Отговори на тема  [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Покупко-прoдaжба на инвестиционно злато 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
като цяло скъпоценните камъни май са една от най-добрите и сигурни инвестиции, иначе за златото е така, създават седоста предпоставки за да се получават сривове в цената му, но от друга страна те едва ли ще са големи, освен аконякой не открие супер голямо и богато находище, но пък ще е глупост да го обяви и да затрупа пазара със злато тъйкато ще обезцение собствеността си. Според мен всичко подобно е удачно да запази средстават които имаш. Все пак едва лли става въпрос за милиони и миларди за да с епритесняваш от малки загуби. При 100 хил еда ли може да изгубиш повече от 5-10% което е много добре в ситуация на криза коагто повечето други инвестиции могат да изгубят ако не всичките то голяма част от парте ти. Но от друга страна точно сле криза е мднго вероятно злаото да си вдигне цената, т.е. може и да сина печалба.

Съб Ное 03, 2007 1:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
В БГ на среброто също има държавни такси. Незнам мисля че е ДДС, а отделно май при преминаване през границата има още нещо.

По принцип не искам да се бутам вътре с бижута и дрънкулки. Тоа са неща които нямат определена цена. А на мен ми трябва нещо на което знам във всеки момент цената.

Швейцарски франкове, също съм ги взел под око.

Иначе за кризата - според мен долара няма да падне под 1,3 в близките месеци. Всъщност некоректно е да говорим за курса лев долар - лева е последната дупка на кавала. Но евро долар има психологическа граница която трудно ще премине. Но премине ли я - Иран го отнася одма, а от там - никой не може да каже какво ще последва.

А за процесори и чаркове да се запасявам - пази боже, едва ли има по добър начин да затриеш парите си. Тренда там е един и е винаги надолу.

Миро за земята си адски прав. Има една велика мисъл на Марк Твен - "Купувайте земя момчета, вече не я произвеждат.". Но не е ликвидна за съжаление. А аз в случая не си осигурявам старините - просто ме тревожи състоянието на света към дадения момент и се чудя как да се застраховам срещу кризи.

Съб Ное 03, 2007 12:34 pm
Профил ICQ

Мнение 
Да не смяташ да си събираш куфарите че се ориентираш в бързоликвидни инвестиции?

Караш ме да се чувствам виновен заради онези теми... Наистина има опасност макроикономиката ни да се спука като балон, обаче виж сега, то в природата не се губи нищо. Парите няма да се загубят, просто при спукването ще има едни които ще загубят, а други ще спечелят. Ако питаш мен гледай да си от онези които печелят, а не да се стремиш да не загубиш ;-)

Като плуваш гледай накъде върви течението, да плуваш срещу течението не винаги е най-правилната посока...

Съб Ное 03, 2007 2:02 pm
Профил

Мнение 
Цецо за бижутата и скъпоценните камни не си прав, там цената винаги е ясна, каскто и за часовниците. Не говоря да си купиш Rado тов естествено е простотия, там няма нищо което да струва пари, говоря за наистина ценни марки, както и за бижутата, примерно Шопард, или други от тоя клас. Също и писалки, те може би са също разумна инвестиция като при това изискват по малко средства в сравнение с часовници. Ако разбира се говориш за световна криза, и то по скоро не криза а свършен ан света наистина писалнки и часовници не са удачни тъй като при мнооого серозна криза дори и хората с пари биха се змаислили али това е нещо което си струва да куят, но скъпоценните камъни остават.
За бижутата е някъде по средата .. но скъпоценни камъни винаги ще запазят цената си. Земята по време на криза се обезценява най-бързо, така че е добра инвестиция но не и ако с еочакват сериозни кризи.
Ако очакваш много сериозни сътресения .. инвестирай в бензин и шоколади, повярвай на тези неща цените им винаги ще са достатъъчно добри, само дето на шоколада му минава годноста. нали знаеш по време на криза първо се вдигат цените на нещата от първа необходимост, и кашон шоколади може да стане по скъп от къща като палат. Зависи каква инвестиция гониш. Та в съвсемнормален случай с малки сътресение всичко от бижута до марки и картини бибило добра инвестиция.

Съб Ное 03, 2007 2:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо - долара пада, защото ФЕД сваля лихвите и по този начин на инвеститорите им е по-изгодно да държат парите си другаде. А те свалят лихвите, за да могат банките да се измъкнат от батака с лошите кредити (ако помниш имаше такава тема). Та искам да кажа, че това няма нищо общо с Иран - те така или иначе ще си го отнесат без значение колко е долара. Петрола се вдига също поради тая причина - като свалят лихвите, парите за инвистиции стават ефтини и вместо да отидат към банките, както иска ФЕД - те отиват за покупка и спекулации с commodities (петрол, зърно, газ и т.н.). Петрола ще чукне вече 100$ на барел, но бензина продължава да си е около 3$/галона и казват, че все още си е супер ефтин. За всичко е виновна кризата с въпросните кредити, защото на времето банките са се полакомили доста. Иначе икономиката тук е в много добро здраве и работи на пълни обороти - те затова и не са се запретеснили толкова много. От ниския долар има само един губещ - Европа, защото стоките им стават много скъпи и не могат да се конкурират успешно тук. Вчера четох, че се задава нова криза с кредити (тая с къщите още не е отшумяла и предстои да и видим пика) - тоя път с кредитните карти. Американците имат 908 милиарда долара в баланси по кредитни карти. Преди им е помагало рефинансирането от къщите да ги плащат, ама сега като падат цените на къщите няма как да вземат кеш от тях и съответно забатачват картите. И всичките тия заеми и кредити са събрирани в големи пакети и са продавани по цял свят - така, че смятайте какво я очаква световната икономика. Миналата седмица тук най-големите банки обявиха огромни загуби за тримесичието - по 5-9 млрд. на банка. Та затова свалят лихвите, да им помогнат със свежи пари - от това обаче страда долара спрямо другите валути, ама като гледам тук не им пука много за това, даже се радват, че им пада конкуренцията :) . И никой не казва до къде трябва да пада - до 1.3 лв. или до 1 лв. Просто са го оставили в свободно падане 8) .

Съб Ное 03, 2007 5:04 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Цецо - долара пада, защото ФЕД сваля лихвите....

И това оказва влияние, но по принцип котировките на валутите зависят повече от външния натиск. Десетилетия наред доларът си беше световна валута. Безброй банкноти бяха натъпкани в буркан-банки и това позволяваше на САЩ да печатат още и още, беше нормално след като имаше търсене...
След появата на еврото, монополът на долара започна да се пропуква. Според мен не случайно Садамчо го отнесе пръв, защото той пръв се опита да продава петрол в евро. Трудно може да се каже дали долара пада, или еврото се качва... естествествено по малко и от двете.
Еврото се качва не заради някакъв ръст на икономиката, просто като обедениш марки, франкове, драхми, лирети и т.н. естествено като единна валута да се търси повече, отколкото сумата на всички поотделно.
Просто европа и САЩ си преразпределят финансите и това сигурно ще трае още 10-на години. Може и да сменят стратегията - примерно за да не се кача еврото, европа може да понапечата малко повече хартийки, ама те си знаят...

Отделно икономиките също си оказват влияние. САЩ изкарват много, но и харчат много - ето Ирак май досега им излиза към 1000 милиарда и ако не скача петрола не знам как ще ги избиват тия пари. Икономиката на Европа в абсолютни темпове не е зле също, но може би реално трябваше да е много по-добре, защото обединяването и укрупняването на пазарите би трябвало да вдигне ръста много повече. Още повече че на САЩ производството се свива... Така че си е притеснително защо европата не отчита по-добри резултати от САЩ, защото ефекта на обединяването ще изветрее рано или късно.

Съб Ное 03, 2007 6:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimiter не си прав във връзката Фед-долар. Фед свали два пъти лихвите това полугодие - август и сега. Долара си беше с низходящ тренд цялата година. А точно около играта на Фед, обратно на повечето очаквания - долара е стабилен низходящ. Точно обратното преди последното сваляне беше регистриран най-резкия спад, а след него се кротнаха нещата. Незнам може би очаквания на пазарите за намеса на Фед? Търговия с очаквания? Наистина падането на долара и действията на фед като цяло са в една посока. Но за мен те не са пряко следствие едно на друго.

А Хамериканската икономика не е в цветущо състояние. Имай предвид че тя се крепи на бъдеще време - работи се на кредит, търгуват се очаквания. Всичко е в бъдеще време. Така че не е нужно да има негативни резултати, за да имаме рецесия. Достатъчно е да не са достатъчно позитивни. Америка е потребителска икономика. Достатъчно е да пуснеш психозата от делвата и гледай сеир.

Погледни го и от друга страна - долара пада. Петрола се качва. Като цяло за ЕС петрола не поскъпва драстично, понеже те имат евро. Но за американците той си поскъпва. А когато Хамерика я засегнеш на тема петрол - чакаме да завалят бомбите. Дали това ще помогне е съвсем друг въпрос, ама той Храстов не е по мисленето а по действането.

Съвсем друг е въпроса че петрола в момента поскъпва заради младежите с бели якички - спекулации, повечето експерти си го признават. Търсенето не е толкова драстично в момента. Предлагането е достатъчно. Но и в Русия и на борсите в Лондон и Ню Йорк има хора които трябва семейства да гледат :)

Толкоз за връзката петрол - долар.

Миро не събирам куфарите. Засега. Просто намалявам загубите. Аз от кризи не умея да печеля, поне да не губя толкоз :) По течението да плувам викаш - ами то течението взе много да се усилва. Не знам дали е безопасно.

Пон Ное 05, 2007 9:48 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Dimiter не си прав във връзката Фед-долар.

Щом си рекъл - може и така да е. Макар, че те от самия ФЕД си го казаха, ама карай :D .

Пон Ное 05, 2007 4:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Иран го е отнесъл вече ... Преди 2-3 месеца около 35% от хамериканците са били за "превантивен" удар срещу Иран, сега са около 52% . Според мен ще изчакат да стигнат до 60% , след което ще бомбардират Иран. Най-вероятно ще се окаже след години, че ядреното оръжие на Иран е още по-голяма партенка от биологичното оръжие на Ирак. Политиката да избиваш собствените си неуспехи срещу трети страни тук е много популярна :) След Иран се нарежда Венецуела, Кадафито засега се изплъзва, но докога, никой не знае. Една независимост на Косово и Сърбия ще е отново потенциален кандидат, същото се отнася и за Турция, ако Турция реши да отвори война в северен Ирак. Мераци имат и за Беларус, ама пуста близост с голямата мечка. Северна Корея не е интересна, оттам няма какво да се открадне. Лично аз си мисля, че България ще има изгода от това Турция да отвори една война в северен Ирак, така ще подлеят вода на хамериканците в Ирак, което ще намали инвестициите в Турция и евентуално могат да се поотклонят малко в западна посока.

Това ще продължава, докато може, след време ще се намери друга страна, която ще е по-силна от Хамерика, примерно потенциален кандидат е Китай, защо не Русия, а защо Китай и Русия :) , това са двете останали страни в света, които не сакат да приемат хамериканската демократична система ( Куба не я броя, щото щом се гътне Кастро и са станали хамериканска колония ).

Пон Ное 05, 2007 5:12 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Война САЩ - Иран, към настоящия момент е малко вероятно.

1. Не знам откъде черпиш информация за подкрепата у населението, ама имам чувството че ползваш "местни" източници.
2. Храстов вече яко се забатачи в Афганистан и Ирак. Нов фронт ще го съсипе. като капак на всичко турците подливат вода на хамериканците в Ирак.
3. Путин засега не дава индикации да е съгласен. Навит е да търгува - ПРО, Косово... Ама Храстов не ще компромиси там.
4. Идат избори. Демократите вече точат ножа на храстов и основната линия на атака ще е Ирак.
5. Света е настръхнал срещу САЩ.
6. Петрола е прекалено скъп за да понесе една офанзива в Иран.

Което съвсем не значи че не може да се спретне една бомбена атака над определени обекти. Но не от САЩ ,а от Израел. После САЩ ще се правят на помирители, абе тоя филм са го давали вече, май.

От друга страна, хамериканците имат навика да си оправят икономическите проблеми с военни действия на чужда територия. Ама прекалено много фронтове отвори Храстов, не мисля че средния хамериканец ще преглътне още. Ама знам ли.

Пон Ное 05, 2007 6:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
Май никой не смее да си помисли за нахлуване в Иран, даже и Буш. Имаше "изтекла" информация за бомбени удари над опрделени обекти. И така да е - пак е безумие.
Всичко се върти около петрола, а тъй или иначе той свършва - дали ще е след 30 или след 60 години той ще се продава само в аптеките, както е било в началото. Целият свят е организиран около петролните продукти, включително и добивът на храни и не зная дали някой е в състояние да си представи какви ще са последиците от практическото му изчерпване. За сведение в момента само 30% от нефта се изразходва за транспорт. Сегашните петролни войни и опити за заместването на петрола с растителни заместители са само последни конвулсии на нашия свят. Следващият ще е с по-друга ценностна система. За тогава може би си струва човек да се запаси със злато, защото то винаги се е ценяло. Пък знам ли - може би един калашник, гранатомет или БТР (с последните остатъци гориво) за тогавашните времена биха били по-полезни.
А за долара - падането му е следствие от огромния вътрешен дълг и дълговете освен на правителството и на повечето американски домакинства. Ниският долар води до смекчаване на тези дългове. Преди година-две Бил Гейтс в Италия беше казал, че и ние в Европа ще отнесем финансово войната в Ирак - чрез скъпото евро.

Пон Ное 05, 2007 9:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре де, как така банките не купуват злато!? 8O

Вто Ное 06, 2007 12:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ей така, добре дошъл в БГ.

Вто Ное 06, 2007 2:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ако разрешат познай кой ще си държи парите на село в банка (дск защото няма друга) - всичко ще се обръща в злато и копа в двора :)

Вто Ное 06, 2007 3:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то и сега си е лудост да държиш пари на депозит. Бррррр. И въпреки всичко маса народ го прави. Нищо де то и балъци трябва да има та да се крепи системата.

Вто Ное 06, 2007 4:28 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 107 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща