Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
KWP1281 - OBD2 интерфейс. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение KWP1281 - OBD2 интерфейс.
Здравейте,

Опитвам се да свържа ПИК със ЕКУ-то на колата. Схемата която ползвам може да се види тук http://prj.perquin.com/obdii OBD-Microcontroller Interface
Обаче връзката не се получава. Или не успявам да събудя ЕКУ-то или интерфейса не предава правилно отговора му към микроконтролера. Събуждането го правя като пращам 0x01 с 5bps 7O1 след това инициализирам USART-а на 9600. Отговора (0x55) го чакам 5 секунди.

Колата е VW '97 година, на буксата за диагностика има само К линия (пин 7), маса (4) и +12в (16)
Напрежението на К-линията е ~8в. При подаване на контакт става към ~10в. И в двата случая няма отговор. Предположих че волтажа е прекалено нисък и не успява да поддържа логическа 1-ца в аидъл състояние, обаче и при запален двигател (още по-високо напрежение на к-линията) положението е същото.

Ако пратя байт при 9600 бод получавам неговото ехо. Това ме кара да мисля че интерфейса работи. При симулация с Протеус на виртуалния осцилоскоп се вижда същата графика както на прословутия немски сайт с описание на KWP1281 протокола. За момента нямам причина да се съмнявям в програмата си и начина на инициализация. Вече два дена го боря това и отстраних всички грешки които намерих. Вече не се сещам какво да правя.

Някой правил ли е връзка с ПИК през този интерфейс. Прегледах темата за комуникацията с Ауди 80 (тя ме вдъхнови да се захвана 8) ) и там много не е описан интерфейса който се ползва. МАХ232 и схемата с оптроните но ми изглежда някак ненужно при условие че няма да се връзва РС.

Някой ако може да помогне със идея къде да търся прблема ще съм много благодарен. Също ще се радвам ако споделите интерфейс който е пробван че работи и да е с разумен брой елементи :roll:

Чет Окт 25, 2007 12:18 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
http://www.sterntech.com/obdii.php

Чет Окт 25, 2007 12:23 pm
Профил ICQ

Мнение 
Мерси за линка. Всъщност бях попадал на него но не му бях обърнал внимание. Гледам че има резистори 10к и 4.7к от K_line_in към маса. Това липсва на моя интерфейс. Ще го пробвам и ще пиша.

Чет Окт 25, 2007 3:03 pm
Профил

Мнение 
По необясними причини интерфейса тръгна. Нямаше нужда от добавяне на резистори към маса. Връзката с ПИК-а е стабилна и поддържа ACK-loop без загуби на данни. За пореден път доказах тезата че нищо не тръгва от първия път.

Пон Окт 29, 2007 11:44 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]