|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 7:50 pm
Икономическото ни дередже ?
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Преки чуждестранни инвестиции къде ги слагаш в тая сметка? Не са им заложили увеличение, а задържане на нивото. Което е горе долу леко оптимистично, но изпълнимо като цяло.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 25, 2007 10:51 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Чуждите инвестиции участват в дефицита. Когато правителството казва че ще има 21.9% дефицит, това означава че това ще е разликата между всички влезли и излезли пари...
Вече обеснявах че инвестициите намаляват дефицита в краткосрочен период. За догодина са прогнозирали 4.7 млрд евро. Не знам каква част от тях са изчислили че ще останат у нас. Да речем 50%, щото другите 50% ще излязат обратно навън за внос на разни стоки. Та ако са приели 50% - това означава че са намалили с 4.7 млрд. лева дефицита за догодина. Всъщност те не го изчисляват по този начин, но повярвай ми - инвестициите са отразени в дефицита. Без тях дефицита щеше да е още по-зверски, не че сега е малък...
|
| Чет Окт 25, 2007 11:16 am |
|
 |
|
Цецо
|
не мисля че чуждите инвестиции са включени в дефицита.
Поне за тази година мисля че тия 20 и кусур % са без чуждите инвестиции. Поне от тая статия аз така го разбирам:
http://www.investor.bg/?id=55939
Може и да бъркам де. То самите журналисти не са наясно с това което пишат.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 25, 2007 11:19 am |
|
 |
|
miro_atc
|
според мен бъркаш...
дефицитът е салдото по текущата сметка на БНБ. Дефакто показва разликата във валтния обмен - т.е. разликата между закупената валута и продадената валута. Инвеститорите внасят валута, посредством банкови операции в търговски банки. Една част си я харчат във валута, така че тая част не влиза в дефицита. Другата част която решат да харчат в лева, първо я обръщат в търговските банки, а те като натрупат разлика отиват в БНБ. Не мисля че търговските банки водят статистика колко валута са сменили на инвеститори, колко на други лица. И БНБ не мисля че я интересува това. Важно е разликата в обмена, защото тя оказва влияние на лева. В края на годината БНБ като тегли чертата излиза че е продала повече валута отколкото е купила и се появява "дефицит" на валута, защото пазара внася повече отколкото изнася.
БНБ не може да печата валута и за съжаление не може да изтича до чейндж бюрата, защото в крайна сметка чейнджовете отиват в банките и банките пак ще отидат в БНБ. Затова БНБ обира парсата... Обаче докато може... защото в един дъждовен ден може да се окаже че в БНБ просто няма валута. И тогава ще се окажем всички с много левове с които обаче нищо не може да си купиш, защото никой няма да иска да ти ги смени във валута срещу която да ти даде стока.
За да не стига до този ден, се изяжда изкуствено лева - държавата замразява излишъка и така в населението остават по-малко левове за харчене и обръщане. Другата точка по формулата е инфлацията - лева сам се обезценява, но заради борда това не помага значително, даже обратно... Затова в мойта формула може би инфлацията не трябва да се взема предвид, или даже да се взема с отрицателен знак! Но тогава дупката ще зейне още повече...
И последно растежа - ясно е че като правим повече продукти, лева става по-силен и съответно можем да си позволим по-голям дисбаланс в дефицита.
Търговското салдо - 4.47 млрд, но дефицита е "само" 3.2 млрд.
Разликата се покрива основно от инвестициите - защото другите пера са дребни суми. Забележи че от 3.4 млрд евро дефицита се намаля с по-малко от 1 млрд, т.е. влезли са 3.4 млрд за малко и веднага са излезли обратно към 2.4 млрд. за покупка на стоки.
Но това означава че търговското салдо реално е 2 млрд. а не 4.47....
Всъщност няма гаранции дали са излезли - може просто да си стоят по трезорите на банките като валута?
Обаче ако са излезли излиза че без "инвестиции" дефицита щеше да е само 2 млрд. а не 3.2 ???
Аз ли бъркам нещо сега?
Така го изкарвам че за тия месеци у нас са инвестирали 3.4 млрд от които "може би" са изхарчени към 2.4 млрд за вносни стоки, повишавайки по този начин търговскито салдо и от там дефицита.
От една страна хазната е на кяр, защото 1 млрд от инвестициите все пак са останали и БНБ има с какво да работи...
От друга страна, инвестициите увеличават дефицита и това трябва да се компенсира с нашите данъци и нашите пари. На всичкото отгоре всичките 3.4 млрд все още се водят като активи или пари в България. И един ден инвеститорите ако решат да се оттеглят ще изкат да изнесат ПОНЕ 3.4 млрд ЕВРО. И тогава за втори път ще ударят дефицита и ние пак ще плащаме...
Май досега погрешно съм смятал че временно инвестициите намалят дефицита. Грешката е щото си мислех че може би 50% от тях остава и 50% излиза веднага. Тогава при 3.4 млрд инвестиции имаме 1.7 млрд излизане обратно. Търговското салдо щеше да е 3.7 (2+1.7) млрд, а не 4.47 и дефицита щеше да е 2 млрд точно колкото си е нашия дефиците без инвестиции.
С други думи до 50:50 инвестициите подобряват дефицита временно, след което го влошават и краткосрочно и дългосрочно.
|
| Чет Окт 25, 2007 1:11 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Хъм е как ще вкараш инвестиция и ще я изкараш обратно навън веднага?
|
| Чет Окт 25, 2007 2:13 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Решавам примерно да строя АЕЦ и инвестирам 4 млрд. Регистрирам "Миро-АЕЦ" ЕООД с капитал 4 млрд. След което си поръчвам реактори за 2 млрд. те минават митница, митничарите не ги интересува мойто ЕООД какво е, за тях това е внос и го отчитат...
Държавата казва че вноса е скочил с 2 млрд. и отчита кофти търговско салдо...
т.е. като инвестиция наистина може да има 4 млрд., само че ако над 50% се превърнат от пари в активи (внесени машини, телевизори) това се отразява негативно на дефицита. Добрата новина е, че ако строя АЕЦ ще вдигна БВП-то (т.е. ще има икономически растеж, който на теория по мойта формула ще позволи по-голям дефицит). Лошото е ако не построя нищо...
|
| Чет Окт 25, 2007 3:04 pm |
|
 |
|
Цецо
|
удачен пример
|
| Чет Окт 25, 2007 6:53 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Да си призная, че прочетох само 1-а и 9-а стрница.
Ся да ви кажа какво виждам от Занзибар - нали знаете, че от далеко по-добре се вижда. Пример: един копае в дупката и 10-на го зяпат и изведнъж някой извиква "Не там! Кабел!". Под кирката, де.
И тъй, де, кво виждам от Занзибар:
- България изобщо не дърпа напред в сравнение с 1990г. Приеха ни в Европата заради измислени доклади и (гео)политически съображения. Довод: 1) на румънците се смеехме... 2) На хан Аспарух точно на кръстопътя му се допикало...
- Мит: с мутрите вече е почти ликвидирано. Щото вече не ги виждаш с бухалки ли? Ми те вече няма нужда да бият за да вземат, те глобяват.
- Мит2: България е по-добре напоследък. Да, бе! След като българите от чужбина внасят "невидими" пари в пъти повече от чуждестранните инвестициии, цели клонове от икономиката се РАЗпродават, соц. осигуровки на практика няма - мноо важно, че броят на висящите по барчетата се е увеличил.
- Мит3: с влизането в Европата положонието все-повече ще се смарангясва! Т.е. "останевете ни да крадем на спокойствие, бе!". А ВСИЧКИ държави са си поживяли добре и са напреднали доста след преимането им в Европата.
От тук нататък да ви давам примери как от 18хх година България си пати от политици - не струва. То правилото си е известно във вариант "старшина в казармата", т.е. "ако не ставаш за нищо друго ..."
И стига сте ревали, че нищо не можете да промените. То вече и митинги няма а ако ги има: по новините описват какви откачалки са участвали в тях. Спомням си как пенсионерите последно дрънкаха с тенджерите със седмици, млади хора ги наблюдаваха отстрани а по новините вървеше колко склеротизирани били пенсионерите. Бре, младежо, защити баба си и дядо си, бе!
Ся, интелигентни хора сте. Тия местни избори ПАК са изтървани а парламентарните са още по-голяма мафия. Ама: огледайте се наоколо, вижте кой би се справил с длъжността, навийте го, подкрепете го, помогнете му организационно, плакати му разлепяйте щом се наложи ама на досегашните политици им е време да си ходят!
P.S. След първото ми подобно изказване цялата околия +/-100км беше "банвата" от достъп в България за седмици. Ама аз извиках Неволята и от тогава IP-то ми е "относителна величина". Още по-интересно е, че след като продължих да се появявам банването се прехвърли срещу укривачките на IP. Да, ама на всяко действие има... Пък и поне на мен вече не ми пука: България?! Ами тя остана ли?
|
| Чет Окт 25, 2007 11:02 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе незнам кой, какво и защо ама знам следното:
1. С мрънкане нищо не става.
2. С митинги почти нищо не става.
3. Със стачки почти нищо не става.
4. С избори почти нищо не става.
Ако въпреки след употреба на някое от горните средства, все пак нещо стане, то задължително е с кратковремен ефект и е с цел, просто да ви убедят че нещо става, и после пак нищо да не става.
Относно пенсионерите и тенджерите - нямам никакво намерение да ги защитавам. Точно обратното. Ако продължаваме да отделяме повече пари за един пенсионер, отколкото за едно дете - накрая всички читави млади хора ще се изнесат от БГ и тук ще останат само пенсии. И даже и тенджери няма да имат, защото мангалите (другите които ще останат), ще им ги откраднат. Признавам, доста радикално съм настроен към пенсионерите, особенно към оплакващите се такива. В крайна сметка някой трябва да понесе отговорността за 50те години копане в грешната посока. И не виждам защо това трябва да са новите поколения. Те нямат вина че баба им е вярвала в светлото комунистическо бъдеще и си е опропастила старините. И затова отказват да носят отговорност за грешките на предишните поколения. Най нормалната им реакция е да си съберат багажа и да оставят старците да си сърбат попарата дето са я надробили и продължават да дробят. Адски негативно съм настроен към тая мрънкаща част от обществото. 17 години те решават изборите и накрая пак недоволни и с тенджерите. Мен ако питаш трябва на всеки излязъл в пенсия да му се отнема правото на глас на избори.
Та така за пенсионерите. Вместо да са благодарни, че в тая кочина все още има малоумници като нас дето им плащат хляба вместо да си осигуряват собствените старини, те дрънкат с тенджери по площадите. Накрая ще изгонят всички нормални хора от тая кочина и ще се конкурират с мангалите за малкото останала трева за пасане.
|
| Пет Окт 26, 2007 8:00 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Цецо, с това не става с онова не става, а с кое става?
Няма рецепта! На теб може да ти си иска да ти дадат властта а бедните и пенсионерите да го духат, ама много други няма да са съгласни... и с право 
|
| Пет Окт 26, 2007 10:03 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Знаеш ли, за теб важи една руска частушка:
"Я не мамима, я не папина
я на улице расла и мне курица снесла"
А не се ли замисляш, че тези пенсионери са нашите родители. Те са инвестирали в отглеждането и образованието ни за 20-25 години не малко пари и имат право сега да си получават дивидента?
Или какво - наяла се свинята и ритнала копанката?
Изказването ти е не само крайно, но и цинично. 
|
| Пет Окт 26, 2007 10:19 am |
|
 |
|
sthx
|
Aми това просто не е вярно. Зависи и каква ралика се търси и кой какво иска да види или да не види. Например начинът на мислене на хората се е променил много с всичките последствия от това. Икономически - тогава имахме мораториум за изплащане на външния дълг, а сега поне държавният такъв не е голям проблем. Може и да бъркам, но гърците имат над 100 милиарда външен дълг. По мои наблюдения от далече не само , че не се вижда по добре, но и забелязвам доста неадекватни разбирания за ситуацията тука на емигранти особено на тези, които са излязли от България отдавна. Мутрите бяха създадени и употребени от хора, които и сега дърпат конците на политическия живот. Който от мутрите не влезе в релсите беше отстрелян. Не останаха много за отстрел. Не толкова мутрите са страшни, колкото тези, които невидимо дърпат конците. Впрочем в коя държава не е така? И ако сега не е са толква добре изразени тези феномени и те някога са минали през подобни периоди, че и по-жестоки. Не сме уникални в нищо. И това не е вярно. Емигрантите действително вкарват пари в България, но са в пъти по-малко от инвестициите. Аз не виждам нищо лошо и срамно в това емигрантите да купват жилища в България или да строят хотели. Впрочем ето един контрапукт - България е ощетена икономически от напускането на страната на стотици хиляди млади продуктивни хора, повечето от които са получили добро образование тука. Ощетен сам и аз лично, защото с осигуровките, които внасям изплащам пенсиитие и на техните родители. С последните две изречения не искам да засегна никого по какъвто и да е начин. Причините за емиграцията са ясни. Просто хвърлям един поглед от икономическа гледна точка. Аз не зная да има такъв мит.
Да тука е.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Окт 26, 2007 11:47 am |
|
 |
|
Цецо
|
 |  |  |  | Lupus написа: Знаеш ли, за теб важи една руска частушка: "Я не мамима, я не папина я на улице расла и мне курица снесла" А не се ли замисляш, че тези пенсионери са нашите родители. Те са инвестирали в отглеждането и образованието ни за 20-25 години не малко пари и имат право сега да си получават дивидента? Или какво - наяла се свинята и ритнала копанката? Изказването ти е не само крайно, но и цинично.  |  |  |  |  |
Какво определение ще дадеш на факта че месечните добавки за отглеждан на дете, са 3 пъти по ниски от пенсията получавана от пенсионер без трудов стаж? Това не е ли цинизъм?
Следващите няколко поколения ще плащат скъпо за овчите грешки на същите тези пенсионери. Това не е ли цинизъм?
Цинично? Аз осигурявам прехраната на 4 до 5 непознати пенсионера всеки месец. Ако това е цинизъм, няма проблем наричай ме циник. Няма да ме обидиш. Според мен обаче е цинично да риташ против тези които ти изработват пенсията. Всъщност не е цинично, а глупаво, защото те не губят нищо, а ти губиш прехраната си.
Не казвам че пенсионерите не заслужават да живеят добре. Казвам че те носят огромната част от вината за днешното си положение. И трябва да са благодарни че в тая шибана държава все още има някой който да им заработва мизерните пенсии. Защото скоро и това може да няма. 1 000 000 българи избраха да изхранват чужди майки и бащи. Питаш ли се защо? Дали не е защото техните собствени майки и бащи направиха така, че да нямат децата им бъдеще в собствената си къща? Не е ли цинично това, че в момента в БГ един работещ влачи на гърба си 3 човека и положението се влошава?
Относно това кой на кого е длъжен.
В истински развитите общества работещите се грижат за свойто собствено бъдеще като пенсионери и за бъдещето на свойто поколение.
В недоразвитите общества, работещите се грижат за предишните поколения. Така за тяхното бъдеще няма кой да се погрижи и затова разчитат на тяното поколение да се грижи за тях, както те са се грижили за предишното. Сам виждаш това до къде води. Процеса се развива в негативна посока в прогресия. Такива общества нямат бъдеще, бремето на миналото не им позволява да градят бъдещето си.
За мен по голям преоритет има мойто поколение и последващите, отколкото предишното.
Нищо лично към който и да е. Родителите трябва да се уважават. Просто влизаме в глобален конфликт на поколенията. Аз лично спирам до тук. Няма да ме разбереш, както и аз теб.
|
| Пет Окт 26, 2007 2:31 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Вероятно е така. Въпрос на ценностна система. Аз и фирмата ми внасяме не малко осигуровки, и за смейството ми, и за работниците ми и за пенсионерите... Отделно поддържаме финансово както домакинството на майка ми, така и на тъщата. Какво внасяш ти?
И не виждам в емоционалното ти изригване отговор на въпроса как се издължаваш за вложенините в отглеждането и образованието ти пари?
Ако родителите ти са знаели някога как ти би им се отблагодарил, че са те направили човек, теб прост не би те имало. Щеше да си един икономически неизгоден проект, само добър замисъл.
|
| Пет Окт 26, 2007 3:18 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
С Калашников и Макаров само не сме пробвали ....
|
| Пет Окт 26, 2007 3:19 pm |
|
|