Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Термостат и регулатор на напрежение 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение 
siropuch, ако не си на"ти" с аналоговата техника, можеш да мериш температурата са LM335 и 10-битово ацп на процесор или с някои от датчиците на температура с честотен изход (има и с напреженов), които предлага Комета, а предполагам и други тъговци. Важно е датчикът да бъде надеждно закрепен към радиатора. Алгоритъма на работа, който ти го описа Кичо е подходящ за случая. С процесора ще имаш възможността също въобще да изключваш вентилаторите, когато не са необходими. Друг начин за намаляване на шума е използването на повече вентилатори, които се въртят на по-малки обороти.
За големите компютри се използват и течности за охлаждане, които обаче не са проводими, а освен това е необходима и хладилна инсталация.

Сря Ное 28, 2007 9:03 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Леле, що за звяр охлаждаш, та 3 ребра като за радиатор за парно не стигат ? При всички случаи уважение. Аз си карам с пещерния Пентиум II м нямам такива ядове.

Чет Ное 29, 2007 5:41 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Охлаждам процесор 1700+ почти толкова пещерен колкото твоя :),чипсета и видеото ама понеже мястото ми е такова ребрата са ми малки 40 см дължина и 8х8 - профила.Предполагам за това не смогват пък и както знаеш тоя процесор е доста топличък :)

Чет Ное 29, 2007 9:20 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
siropuch , ти се появи бе човек! Ние тука цяла дисертация написахме за тебе :D
Дори и аз ейся "на коляно" ти начертах една схемичка ама за нея по-надолу.

Що не изхарчих 10-на лева и да си купиш качествена термопроводяща паста за процесора? Аз тука имам к'во ли не, на всичко съм натиснал газта до дупка, но най-горещото ми е някакво Целеронче под 65'С (ама то ми е и най-безшумното). И съм на "вятърно" охлаждане - ха на бас, че е по-безшумно и далеч по-евтино и безопасно. А ти с водното нямаш проблем да включиш вентилаторите на 5V. Ако не помогне пастата смени си помпата.

Обаче днес за 100-на евро можеш да скалъпиш приличен комп. за мултимедия...

Колкото за схемичката: поне 2/3 от елементите ще ти се сторят излишни но ги отстранявай на собствена отговорност. Става дума за операционен усилвател работещ добре на 12 V или на +-5V. Транзисторчето трябва да държи поне 300mA, да разсейва поне 1W и да усилва по ток поне 100 пъти. R1 и R2 са измервателния мост: едното е терморезистор поне 5К при стайна температура а другото е обикновен резистор с подобна стойност. Местоположението им зависи от начина на промяна на съпротивлението на терорзистора. Имай си обеца, че транзисторът инвертира, т.е. инвертиращия вход на усилвателя е неинвертиращ. И т.н. - ако ти стане интересно ще ти доизясня.

Късен Edit: ама к'ъв идиот съм!!! Отиваш до най-близкия сервиз/магазин за резервни части и си купуваш тъп електромеханичен термостат, напр. за 20-60 градуса. И за бойлер става. През диод подаваш 5V на вентилатора а термостата подава 12V :D

Прикачени файлове:
TERMOREGULATOR-MCU-1.jpg
TERMOREGULATOR-MCU-1.jpg [ 1.27 MiB | Прегледано 658 пъти ]
Пет Ное 30, 2007 1:28 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2