Отговори на тема  [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Следваща
Икономическото ни дередже ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
мисля, че по-добре човек да си гледа собственото икономическо благополучие, а не държавното...особено ако не иска да го вземат за плямпащ политикан, или по-скоро да си проличи че е такъв...
всъщност, личното и държавното са в пряк разрез. най-добре е когато аз вземам пари,а другите не. ако аз вземам и другите вземат, то моите пари се обезсмислят.

Пон Окт 15, 2007 11:15 am
Профил

Мнение 
zaphod написа:
мисля, че по-добре човек да си гледа собственото икономическо благополучие, а не държавното...особено ако не иска да го вземат за плямпащ политикан, или по-скоро да си проличи че е такъв...
всъщност, личното и държавното са в пряк разрез. най-добре е когато аз вземам пари,а другите не. ако аз вземам и другите вземат, то моите пари се обезсмислят.

както кажеш Вуте :D

Пон Окт 15, 2007 12:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:

Ау и как ли живеят жителите на Люксембург или Швейцария? Сигурно много зле.

Но пък си е супер кеф да си богаташ насред циганската махала, а?

Пон Окт 15, 2007 1:24 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
http://www.investor.bg/?id=55939

Това трябва да е достатъчно обяснение защо излишъка не трябва да се харчи (за заплати, за чешмички и каквото и да е друго.)

"Към края на август те (инвестициите) покриват 106% от дефицита по текущата сметка, докато преди година са покривали 147,6%.". Тенденцията виждате ли я? Това при положение че инвестиции са нараснали като нето тегло. Обаче потреблението отвън - навътре (дефицита) нараства изпреварващо.

В момента в който спаднат под 100% ( а това ще стане до края на годината, айде в най добрия случай Q1 на 98), излишъка е единствената подпорка на борда. И колко ще издържи - не съм оптимист.

"Преди седмица аналитичното звено на списание "Икономист" - "Икономист интелиджънс юнит", прогнозира почти двоен спад в преките чуждестранни инвестиции още през 2008 г., като прогнозата съвпадна и с очакванията на повечето от международните рейтингови агенции и анализатори за отлив на чужди капитали от региона."

Да знам, че сега ще ми скочите от какво е тоя дефицит, кой е виновен (не са учителите, да) и пр. Ако питате за лично ми мнение - тоя дефицит е естествения резултат от приобщаването на дрипав българин към клуба на богатите. Иска Ганьо да е европеец - сега и на момента. Може би беше рано, трябваше още 10тина годинки глад да има.... Но каквото станало-станало.

Незнам кой е виновен, ама тая консумация дето я правим - ще я плащаме. Купувай Ганьо - плазми, че скоро може и да няма (възможност).

На всичко отгоре и кофти година се случи - петрола скача, световна зърнена криза, а и като прибавим ипотечния шамар зад окена... Абе кофти момент за преход.

Не искам да съм на мястото на този кабинет. Още по малко на следващия, ако този падне.

Вто Окт 16, 2007 9:41 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, ти май така и не разбра, че борда се крепи от валутния резерв и никой не може да посегне на него.
А излишъка крепи дефицита. И в момента излишъка е двойно по-голям от планирания в бюджета и се очаква да нараства още.
А нарастването на дефицита може да се овладее с рестриктивна политика на банките спрямо потребителските кредити. Останалото ще го свърши инфлацията - като в къщи не ти стигат парите за храна и ток, няма да ти е до плазмата.

Вто Окт 16, 2007 10:21 am
Профил WWW

Мнение 
е долу-горе взехме да идваме на едно и също мнение...

Въпроса е какво ни чака. Според мен инвестициите ще спаднат, дали 50% не знам. Но със сигурност спада на инвестициите ще вдигне още дефицита. За догодина отиваме към 30% дефицит и това даже е оптимистично.

Ще се върна пак на формулата която сам съставих:

излишък + инфлация + растеж > дефицит

Въпроса е как ще се покрият тия 30%? Да очакваме такъв икономически растеж е просто смешно...

Остава излишък и инфлация... Кое?

В единия случай 30% от парите от данъците просто ще отиват за накълцване, в другия случай 30% от парите ни се обезценяват. Изборът е ваш...

Вто Окт 16, 2007 10:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
Цецо, ти май така и не разбра, че борда се крепи от валутния резерв и никой не може да посегне на него.
А излишъка крепи дефицита. И в момента излишъка е двойно по-голям от планирания в бюджета и се очаква да нараства още.
А нарастването на дефицита може да се овладее с рестриктивна политика на банките спрямо потребителските кредити. Останалото ще го свърши инфлацията - като в къщи не ти стигат парите за храна и ток, няма да ти е до плазмата.

Ами те нещата са навързани като свински черва - борда няма да се закрепи върху валутния резерв, ако дефицита продължи да расте със същия темп, а инвестициите паднат наполовина. Валутния резерв крепи борда в учебниците. Но досега борд не е прилаган за страна с инфлациона разлика от страната донор на курса от порядъка на 15-17%, и с такъв дефицит. Ние и Латвийците сме пионерите :). Затова и от ЕЦБ почнаха да пускат фитили за промяна на фиксирания курс.

Излишъка е двойно по-голям от планирания, ама я погледни колко беше планирания дефицит - ако не ме лъже паметта трябваше да е под 12% до края на годината. А той ще 20%. Мисля че излишъка иделано ще попълни тая дупка, засега. За догодина - лошо.

Относно рестриктивната политика на банките - конкуренцията там е жестока. А никой не може да ги задължи да вдигнат лихвите насила. БНБ не може да вдигне лихвения процент едностранно, защото той е зависим от ЕЦБ. Единственото което може да направи е да сибира резервите на банките. Но те и сега са на предела на разумното - мисля че нямахме аналог с толокова висок процент на задължителни резерви - но банките компенсират с пари на банките майки отвън. Лихвите няма как да се вдигнат осезаемо - народа тегли като обезумял кредити. Естествената спирачка ще дойде когато почнат да стават повече лошите кредити, за съжаление тогава вече ще е късно.

miro_atc написа:
е долу-горе взехме да идваме на едно и също мнение...

Въпроса е какво ни чака. Според мен инвестициите ще спаднат, дали 50% не знам. Но със сигурност спада на инвестициите ще вдигне още дефицита. За догодина отиваме към 30% дефицит и това даже е оптимистично.

Ще се върна пак на формулата която сам съставих:

излишък + инфлация + растеж > дефицит

Въпроса е как ще се покрият тия 30%? Да очакваме такъв икономически растеж е просто смешно...

Остава излишък и инфлация... Кое?

В единия случай 30% от парите от данъците просто ще отиват за накълцване, в другия случай 30% от парите ни се обезценяват. Изборът е ваш...

Ами ти сам си отговаряш на въпроса. Или трябва да ограничим дефицита (да свием потреблението отвън-навътре), или да трупаме излишък, или най-добре да правим разтеж. Трупането на инфлация като способ за борба с дефицита - мисля че не се нуждае от коментар.

А сега като гледаш горното ми отговори как точно се вмества в тая формула повишаване на заплатите в бюджетната сфера (учители, доктори, чиновници и който и да е). Май само в инфлацията, а?

Да сигурно ще кажеш че без учителите няма разтеж. Да в дългосрочен план е така, ама в момента май хоризонта хич не е дълъг и е доста тъмен.

Затова казвам че не сегашното правителство, ами и най-големия корифей на икономиката да туриш да управлява...

Последна промяна Цецо на Вто Окт 16, 2007 10:52 am, променена общо 1 път

Вто Окт 16, 2007 10:37 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
Затова и от ЕЦБ почнаха да пускат фитили за промяна на фиксирания курс.

Не съм чувал за такива приказки, но това няма да го допуснат банките. Те вече не са български и работят с капитали от вън.
Промяната на курса (примерно от 2 на 3лв за евро) означава ако аз съм взел 10000лв кредит (5000 евро) да върна на банката 3300 евро. На колко трябва да ми вдигне тя лихвения процент за да си прибере и главницата и лихвите, обърнати в евро по новия курс? Ако такова нещо се допусне, всички ще спрат да си плащат кредитите поради невъзможност и цялата система ще рухне, а загубите от потребителските кредити ще ги отнесат банките.
Има обаче един много мрачен сценарий: Европа винаги се е дразнела и ни е натяквала, че сме богати хора, защото всяко семейство има по един, че и повече апартамента и вила. Ако целта е да се вземат имотите на хората за невърнати кредити ще стане мътна и кървава.

Вто Окт 16, 2007 10:51 am
Профил WWW

Мнение 
Цецо написа:
Излишъка е двойно по-голям от планирания, ама я погледни колко беше планирания излишък - ако не ме лъже паметта трябваше да е под 12% до края на годината. А той ще 20%.

Лъжи те ;-)
Излишъка по план трябваше да е 2.5%, а дефицита 12%. С други думи:
2.5% излишък + 4-5%инлация + 6-7% растеж трябваше да е повече от 12%.

Да ма дефицита отива към 20% и формулата ще се преправи на:

5% + 14-15% +6-7% > 20%

Цитат:
Мисля че излишъка иделано ще попълни тая дупка, засега. За догодина - лошо.

Пак се лъжеш заради тъпия министър - дупката се запълва от инфлацията. Как ще запълнеш 8-10% дупка с 5% ?

Цитат:
Относно рестриктивната политика на банките - конкуренцията там е жестока.

повече тук http://money.ibox.bg/columnist/id_1003551441

Цитат:
Лихвите няма как да се вдигнат осезаемо - народа тегли като обезумял кредити. Естествената спирачка ще дойде когато почнат да стават повече лошите кредити, за съжаление тогава вече ще е късно.

Да лихвите не се вдигат, защото държавата държи измислен курс. Банките легално си перат парите през държавата - обменят на измисления курс и изнасят навън. За да поддържа курса, държавата ни събира данъци с излишък, т.е всички плащаме на Ганьо да си купува плазма. Сега има инфлация, банките са застраховани - ще си променят си лихвата и тогава вече Ганьо ще го духа.
Така че пак помислете кое е по-добре - инфлация или излишък?

А затова какво прави държавата - една интересна статия:
http://money.ibox.bg/columnist/id_1003551441
Цитат:
Статистиката е фрапираща: за последните седем години населението на страната е намаляло с 470 хиляди души, а чиновническият апарат е нараснал с близо 46 хиляди души (по данни на НСИ). Докато през 2000 г. на 89 граждани се е падал по 1 чиновник, през 2006 г. съотношението вече е 57 към 1. През последните две години въпреки обещанията на министъра на държавната администрация Николай Василев за 10% съкращения чиновниците продължават да се множат.

[/quote]

Вто Окт 16, 2007 10:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами ето ти - чети. ЕЦБ и те не знаят какво искат - както казах досега валутен борд не е прилаган за нашите условия - опредлено не става както е по книжките и от ЕЦБ са озадачени...

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=382595

http://money.ibox.bg/news/id_562891223

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=385338

Иначе съм съглсен с теб че падането на борда ще е страшен шамар за България. Народа чисто и просто ще обеднее и ще го усети на следващия ден - директно.

Банките не ги мисли. Всички дългосрочни кредити са с плаваща лихва - а познай какво е калкулирано в "плаването" - валутния курс.

Вто Окт 16, 2007 11:00 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
относно съкращаването на чиновниците сме на едно мнение - макар че и там не е лесно. Скоро си говорих с един чиновник - вика ми - ами искат да ни съкращават, а ние и сега не можем да поемем работата. А познай как ще ни съкратят :) Не са ефективни, ама като ги съкратиш - блокира. Кеф. Българин на държавна служба - стреляй без да мислиш.

Относно "измисления" курс - ти май искаш падане на борда а?

Последна промяна Цецо на Вто Окт 16, 2007 11:03 am, променена общо 1 път

Вто Окт 16, 2007 11:03 am
Профил ICQ

Мнение 
Lupus написа:
Промяната на курса (примерно от 2 на 3лв за евро) означава ако аз съм взел 10000лв кредит (5000 евро) да върна на банката 3300 евро.

хе-хе, надявай се!
Всички кредити са вързани към кихвения процент на банката и навсякъде има ситен шрифт, който казва че банката може едностранно да промени лихвата...

Вто Окт 16, 2007 11:03 am
Профил
Аватар

Мнение 
http://news.ibox.bg/news/id_2091512212

Гледайте сега инфлация.

Вто Окт 16, 2007 2:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
zaphod написа:

Ау и как ли живеят жителите на Люксембург или Швейцария? Сигурно много зле.

Но пък си е супер кеф да си богаташ насред циганската махала, а?
кефи те не кефи, това са психологическите реалности. това е малко нелицеприятна концепция, щото така се обезсмисля идеята за идеален строй, но идеалистите да го духат, мен ме устройва.

Вто Окт 16, 2007 4:09 pm
Профил

Мнение 
Цецо написа:
http://news.ibox.bg/news/id_2091512212

Гледайте сега инфлация.

Да, барела гони 90$ и в Европа ще духаме супата, за да може шейховете да си строят острови. :cry: Това е положението. Интересно каква ще е инфлацията по-западните ни партньори в ЕС тази година - нали във всяка страна тя трябва да е под 3% ?

Вто Окт 16, 2007 8:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 358 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Следваща