Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Проблем с импулсно захранване 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Проблем с импулсно захранване
Няколко дена се боря да преработя едно импулсно захранване от 24VDC на 220VDC. Схемата е класическа - обратен преобразувател с UC3842 и ООВ с оптрон и TL431. Направих вече няколко трафа, по различни методики, от различни книги, като даже съм комбинирал формули. На практика работи ама не баш. Проблема ми е че при малак товар, в първичната страна сякаш протичат два процеса - един от много кратък работен(пусков) импулс и един от работния импулс на ШИМа, при което се наблядават доста смущения. Предположих че не ми се разрежда индуктивността и след известни корекции в намотките на трафа и въздушната междина стигнах до такова положение, че при голям товар захранването работи перфектно(вижда се само пусковия импулс от ШИМа, а напрежението върху ключа е като за "снимка"), но при малък товар проблема остава (а захранването работи при много променлив товар).

Ако може да дадете идея какво да го правя, че взе да ми писва да мотам трафове без особен ефект. :?

Пет Окт 05, 2007 4:36 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
за какви мощности става въпрос?
можеш ли да снимаш една осцилограма на дрейна - напрежение и ток?

Пет Окт 05, 2007 10:21 pm
Профил

Мнение 
10W ми е изходната мощност. Ще ти пратя осцилограма в неделя или в понеделник, че ми е в работата

Съб Окт 06, 2007 8:14 pm
Профил ICQ

Мнение 
без никакъв товар наистина стават някой път чудни неща, за това в такива захранвания много често има товарни резистори, които да гарантират минималния товар, най често 50-тина мА оправят нещата
другото което оказва голямо влияние е реализираната схема на обратната връзка, с малки кондензаторчета тук там също се стабилизира, но така на сляпо не мога да ти кажа повече, прекалено много фактори са, може дори лошо проектирана платка да е, никой не знае

Нед Окт 07, 2007 11:30 pm
Профил

Мнение 
Постоянен малък товар съм сложил, но без ефект. Захранвнето се стабилизира от 200мА на горе(при максимални 600)! Играх си и с кондензаторите за честотна компенсация, но пак нямаше особена промяна. Това което ме тормози е дали схемата се възбужда от смущенията генерирани от трафа(за който съм използвал бифилярно навиване), или по принцип се получава нестабилна и да търся проблема в самата схема за управление (обратни връзки, честотни компенсации и т.н)

Пон Окт 08, 2007 1:18 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
При малък ток и при голям ток индуктивността работи в различни режими - с прекъснат и с непрекъснат ток.
От там следват огромни разлики в държанието на цялата схема.
Провери това.

Освен това при коефициенти над 0,5 в режим на непрекъснат ток тези схеми имат особена неприятност - почват да работят "като че ли" на субхармонична. Но щом казваш че проблема ти е при малките товари, вероятно не е това.

Като дадеш картинките ще има по-голяма яснота.

Пон Окт 08, 2007 10:04 am
Профил

Мнение 
Ето малко осцилограми на напреженията на гейта на дрейна и тока(през Rsens)

Прикачени файлове:
oscilogrami.zip [2.4 MiB]
213 пъти
Пон Окт 08, 2007 10:20 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
нямаш ли токова сонда?
трябва по-прециззно измерване на Id, ако може със стойности. така е малко неясно. на Rs не е правилно да се мери.
прилича на някакво самовъзбуждане, но може и да е защитата по ток. имам усещането, че е голям тока при включване на транзистора. това е заради адски голямата вторична индуктивност. но пък това трябва да е проблем при голямо натоварване.
какво ти е сътношението ин индуктивностите първина/вторична
какъв е периода на затихващите колебания на тока?
от къде се получават тези отрицателни отскоци в дрейновото напрежение?

сложи някаква схема да умуваме. и детайли за трафа

Пон Окт 08, 2007 12:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А звукови ефекти има ли? (когато работи зле)

Възможно е обратната връзка да не е компенсирана добре.

Пон Окт 08, 2007 1:09 pm
Профил

Мнение 
За съжаление нямам токова сонда. Много е вероятно да сработва защитата по ток че като гледам импулсите са 4-5В, а тя сработва при 1В. Пробвах с няколко трафа които съм изчислявал по книгите на Marty Brown и Keith Billings (намерих ги от този форум). Ползвал съм и формули от различни Application notes на фирми произвеждащи магнитопроводи и трафове. Този който се оказва най успешен е :
- магнитопровод Kaschke 2006 E25/7 с Ae=52кв.мм. Br=0,2T Al=305nH при 0,2мм междина
Lpri =4,66mH (при ток Ipk= 275mA, f = 80kHz) изчислена междина lg=0,213mm , първична намотка 123нав. (Npri^2 =Lpri/Al)
вторичната намотка с най-голяма мощност(за 19В) е сметната по нав./волт на първичната при максимален коеф. на запълване и Uin min - 12нав.

Интересното за мен е че при изчислената междина за всеки траф(най близка стойност с която разполагам е 0,2мм), захранването работи твърдо в не прекъснат режим, затова слагам двете части на магнитопровода с о.2мм междина - общо 0,4 - тогава нещата горе долу се получават.

ДедоБоре на последните ти два въпроса в момента не мога да ти отговоря.
Ето схемата на захранването. Стойностите на елемнтите за ООВ не съм ги променил защото за сега не съм определил по-добри. (че съм малко "зелен" в тая област :? )

Прикачени файлове:
shema.JPG
shema.JPG [ 177.67 KiB | Прегледано 2683 пъти ]
Пон Окт 08, 2007 4:15 pm
Профил ICQ

Мнение Hm
jorji82 написа:
За съжаление нямам токова сонда. Много е вероятно да сработва защитата по ток че като гледам импулсите са 4-5В, а тя сработва при 1В. Пробвах с няколко трафа които съм изчислявал по книгите на Marty Brown и Keith Billings (намерих ги от този форум). Ползвал съм и формули от различни Application notes на фирми произвеждащи магнитопроводи и трафове. Този който се оказва най успешен е :
- магнитопровод Kaschke 2006 E25/7 с Ae=52кв.мм. Br=0,2T Al=305nH при 0,2мм междина
Lpri =4,66mH (при ток Ipk= 275mA, f = 80kHz) изчислена междина lg=0,213mm , първична намотка 123нав. (Npri^2 =Lpri/Al)
вторичната намотка с най-голяма мощност(за 19В) е сметната по нав./волт на първичната при максимален коеф. на запълване и Uin min - 12нав.

Интересното за мен е че при изчислената междина за всеки траф(най близка стойност с която разполагам е 0,2мм), захранването работи твърдо в не прекъснат режим, затова слагам двете части на магнитопровода с о.2мм междина - общо 0,4 - тогава нещата горе долу се получават.

ДедоБоре на последните ти два въпроса в момента не мога да ти отговоря.
Ето схемата на захранването. Стойностите на елемнтите за ООВ не съм ги променил защото за сега не съм определил по-добри. (че съм малко "зелен" в тая област :? )

Оптрона така ли е или просто си го объркал на рисунката ?

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пон Окт 08, 2007 4:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
1. Обратната връзка да се вземе преди, а не след дросела.
2. C5 пречи, вместо него обикновено се слагат паралелно на C116 още един резистор и кондензатор, вкл последователно.
3. Интересно е как е топологията на платката, това играе яко!
4. UM3842 има един интересен феномен, наречен "Subharmonic oscilations". Ремонтира се обикновено с още един транзистор и малко други елементи във веригата на токовата защита. Проучи Чичо Гугъл!

Опитай тия жокери и се обади какво е станало!

Пон Окт 08, 2007 4:58 pm
Профил ICQ

Мнение MДа
bateAz написа:
1. Обратната връзка да се вземе преди, а не след дросела.
2. C5 пречи, вместо него обикновено се слагат паралелно на C116 още един резистор и кондензатор, вкл последователно.
3. Интересно е как е топологията на платката, това играе яко!
4. UM3842 има един интересен феномен, наречен "Subharmonic oscilations". Ремонтира се обикновено с още един транзистор и малко други елементи във веригата на токовата защита. Проучи Чичо Гугъл!

Опитай тия жокери и се обади какво е станало!

Сякаш се подсетих че в компютърните захранвания няма кондензатор преди дросела , ама там дросела е някакъв особен и 12 и 5 волта се мушат през него , защо не си намериш един такъв тъкмо е като за тази цел ако трябва го преизчисли и пренавии като за твоето напрежение.
Ама защо ми се струва че оптрона нещо не бачка като света , не е проблема в C5 а по скоро тока на оптрона може нещо да куца , виж в справочника какъв ток е необходим и в какъв диапазон трябва да е !!!

Пон Окт 08, 2007 5:24 pm
Профил

Мнение 
Оптрона е така.

И други с които съм коментирал схемата е гледат малко на криво, но в действителност работи добре на 24В, освен това за две години сме нямали дефектирало такова захранване, а изделието работи в промишлени условия.

Ще пробвам bateAz и ще видим.

Пон Окт 08, 2007 5:25 pm
Профил ICQ

Мнение !!!
jorji82 написа:
Оптрона е така.

И други с които съм коментирал схемата е гледат малко на криво, но в действителност работи добре на 24В, освен това за две години сме нямали дефектирало такова захранване, а изделието работи в промишлени условия.

Ще пробвам bateAz и ще видим.

Шом казваш

Пон Окт 08, 2007 5:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща