Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Тинол, покупка???? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Ersa !!!!
Това бях аз !!!

Чет Апр 07, 2005 1:22 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
аз ползвам WECP-20 ot 1984. сменил съм до сега 2 човки - едната се повреди механично, другата просто остаря и почна да не се калайдисва.

имам и ELV запойвалник + разпойвалник (буквален превод от немски) от 2000г. не съм сменял нищо. купих си 10 човки + нагреватели за него и сигурно затова нищо не се чупи.

имам и HAKO от 1998. за него нямам нищо като резерва и ще го хвърля като се счупи. дано не е скоро, но си е изкарал парите вече.

ERSA ми е помпата за разпояване. от 1992 нямам грижи с нея - само чистене и смяна на филтри. имам резервни накрайници и уплътнители, но си прашасват е чекмеджето.

поялниците за масова употреба са от китаиските. сини, бели, с цифрова индикация, всякакви. съотношението работещи/бракувани вече е 4/2. бракуваните са такива за които няма човки или нагревател. имам чувството че при китайците всичко е уникат. правят дупка в човката, па колкото излезе. другата седмица се правят други човки и т.н. доставчика предлага поне 25 вида човки с разлика в дименсиите от по 0.3-0.5мм :o

вярно, китайските са по 40 евро, а другите над 200. но едните работят 20 години, а другите - 3 месеца.

Чет Апр 07, 2005 2:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Откъде пазариш стоките на Велер. Трябват ми човки, а и още една станция евтуално. Дадоха ми някъв български доставчик, ама там цените са една идея над Фарнел. А аз фарнел ги имам за главорези, така че за тия нашите... кво от един поялник цял месец ли искат да живеят?

Чет Апр 07, 2005 2:38 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@ charge
Малко извън темата за покупка на тинол. Чувал съм и съм ползвал поялници на Ersa, за тинолите им нямам впечатления. Та за поялниците, всеки има мнение по въпроса, моето е че: не е това правилната фирма :) Има и сериозни производители в този бранш, които предлагат много добро качество (Weller), а не само футуристичен дизайн (Ersa). Цените на Ersa са сравними с цените на Weller, а не мисля че качеството им е сравнимо (за сходен клас продукти).
Това е мое мнение, не ми се водят спорове Weller vs Ersa.

Чет Апр 07, 2005 2:52 pm
Профил

Мнение 
Скъпичко е от Фарнел, но си заслужава - вече само от там си поръчвам човките. (Имам същата станция WECP-20) Преди бях вземал от София - цената е същата, но качеството не съм убеден.
Според мен не си прави експерименти. Тинола, който ползвам е от
Alpha-Frytechnologies S-Sn60PB40 (0.5mm)
доволен съм

Чет Апр 07, 2005 2:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ами да. не вярвам да продават повече от 10 на година. за човки стават, ама само за толкова.

ако ти трябва нова станция, потърси по щатите. там числата още са същите като в европа, но в долари. насочил ли си се към нещо?

Чет Апр 07, 2005 2:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
всъщност темата беше за тинолите 8)
това е производителя, всичко друго е за любители.

има го и 63/37 и с повече флюс и с по-малко флюс, даже и със сребро. много зависи какво поиш. аз съм събрал от всички видове по 1-2 макари, но масово вървят 60/40 с 2.2% флюс. не съм голям потребител - рядко харча повече от 10 кила/месец, но колегите които потребяват с десетки килограми ползват същата марка. затова се намира трудно

Чет Апр 07, 2005 3:07 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
аз ползвам тинол от Комет и не съм много доволен, става на топче като се разтопи, ама половин кило докато го изхарча, ще имам ядове :roll: :roll: :roll: . мислех си че като е от Комет, хубаво ще да е, ама :roll: :roll: :roll:

Чет Апр 07, 2005 4:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо, да се върнем на тинола. Абе съвсем ме объркахте от марки. Препоръчай ми нещо с което да мога да работя човешки с ситно СМД. Моя сега е с 1% флюс 63/37 и не ме кефи. Прави топки.

Кви 10кг. кво правиш ти, да не лепиш улуци. Аз потребявам 0.5 кг годишно (че и по малко). Ама не пройзвеждам, де. Или лепя прототипни платки, или някоя готова ми идва за доработки. И затова се натъквам на финни крака.

Чет Апр 07, 2005 6:26 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо,
колегата е купил моя от магазин на "Шипченски проход", между Плиска и завод Електроника - падало се вляво. Входът бил към някаква книжарница.
Предполагам, че някой от софианците ще те упъти по-добре

Чет Апр 07, 2005 7:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Незнам дали изобщо можеше да направя по-лоша снимка, ама ето. С тоя тинол тук лепих на един Kenwood-маска процесора с поялника (преди и със духалката опитах ама някой преди мен беше изкъртил пистите). Интеграла беше LQFP-100...

Чет Апр 07, 2005 8:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не виждам колко проценат му е флюса. А явно това ми е проблема според Дедо.
2% стигат ли ми?
Кат снимаш с телфон така е.

Пет Апр 08, 2005 10:37 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз също не виждам колко % му е флюса...на опаковката го няма написано. Имам и по дебел от тоя 0.8мм и там не пише, но съм много доволен...

Пет Апр 08, 2005 10:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
за малки ситнежи ползвам 0.5мм 63/37 с 2.5% флюс. но рядко се намира. в момента мисля че има в комет с 2.2%, търчи и си земи една ролка. AlhaFry, сините макари.

1% е за там, където флюса може да ти пречи, но определено не е за ситни компоненти. или си слагай флюсова паста допълнитено.

Пет Апр 08, 2005 1:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тия от alpha-frytechnologies наистина имат хубав тинол. Колегите са взели 0.5мм и 1мм, сини макари, топи се на 300 градуса без проблем, разлива се много добре. Малко понамирисва на пуешка или гъша лой, но иначе е много добър. Има го в Комет Електроникс

Пон Апр 18, 2005 3:41 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща