|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:51 pm
Икономическото ни дередже ?
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Същото могат го кажат и много от пенсионерите - примерно тези които са строили АЕЦ Козлодуй. Те са си свършели работата и нямат вина че другите са си клатели някои части от тялото, нито пък имат вина че други сега им закриват блоковете.
По същия начин могат да се отнесат и твоите деца и да ти кажат: Дедо Цецо ти може да си внасял осигуровки, ама къде ти е пенсионния фонд?
Дали ние ще имаме право на хубави пенсии, след като дефицита и оттам външния дълг растат? Дали няма да се окажем в същото положение в което са нашите родители, хъ?
Нещата са като кривата ракета и космоса... У нас все някой друг ни е виновен. Ние може и да не сме много зле, но истината е че можем да бъдем много по-добре. И то не като спестяваме от закуски, даваме по-малко пенсии на родителите си и плащаме по-малко за обучението на децата си, а като изкарваме повече! Това означава по-добре работеща икономика.
Истина е че икономиката ни може да работи много по-добре и това зависи предимно от МОЕТО поколение (доста министри са ми набори...) Наша е вината, а не на родителите ни или на децата ни...
|
| Пет Окт 26, 2007 4:27 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз издържам семейството ми. Родителите и брат ми сами се издържат. Всичките вкупом внасяме достатъчно осигуровки и данъци за да се хранят поне 10 пенсионера.
Ще си ги мерим ли? Ако е така давай, защото за в бъдеще аз мисля да премина към сериозно съкращаване на парите потъващи в черната дупка наречена държава.
Как съм се издължил за образованието ми? Средната годишна сума отделяна за един ученик в момента е 1000лв. За 20 години обучени - 20000хл лв. Мисля че с около 4 години трудов стаж държавата ми е прибрала дължимото. Да кажем 5 защото висшето е малко по скъпо. Макар че в казармата 2 години съм работил изцяло в полза на родината
Относно издръжката от страна на родителите ми - да точно така издържали са ме, както аз ще издържам мойте деца. Ще издържам и родителите си ако се наложи, макар че ако бяхме държава на място, те трябваше да са спестили достатъчно за да не се нуждаят от мен. Но и те плащат грешките на предишните поколения.
Ти много добре изкриви темата нападайки мен. Дай да видим как ще нападнеш 1 000 000 българи който са теглили майната на твойте морални ценности и изхранват чуждите пенсионери вместо нашите.
Мойта теза беше - сегашните пенсионери носят огромната вина за собственото си положение. И като такива нямат право да мрънкат. Или ще ми развиваш глупавите теории за добрите хорица дето все не случват на управници?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 26, 2007 6:17 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ти сериозно ли си такъв наивник да разчиташ на хубава пенсия при сегашната недомислица наречена пенсионна система. Аз плащам осигуровки, само за да си изпълнявам дълга към предишните поколения - колкото и да не го одобрявам. Хич и не вярвам държавата да се погрижи за мен на старини.
Незнам какво ще кажат децата ми един ден, но ако съм с акъла си тогава, ще се постарая да запазя достойнството си. Т.е. ако не съм се погрижил сам за себе си, няма да се сърдя на мойте деца.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 26, 2007 6:21 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Глупости на таркалета! Никаква вина не носят сегашните пенсионери за сегашното си дередже!
Когато тримата Големи Чичковци решават в Ялта, че границата между соца и капа ще минава между България и Турция и Гърция те или не са били родени или са били в крехка детска възраст. А после системата беше изградена на принципа - държавата се грижи за всичко и пенсионни фондове нямаше в нито една соц.страна. Какво са можели да направят те? Да се изправят с голи гърди срещу руските танкове ли за да променят нещата?
Ами опита от Унгария 1956г, Чехия 1967г, че после и Полша през 80те показа че това не става.
Или ще ми излезеш с изтърканата приказка - комунистите ограбиха пенсионния фонд? И това не е вярно. Всички фондове бяха одържавени и имаше държавна пенсионна система. Тази система може и да не е била идеална, но от бюджета се заделяха достатъчно пари, за да няма мизерстващи пенсионери. Редно и логично беше парите от приватизацията да отиваха за формиране на новите пенсионни фондове. Тоест както смяната на единия икономически строй с другия ликвидира фондовете, сега при обратната смяна те трябваше да бъдат възстановени. С парите от същите тия заводи, машини и сграден фонд, които тия хора създадоха.
За това се дразня от такива изказвания, още повече от хора, които поради естеството на работата си би трябвало да са логически мислещи, а не с промити мозъци.
|
| Пет Окт 26, 2007 7:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Надявам се да не опирам до там, но човек никога не знае!
Това което има днес, утре може да го нямам... Бизнесът може да фалира, къщата може да падне, а не дай се Боже да се наложи примерно по-скъпа трансплантация на член от семейството, защото в такива случаи не можеш да кажеш - няма да дам парите, те са ми за пенсия...
Естествено ще приема каквото ми е писано, но някак си по-спокойно бих се чувствал ако знам че живея в държава която няма да ме остави в унизително положение, ако се стигне до там...
Съгласен съм тезата ти че голяма част от пенсионерите носят вина за сегашното положение. Както и ти няма как да не се съгласиш че ние ще носим вина за положението което не сме поправили значително. Мисля че сегашните пенсионери достатъчно си плащат за грешките! Хора с по 35 години стаж вземат по 120лв - при официален праг на бедността 166 лв. Колко още да ги накажем?
Такова е положението... не предлагам нищо! Пари няма как да им дадем... и да искаме. Важното е обаче да осъзнаваме че това положение не е редно! Иначе един ден всички ще се окажем както в дома в село Могилино - пари не липсват, но липсват ХОРА.
|
| Пет Окт 26, 2007 8:00 pm |
|
 |
|
zaphod
|
|
| Пет Окт 26, 2007 8:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Мдааааа много е правен главният герой, на човеккато му опре ножа в коала и намира решение, а тия дето не намират така или иначе не са полезни нито за себе си нито за околните.
|
| Пет Окт 26, 2007 8:20 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Разбира се че вашата позиция е проста
Проблемът е че някои се разболяват но не умират... каква е вашата позиция в такива случаи? Газови камери или Могилино?
За съжаление според мен първото е по-хуманно, но прекалено сложно за да бъде осъзнато...
|
| Пет Окт 26, 2007 9:42 pm |
|
 |
|
владин рашев
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:03 pm Мнения: 41 Местоположение: сливен
|
 реплика
Като чета постовете Ви оставам изумен!Как Вие иначе уж умни хора пишете Глупости.Знаете ли какво значи "интерениране"чували ли сте нещо за белене,а за лагера "скравена"и ако да то кажете какво са могли да направят
пенсионерите,които тогава са били хора на по 30-40години.
Могли ли са да рискуват живота си и по-важното Вашето бъдеще?
Какво ли би станало от вас ако родителите Ви са принудително заселени в някое глухо село дето няма ток и Вие няма да можете да учите в университета,а като войник сте годен за трудовак с циганите и турците.
Как "пенсионерите"да помислят за себе си ами на тях им удържат ДОО демек пари за пенсия.Тези пенсии са строили заводи,училища ткзс та тецове,които сега са разграбени или разрушени.Всъщнос нашите родители са правили единственното което е можело(позволено)да правят.
Да у нас нямаше руски танкове, но за бях тинейджар когато за слушане на Биталс конфискуваха магнетофона,а на момичета с къси поли слагаха печат на бедрата.Брада имаха право га носят:попове,поети,художници,всички други бяха"аморални"
Така,че преди да пишете нещо попитайте вашите родители за живота и нравите за периода1960-1980година,С тази реплика не искам да обвиня или обидя някой,но това е малка част от проблема с който се зблъскваме сега.
|
| Съб Окт 27, 2007 7:31 am |
|
 |
|
владин рашев
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:03 pm Мнения: 41 Местоположение: сливен
|
 реплика
Като чета постовете Ви оставам изумен!Как Вие иначе уж умни хора пишете Глупости.Знаете ли какво значи "интерениране"чували ли сте нещо за белене,а за лагера "скравена"и ако да то кажете какво са могли да направят
пенсионерите,които тогава са били хора на по 30-40години.
Могли ли са да рискуват живота си и по-важното Вашето бъдеще?
Какво ли би станало от вас ако родителите Ви са принудително заселени в някое глухо село дето няма ток и Вие няма да можете да учите в университета,а като войник сте годен за трудовак с циганите и турците.
Как "пенсионерите"да помислят за себе си ами на тях им удържат ДОО демек пари за пенсия.Тези пенсии са строили заводи,училища ткзс та тецове,които сега са разграбени или разрушени.Всъщнос нашите родители са правили единственното което е можело(позволено)да правят.
Да у нас нямаше руски танкове, но за бях тинейджар когато за слушане на Биталс конфискуваха магнетофона,а на момичета с къси поли слагаха печат на бедрата.Брада имаха право га носят:попове,поети,художници,всички други бяха"аморални"
Така,че преди да пишете нещо попитайте вашите родители за живота и нравите за периода1960-1980година,С тази реплика не искам да обвиня или обидя някой,но това е малка част от проблема с който се зблъскваме сега.
|
| Съб Окт 27, 2007 7:32 am |
|
 |
|
zaphod
|
мисля че е по-добре всеки да си реши сам в този случай, поне аз бих предпочел сам да си реша, вместо да оставя тая задача на "загриженото общество". пък и по подобни въпроси най-обичат да се изказват умно хора които аз последни бих слушал. а какво е могилино мадафака?
|
| Съб Окт 27, 2007 9:21 am |
|
 |
|
zaphod
|
 Re: реплика
така трябва дайба, аферим аркадаш живков! едно нещо или се прави както трябва, или не се прави ич. а за пенсионерите, аз не ги съдя, правили са това което са можели както казваш, но не ми пука за тях. моите баба и дядо от глад няма да умрат, а за чуждите да се спасяват сами. но и моите ако трябва да им се направи скъпа операция ще им откажа парите. имам един приятел, който точно така остави най-любимата си баба да умре, с което спечели моето уважение. хората в днешно време са омекнали като пенсионерски пишки, даже децата си не бият, така че всяка проява на твърдост ми носи радост, но за съжаление това не става често. навред само хленчове и жалби се чуват, което е достойно за презрение.
|
| Съб Окт 27, 2007 9:39 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Нищо лично:
Човек съди за хората по приятелите им. Това означава ли,че колкто по-твърдо те прекарат,толкова повече се кефиш ? И искаш още !?
Германците,като консервативни хора много тачат семейството - запитайте се защо  Българите се изродихме - все пак да не забравяме,че ако преди много години дядо не беше срещнал баба нямаше да има или мама или тете,в последствие мен или някой друг - т.е нямаше да ни има.
Сега всеки ден гледам просещи хора по улицата и такива търсещи препитание в кофите за боклук.Когато бях дете такива работи нямаше.
Сега когато ти се наложи да отидеш на лекар по спешност - може ли да платиш - получаваш помощ,не можеш ли - ами спасявай се сам.
Примерите са много - не се наемам да съдя тази или онази система.Но всичко опира до метода на управление на една система - всяко звено си има своя функция и ако едното не е наред- другите го компенсират до колкото могат,ако пък не работи - системата рухва - това от техническа гледна точка.Прилагайки същия модел в икономиката - всеки сам да си прави изводите.Навремето хората са имали надежди,но някой се е възползвал от това - пирамиди фараони,незнам си какви кръгове и обръчи... и надеждите рухнали.Заедно с това и икономическата ни система.Навремето България произвеждаше и изнасяше,сега всеки опит се пресича със множество административни спънки.По телевизията гледах едим умньо,който сравняваше че един литър минерална вода е на същата цена като литър краве мляко.Докато има такива малоумници - така ще живеем.
Взехме да издребняваме.Но сами си правим мръсното.Пример - Исландия е колкото България на територия,но с пъти по-малко население и нямат нашите проблеми(поне така казват хората там) - та отговорете си на въпроса защо ? 
|
| Съб Окт 27, 2007 11:23 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
странно се развива темата...
но е нормално. то историците не са на едно мнение по отношение на близкото минало (и не толкова близкото), социолозите (ако изобщо имат право да се наричат така) също не са наясно къде сме били, къде сме и къде отиваме, за статистиците може да се кажат само много мръсни думи, а държавници (в смисъла на хора, чиято цел е широкоспектърния просперитет на държавата) няма от поне 700 години.
та от де на къде компютърджии ще отбират от тези неща?
момчета, не ви го пожелавам изобщо, но вселената ви може да се обърне за няколко часа.
само да влезете в болница за нещо по-сериозно и ще разберете, защо в повечето болници по света има параклиси. сутринта ставате с мисълта "аз съм добре, за другите не ми пука", а вечерта може да си легнете с "боже, защо ме наказа така?". парите, колите, къщите (и др. подобни) са важани, да. но не забравяйте, че никога не са най-важните
край на съботната проповед...
|
| Съб Окт 27, 2007 11:23 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Мда.. темата се отклони, ще е върна малко...
Има напредък:
http://www.lev.bg/view_article.php?article_id=11854
Инфлацията нямало да бъде нито 3.7 нито 4.5% ами 6.9%  Да се чуди човек тия хора знаят ли изобщо какво смятат?
Както и да е, сега става:
6.9% инлация + 6.4% растеж + 3% излишък - общо вече е 16.3% и до 21.9 им остава само 5.6%.
Така вече по-става... още повече че освен излишъка ще имаме и фонд "наречен фискална устойчивост", демек не си вярват че бюджета ще е устойчив и ще го подпират с фондове...
|
| Съб Окт 27, 2007 12:04 pm |
|
|