Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
CAD за... електрически табла :) - ? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение CAD за... електрически табла :) - ?
Извинявайте, че съм встрани и назад, ама шефът ми наду главата да му правя ел-табла за автоматизация - единична бройка. Вътре има "обикновени бушони", контактори, защити по ток, таймери, термометри и т.н. - всичко стандартизирано за целта без значение дали е електронно или механично. На предния панел: няколко бутона и "неонки".

Кофтито е, че го иска красиво дори отвътре.
Обясних му, че само да опъна жиците ще отидат поне 2 дена ама той и на това е съгласен.

Въпросът е: как по най-лесния и бърз начин да нахвърлям монтажа на "хартия" и ще е екстра ако знам, че ми трябват 20 червени жици по 50см, 50 сини жици по 35см и т.н.

Щото аз на Правчо16 се учих на CAD, долу-горе оттогава не съм го ползвал, единичните бройки си ги правя на ръка и по свой вкус ама сега не минава номера. Държа да е нещо просто и лесно щото със сигурност няма да си вадя хляба с това...

Сря Ное 14, 2007 10:59 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
кофти си задал въпроса си (спред мен).

по въпроса: AutoCAD е този софт дето се е наложил в големите заводи. Затова ти го препоръчвам, но нека е стара дистрибуция, например 2000 защото новите версии ще го отварят, а освен това ти така или инак няма да ползваш повечето му възможности. После другия път като ти се наложи да чертаеш нещо такова вече ще си натрупал опит и ще ти е лесно.
Още предимства много производители имат готови библиотеки с начертани картинки за AutoCAD (например Rittal, Siemens) на своите апаратури.
Е има си и недостатъци, като чертаеш и сбъркаш номера на потенциал в началото после ходиш назаде и оправяш.
има вариант AutoCAD Electrical. но аз поне не знам някой да го ползва. сложих го веднъж и ми се видя дърво.

Чет Ное 15, 2007 3:09 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
То си има КАД-ове за електрически схеми само. Примерно само за да изглежда всичко прегледно в документацията. Сега не се сещам точно за някоя програма конкретно но си има такива дето можеш да си начертаеш схемата директно. За нищо друго не стават , но всичко е стандартизирано и прегледно до нема къде.
http://opencircuitdesign.com/cygwin/xcircuit.html
Пробвай това да си инсталираш. Не съм работил с него но казват че много добре се справяло.

Чет Ное 15, 2007 3:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ico_Belqta написа:
То си има КАД-ове за електрически схеми само. Примерно само за да изглежда всичко прегледно в документацията. Сега не се сещам точно за някоя програма конкретно но си има такива дето можеш да си начертаеш схемата директно. За нищо друго не стават , но всичко е стандартизирано и прегледно до нема къде.
http://opencircuitdesign.com/cygwin/xcircuit.html
Пробвай това да си инсталираш. Не съм работил с него но казват че много добре се справяло.

Виж как изглежда все пак:
http://opencircuitdesign.com/xcircuit/xcscreensmall.gif

Чет Ное 15, 2007 3:40 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ицо, това е за електроника.
Казват "Искам с AutoCAD".
инак може и с protel ако искаш.
и с corel и с visio и с ORCAD и с paint може.
с каквото душа ти САКА

Чет Ное 15, 2007 3:45 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
....Казват "Искам с AutoCAD"....
SolidWork има окабеляване... демо филм(окабеляване на кутия с платка и букси) има на саита им

Чет Ное 15, 2007 4:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Най-после се прибрах вкъщи и мога да пропиша (в Занзибар :) кирилицата не е много популярна).
Благодаря за съветите! И е вярно, че не наблегнах на най-важното:
- става дума за ТАБЛО т.е. голяма четвъртита метална външна кутия която върви със всяка машина.
- стандартът е "електрическо табло", т. е. начин на изработка, начин на закрепване, размери и т.н. - всичко е стандартизирано.
- чарковете вътре са в стандартна пластмасова кутия и на пръв поглед няма разлика между електронното и механичното (с изключение на някои индикации, де).
- не става дума за управление на ядрени реакции!!! :D Схемата не е нищо вълнуващо.

Проблемът е в "красотата": въпреки единичната бройка шефът ги иска дори вътре да изглеждат като масово производство на голяма фирма. Затова искам предварително да си разместя релетата, бушоните и каналите за жици на компютъра (това няма нищо общо с електронна платка) и ако е възможно софтуерът да ми каже колко жици с едикой си размер, едикой си цвят и едиколко си сечение трябва да си подготвя преди да почна да завинтвам болтчетата. Човекът си плаща все пак! Ама работата е епизодична и няма смисъл да не спя за да изучавам разни сложни програми.

Знам, че темата не е много за тук ама като не знам къде другаде да питам...

Пет Ное 16, 2007 12:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
за "красотата" и разместване на компонентите, кабелите (та дори и болчетата) - SolidWork...
ама се готви да "изучаваш разни сложни програми"

лесно нема, действайте.... :)

Пет Ное 16, 2007 12:55 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Аз използвам Caddy Electrical и сега се мъча с EPLAN P8.Може да ги намериш в plc.net.ru

Чет Ное 29, 2007 3:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]