|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:09 pm
Проблем с фазов регулатор за заряд на оловен акумулатор.
| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Няма участници познали точните килограми. Днес след сериозно запасяване с инвентар-нагреватели разни, шунтове, пълен коомплект уреди с възкачихме на обекта. Проблема обаче излезе друг - самия агрегат не работи правилно. На празен ход 230В, но при включване на изправителя за 1-2 се чува как двигателя се натоварва, уредите отчитат заряден ток към 40-на ампера и после ... 60В от агрегата, бръмчи си като на празен ход и тов е. Съмнявах се че не му стига мощност и изключва но на 100 ватов товар напрежението му спада до 140В. Явно има бела но не е в моите компетенции. Свалихме 2 от акумулаторите 6В/196Ач с доста зор /както кази Николай учи към уважение това упражнение/, зареждам ги със същия изправител в момента с 35-36А, утре ще ги върнем и ще имам 20-на дни за мислене за по сериозно зарядно, а приятелчето за ново агрегатче или за ремонт на старото. Оказа се и луд шофьор - с една Фиеста по едни наклони... на 2-3 пъти ми прималя направо.
Cekins - чипа добър но цената му малко като на MCU, за единично изпълнение обаче става, добър жокер!
На помогналите - почерпка от мен че сега ми съобщиха че съм имал имен ден, Милен на архангел Михаил, не знаех но след днешното преживяване си е повод за по едно-две 
|
| Чет Ное 08, 2007 8:10 pm |
|
 |
|
sergo_zmeia
Ранг: Минаващ
|
 Привет!
Браво братле..важното е че ти е дало....за по сериозно...явно имаш време...
Успех!
sergo_zmeia
|
| Чет Ное 08, 2007 9:50 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Аха, гнило реле значи... 
|
| Чет Ное 08, 2007 11:45 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
@milenjs цената му голяма ама колко главоболия ще ти спести... В една доста стара тема бях пуснал една схема на цяло устройство с този чип. Там можеш да видиш швабите как са го изпълнили. Като пробвах доставка на мен ми излезе 10-тина лева за 1 бройка само. Предполагам че за повече може и по малко да излезе.
|
| Съб Ное 10, 2007 11:47 am |
|
 |
|
milenjs
|
Пак я окъсахме. Агрегата беше на ремонт, временно се ползваше друг и нямаше проблеми. Не знам какво са му правили, най-вероятно нищо. Та какво прави - при включване на трансформатора към него се товари за момент и сваля напрежението си на 60В. Пробвах с активен товар - 1 KW реотан - интересно но с него работи, натоварва си се мотора, загрява си реотана... Шаш, още по - голям стана като включих и трансформатора към агрегата - чудо - пак падна напрежението но този път до 130-140В, 15А заряд.
Та какво може да е - този генератор не може да работи с индуктивен товар или си има проблем в него. Като му гледам устройство - със самовъзбуждане, едни селенови изправители за него...руска работа.
Какво може да се направи - върти ми се нещо като идея за включване на капацитет за компенсиране на индуктивния характер на товара или ?
|
| Чет Ное 29, 2007 10:30 am |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Има такъв ефект, при индуктивен товар на синхронен генератор. Трябва да се стремиш cosФ да е в границите 0.8 - 1.
При cosФ клонящо към нула ( чисто индуктивен товар) има силна надлъжна съставяща на тока, която действа размагнитващо на индуктора (възбуждането) и от там пада напрежението. Пробвай да закачиш само капацитивен товар и напрежението би трябвало да се повиши с нарастване на тока.
Правилно си се насочил според мен, компенсирането с кондензатори сигурно ще даде нужния ефект.
|
| Чет Ное 29, 2007 3:30 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Нещо не е ясно - зареждаш акумулатори или си свързал нещо друго на изхода?Ако товара е акумулатор - той си е капацитет и не би трябвало да имаш проблеми.Виж си системата за възбуждане.
|
| Чет Ное 29, 2007 3:39 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Nai-veroiatno regulatorat e kato na star Moskvi4
Edit: исках просто да кажа, че най-вероятно обратната връзка на генератора е повредена. Забравихте ли, че работи като радиозаглушител  ? И след като майсторите са си оставили ръцете ви предлагам да го оправите: поизчистете ръждясалите клеми. Възбуждането най-вероятно се регулира от електромеханично реле като в старите коли и контактите му са ерозирали - ошкурете ги ако нямате ново. Другата причина може да е във веригата за подаване на газ. Като не си спомням какво точно имаше в пустите агрегати 
Последна промяна bongo-bongo на Чет Ное 29, 2007 9:08 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Ное 29, 2007 4:29 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Към генератора се включва зарядното за акумулаторите - траф с фазово регулиране на тока откъм вторичната страна. И да са включени или не акумулаторите за заряд ефекта е същия - при начално включване за момент агрегата се натоварва, показва заряден ток и ... напрежението му пада на 60В. С реотан 1 КВ няма проблем - натоварва си се и държи напрежение?
|
| Чет Ное 29, 2007 5:47 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
На практика реотана ти като се нагрее се държи като активен товар с малка индуктивност.Какво се получава като включиш трансформатора и той няма товар - работи на празен ход и основно черпи ток за подмагнитване,който си е реактивен,т.е консумира ти реактивна мощност.Логичния въпрос е - кой ти регулира реактивната мощност в синхронната машина - възбуждането.Провери си системата за възбуждане.Защото като включиш в твоя случай трансформатора,и като черпи реактивен ток,магнитното състояние на машината се нарушава,няма кой да компенсира реактивната мощност и външната и характеристика спада,т.е спада ти напрежението на клемите.И с кондензатори става,но си реши проблема както трябва.
|
| Чет Ное 29, 2007 8:33 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
И да се доизкажа: в казармата подобни агрегати захранваха електрожени със и без изправител. От това по-голям ужас...
|
| Чет Ное 29, 2007 9:18 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Това е обяснението и според мен, нямам толкова познания по-ел. машини. Според мен роора на агрегата има намотки на късо и оттдам проблем с възбуждането. Майстора който го гледа беше го разглобил, аз от любопитство премерих съпротивлението на ротора - 3 ома, гледам доста бакър има намотан, викам майстора нещо късо май има в него обаче спеца каза че го мерил и било наред, как ли го е мерил май само за прекъснал и утечка към маса като му гледам уредите. Както и да е - тези дни ще пробвам с капацитети да видим дали ще се закърпи положението.
@bongo-bongo, трафа е от електрожен а агрегата е от бивша съветска военна апаратура - двигателя е от Коровец  Ужас... ама тракторния инженер каза че по този руснаците са спечелили войната - нищо от техниката им не може да се ползва просто така - трябват перестройки и переделки 
|
| Чет Ное 29, 2007 10:12 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Не бе, milenjs, виж ми редакцията на по-по-горното
Edit: ама вие от ремонт нищо ли не разбирате?! Аз тука съм незаменим щото оправям електронни платки, само дето досега дори и диод не съм сменил  . Вчера: носят ми платка от наводнена кафе машина - толкова опушена, че нищо не се вижда. Колегата ми я показва и ми прави "буу" и аз почнах да пищя от ужас  . Номерът е, че клиентът е на зор а новата платка ще дойде след поне 2 работни дни и ще струва почти 100 евро (за четворен операционен усилвател управляващ реле през транзистор). На всичко отгоре елементите бяха с размери като за електронен часовник.
Ремонтът: залях я със спирт и с четка за зъби изчистих чернилката и я одухах. Имаше около 1 кв.см. овъглена платка между пътечки за 220V и я остъргах. За да не лепи влага в бъдеще разтопих зрънце парафин (и после зачистих поялника  ). Напръсках я със специален спрей и казах: от мен толкова.
Колегата отиде да я монтира и каза, че клиентът бил достатъчно доволен за да направи свирка и той не можал да му откаже  . Казах му да ми я върне...
|
| Чет Ное 29, 2007 11:51 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Milenjs, спокойно, в североизточна българия едва ли има някой майстор на ел.машини дето да знае повече от това как да пренавие 5-6 кв. асинхронен електромотор. Иначе всички се правят на разбирачи. А на роторите им тестват единствено дали евентуално нямат пробив (със мегер) - иначе никой не знае какво трябва да им е съпротивлението (от "майсторите" де). Чувал съм за някакъв в Русе дето се отнасял малко по инженерно към тия неща но и аз все още не мога да се вредя със един 57 kW правотоков мотор - и то само да го погледне и да каже какво не му е наред ...
|
| Пет Ное 30, 2007 10:41 am |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
тука трябва да е проблема, не може да се използва електрожен за зареждане на акумулатори, това не обикновен трансформатор, а заваръчен, направен е по специално, с голямо разсейване и висока индукция в желязото, на празен ход гълта огромна реактивна енергия, с която твоят генератор неможе да се справи. Сложи нормален трансформатор, напр. от UPS.
|
| Пет Ное 30, 2007 1:45 pm |
|
|