|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:01 pm
Как да си направим платки в домашни условия ...
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Даже използването на таквия химически препарати в банята има предимството, че не ти се запушват тръбите на канализацията. Кат ливна бъркоча след ецването в мивката, все едно съм изсипал мистър Мускул  Само трябва да имаш подръка поне 2-3 литра вряла вода, за да се измие веднага мивката, иначе ще придобие траен неизмиваем зеленикав оттенък ...
|
| Вто Апр 12, 2005 4:59 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Мдаааа тоя метод с тонера е отдавна известен ....някъде има писана статийка как точно става, но аз ползвам малко по друга технология. Иначе химикалите не са проблем, три шишета, намираш им хладно място и това е. Бъркаш преди ползване, стават доста добри платки като за любителски условия. Аааа ити трябва ютия дето жената да не я пипа, че температурата е важна.
|
| Вто Апр 12, 2005 5:21 pm |
|
 |
|
max's
Ранг: Новодошъл
|
С фото-лак(Positiv20) се получава доста добро качесво в домашни условия.Може тънки писти да докараш,а и платка за SMD съм си правил.Това да имаш платка с 15 тина ИС-та и 300 пасивни елементи,и да тичаш в Микрона да поръчваш,без да си направил една чернова...не е добра идея.Та човек кът няма това удобство за 1 ден да му направят 1бр колкото да си тества схемата за конфликти.... та за това прибягваме до кви ли не изобретения.С фото-лака не излиза скъпо(Флаконче голямо или малко,UV,СодаКаустик,и принтера на комшията да разпечати на паус платката)като за начало.Но тупардията около осветяване,промиване,ецване е голяма.... но си заслужава.
|
| Сря Апр 13, 2005 1:54 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
@max's, би ли обяснил по-подробно процеса ?
|
| Сря Апр 13, 2005 8:56 am |
|
 |
|
max's
|
...малко по подробно(ама на бързо)....За UV-луминисцетни,2бр,от късите.При фирмите използват центрофуга за нанасяне равномерно покритие на лака,но при тоя лак от това няма нужда,защото е доста течен.Достатъчно е едно малко моторче с държач за платката.Та като се почисти платката с разредена сярна киселина,пръскам с фотолака така повечко в средата,завъртам я малко с моторчето,за да се разлее лака хубаво по платката,и веднага със сушоар леко я изсушавам.След това се изпича на 70*около 30 мин.Абе шпората с регулатор пак става.Сега гадното:осветяване-при мен е 4-5мин с (UV-луминисцетни)а на флакона пише 1.5мин най много(лъжа).После NaON(содакаустик) за промиване на вече осветената платка.Тук най много трябва да се внимава, за да не промие фотолака от платката в повече(да няма изгорели писти).Вече промитата платка , може направо да се ецва с FeCL.Та това в общо линии.Аз за фотолака в МК четох хубава статия за цялатата тупардия,а и там има повече инфо за целия процес.Но кой брой непомня....така от по старите май.
|
| Сря Апр 13, 2005 12:54 pm |
|
 |
|
Cvetanov
Регистриран на: Пон Фев 21, 2005 2:14 pm Мнения: 191 Местоположение: Varna
|
едно уточнение само
сода каустик е натриева основа - NaOH
_________________ Шанс едно на милион, обикновено се случва девет от десет пъти.
|
| Сря Апр 13, 2005 2:13 pm |
|
 |
|
elektronchika
Ранг: Популярен
|
|
| Сря Апр 13, 2005 7:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Ами аз с тоя positiv 20 не успях. Правих си фотолак с амониев бихроат и поливинилов алкохол, стана, става гъст обаче, цинтрафуга си трябва, и си бях направил, съвсем професионална, с целусти за закрепване, абе както си требе. Но метода с тонера е по бърз, и дава горе долу съсхтите резултати, 0.3/0.3 стават, 0.4 ниамат никакув проблем както и да го правиш, до 0.25 съм докарвал, пробвах една печатна антена на 0.2/0.2 но от нагриаването някои писти много се разтекоха и се свързха със съседни ....
А ецването, перхидрол и солна киселина, бързо и качествено.
|
| Сря Апр 13, 2005 7:50 pm |
|
 |
|
max's
|
...още малко по подробно за тези който искат да опитат(да си спестят ядове)В МК много хубаво са го обяснили,ама не баш.Първо за почистване на заготовката.Фотолака е много капризен на тема чистота.При мен най добре стана като първо накисвам заготовката в обикновен прах за пране и с гъбичка за дом.съдове (от към грапавата страна),изтривам мазнотията.След това потапям в раз.сярна киселина за 5-10 секунди,измивам обилно с вода и веднага я подсушавам с сушоар като държа платката под 45*.Не знам защо но след тази процедура фотолака се разлива перфектно по платка и не се наслоява на места повече(като тъмно петно).За промиването в NaOH така и неможах да преценя колко време да се държи,а тук е най тънкото място в цялата работа.За това преди да я промия,с едно памуче и спирт по периферията на платката правя малко петънце и това ми служи както индикатор за времето.Като почне да избледнява и изчезне петънцето ,зная че е готова за вадене и измиване обилно с вода.Но внимавайте все пак,защото по периферията обикновено слоя на фотолака е по дебел.При осветяването най важно е платката да е прилепнала плътно върху пауса ,иначе се размазват пистите.
|
| Сря Апр 13, 2005 8:40 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
и аз с позитив 20 не успях. само един опит от целият лак(флакон) беше успешен. пробвам съм метода с тонера, но снимано на ксерокс. трябва да намеря накой познат с лазерен . . .
|
| Сря Апр 13, 2005 9:17 pm |
|
 |
|
HCL
|
Какви са цените на фото-платките, че да покрият толкова труд и време. Защото явно не става въпрос за серийно производство. Платката може и с обикновенна лампа да я осветяваш. Целия процес *притиране на лоялта в/ху фолио с лазерен принтер *осветяване с обикновенна лампа *просветляване или както там се нарича процеса на отстраняване на фото-слоя от платката с натриева основа. *етцване, как се нарича всъщност процесът на отстраняване на излишната мед, аз ползвам натриев персулфат при 20 градуса стайна температура, но по принцип вяка сол би трябвало да свърши работа. Различна ще е само температурата и времето на "банята". И това всичко за по-малко от час. Като 90% от вренето отива за отстраняване на медта, а доколкото знам с подходящи препарати може да се намали значително. И всичко може да си го правиш в хола, чиста работа. Е, малко вентилация няма да е излишна, но и без пак се живее 
|
| Сря Апр 13, 2005 9:54 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
аз имам човек, който прави всеки ден по 2-3 платки най-малко и разбира се, срешу пари. понякога му дават да прави по 50 еднакви. взема си материалите от радиозавода( там работи) и на мен ми ги прави без пари, защото аз има няма една платка на 2 месеца да му дам. само проблем ми е шаблона, защото имам мастиленоструен принтер, а плаките за тях са скъпи - 24лв. 50бр., не продават по едно порче. ще трябва да си взема аз, ама всичко е пари. аз не съм съгласен, че ще стане с обикновена лампа.
|
| Сря Апр 13, 2005 10:27 pm |
|
 |
|
HCL
|
Не е въпрос на съгласие, номерът става. Отлепяш предпазното фолио, тук е момента, че лампата трябва да докарва малко повече светлинка, за целта ползвам проектор, но всичко което ти остава неприятно чувство в очите като го погледнеш трябва да върши работа. Трябва да се внимава само колко дълго време осветяваш, но това за всеки модел платка е различно, засичаш експериментално. Средно 3-5мин но и да сгрешиш, ако не е много, не е фатално, просто ще внимаваш после при банята с отделянето ма медта. И тази цена за какъв размер е? Защото ако са 10х15см си е напално нормано. Така де, платки правиш, краен продукт, е не винаги де  ако ще е за експерименти с лед-чета ползаш лабораторни-платки. Поздрави
|
| Сря Апр 13, 2005 11:08 pm |
|
 |
|
elektronchika
|
ако питаш мене за цената, аз горових за ПЛАКИ, а не плаТки. на тези ПЛАКИ( прозрачни) се прави шаблона.
|
| Чет Апр 14, 2005 9:29 am |
|
 |
|
elektronchika
|
ето малко разтвори за ецване
|
| Чет Апр 14, 2005 9:30 am |
|