|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:21 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
Разтълкуване на обозначения и изводи на транзистора
| Автор |
Съобщение |
|
bachest
Ранг: Минаващ
|
 Разтълкуване на обозначения и изводи на транзистора
Гледам някакви руски схеми. Как да разбера какъв транзистор точно ми трябва като вида KT3129A, KT814B и т.н.
-----------------
Тази схема актуална ли е за всички транзистори от този тип? В смисъл разположението на C, B, E.
Когато схемата е с "SMD" монтаж:
Такова ли е винаги разположението на изводите (C, B, E)?
|
| Нед Сеп 30, 2007 7:13 pm |
|
 |
|
Gogo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
 Re: Разтълкуване на обозначения и изводи на транзистора
Досега не съм срещал SMD транзистор в такъв корпус (SOT-23) или подобен, на който да са му по друг начин изводите - както са нарисувани на картинката, така са. Ако има и с друго разположение, нека колегите ме поправят! Не винаги е такова разположението на изводите на транзисторите в такъв корпус. А какъв транзистор точно ти трябва вместо КТ3129А, КТ814В и т.н. можеш да разбереш, като видиш параметрите на руския транзистор и си потърсиш друг с подобни. Всичко това го знае чичико GOOGLE, попитай го 
|
| Нед Сеп 30, 2007 8:11 pm |
|
 |
|
bachest
|
Мерси.
Някъде има ли литература за абсолютно начинаещи? Или просто неща като за обща култура?
|
| Нед Сеп 30, 2007 10:57 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
По-добре си намери нещо от градската библиотека, в електронен формат бих ти препоръчал "the art of electronics", има го в дата.бг.
Успех!
|
| Пон Окт 01, 2007 10:36 am |
|
 |
|
vstoykov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Яну 09, 2007 12:05 am Мнения: 130 Местоположение: Варна
|
Потърси книгите на Атанас Шишков и най-вече първа част на "Полупроводникова техника" и "Първи стъпки в радиоелектрониката".
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=10798
http://www.smartbooks-bg.com/?show=browse&prodid=632
Достъпна е за изтегляне книгата на Васил Сапунджиев Електроника за начинаещи.
Още за теглене:
http://spoika.no-ip.info/site/literatura.html
|
| Пон Окт 01, 2007 6:53 pm |
|
 |
|
bachest
|
Отново благодаря.
Това, което ми трябваше е нещо такова: http://drmelectronics.hit.bg/index_files/Page591.htm Изобщо целия сайт. Не само този раздел.
Иначе ще прегледам и книгата на Васил Сапунджиев въпреки, че е доста над това което ми трябва.
|
| Пон Окт 01, 2007 9:21 pm |
|
 |
|
vstoykov
|
Малко философия не по темата...
Много си скромен
По принцип човешките потребности са неограничени (вкл. и потребността от знания)...
Но погледнато от друга гледна точка може и да е правилно това, че се самоограничаваш - затова са измислили разделението на труда - не може всеки да знае всичко...
Благодаря за интересното мнение - това ме провокира да помисля (отново  ) дали не е време и аз да започна да се самоограничавам, защото съм "захапал" в твърде много области и по този начин не може да се очаква сериозен напредък в коя да е от тях (вместо това - твърде малко напредък във всички)...
И друг път съм си мислел за тези неща, но все съм се изкушавал - само още една област, само още един проект, само още една книжка...  и в един момент се оказва, че са минали 10 години... 
|
| Вто Окт 02, 2007 10:08 pm |
|
 |
|
bachest
|
Прегледах я. Общо взето само суха теория. Нищо практично.
Интересно ми е къде слагаш отправната точка в биографията си и броиш до десет? 
|
| Сря Окт 03, 2007 8:48 pm |
|
 |
|
vstoykov
|
В същност нямах предвид нещо свързано точно с конкретната книга. Имах предвид философския проблем за самоограничаването на интересите...
През миналия век, когато започвах да се интересувам от електроника, бях си купувал разни списания (освен книги) по темата и в едно от тях имаше календар за 1996 г. Залепих си го на шкафа и не съм го свалил от тогава - предназначението му е да ми напомня за стрелата на времето... Казах 10, защото е по-кръгло 
|
| Сря Окт 03, 2007 9:42 pm |
|
 |
|
bachest
|
Да не пускам нова тема, имам няколко питанки.
1. Може ли по някакъв начин да се импортва (вмъква) дадена схема, която е в формат *.gif, *.pdf, *.png в някоя програма за обработване като CircuitMaker, Protel - май се казваше другата или в някоя подобна програма?
2. Какво се има в предвид като се каже цифрова интегрална схема? - Чип, който се програмира с програматор и изпълнява някакви логически функции?
|
| Пон Окт 15, 2007 3:28 am |
|
 |
|
vstoykov
|
Създаването на софтуер, който разпознава букви е сложна задача (в момента най-добрия е ABBYY FineReader OCR), а разпознаването на схеми е още по-сложна - да не кажа нерешима с класически компютри и софтуер...
В зависимост от функционалното си предназначение, интегралните схеми се делят на:
- аналогови (линейни)
- цифрови (логически, импулсни, дигитални)
- комбинирани
Цифровите интегрални схеми работят с дискретни сигнали (напр. при цифровите ТТЛ интегралните схеми, напрежение между 0V и 0.8V се счита за логическа нула, а напрежение между 2V и 5V е логическа единица), докато аналоговите - с аналогови сигнали (напр. на входа на един усилвател можем да подаваме напрежение в широк диапазон (напр. от -5V до +5V) и всяко напрежение между горната и долна граница ще е еднакво "правилно", докато при една ТТЛ интегрална схема не е правилно да се подава напрежение между 0.8V и 2V (това е т. нар. защитна зона (неопределена зона)))).
Уикипедия: Интегрална схема
Уикипедия: Дискретен сигнал
Уикипедия: Цифров сигнал
Уикипедия: Аналогов сигнал
Не бива да забравяме, че това са понятия, които се отнасят за неща, съществуващи единствено в съзнанието на субекта, който ги разбира (напр. всеки сигнал е "аналогов" - дори и дискретния, но разликата е по начина, по който гледаме на него). Нещо като магнитните силови линии - няма такова нещо в "реалността" (всички електромагнитни явления се свеждат до излъчване/поглъщане на фотони), но понякога е удобно да си представяме, че ги има.
|
| Пон Окт 15, 2007 5:25 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|