|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:38 am
Покупко-прoдaжба на инвестиционно злато
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Покупко-прoдaжба на инвестиционно злато
Абе замислих се тия дни дали не е добре човек да консервира малко пари в злато. Хамериканците все повече се забатачват, долара се срива, суровините като правило ще ходят нагоре. Задава се тежка икономическа години и по света и у нас.
Та се огледах какъв е пазара на злато в БГ. Не говоря за ланци и пръстени, турско злато и нумизматики. Става въпрос за инвестиционно злато - кенгура, панди, UBS кюлчета или нещо което има за стойност - чиста цена на материала в него.
Та банките продават. Естествено, цените са доста по високи от борсовите в момента. Но по-големия проблем е че банките не изкупуват обратно златото. Та май възможностите за последваща ликвидация са:
1. На черния пазар.
2. Продажба извън БГ.
От как сме в ЕС - през границата не би трябвало да има проблем ако носиш злато с документи. Но така и не разбрах - банките в Швабия - купуват ли злато?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Сря Апр 02, 2008 2:33 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Ное 02, 2007 10:31 am |
|
 |
|
HCL
|
Купуват, но народа пише, че значително по-добра цена получаваш от "посредници" или от директна продажба, като под директна продажба споменават и ebay
Този сайт може да ти послужи като ориентация.
http://proaurum.de/preise.php?
Настрой филтьра на
"Welche Metallart: Gold"
"Welche Warenart: Barren"
Цените са в евро.
|
| Пет Ное 02, 2007 1:18 pm |
|
 |
|
3aek
|
за бизнеса мисля че инвестиции в машини и материали е по-изгодна
да се държат свободни пари (имане) няма много логика
като физическо лице като че ли недвижимата собственост е най-сигурна
|
| Пет Ное 02, 2007 1:46 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Заек, имам скътани достатъчно активи за да не ми е безразлично какво ще им се случи, но достатъчно малко за да не стават за старт на сериозен бизнес в нашата област. А и в момента не мисля че е най-удачния момент за започване на нов бизнес, макроикономически не седим достатъчно стабилно, света и той зацикля покрай хамериканците. Правителството не го знам ще устиска ли, учителите са на улиците, борда и той не е ясен как ще е в бъдеще. Като капак на всичко в БГ няма кой да работи. Отделно, с това влизане в евросъюза с всичките тия марки и сертификати.... да правиш дребен бизнес става безмислено. Пъхна аз парите в бизнес, утре си спретнем една Виденова зима и какво - хващам си аз парцалките, бия си камшика, само дето парите в бизнеса ги забравям. Е некак си не ми се вързват нещата. Въпреки всичко си имам оборотни начинания в които се въртят малко пари, тече си чешмата. Та затова си търся ликвидни форми на активите. Нещо дето ако ми хрумне да мога да ги ликвидирам бързо. А и нещо което утре, като почне революцията да сложа в джоба и да се махам  И нещо дето ако дойде Виденовата зима да не изгори от хиперинфлацията. Иначе за недвижимата собственост, като че ли си прав, хванал съм се и на тоя влак. Но съм я разсрочил във времето, а незнам дали ако падне борда, няма да си останем само с хартийките срещу които и барачка няма да можем да си купим.  |  |  |  | HCL написа: Купуват, но народа пише, че значително по-добра цена получаваш от "посредници" или от директна продажба, като под директна продажба споменават и ebay  Този сайт може да ти послужи като ориентация. http://proaurum.de/preise.php? Настрой филтьра на "Welche Metallart: Gold" "Welche Warenart: Barren" Цените са в евро. |  |  |  |  |
Ох хич не го мога тоя немски. Бе кажи с две думи какво е това - сайт за електронна стокова борса?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 02, 2007 3:18 pm |
|
 |
|
sthx
|
Цената на златото в момента е на върха и едва ли е удачно да се купува точно в този момент. Цената му може да падне и на половина след година-две. По-добре есредствата да се вложат в изгодна недвижима собственост или още по-добре в работата.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Ное 02, 2007 4:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами за златото не съм сигурен. Наистина най-добре е да се купува стока когато е на дъното и предстои up. Но това е когато човек гони спекулативни цели. Аз просто търся консервиране на част от портфейла - диферсификация, както е модерно да се казва сега. Понеже имам някой по рискови начинания трябва да имам и балансиращ елемент.
А иначе за златото - ами в период на кризи - то е спасителен пояс. Дали сме в период на криза - недай боже. Но индикаторите са налице - долара се срива, петрола скача. За БГ има друга тема. Дано да бъркам, но ....
А и не става въпрос за толкова много пари бе хора. Поне не толкова че да купя недвижимост в и около София с тях. А и ликвидноста е много важна.
|
| Пет Ное 02, 2007 4:49 pm |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
И аз в момента съм на подобна на твойта вълна, но никаква идея конкретна нямам как да действам ! 
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Пет Ное 02, 2007 6:11 pm |
|
 |
|
3aek
|
сериозно търговията със злато в БГ е държавен монопол (доколкото съм запознат) т.е. може и да има откъде да купиш (нелегален внос от турция под формата на бижута), но като тръгнеш да ги продаваш ще ги изкупят поне 20% под това на което са ти ги продали така че тази инвестиция не струва
купете по някой барел петрол, цената ще се вдига 
|
| Пет Ное 02, 2007 6:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
ако портфейлът ми не беше празен бих инвестирал в земя 
|
| Пет Ное 02, 2007 7:25 pm |
|
 |
|
HCL
|
Тьрговци някакви, купуват/продават на дребно и едро. Могат да послужат за сверка на цените.
Колоната Feingew./Gr показва количеството в грамове.
Колоната Ankauf е цената на която купуват.
Колоната Verkauf Netto/Brutto е цената на която продават.
|
| Пет Ное 02, 2007 7:52 pm |
|
 |
|
zaphod
|
тва за барела може да звучи като майтап, но съм си мислил съвсем сериозно за петролна банка - изграждаш огромен резервоар, да речем със вместимост незнам си колко хиляди тона, и всеки може да си държи там петрол/бензин, срещу някаква мизерна такса за складирането. проблема е че бензина е доста обемист на единица цена, 1000 евро заемат към кубик място. тоест парите за един апартамент ще се съберат в една стая. разбира се не е казано че клиента ще носи бензина в туби, може да дойде, да си плати и тъй нататък. за златото и имотите не знам, но петрола е много по-вероятен кандидат за "вечно вдигащ се". златото и имкотите имат един основен недостатък като инвестиционни средства - натрупват се. яско веднъж извадено от земята злато си остава, докато петрола се изразходва. освен това консумацията на петрол се вдига, няма граници за приложенията му, докато на практика златото дължи стойността си повече на инвестиционното търсене, отколкото на приложението си.
|
| Пет Ное 02, 2007 8:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами диаманти, както и скъпи бижута, не говоря за ментета а наистина скъпи, нещо което винагиможе да се продаде, часовници от ограничени серии, също е изгодно, но зависи с какви пари разполагаш, там инвестициите трбва да са над 100-на хиляди, същото е и при бижутата. В диаманти може да инвестираш и с по малки суми. Недвижим имот също, на подхоящо място и при подхояща цена, като там може да реализираш и добра печалба. Реално и в кола може да инвестира, иликартина, изобщо всичко което има колекционерска стойност.
Също така в акции от стабилни компании, западни разбира се, там и да има сътресения няма да са много силни, но по стабилни разбирам такива в истинскя бизнес, не сапунените балони в IT сферата, по скоро метали, горива, изкопаеми, тежка промишленост.
|
| Пет Ное 02, 2007 9:14 pm |
|
 |
|
sthx
|
Че криза има, това е ясно. Въпросът е до къде ще стигне. Тук се намесва и политиката.
Ако се приеме, че доларът няма да падне под 1.3лв е изгодно да се купуват долари, или всичко, което се търгува с долари. Популярните процесори не са ли бързоликвидни?  . Пък и в края на краищата могат да се "изконсумират" в изделия, ако не се продадат.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Ное 02, 2007 9:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо - по-изгодно е да се влага в сребро, защото то се използва в много по-голяма степен и като технологичен метал. Докато златото е повече като убежище от инфлацията и всички се юрват да купуват злата и съответно след това да ги продават. Така, че цената му би се влияла в по-голама степен от това, което става. Гледай другаря Уорън Бъфет какво прави - миналата година мисля, че беше изкупил около 70% от среброто  .
|
| Пет Ное 02, 2007 9:40 pm |
|
 |
|
HCL
|
На среброто обаче немците му налагат 19% ДДС, за разлика от златото.
Как е в BG и USA?
Вьпреки че... колко му е да се пише като разход на фирмата. Посребрени писти на платките 
|
| Пет Ное 02, 2007 10:16 pm |
|
|