|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:17 pm
| Автор |
Съобщение |
|
kkikk
Ранг: Минаващ
|
А може и това http://chitlesh.fedorapeople.org/FEL/ още е RC, но е много обещаващо!!!!! Е зависи и за каква девелоперска работа говоиш:)!
|
| Вто Ное 13, 2007 12:16 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми каква? Всякаква. Не съм чул някой да е подкарал Протел под Линукс. А за блъскане с подобни безплатни алтернативи - трябва време, който го има в излишък... завиждам му.
Освен това като ида при клиента и му кажа - Те ти контролера, те ти кабела. Ама PC апликацията ти е под Линукс. Сещаш ли се как въобще ще му продам нещо?
И ред други такива - 90% от комерсиалните среди за разработки в нашата област са ориентирани към бозата. Има проблясъци на GNU фронта, ама там засега е за хора дето имат време и нерви в излишък.
Виж като стане дума за сървърче.... никакви бози, там е ясно.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 13, 2007 1:06 pm |
|
 |
|
kkikk
|
Протела се подкарва лесно с wine и елементарно с crossover office стига да имаш желание. Мисълта ми беше, че има доста алтернативи на windows-ките програми за схеми/платки, HDL и всякакъв друг вид програмиране било то за embedded или за PC. Естествено като си свикал с виндолските приложения доста по-лесно и бързо ще се справиш със задачите които имаш. отколкото те първа да се мъчиш с аналогичните им линукс-ки такива. Друг е въпроса че навсякаде се бачка с windows.
Просто за мен, като един юзер освободен от присъствието на боза на домашното ми РС от близо 2 (две  ) години, линукса ми е дал доста по-голяма гъвкавост на работа и най-важното е че доста повече съм се усъвършенствал и научил полезни неща (програмиране, мрежови услуги и какво ли още не) отколкото ако бях продължил да ползвам "прозорец". Естествено това са ползите които аз съм извлякъл и съм доста доволен. 
|
| Вто Ное 13, 2007 3:19 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
@kkikk - не ни обяснявай на нас колко убав и благ е линукса...
Мислиш ли, че ако беше така, щяхме ли да работим още с ВИНа...
|
| Вто Ное 13, 2007 3:33 pm |
|
 |
|
kkikk
|
@TheWizard само визирам какво ми е дала на мен промяната. За мен си е Хубав и благ и за това си работя с него. На теб като не ти харесва не работиш. Както се казва "за всеки влак си има пътници".
едит: Все пак и да не забравяме, че ако трябваше да си платиш за всичките програмни продукти, които ползваш отдавна щеше да си минал на линукс..... Само не ми казвай че с лицензиран Windows, MS Office, Protel/OrCAD и т.н.
едит2: Безплатен обяд естествено че няма, но едно е да се нахраниш с 5лв, друго е да дадеш 5 лв само за да влезеш в ресторанта, ако ме разбирате на каде бия. 
|
| Вто Ное 13, 2007 3:56 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
има и друга приказка:
Икономията - Майка на мизерията....
|
| Вто Ное 13, 2007 4:09 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Че що да не си купим бозата? Има няма 200$. Общо взето както се прежалвам 1000$ за железо, така се прежалвам и 1000$ за мекото. Не че имам избор де.
Един читав мултицет струва колкото бозата. И без двете съм като без ръце - плащам и си трая
Да не говорим че и едно SUSE напазарувано ми се търкаля нейде из бюрото. Така и не го пуснах, то одърте вече. 100$ на вятъра.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 13, 2007 5:58 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Моята одисея по търсене на пътя към Linux продължава... Обещаващото е, че все още има какво да пробвам.
Както вече казах: да питаш Linux потребител "кое е най доброто?" е все едно да питаш футболен запалянко "кой отбор е най-добрият?". А всички плюят М$, дори и аз, ама това е най-лесното. Ама в 21-и век живеем и DOS-подобен прозорец е нещо повече от странно. Между другото: когато се появи M$ DOS за първи път видях блокирал комп. по нехардуерна грешка. И "интерфейса" й беше по-кофти от на IBM DOS. Мноо се чудих какъв е смисълът на създаването на нещо по-лошо от предишното и чак наскоро научих за курвенските номера на M$
Защо обаче WindowsXP тръгва без проблем на Pentium MMX с около 200MHz и 128M RAM, автоматично ми разпознава дъртия и новия диск, клавиатурата с огромен куплунг и USB мишката, древната видеокарта и 24bit/192k аудиокартата, всички по-изгъзени устройства си имат Setup.exe и т.н.?
Ама компа или е инструмент или е играчка. В първият вариант го искаш да е лесен и удобен за ползване.
И за да налея още масло в огъня: Hard-Linux-чии, аз не разбирам мноо от Linux, ама ми обяснете защо ако трябва да спретнете някое видеоклипче не ползвате Avysinth а цъкате с мишката по някоя друга програма и защо не ползвате Assembler да пишете програмките си за PC а правите фалш с разни други измишльотини?
Уважавам "идеята Linux" и затова все още я чакам да влезе в 21-и век...
|
| Чет Ное 15, 2007 12:22 am |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
 Ubuntu 7.10
Миналата седмица си инсталирах Ubuntu 7.10 и на една лабораторна машина в офиса, и на един стар лаптоп в къщи. Справих се доста лесно и бързо, въпреки че съм доста близо до Линукс лаик  . Multiple boot с Windows/Linux се постига много директно - просто Линуксът се инсталира след Windows и bootloader-ът му веднага включва Win инсталацията в boot-менюто. Успях да пусна безжичната мрежова връзка на лаптопа за под 5 минути  - което за мен си е направо постижение - а след това успях да инсталирам и подкарам Skype за още толкова време. Според един колега има доста лесен начин да се подкара Win виртуална машина под този Линукс и така се решава проблемът със софтуера под Windows, от който не може да се избяга. Ще опитам и това и после ще споделя впечатления.
Засега Ubuntu Linux ми харесва, лесен е за настройване и използване и с него мога да си свърша повечето работи, за които се сещам. Имам идея да седна да си направя списък с всички дейности, за които ми трябва компютър, и да видя как биват поддържани тези дейности в трите главни категории ОС - Windows, Linux и Mac OS... Но май е по-добре да има разнообразие и човек да се научи да работи във всякаква среда доколкото е възможно - досега не ползвах Линукс главно заради лоши спомени от 2002-а, когато си беше голяма боза!! Но много неща са оправени и улеснени от тогава, както показа сегашния ми опит с нова Линукс версия.
|
| Чет Ное 15, 2007 8:08 am |
|
 |
|
bongo-bongo
|
А бе идеята ми беше да подкарам един и същ Linux на всички машини но се оказа толкова лесно, колкото и да напиша собствена ОС.
След дълъг размисъл, безкрайно ровичкане в Нет-а и много проби-грешки се спрях на Puppy и хилядите й разновидности. Първоначално е малко и бързо, но можеш лесно да си направиш и динозавър от него. Аз обаче така или иначе сериозната работа ще си я върша на WindowsXP поне докато не се пръкне нещо наистина хубаво.
Последно си играх с QEMU-Puppy - от USB чипче се стартира както си искаш и където си искаш, все едно е програмка без нужда от инсталиране. Полезно!
|
| Нед Дек 02, 2007 11:09 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
 Извинявайте, че пак разбъзиках темата :)
А бе мнооо проблеми ми се насъбраха напоследък и линукса ми за Gateway се отлааааага. Затова деинсталирах прехваления Comodo Firewall и шляпнах Winroute. Компа ми е под минималните изисквания за Winroute но като че ли утрои силата си. Да, ама и със WinGate нямах грам проблем...
Няма да разправям как нито един от кейгенераторите за Winroute не тръгна (може грешката да е моя) и се налага да го деинсталирам.
Ама е голям проблем да го убедя, че на "служителите от фирмата" всичко е позволено, да отворя някой порт или да свържа с интернет някои по-нестандартни програми. Логиката е "всичко неразрешено е забранено". Ай сиктир! А колко номера за скрито ограничаване и следене има... Да знаете какъв интернет ползвате на работата, де...
А с WinGate всичко си беше простичко и като му кажеш "не се меси!: животното не се меси.
Пак напомням: става дума за Home Network...
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Сря Яну 16, 2008 12:10 am |
|
|