|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 8:29 pm
Икономическото ни дередже ?
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
мисля че в почти всички държави със здравна каса записването е за след месеци. за англия е сигурно поне. ще става и по зле, тъй като медицинската професия става все по-непривлекателна.
|
| Вто Окт 30, 2007 9:13 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
1. Частните фондове работят на същия принцип като държавните - т.е. на солидарността. ЕДИНСТВЕНИТЕ разлики са:
- осигуряват само плащащите осигуровки - т.е. няма ползващи, но не плащащи. Тези последните са си грижа на държавата.
- частният фонд знае че не е монополист - т.е. като не ти харесва, го сменяш. Самия частен фонд действа по същия начин с докторите - сменя ги когато не е доволен от тях (пациентите не са доволни).
НЗОК е монполист. Когато има монопол има неефективност. Даване на повече права на частните фондове ще подобри системата. Това го има в повечето страни в ЕС, тъй че незнам какво толкова се пените против това. Но то рано или късно ще стане. НЗОК ще продължи да съществува, не се бойте. Просто ще се премахне монопола и ще има избор. Обърни внимание че не говоря за осигуряване по американски - т.е. застраховане. Макар че замен най-добрия начин е осигуряване за минимум услуги + застраховка за горницата.
2. Цецо в момента си плаща услугите на РЕАЛНА цена. Т.е. Цецо отива на доктор - доктора казва, давай 20 лв да ти видя езика и Цецо дава. Доктора казва дай 49лв. за кръвни изследвания - Цецо дава. Последното "заболяване" на Цецо до тук му е излязло 200лв. въпреки че включва услуги изцяло покривани от НЗОК. Ама чакай от умрял писмо. Само дето сега доктора пуска паричките в джобчето и се усмихва мило, вместо да плати 1/3 като данъци. Ако на Цецо, недай си боже, му се наложи скъпо струваща интервенция, Цецо знае че не може да разчита на НЗОК да му помогне. И Цецо знае че ще залага имоти и имущество, за да си плати на докторите. Единственото което не му е ясно на Цецо е за чии плаща данък НЗОК, като не получава нищичко срещу него.
3. Читав доктор в София дето да докарва 300-500лв? Миро ти от луната ли падаш? Сложи една нула и ще си близо от долната страна. Знаеш ли ела ми на служебно гости някой път. Ще те разведа из паркинга на докторите. Ако намериш 20% автомобили които да са над 5 годишни, ще те черпя каса бира. Но пък ако ти покажа поне 20 автомобила на цена над 50000лв. - ще черпиш ти. Пич докторите са едни от най-печените търговци в момента в БГ. Не стачкуват докторите - стачкува низшия персонал. Един специалист в БГ си осигурява жизнения станадрт на френския му еквивалент без никакъв проблем. Затова и докторите не бягат в чужбина. Бягат сестрите и санитарите. Щото докторите прибират всичко в джобчетата си не дава даже и трошички на останалите по веригата.
4. Тази реформа няма нищо общо с дясна реформа. Много си прав, ама много. Тя по идеология е лява, а по изпълнение е .... ба ли му мамата, това е просто българска реформа.
Но пак ти казвам - левия модел който в момента е заложен в здравеопазването ни НЕ РАБОТИ. Десния модел РАБОТИ вместо него в сянка и извън закона. Друг е въпроса дали това ни харесва. На мен не. И не си прав, под една или друга форма всичко опира до ПАРИ.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 30, 2007 9:55 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Казах Пирогов, а не София... Имам семейни приятели и знам какви заплати получават, хайде сега тия месеци може да са им вдигнали на 500-600, но за тия нощни дежурства и тая работа едва ли ще спорим че е нормално. Да те не са там за парите, те са там заради специализациите защото няма по-добро място където да практикуваш хурургия. Повечето хора са там за да получат определен опит и определена характеристика, а не за да се издънят като ги хванат с 20лв. подкуп. Иначе за други болници знам, наистина не съм от Луната... Но абсурда си остава - най-доброто заведение (или поне беше такова) на което много други болници си прехвърлят пациентите като стане напечено. И в което всеки софиянец знае че трябва да отиде ако стане нещо сериозно и в което заплатите са едни от най-ниските Е ПРЕД ФАЛИТ... Няма нужда да ходим по паркингите на други болници - знам... ходил съм, прав си! На теория си е баш крайно дясна, болниците според министъра са търговски дружества и трябва да печелят.... но да не спорим за това - важното е че на практика е... мамата.
Тук се разминаваме на 1000%. Разминаваме се в разбиранията кое е ляво, кое е дясно, разминаваме се в това кое работи и кое не работи. Разминаваме се в мисленето кое става с пари и кое не става...
Виж, аз те разбирам - ти искаш, да си внасяш в някакъв частен фонд паричките и да знаеш че като се наложи да отидеш на доктор ще получиш качествено обслужване. ТОВА Е МНОГО ХУБАВО!!!! И аз го искам - в това не се разминаваме, повЕрвай ми!
За съжаление, обаче си мисля че е прекалено хубаво за да е реално. Не се обиждай, но за мен това прилича на старата комунистическа идея - всеки да плаща според способностите си и всеки да получава според потребностите си...
Доколкото знам ти не вярваш в комунизма, нали? И няма нужда да спорим колко утопична и невъзможна е комунистическата идея, нали?
Съгласен си с мен че комунизмът няма шанс? Ех.. ако е така, аз ти казвам че твоята идея няма да стане по същите причини по които няма да стане и комунизъм у нас. Просто защото независимо колко красива или хубава е една идея, тя трябва да се основава на определени естествени и практически механизми - иначе идеята си остава само едно добро намерение, от което последствията обаче са ужасни.
Кажи ми как да ти обесня че у нас НЯМА условия нито за частни нито за държавни фондове? Кажи ми как? Ми нали, утре като се съберат едни парички на куп някой ще се опита да ги свие... Да не са всички наивни душици като теб? Как ще си опазиш фондовете и касичките в държава в която няма закони, няма ред, как???
Как да разчитаме на частно здравеопазване? Ти сам казваш че сега къде под масата, къде над масата гледат да ти вземат парите. Какво ще се промени ако законно имат правото да определят каквито си цени си искат? Ще оставят новите си автомобилчета и ще тръгнат с градски транспорт, понеже щом парите са над масата няма да им е интересно и няма да ги вземат... вярваш ли?
Аз не вярвам. Просто медицината е монопол. На колко места могат да се правят трансплантации или сериозни операции? В много области от медицината има само по 2-3 заведения. Няма как да има пазар, конкуренция и т.н. Конкуренция може да правиш между джипита, ама аз голяма файда от тая конкуренция нямам, щото до джипито ходя само за бележки или за направления!
Как ще оставим медицината да се движи само от пари? Ами замисли се малко - има конфликт на интереси. За доктора парите по твойта схема идват когато ти си болен. Какъв интерес има доктора да се грижи за твойта профилактика примерно? Да ти изглеждат докторите на балъци, които ще си отрежат клона на който седят?
Аз не казвам че парите пречат и трябва да се извадят от играта.... Просто трябва да се подхожда разумно, виж китайците са го измислели още преди 1000 години - селския доктор взема пари само от здравите селяни, ако някой се разболее - не плаща!
Докторът пак може да изкарва пари... но само ако хората са здрави. Ще кажеш това е лява идея и у нас няма да вирее, щото здравите са тарикати и няма да има пари...
Само че ние сме си тарикати и с лява и без лява идея. И като смениш идеята пак си оставаме съшите и идеята пак няма да работи...
Не знам вече как да го обесня... Докога ще се лъжем че с тая или оная идея нещата ще потръгнат? Разберете, проблемът не е в идеите, а в нас и в начина по който ги прилагаме, щото ние всяка идея прилагаме неправилно...
Няма идея която само по себе си ще оправи нещата! На готово нищо не става, за всяка идея се изискват определени неща които трябва да свършим за да почне идеята да работи.
аниуей... може и да греша... но така или иначе вече тая тема я предъвкахме а и работа ме чака... Мисля че изложих позицията си и няма нито нужда нито време повече да я дискутирам. Късмет на всички и дано да не ни се налага да ставаме пациенти!
|
| Вто Окт 30, 2007 11:54 am |
|
 |
|
Цецо
|
Естествено че не може да има конкуренция в трансплантациите на сърце в БГ. Кой ти говори за такова нещо?
Конкуренция трябва да има най-вече в доболничната помощ и по-неспецифичната болнична. Точно там където е основния харч за здравеопазване, където са съсредоточени болшинстовото пациенти, пари и доктори и където е най-голямата корупция.
Логично че за сърдечна транспалнтация частен фонд няма да плати, освен ако не си успял да натрупаш толкова много средства вътре. Единствения ти шанс да плати някой вместо теб е здравната застраховка. Ама там е друга Индия.
Виж сега - аз пак ти казвам - аз плащам в НЗОК - получавам едно голямо нищо. Плащам на ръка - получавам нещо (колко е добро е друга песен). Мисля да пробвам през частен фонд, ще ти дам вчепетления като ги имам, ама то ще е след няколко години. А и трябва да измисля начин как да отрежа до минимум перото си към НЗОК.
Апропо - в "ония" държави, лекарите в Спешното обикновенно са много по ниско платени от колегите им в специализираните болници. По същия начин даксалите са на едно от най-ниските стъпала в общественото положение. Тенденцията не е само в БГ.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 30, 2007 1:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Е не мога да те разбера... Няма как да има сериозна конкуренция между болници, това не са касапници... В малките градове имаш по една болница - тя няма с кого да се конкурира, освен със Софийските. Добре, ще закрием болниците в малките градове, щото те просто няма как да са конкуретно способни. Ще останат повечето софийски и тук-там по някоя в провинцията. Но дали ще реши това проблема със здравеопзването? Просто ти казвам че здравеопазването на ниво болници е по-скоро монополна дейност. Може да се търси някаква форма на конкуренция, ама при условие че болниците се броят на пръсти няма как да стане сериозна конкуренция. А и конкуренцията не е много добре за теб, защото като ти се наложи тежка и рискова операция всяка болница ще гледа да те разкара, за да си сведе риска. Ще се конкурират само за рутинни и козметични операции, никой няма да се натиска за нешо по-сериозно.
Ани освен да ти пожелая успех! Според мен ще ти трябва късмет, защото ако в една пирамида са ти взели парите, това не означава че в другата няма да го направят. И аз пак ти казвам че в България няма условия за фондове. Ако те излъжат, шансът да ги осъдиш и те да влязат в затвора клони към нула. Остава да заложиш на надеждата че те няма да се изкушат от парите ти.
Засега аз лично ще се въздържам от подобни начинания, предпочитам ТОТО вместо да си играя на тука има, тука няма...
едит: бих приел някакви индивидуални частни застраховки, стига да предложат нещо разумно, защото са ми предлагали само ония дето ловяха шарани през ПИБ-а. Ако си спомням правилно искаха по 10лв. годишно а предлагаха да заплатят до 10 дни престой в болница. Няма лошо само че престоя в болница е 20 лв. на ден и не е сума която да ме плаши, още повече че в последните 20 години не съм лежал и 1 час. Ако искат да ме застрхУват, трябва да ми предложат нещо повече от 200лв. Поне 100 пъти повече...
Последна промяна miro_atc на Вто Окт 30, 2007 3:22 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Окт 30, 2007 2:57 pm |
|
 |
|
Цецо
|
???
Ами виж сега - имам два избора:
1. Да давам парите си на НЗОК и да не получавам нищо на среща. Надявам се не мислиш че можеш да осъдиш НЗОК.
2. Да давам парите си на някого и да се надявам да не ме излъже? Ами аз мисля да пробвам нещо по скоро като застрахователен тип услуга - т.е. аз плащам годишна такса и ползвам пакет услуги, ако се наложи. Много фирми го правят за служителите си, ама моя шеф нещо не е радушен към тази идея. Частна алтернатива на НЗОК в момента не съществува, така че нямам голям избор.
Но ако поставяш под съмнение частния тип осигуряане - какво мислиш за 2/3 стълб на пенсионното осигуряване? И те ли са пирамиди. Ами то целия цивилизован свят живее старините си върху тези пирамиди.
Честно казано аз по голяма пирамида от държавната осигурителна ситема не виждам. Бутам пари вътре и те изчезват безследно. Когато имам нужда тя да се погрижи за мен, получавам среден пръст. Е това какво е - не е ли 100% пирамида. При това шибаната държава ме задължава да участвам в нея насила. Ако при частните осигурителни схеми има шанс да изгърмиш, то при държавните - това е гарантирано.
Никой не може да ме убеди, че плащането на осигуровки в България в момента работи в моя полза. Това си е просто едно ограбване на труда на хората. В нормалните държави е друго - но в БГ да плащаш осигуровки си чиста загуба на пари.
|
| Вто Окт 30, 2007 3:13 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не поставям под съмнение нит частното осигуряване, нито държавното, нито лявото, нито дясното - казах го 100 пъти.
Още от самото начало си казах тезата че всяко осигуряване може да даде резултати, стига да са налице съответните условия.
У нас няма условия (все още) за големи частни фондове, защото няма закони, няма ред.
У нас няма условия и за държавно осигуряване също - факт!
В другите държави имало това, имало онова... Ами има, имат си крави, гледат си ги.. и пият мляко.
У нас няма условия за нищо, а ти искаш да пиеш овче мляко. И аз искам, само че някой първо трябва да отгледа овцата и да се грижи за нея. Като междувременно не е нужно да колим хилавата крава която не дава мляко - тя съшо може да дава мляко ако се грижехме за нея.
|
| Вто Окт 30, 2007 3:41 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ти се опитваш да променяш системата. Аз се нагждам да я ползвам, щото знам че не мога да я променя. Тя сама ще се промени като му дойде времето.
|
| Вто Окт 30, 2007 3:49 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 |  |  |  | ToHu написа: Не искам никакво здравеопазване, не искам пенсионно осигуряване нищо не искам, не искам нито частен фонд, нито държавен. Искам дъжавата да ми взема един разумен процент данък доход, 10 ме устройва, и не искам нито да ме лекува, нито да ми дава пенсия, нито пък да ми взема някакви други пари с подобна цел. Толкова ли е трудно. Като нямам пари ще умра, просто е ми се струва, и не бих искал държавата да ме сужаляв или да ме спасява. Кква е тая социална политика, що за извратеняк трябва да си да очакваш някой да се грижи за теб, е те тея най-напред са за бесене. какво е пенсионния фонд, държавния е измама, частният е банка. Нямаше да има частни ондове ако парите от тях не с епозлваха, това е изгоден вид банка, даваш си парите, те заемине дават, само събират депозити, разполагат с много средства за дълъг период, т.е. добре планираи дългосрочни инвестиции с доста добра печалба, а и защо некраткосрочни рискови. При възвращаемост над 60% която е типична за рискови инвестициикакъв е проблема да имаш и загуби, парите няма да трябват днес, няма да трябват утре могат да компенсират загуби с врмето, но като цяо ще са на добра печалба. Не е ли съсщото да си направиш сметка и да си внасяш там парите, пк акоискаш играй на бросата, инвестирай, абе каквото ти скимне. здравеопазването е още по безсмислено, бепзлатн здравеопазване, от какъв зор. Преди 100 години бабави а не би да са а ялекували безплатно ... но вас ви има нали ... оцеляваттези които могат да оцелеят, нещата са прости. Изобщо не я разбирам тази .. как да я нарека .....нямам дума за склоноста на хората да с еправят на ангели небесни, вскеи умра, днес иван, утре драган, после аз, после някой друг ... света няма да стане по добър ако 10 човека се треят като гламави да може калпавия драган да живее 10 години повече. А в здравеопазването има застраховки,затова са измислени за да ти пориват скъпите процедури ... дали ако пуснат пътека изрязване на социален идиотизъм е станем по човещка държава .. мм едва ли но ..... А за САЩ, не знам какво здравеопазване имат, но фармацията там е гола вода, чувам че и здравеопазването е подобно, много са назад май спрямо европа като общо ниво. |  |  |  |  |
ToHu, нещата които искаш са лесно изпълними  , дигаш си чукалата на остров Дзиндзибар и там ще имаш всичко това. Преди 100г. не е имало толкова болести, а в последните години се създават изкуствено такива, за да имат приходи лекарите и фармацетвиката. Всичко се завърта на основата на зелените гущери, всичко се копира от Хамерика, и доброто, и най-вече лошото. Обаче, представи си, че един децата ти се разболеят от някакв тежка болест, дето на Дзиндзибар няма лекари, които да могат да я лекуват, тогава ще даваш мило и драго. Ако си виждал смъртта очи в очи, ще разсъждаваш по друг начин 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Окт 30, 2007 4:39 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
 Проектобюджет 2008
Ако някой му попадат точни данни за бюджета, нека казва...
Аз гледам разни извадки като:
http://www.standartnews.com/bg/article. ... cle=209113
обаче не мога да им хвана спатиите. Данните които цитират за 2007 не се вързват с официалната версия на бюджет 2007.
Примерно казват че разшодите за шапкарите са били 2898 млн. обаче по бюджет виждам МВР под 1 млрд и МО под 1 млрд. С разните субсидии и мъгляви трансфери ги докарвам до 2200 млн. но повече не мога! Как са станали почти 2900?
И на МОН също не излизат сметките...
Ебаси държавата... бюджета е една от най-големите тайни...
|
| Сря Окт 31, 2007 3:20 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Повярвай държавата е последния на който бих разчитал за каквото и да било, това се отнася и за много други неща, а за вижданеот на смърта в очите виждал съм я достатъчно нито ме плаши нито тревожи, ако някой се притеснява от това, то това си е негов проблем, това еиднствено може да повлияе в-у взимането на правилно решение. Също така бъди сигурен че каквото и да се случи, мога да с епогрижа за това за кето имам нужда, за мое щастие съм способен да изкарвам пари не само с честен труд, и ако нещата опират до това дали детето ми да живее иили някой друг да умре, повярвай и майка си бих отписал, така че аз нямам никакви съмнения във възможностите си да се сдобия с това което ми трябва.
Но аз казах инещо друго, който иска се застрахова, не осигурява. Имам застраховка за 50 хил еур не се тревожа какво ще стане ако се разболея от тежка болест. Здравните осигуровки изобщо няма да ти помогнат ако болеста ти наистина е тежка ...нито държавата, мога да ти го кажа от личен опит с член от моето семейство, така че не ми говорете за сдравни каси и държавно здравеопазване. Интерсно ти сега в САЩ какво правиш, нима нямаш медицинска застраховка... което не е осигуровка повярвай. А и като дойде време да я ползваш, дано не ти се случва ще откриеш и някои други раоти които не е но ... това е друг въпрос. Гаранции за нищо няма.
|
| Чет Ное 01, 2007 12:39 am |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Цецо: "Ти се опитваш да променяш системата. Аз се нагждам да я ползвам, щото знам че не мога да я променя. Тя сама ще се промени като му дойде времето."
ToHu: "Повярвай държавата е последния на който бих разчитал за каквото и да било ..."
А бе обраха ви бе хора и продължават да търсят нещо за цоцане!!! А мен ме оставиха без родина...
И вие още им вярвате?!
|
| Чет Ное 01, 2007 2:25 am |
|
 |
|
Цецо
|
 Re: Проектобюджет 2008
 |  |  |  | miro_atc написа: Ако някой му попадат точни данни за бюджета, нека казва... Аз гледам разни извадки като: http://www.standartnews.com/bg/article. ... cle=209113обаче не мога да им хвана спатиите. Данните които цитират за 2007 не се вързват с официалната версия на бюджет 2007. Примерно казват че разшодите за шапкарите са били 2898 млн. обаче по бюджет виждам МВР под 1 млрд и МО под 1 млрд. С разните субсидии и мъгляви трансфери ги докарвам до 2200 млн. но повече не мога! Как са станали почти 2900? И на МОН също не излизат сметките... Ебаси държавата... бюджета е една от най-големите тайни... |  |  |  |  |
Изчакай малко, до края на месеца ще се изясни. Преди да мине през ония говеда в парламента - всичко е журналистически интерпретации.
Относно здравеопазването и как е по света:
http://www.profit.bg/?cid=1&sid=&aid=99 ... ame=ACTUAL
|
| Чет Ное 01, 2007 11:04 am |
|
 |
|
Цецо
|
Бюджета. Тоест проекто бюджета. Но май ще е това.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=394074
на мен лично ми правят вчепетление няколко нещица:
1. Директно перо в бюджета за тютюн - едва ли има друга държава като нас. Да субсидираш една отрова, вместо да кажем зърното. И нека каже някой че Доги не се грижи за електората си - това са си директни социални помощи - целеви, само за неговия електорат. Ще галсуват за него и ушите им ще пращят.
2. Разходите за отбрана и сигурност. Аз признавам че съм невежа - милех си че 5% отиват за армията. А то се оказа че вътре са ченгелите и Етем. "Само" 2.1% били за шапките, не че е малко, пропиляни пари (заедно с тия за съдебна система), ама пак е добре.
3 . Има две пера за наука - от към "Общи държавни разходи" и от "образование". И докато това второто е горе долу ясно, това първото ми мяза на директна лапачница за наши хора.
4. Приходите от ДОД са колкото очакваните помощи (какви са пък тия помощи). Т.е. ако се направи ДОД - 0%, от това вероятно малко ще скочат постъпленията от ДДС и акцизите, т.е бюджета няма да пострада въобще. Което значи че ДОД си е просто една глупост, измислена за въвеждане на някаква криво разбрана справедливост.
|
| Пон Ное 05, 2007 10:05 am |
|
 |
|
Цецо
|
|
| Пет Дек 28, 2007 7:51 pm |
|
|