Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Изолиран DC-DC конвертор 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Блокинг генератор с 1-н транзистор. Изправянето е еднополупериодно и става през обратния ход. Обратната връзка се взема от допълнителна намотка и ще изисква поне още 1-н транзистор а за ценер е желателно да туриш светодиода за индикация :idea: и да синхронизираш температурните зависимости. Малко е грубичко ама върши изненадващо добра работа. СТИГА ДА МОЖЕШ ДА СИ ГО ИЗЧИСЛИШ, ДЕ :)

Чет Ное 08, 2007 11:55 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Edesign написа:
....притеснява ме само намирането на малки количества тороидчета защото ще се правят малки серии през големи интервали от време и магазина на женскиа пазар не ми върши работа.

Какъв ти е проблема, в Комета предлагат всякакви феритчета, даже и готови трафчета (малко по-нагоре от Женския пазар :) )
Хитро и евтино = Направи си сам :D

Съб Ное 10, 2007 9:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Eldesign - колегите те препращат към готовите решения по една много проста причина - как ще гарантираш пробивното напрежение на твойта "разработка"? Документално как ще го направиш?

Как ще сертифицираш продукта "Eldesign трафче", че издържа X волта за X време съгласно стандарт Х? Колко финанси ще ти трябват за това начинание?

Незнам какво пройзвеждаш ама ако не работиш на черния пазар, идея си нямам как можеш да си узакониш продукцията на подобно нещо без да се бръкнеш да кажем с няколко хиляди евро.

Виж ако говорим за черен пазар - ами почни с това. Да знаем че хартията не тежи на бюджета.

Пон Ное 12, 2007 10:21 am
Профил ICQ

Мнение 
Производството си е съвсем за белия пазар :D Просто пазара е само в БГ и както вече казах се пазаруват по 100/150 бройки годишно. Също поясних че сертифициране и гарантиране на пробивното напрежение не е нужно. До сега всичко е работило без галванично разделяне но искам да се презастраховам.
Тук много интересно във форума 5/6 човека много здрави бизнесмени се оказаха то всичко сертифицират и за 4 долара по 150 бройки не се пипат :twisted:

Пон Ное 12, 2007 12:33 pm
Профил WWW

Мнение 
Е жалко че тук не намерих никакви отговори то все всезнайковци но какво да се прави още един от проблемите да живееш в БГ :x
Та ето за когото му е интересно отговорите в чужд форум:

MAX253 драйвер за трансформатор за изолиран 485 продава се с готови трафчета във фарнел (обикновено там цените са по 10 така че може дори цената да ме устрои)
http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MAX253.pdf

Още интересни програми за симулации --> http://www.linear.com/designtools/softw ... hercad.jsp

и също може на някой да му е интересно да си припомни и хубави апликации на MC34063 --> AN920 na onsemi.com

Предлагам темата да бъде заключена за да не продължават да се ръсят повече глупости.

Пон Ное 12, 2007 1:55 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
"
MAX253 драйвер за трансформатор за изолиран 485 продава се с готови трафчета във фарнел (обикновено там цените са по 10 така че може дори цената да ме устрои)
http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MAX253.pdf
"
Това може да си го мечтаеш само да ти излезе евтино. Особенно пък за такава мижава бройка.

Какво искаш?
В началото на темата съм ти казал за варианта с 555. По лесно за пускане решение няма. 555 се намира за дребни стотинчици.
И за честотата съм ти казал да не скачаш 250 че ще лъчиш много. Виж какво си ми отговорил.
Достатъчно инфо да скърпиш положенито.
Да взема да ти сметна трафчето ли?
На всичкото отгоре може и да го нагодиш с експерименти за един час максимум. С 555 изискванията към трафчето са съвсем минимални.

Пон Ное 12, 2007 2:34 pm
Профил

Мнение 
Nikola Kirov --> с 555 ще стане трудно защото трафчето ще се насити и трябва или ферита да е по специален или да слагаш драйвер. Това правил ли си го изобщо или така от прима виста. Иначе ако не е галванично разделен умножител 555 е перфектно решение.

По въпроса за цената 1,25$ е на макса цената може да се достави а на трафчето от фарнел проверявам едни за 0,9$ общо 2,15$ :D
А тук е форум където точно това се обсъждат СХЕМИ. Да ако си желаел да дадеш стойностен отговор то се дава схемка параметри. То така всеки знае че трябва генератор и траф или предполагаш че не съм се бил сетил преди да пусна темата :D Точно за това обикновено търся в чужди форуми :(

Пон Ное 12, 2007 2:50 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Е ако не ти идва на ум че можеш да си направиш с 555 генератор с необходимия ти коефициент на запълване за какво повече да говорим. А 500 милиампера изходен ток на 555 малко ли ти са?
Ми то много лесно някой да ти свърши работата.

Имам правено в няколко десетки бройки устройсво точно с 555 и Т образно феритно трафче. Трафчето го продавааха за жълти стотинки в ЗЗУ то. Предполагам че е драйверен траф за мощен NPN транзистор. Коефициент за предаване 10/1 по спомен.
Ако сега ми трябва нещо подобно на мен не мисля че ще се ровя по архивите да го търся къде е. При положение че пак ще преизчислявам всичко за трафа който имам в наличност сега.

А това че не ти стига информацията че става така говори че е време да си поотвориш пак книжките по основи на електрониката.
След като задаваш такива въпроси и 5 дена да си играеш изглежда че читаво решение няма да измъдриш.
За това са готовите решения по 4 долара за такива които не им се удава електрониката за да могат и те да си свършат работата читаво. Разбира се ще дадат някой долар повече но това си е в правилата на играта.

А за чуждите ти прехвалени форуми мога само да кажа че поне 90 процента от нещата които се обменят не са авторски. Кое от списание кое от някой саит и т.н.
Така успяват и търтеите да преживават някак.

Пон Ное 12, 2007 3:11 pm
Профил

Мнение 
Жалко, че хората страдащи от величие във форума оспамиха здраво темата :(

Този конвертор ми трябваше за да изолирам една комуникация както бях писал по-горе.
И след добра сметка виждам че най-удачния вариант е да сменя комуникацията и с радост открих следните чипове на Максим:
MAX1480-1490 напълно изолиран 485 или дори решение по евтино от 4$ (точно каквото ми трябва) MAX3158 (http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/3807/t/al).
Така че вече открих това което ми трябва :D

А по въпроса за израза "Така успяват и търтеите да преживават някак." от доста време не виждам някой да е коментирал някаква схема в този форум освен чатенето на 5/6 едни и същи човека онлайн по теми които нямат много общо с електроника :(

Пон Ное 12, 2007 4:32 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Що ли ти отваряме очите, ама гледам, че узря за готовите решения:

ADUM5241ARZ, според нета, на склад при Панчо има 4. За бройка ще се разберете.

Рек, заключвай, човека извика неволята.

Пон Ное 12, 2007 4:36 pm
Профил ICQ

Мнение 
Толкова време ровя в нета и на такъв изолатор не бях попаднал

Цецо мерси много :D
Ето така форума вече ми харесва \:D/

Пон Ное 12, 2007 4:53 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Това с манията за величие ще го запомня. :)
Списъка ми с тъпаци които не заслужават помощ се попълни с още един.
Цецо правилно се пита що ли ти отваря очите.
Макар че това решение не е такова каквото търсеше / 0.4 долара направи си сам /

Пон Ное 12, 2007 5:35 pm
Профил

Мнение 
Никола, и ти не си цвете за мирисане ама поне тоя път не започна ти първи :D
храни куче да те лае са казали хората...

Пон Ное 12, 2007 5:45 pm
Профил

Мнение 
Много жалко но след израза "Списъка ми с тъпаци ..." от човек с над 2000 мнения във форума човек придобива доста представа за форума и участниците в него .... :(
Защо ли никъде не съм виждал нищо подобно в чуждите форуми ....

За чипа на Analog Devices утре ще си взема нямам търпение да пробвам :)

Пон Ное 12, 2007 5:51 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
nik написа:
Никола, и ти не си цвете за мирисане ама поне тоя път не започна ти първи :D
храни куче да те лае са казали хората...

Може би неотдавна си напуснал училище и "той започна първи" все още е първото за което се сещаш като има спор :)

А тъпаци има в форума щото няма здрава ръка на модератор дето да слага ред.
Реконструктура се меси обикновенно там дето не трябва и обикновенно по неподходящ начин.
Добре че повечето станаха смешни и напоследък не досаждат много.

Пон Ное 12, 2007 6:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща