Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Схема за честотен регулатор с IGBT 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Схема за честотен регулатор с IGBT
Моля, ако имате някакви схеми да ми дадете много ми е нужна. Благодаря предварително!

Чет Окт 11, 2007 10:40 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Какво точно ти трябва ?
Честотен регулатор - Инвертор ли ти трябва ? За трифазен асинхронен ли?
То схемата хубу може да ти намерим ама при тия работи имаш 100 параметъра дето са заложени в програмата и още 10 неща дето ги следиш и става манджа с грозде. Не искам да те разочаровам ама ако няма да правиш разработка за внедряване в серийно мисля е по-добре да не се захващаш .
Занимавал съм се с инвертори известно време и не е нещо дето дето може да го хванеш и да го направиш за норматив.
Ако ти трябва за проект може да измислим нещо по въпроса .
Дай малко подробности да видим поне за какво става дума.

Пет Окт 12, 2007 11:01 am
Профил ICQ

Мнение 
Идеята е малко наивна, но ако нещата тръгнат може да се направи и сериино производство. Искам да управлявам един асинхронен двигател векторно е най-добре ще се вземат скоростта на въртене на ротора, а по честотата на въртене на полето да се смята скоростта му и от там да се регулира така, че КПД-то да е еднако при различните натоварвания. Двигателя е специално пренавит за 96V, 3000 оборота триъгълник (за по-малко батерии )5,5 kW, 50 ампера максимален ток. Това нещо трябва да задвижва трабант. Трабанта се движи със 4kW двигател 1500 оборота включен в мрежата :) доста добре. Благодаря за отговора

Пет Окт 12, 2007 7:41 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Докато го докараш до векторно управление - много време и сили ще хвърлиш.Там математиката е........ Хвани се и направи първо едно честотно управление.На определени места е по-добре да ползваш такова вместо векторно,по простата причина че не ти трябва точност на позициониране.Не забравяй че резултантното поле във междината ти е следствие от реакцията на 2 полета едното от което го създаваш ти.Скоростта на ротора обикновенно се измерва с ротационен енкодер.Полето може и да се контролира с датчик на Хол,но то трябва да е сложен в средата на двигателя,там където полето е хомогенно.Желателно двигателя е да е свързан в схема звезда а не триъгълник.Има и други неща,но първо си изясни какво точно искаш да правиш.

Пет Окт 12, 2007 7:55 pm
Профил

Мнение 
Ако ми помогнете с някоя схема за сега не е необходимо да е нещо сложно нега да е само честотно регулирането аз мисля, че на триъгълник е по-добре да работи, но не е проблем да е и на звезда там напрежението е 166V. Има IGBT транзистори до 52 ампера те ме устроиват Въпроса е как да ги управлявам, какъв контролер да ползвам?

Пет Окт 12, 2007 8:57 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А защо не се замислиш за DC мотор? В момента са ми донесли един за една машина 57kW (75 к.с.) около 150 кг тежи. 10 kw мотор е около 30-40 кг. А и ще ти е по лесно да направиш регулатор на напрежение.

Съб Окт 13, 2007 9:07 am
Профил ICQ

Мнение 
не е добър вариант има четки триене повече загуби по-тежък. Асинхронния има само лагери по-сложно управление, но с по малко загуби и тежи само 27 кг. а колата върви. Даите моля някоя схема на честотен регулатор.

Съб Окт 13, 2007 1:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Здравей ,
Може да ползваш модул с 6 транзистора . Това ще ти спести много труд при монтажните дейности . Задължително е управлението да е буферирано през драйвер , а не с няква измислена схема . Преди работех във фирма Електроинвент , където цялата гама преобразуватели беше реализирана с
68HC05 контролер , но мисля че този модел далеч не е подходящ за подобни цели. Пробвай специализиран контролер за инвертори да си намериш . Трябват ти поне 3 таймера за ШИМ , но ако използваш специализиран сигурно вътре са си реализирали ШИМ модулите и за трите фази. Разгледай и готовите библиотеки с функции , които предлага производителя . Това би спестило много мъки при разработката на софтуера.
Виж примерно в сайта на Atmel какво предлагат като продуктова гама .
Успех !!!

П.С. Може да си купиш готов инвертор и като му разиграеш параметрите ще ти пасне точно за целта . Иначе сам да си направиш ще падне толкова писане , че после да те номинират за Оскар ;)
Знам че съветите ми са тъпи , но поне гледам да са практични ;))))))))))))))))))

Нед Окт 14, 2007 1:07 pm
Профил ICQ

Мнение 
Съветите ти никак не са тъпи, напротив.Какъв е този модул с 6 транзистора аз мислех да си купя направо 6 транзистора и драивери за тях а процесора мисля че трябва да е по мощен от пик или атмел. Трябва да отида до някои голям магазин в пловдив да разпитам понеже тук в смолян такива екстри не се намират. Но аз така или иначе немога да го програмирам и неразбирам как ще стане работата затова се обръщам към вас!

Нед Окт 14, 2007 8:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не искам да те стряскам, но може би инвертора е едно от нещата за чието конструиране се изискват най-много умения - в хардуерното и софтуерното му изграждане се влагат няколко дисциплини от ВУЗ - за да си го направиш сам от нулата и с минимални знания ще ти е необходимо чудо ...

Пон Окт 15, 2007 8:51 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins е напълно прав . Това не е нещо , което може да се направи просто така . А и без програмиране въобще не виждам как ще го направиш това чудо.
Проблема е че нисковолтовите инвертори се намират много трудно и са много скъпи. А и на 96 волта няма да запалят. Единствения начин както аз го виждам е да си намериш инвертор и с модификации по захранването и насройките да го прелъжеш да запали . Цялата работа ще е малко тегава според мен. Мисля че ако се байпасне захранването ще може да го накараш да запали и като промениш настройките за минимално напрежение ще подкараш двигателя . Има едно момче , което мислеше за електромобил и ако се поразровя може да намеря начин да се свържа с него. Имай предвид също , че нещо такова си е маса пари и време и основно време . Ако те интересува драсни едно ЛС .

Пон Окт 15, 2007 3:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ако взема един евтин инвертор за 100 лв и му сложа други трабзистори по мощни дали ща тръгне работата?

Сря Окт 24, 2007 7:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ам съжалявам , че съм забравил да ти отговоря . Говорих с един приятел и той каза че на 96 Волта няма начин да докараш тази мощност която ти трябва. Освен това ако смениш само крайното стъпало няма да стане , защото управляващата платка няма да запали при такова ниско напрежение. Трябва да направиш някви луди гиманстики . Освен това 50 ампера модул сигурно ще ти струва 100 лева само той.
Съжалявам че трябва да те разочаровам , но ситуацията си е кофти наистина.

Чет Окт 25, 2007 12:44 pm
Профил ICQ

Мнение 
Защо д ане запали, аз мисля по този начи (нищо чудно да е грешен) значи схемата която управлява честотата работи сслабо напрежение 5-12в. значи до тук нямаме проблеми, управлението на транзисторите също не иска поІголямо напрежение и затова си мисля, че само със смяна на транзисторите всичко ще тръгне, ще се махне и мнимално напреженовата защита а 100-200лв не са проблем при цената от 2000-3000 лв 8O

Чет Окт 25, 2007 10:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Защо да не запали - ами защото електрониката дори и да се захранва с 5 волта нали имаш нещо което прави от 220 на 5. Нямаш гаранция че от 96 ще ти направи пак 5 (респективно 12). За транзисторите не знам дали въобще ще сработят, щото нали се сещаш че всичко е направено да работи така както е проектирано и конструирано. После как ще му излъжеш компютъра че 200 А са си съвсем нормални за работа при позволени 10 ? То ако беше толкова лесно щяхме да купуваме инвертори за по 100-200 лв и да ги преработваме за мотори от по 60-70 kW. Тия дето ги правят тия мощните сигурно ги правят ей така за спорта, щот си нямат друга работа ...

Пет Окт 26, 2007 2:05 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща