знам че може и да го направя - нямам време/желание. А и няма да вадя парите от собствения си джоб - не върви да занеса фактура от Цецо.

Сря Апр 13, 2005 4:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо не знам дали скоро ще го видя човека. Проблема си спомням че бил с бавна защита и малки радиатори. А със сигурност става дума за стандартен захранващ блок,не за импулсен,тои се рови с разни hi-fi машинарии може и за това да си е имал проблеми ,по разните краини стъпала като е работил.

Сря Апр 13, 2005 4:54 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща