|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 6:36 pm
| Автор |
Съобщение |
|
jorodr
Ранг: Минаващ
|
 Търся услуга FPGA
Търся някой да ми програмира чип на следната схема:
http://www.apple2.org.za/gswv/a2zine/Do ... roller.jpg
също и една подобна на тази.
Кажете кви пари струва подобно нещо.
e-mail: jorodr@abv.bg
Поздрави
|
| Чет Окт 18, 2007 2:37 pm |
|
 |
|
freestyler
|
 Re: Търся услуга FPGA
А ти занимавал ли си се с FPGA?
|
| Чет Окт 18, 2007 4:05 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
6+2 > 5+3
хубави времена бяха...
|
| Чет Окт 18, 2007 5:50 pm |
|
 |
|
jorodr
|
 FPGA
Ne sum se zanimaval. Ideiata mi estestveno ne e cialata shema da mine v fpga, zashtoto vse pak ima i prom, a samo tova, koeto moje. Drugata shema, koiato ne moga da pokaja tuk, zashtoto ia imam na fail, a ne na link e samo logika - adresen deshifrator i generirane na niakoi signali s I-NE. Stava vapros za shemata za kontroler za flopidiskovo ustroistvo za Pravetz 8D, kum koiato se vkliuchva shemata ot linka. Ne me pitaite zashto mi triabva, prosto shte si platia ako niakoi iska da go napravi. Sreshtu razumna suma, razbira se
Pozdravi 
|
| Чет Окт 18, 2007 6:11 pm |
|
 |
|
freestyler
|
Без да се заяждам... Колко имаш наум като казваш "разумна сума"
Най-доброто което мога да те посъветвам е да направиш схемата в Xilinx CPLD, като предварително си вземеш
една развойна платка - нещо такова
http://www.xilinx.com/xlnx/xebiz/design ... ick=BOARDS
Изтегляш си Xilinx ISE WebPack и можеш сам да си компилираш логиката
|
| Чет Окт 18, 2007 6:59 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Жоро,
Всъщност има два PROM-а 256x8, но те са ти малък проблем ако се ползва FPGA с блокова RAM (ако е по-постно FPGA - пак външни памети и се губи смисъл). 556 също се емулира лесно. Най-големият ти проблем са 5V и след това очакваните setup/hold на 6502.
Поне FPGA избрал ли си? И като ще реплицираш целия Disk ][ контролер, не е ли по-лесно да си намериш един?
P.S. @ДедоБоре: 6+2 > 5+3 > 4+4
|
| Чет Окт 18, 2007 8:05 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Айдееее .... пак сработи типично българската реакция:
- Абе ти знаеш ли какво искаш?
- Е те такова животно нема!
- Като си толкова умен, защо не си го направиш сам?
Мисля, че разумните отговори на професионалисти биха били:
- това не може да стане защото:
1........
2........
3.........
- това мога да ти го направя, но ще ти струва еди колко си и ще ми отнеме Х месеца;
- аз лично не се наемам, но ще кажа на еди кой си и ако той може и иска ще се свърже с теб.
|
| Пет Окт 19, 2007 12:05 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Очакваните времена могат да се постигнат изкуствено и данните да бъдат валидни достатъчно дълго време, 556 може да бъде емулиран, но доста изкуствено в FPGA-то, аз бих го изнесъл отвън, другото спокойно влиза, но ако отпаднат паметите ми се струва че и с CPLD се минава спокойно, въпреки че наистина не виждам смисъла да се вкарва в логика, не са чак токова много компонентите и едва лиси намислил да произвеждаш хиляди бройки.
|
| Пет Окт 19, 2007 7:40 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Правил съм нещо подобно. Опиши цялата задача малко по-подробно. Може и на PM.
|
| Пет Окт 19, 2007 8:53 am |
|
 |
|
jorodr
|
 FPGA
Значи идеята е следната. Започнал съм да събирам информация за старите български компютри, защото такава вече почти няма. На много млади хора им е интересно какво е имало преди големите грозни кутии на PC. Изкупувам всякакви стари Правци и контролери за тях с цел тяхното съхранение и представянето им в един бъдещ сайт. Първата стъпка ми е на адрес:
http://www.sofiaprint.com/pravetz8d_bul ... D_bul.html
Издирвам и съхрянявам до колкото мога и български програми, в повечето случаи писани от ентусиасти, защото официалният всички знаем как се правеше. Направил съм и доста снимки на първите ни компютри, някои от които ще кача тези дни.
Ако някой има желание да помогне с нещо, да представи своя програма от доброто старо време или дори с някоя интересна информация от зората на българската компютърна ера е добре дошъл. Според мен е срамно толкова много труд да бъде захвърлен с лекота на вятъра, нищо, че вече няма да послужи на никой. Създал съм и собствен инструмент за прехвърляне на информация от дискети за Apple към дискови имиджи за PC. Така, че ако имате някоя стара дискета можем да я прехвърлим
Целта на контролера каква е..
На мен не ми пречи да си направя контролера, който е описан в "Компютър за Вас" и към него да включа контролера за 82. Обаче искам да създам нещо, което е по-компактно, което да представя на компютърната общност по света, която в областта на старите компютри е доста добре организирана и пази ревниво всякаква информация. Издразних се, че автора на Euphoric (автора на емулатора на Oric и Правец) ми поиска информация за контролера, направи някаква емулация (която така и не успях да подкарам) и написа нещо от рода в своя сайт:
- Това е схемата. Ако някой отчаяно търси флопи за Oric може да я направи, но ако искате истински диск-контролер трябва да си търсите.
От няколко дни съм щастлив притежател на Oric Atmos с Microdisk и мога да ви кажа, че досът им е даже по-зле от Dos 8D на Борислав Захариев. А той дори не е представен в частта на Dos-овете на Oric. Излиза, че толкова много труд и качество ще изпадне в забвение, защото никой не се грижи да го представи. Та искам да им изпратя няколко флопита да може да бъдат представени и нашите продукти - програми и игри, някои от които ги има само под управление на Dos-8d. Колкото и да е чудно - интерес от чужбина има.
За сега правя всичко със свои сили и средства, затова казвам, че сумата трябва да е разумна. Ако някой все пак иска да помогне ще съм много благодарен, може дори да направя рекламна страница на сайта.
Изобщо приемам всякакви идеи.
Поздрави и благодаря за всички добронамерини коментари  ))
|
| Пет Окт 19, 2007 9:58 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Жоро, само мога да ти кажа браво !!! Ако ти трябва за нещо - имам 8А, работещ с монитор, ако кажеш - твой е. Имам и 8D но не ми се дава - и на мене ми е първата любов 
|
| Пет Окт 19, 2007 7:11 pm |
|
 |
|
jorodr
|
 8A
Ейй, milenjs супер си!!!
Точно 8А се опитвам да възкреся в момента. Единия успях да го преборя до състояние само да не може да работи с контролер в слот (имам предвид преди си работеше перфектно  )) )
Другото е само дъно от 8А, но то - ни дума, ни вопъл, ни стон  ))
Ма няма да ме откажат!!!  Снимал съм ги да ги сложа на сайта, ама ми се струва гадно да слагам неща дето не може да се пипнат работещи.
Между другото посети галерията отново - сложил съм нови снимки на неща, които трудно могат да се видят в България. Само, че с IE, че Firefox нещо се излага..
Така, че предложението ти е тъкмо навреме. Още повече, че имам платка с 256 К Ram.
Между другото щом и ти си закърмен с 8Д и не си го направил - успях да го пусна през Scart на TV. Скоро и това ще сложа.
Драсни един мейл с координати
Между другото оказа се, че има още някои луди дето ги тресе носталгията, та може да спретнем една кръчмарска среща  Дедо Боре да се чувства специално поканен
Поздрави 
|
| Пет Окт 19, 2007 10:23 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Айде и аз да се включа... Спасих от изхвърляне напълно работещ Правец 82 с две флопита (от тънките), платка разширение на паметта, паралелен контролер с принтер и платка със Z80.... Естествено с класическия зелен монитор... И всичкото това работи на пушка... За съжаление няма време сега да се занимавам с него и съм го скрил на тайно място.. Решил съм някой ден като ми остане време да го профилактирам и изчистя да изглежда като току що произведен и да го пусна да издавам я приемо-предавателни протоколи я фактури на него.. ама пусто свободно време... та едва ли ще стане скоро... Ама мога да туря едно рамо с фотоси поне за галерията ако представлява интерес...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Съб Окт 20, 2007 12:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
 Re: FPGA
Наистина един музей би било добра идея та дори и вируален само
Имам предвид да се събере информация за различните компютри произвеждани някога в България а те наистина са много! Нямам предвид само ИЗОТ-и и Правци и имковци..
Някъде през 85-87г. в техникума който учих в Добрич се произвеждаше един компютър "Балик", макар че комютър може би не е точната дума защото нямаше дори видео, само седемсегментни идикатори, т.е. нещо като съвременен касов апарат. Обаче си беше продукт... със собствена кутия и т.н. Мога да разпитам дали има някъде останали спомени, за работещи... силно се съмнявам
Ще бъде интересно да се събере информация за всякакви подобни налудничеви неща. Казвам налудничеви, защото идеята на тоя Балик беше да се обучават децата в детските градини... Не знам как точно са си го представяли едно дете в детската градина да пише програми на асемблер и да ги въвежда като hex в един касов апарат
Иначе за 8Д съм писал една игра, не беше лоша - нещо като смесица между digger и bolo, ама много малко вероятно някой още да я пази... аз със сигурност не я пазя 
|
| Съб Окт 20, 2007 2:16 pm |
|
 |
|
jorodr
|
 FPGA
Ако е от старите Правец 82 с жълтите кутии ще е добре да сложим някоя снимка. Имаше 2 модела - на единия цифрите бяха с кирилицата и нямаше клавиши за стрелки. Другия беше "по-модерен" - имаше стрелки и можеше спокойно да се играе каратека, че с комбинацията MK-H, MK-U трудно се придвижваше без да ти набият канчето  . Имаш мейла - ако направиш снимки - пусни
Ако намерим и на Изот 1031 също ще е добре. Аз лично имах някъде една 8'' дискета, ще я потърся да я снимам до една 3.5 ''  Така, че помагайте
miro_atc - идеята е не само снимки да сложим, а да спасим това, което се е запътило към бунището. Защото след години съм сигурен, че някой музей ще се сети, че има и такава част от българската история като компютърната, ама само снимки ще останат - няма да има какво да светне и какво да се пипне. Всичко е ценно и си има история - дори и най-елементарния контролер. Така, че ако изникне нещо - обаждайте се 
|
| Съб Окт 20, 2007 2:24 pm |
|
|