Отговори на тема  [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Следваща
Икономическото ни дередже ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
poolo написа:
Излиза нова фирма - "Фирма 1", предлага услуга Х, обаче фирма "Фирма 2" е вече на пазара от 2-3 години и предлага същата тази услуга Х обаче на цена 4лв. Реално като разходи за извършване на услугата Х са нужни 1лв без да вкл. Човешката работна ръка и съответно останалите до 4лв отиват точно там, за заплати, покриване на разходи, и печалба.

Да дотук добре...но "Фирма 1" решава, че си е намерила разни мизерни работници които ще и бачкат за по 0.50ст. заплащане на единично извършена услуга и съответно тази фирма може да си позволи да свали цената на услугата...тук идва най-интересния момент...тя сваля цената и вместо да печели повече или да увеличи заплатите тя решава едва ли не да унищожи другата фирма, ок ок...чак унищожи не..но е достатъчно това да бъде причина за уволнения, за понижаване на заплалтите и съответно това води до по ниско квалифицирана работна ръка. Та какъв е резултата?

- Скъпи продукти/услуги
- Ниско платена работна ръка
- Ниско качествена работна ръка (не кфалифицирана)
:evil:

нещо не ти харесва пазарната икономика май. Къде по добре би било да се наложи държавна регулация за заплатите във фирма 1 и 2, както и да се наложи огромен акциз на продукцията, та крайната цена да не се влияе от прищевките на собствениците на фирма 1 или 2. Всъщност най-добре би било да се въведе лицензионен режим, като условията се съобразят изцяло с моментното състояние на фирма 2, като по стара на пазара. Идеята е разни "фирмички" като 1 да се отсеят предварително.

Пон Окт 22, 2007 9:36 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
цецо, практиката показва, че се прилагат всички описани от тебе мерки
- лицензионен режим. за да ти дадат лиценз, освен кинтите, трябва и да си бил в бизнеса еди-колко-си години (точния брой е съобразен с фирма 2). ама за да си в бизнеса, вече ти трябва лиценз...
- акциз. произволно определен по методиката ГТО (гледай тавана и определи)
- всякакви видове такси: еко-, за електронен боклук, за опаковка, за брой използвани водни молекули и т.н.
- регулация на заплатите. по-скоро държавните вземания от тях. това става по простата схема на минимални- и максимални осигурителни прагове, които гарантират вземането на държавата, независимо от реалната заплата.
- разни дребни досадни задължителни неща като касов апарат със сервиз във фирма-2, толко-, заго-, лайно- и т.н. мери, проверени от държавната метрология и сервизирани пак във фирма-2 срещу солени месечни суми
- ежеседмично изваждане на всякакви безсмислени документи като актуални състояние, бележка за липса на задължения, бележка че си ял (трябва да се представи при закупуване на тоалетна хартия), и т.н., за които освен че плащаш някакви измислени такси на някакви измислени чиновничета, ами си губиш и времето поне няколко пъти - да подадеш молба, да отидеш да я вземеш, пък документа не е готов още... с тия евро-задръствания, ваденето на такива документчета се превъръща в серосна загуба (загуба=липса на приход)

това му се вика "подобрение на бизнес климата", момчета.
ясно за кого е подобрението

Пон Окт 22, 2007 11:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
Трагичното е че такива мерки се приемат безропотно. Много има да учим още.

Пон Окт 22, 2007 12:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
не.
трагичното е, че такива простотии са законни.
и ако си против тях - си против закона.
при нас простотиите на всички равнища са законни - като се почне от топлофикация, КАТ, ДАЙ, НА, и се стигне до министерски съвет. и който и да дойде на власт трябва да управлява по тези закони, или да ги промени.
ама след 3 месеца всички управляващи установяват, че положениете о много удобно (за тях) и забравят за реформите. ако някой вземе да надига вой има два отговора: така ни казаха от еропата; ти против закона ли си?

ти как примерно си представяш борбата против изискването навсякъде да представяш актуално състояние?
самото актуално състояние като хартия е безмислен документ. защото още същия ден можеш да промениш нещо в регистрацията и 6 месеца да си с уж валиден, но неверен документ.

след толкова милиони изхарчени по е-правителството имаме само е-лайна. без извинение :evil:
и какво? да линчуваме малкия мук? няма как да стане, защото всичко, което е направил е законно:
конкурси, възлагане, договори... формално няма никакво нарушение, само дето няма работещо е-правителство

Пон Окт 22, 2007 1:28 pm
Профил

Мнение 
Taка е. Има много законови положения, които създават голяма бюрокрация. В Австрия ток се пуска за 1 седмица (EVN). Даваш си бележката, че всичко ти е ОК и за една седмица те връзват. Съответно си носиш отговорността, ако си излъгал. Тука трябва да събереш купища документи, подписи, включително да докажеш че не си жираф и накрая, ако стане беля, пак ти ще си винивен. Трифазен ток ми пуснаха за малко повече от година. Даже бях решил да се снимам с тока за спомен , ама така се случи, че като дойде нямах фотоапарат. Не ми се смята колко съм загубил през това време.

Пон Окт 22, 2007 1:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
не.
трагичното е, че такива простотии са законни.
и ако си против тях - си против закона.
при нас простотиите на всички равнища са законни - като се почне от топлофикация, КАТ, ДАЙ, НА, и се стигне до министерски съвет. и който и да дойде на власт трябва да управлява по тези закони, или да ги промени.
ама след 3 месеца всички управляващи установяват, че положениете о много удобно (за тях) и забравят за реформите. ако някой вземе да надига вой има два отговора: така ни казаха от еропата; ти против закона ли си?

ти как примерно си представяш борбата против изискването навсякъде да представяш актуално състояние?
самото актуално състояние като хартия е безмислен документ. защото още същия ден можеш да промениш нещо в регистрацията и 6 месеца да си с уж валиден, но неверен документ.

след толкова милиони изхарчени по е-правителството имаме само е-лайна. без извинение :evil:
и какво? да линчуваме малкия мук? няма как да стане, защото всичко, което е направил е законно:
конкурси, възлагане, договори... формално няма никакво нарушение, само дето няма работещо е-правителство

Стачкувай бе Дедо. В момента сме на фаза - кой не стачкува не пичели (малко перафразирано изказване на бате Ицо). Стачката явно е форма за промяна на закона - стачкувай и ти.

И освен това какво издребняваш - учителите мрат от глад (поне с такова впечатление трябва да сме останали), ти си седнал с актуално състояние да ни занимаваш. Да ти имам проблемите.

Пък и знаем какво е да си бизнесмен в БГ - возиш се на Кайен, ебеш манекенки и по цял ден подпираш масата в Синсити. Това бизнеса е проста работа. Недей да се оплакваш. Актуално състояние, бюрокрация...

:) :) :)

Пон Окт 22, 2007 2:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Цецо
Човека ти казва истината, ти го иронизираш....
Въобще, като гледам как три пъти си смени позицията, оставам с впечатлението, че имаш излишък на работно време.
Я се опитай да застанеш от другата страна на чекмеджето и пак ще си говорим.

Пон Окт 22, 2007 2:46 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
:) Ами той Дедо ми знае чувството за хумор. Ще му се извиня на бира следващия път.

Всъщност не иронизирам него, а абсурдността на ситуацията. Бизнеса е мачкан и пресиран по всевъзможен начин от администрацията. Често пъти това мачкане е с корупционнен интерес, а много често е плод на човешка (чиновническа) тъпота.

Да си чул да има стачка на бизнесмени? Да е тръгнал някой на протест против изискването за актуално състояние на фирма? Аз самия се сблъсквам всекидневно с подобни тъпотии. Макар че на документи съм наемен работник, всъщност по-често съм от другата страна на чекмеджето, когато се касае за борба с хартията. Но и аз си трая тихо и безропотно на чиновническото мародерстване. Всъщност бизнеса не се опитва да нагоди законите и нормите, така, че да са му удобни (освен ако не е достатъчно силен да си купи закони). И затова чиновническите душици си ги нагаждат така че да са удобни на тях - да има какво да папкат, а и все някак трябва да придадат значение на безмисленото си съществувание :)

Та иронизирах, защото си мрънкаме аз и Дедо и ти, против безумието - актуално състояние на фирмата, ама си мрънкаме помежду си. Незнам защо в другите държави тия неща са "по-така" направени. Но знам че бюроподпирачите няма да ги променят към по добро за нас, по тяхна инициатива. нещо повече тяхното желание като правило е обратно на нашите желания, така че да мрънкаме помежду си - няма смисъл.

Мама му стара и в "нормалните" държави има политици, чиновници и пр. плевели. И съм сигурен че не са велико морални и свети същества. Сигурно и там горят от желание да издоят каквото могат. Но някак си "бизнеса" там е намерил начин да ги накара да го слушат. А нашия бизнес се примирява и/или заобикаля правилата както може.

Това важи и с пълна сила и за така нареченото гражданско общество - в БГ то не съществува. Сегашните стачки са всичко друго, но не и гражданско общество. По скоро са стадно цвилене - дайте да ядем щото сме гладни.

Ще се спасяваме поединично докато можем - ще носим актуални състояние, ще бутаме по джобчетата банкнотки и така. Докато ни писне и си плюем на бизнеса и на държавата и на.... и си вдигнем чукалата. В крайна сметка Дон Кихот е трагикомичен герой.

П.С. Къде си смених позицията? Мразя всичко дето работи на бюро (образно казано). Това ми е позицията.

Последна промяна Цецо на Пон Окт 22, 2007 5:39 pm, променена общо 1 път

Пон Окт 22, 2007 5:27 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами аз защо пледирам, че България няма нужда от 300+ партии и политическо правителство, а от една президентска република, с правителство от технократи. Тогава и бизнеса и учителите ще бъдат разбрани по-добре, а броя на лапачите значително ще намалее.

Пон Окт 22, 2007 5:39 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ти ми дай механизъм да направим правителство от технократи...

Ей човек не е проблема в формата на управление, вече сме го дискутирали 100 пъти. Дали ще имаш 1 президент или 200 депутата е все тая.

Проблема е че има избори на които трябва да гласуват българи. Ей това е проблема. Щото на Ганьо думичката технократ му звучи като Техномаркет. И няма да гласува за технократа, а за Фидел Беев или Царо или за някой дето му е обещал нещо дето му харесва.

Знаеш ли колко време ще се задържи в БГ реформаторско или технократско правителство? А замисли се? Ходи кажи ти на чиновниците, военните или учителите, че не са нужни и трябва да напуснат топличките си стаи и отидат да шият, копаят, въртят струга или нещо там друго. Само на технократ ще станеш като те застигне народната любов. Ще спечелиш избори на кукуво лято. Тачър в Англия е била черна чума, а там живее народ дето е 100 пъти по технократски настроен от нашего брата. Какво остава за тук? Незнам колко поколения трябва да се тръшнат за да се промени овчедушното същество на българина.

Всеки народ си заслужава управниците. Тая мисъл не е измислена от мен.

Пон Окт 22, 2007 5:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:

Всеки вика: ДАЙ!
Ами времето на лозунга "Другари, дайте да дадем" май мина Ако искаш рошава гарга ще си я разрошиш сам!
Тоест, вместо да търсиш кусурите на това, което се предлага, опитай се да формулираш някаква теза или идея, колкото и несъвършена да е тя...
Ако не можеш, по-добре чети книгите на Иван Хаджийски, поне да си на ясно с българската народопсихология.

Пон Окт 22, 2007 9:26 pm
Профил WWW

Мнение 
Цецо написа:
Проблема е че има избори на които трябва да гласуват българи.

Аз пък няма да гласувам, сорри ама забравих да си издигна партийка или поне някой общински :P

Пон Окт 22, 2007 10:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
за изборите всеки който може да сметне 2+2 трябва да се запита:

колко е кметската заплата? 1500 лв? 2000 лв?
мандата е 4 години т.е. 48 месеца * 2000 лв = 96 000 лв общо заплати общо за мандата

такааа сега колко пари харчи един кандидат кмет за кампанията си? телевизионно време х 10 000 лв/мин? платени съобщения и реклами по весници, дебати в телевизията, посещения при слави (публична тайна е че всеки плаща за да го покажат в шоуто), плакати? хора ангажирани в кампанията?

по груби сметки минимум 200 000 за по-скромните и по-загубените кандидати до към 2 000 000 лв за фаворитите

ха сега се попитайте кой дава тези пари и срещу какви ангажименти по-късно?

за какъв чеп да гласувам? за да им реализирам корупционните схеми ли?

Вто Окт 23, 2007 12:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Цитат:

Всеки вика: ДАЙ!
Ами времето на лозунга "Другари, дайте да дадем" май мина Ако искаш рошава гарга ще си я разрошиш сам!
Тоест, вместо да търсиш кусурите на това, което се предлага, опитай се да формулираш някаква теза или идея, колкото и несъвършена да е тя...
Ако не можеш, по-добре чети книгите на Иван Хаджийски, поне да си на ясно с българската народопсихология.

А не. Нямам никакво намерение да роша гаргата. Мнението ми за българската народопсихология го знаеш. Може и да бъркам, но съм на мнение че българина разбира само от глад и бой. Тъй че просто седя и наблюдавам и се нагаждам. Докато може. Ако това племе е изстрадало достатъчно - ще му дойде акъла - ако не - да страда. На сила хубост не става.

3aek написа:
за изборите всеки който може да сметне 2+2 трябва да се запита:

колко е кметската заплата? 1500 лв? 2000 лв?
мандата е 4 години т.е. 48 месеца * 2000 лв = 96 000 лв общо заплати общо за мандата

такааа сега колко пари харчи един кандидат кмет за кампанията си? телевизионно време х 10 000 лв/мин? платени съобщения и реклами по весници, дебати в телевизията, посещения при слави (публична тайна е че всеки плаща за да го покажат в шоуто), плакати? хора ангажирани в кампанията?

по груби сметки минимум 200 000 за по-скромните и по-загубените кандидати до към 2 000 000 лв за фаворитите

ха сега се попитайте кой дава тези пари и срещу какви ангажименти по-късно?

за какъв чеп да гласувам? за да им реализирам корупционните схеми ли?

Е по тая логика - колко ли е заплатата на кмета на Ню Йорк (който е милиардер). Едва ли е станал кмет заради едната заплата.

Едва ли си толкоз наивен да смяташ, че някъде по света политиката не се движи от икономически интереси, а от някаква сляпа вяра и морал. Освен някой сбъркан комунист - идеалист, едва ли ще намериш политик по света който да не търси "далаверата". Това само по себе си не е проблем за мен.

Но и аз най-вероятно няма да гласувам на първи тур. Макар че той е по важния и по комерсиалния - общинския съвет е голямата лапачница. Но не виждам партия на която да симпатизирам дотолкова, че да им дам да папкат с моя глас.

Виж на втори тур съм - всеки срещу Бриго (ако се класира). Просто тоя ми е адски противен, даже на моменти ми изглежда зловещ.

Вто Окт 23, 2007 8:00 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Е по тая логика - колко ли е заплатата на кмета на Ню Йорк (който е милиардер). Едва ли е станал кмет заради едната заплата.

не знам как е в ню йорк, но аз ще почна да гласувам когато видя че този който стане кмет започне да прави нещо което е в мой интерес а не в негов личен :)

Вто Окт 23, 2007 8:48 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Следваща