Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Помощ за Дипломна работа - паралелен порт 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Помощ за Дипломна работа - паралелен порт
Първо здравейте. Трябва да се извиня предварително, че първия ми пост е такъв, но вече не знам към кого да се обърна за помощ.

Та на въпроса - заданието ми за ДР за промени миналата седмица от изчисляване на обектив (специалността ми е оптоелектроника) в: Да се разрабори съгласуваща система – софтуерна част за предаване и обработка на данни от електронно-регистрираща система на базата на CCD фотоприемна част с компютърен обработващ блок. Разработката да позволява визуализация на спектъра, регистриран от фотоприемната част на монитора на PC, регистрацията да може да бъде въвеждана в памет. Група регистрации да могат да бъдат осреднявани с визуализация на осреднената крива. Системата да дава възможност за интегриране на регистрираната крива за определяне на площта в произволни единици (пропорционалност на енергията)."

Аз съм си виновен, че изобщо се съгласих, ама какво да се прави. Устройството, което ще се свързва към параления порт не е моя грижа (разработва го колега). Но със софтуерната част трябва да се справя аз, а последно съм пипвал C преди 3 години. От страницата на която изнамерихме схемата на устройството имам следния код:

Код:
/*
Acquisition And Control Of Linear CCDSensors
Using EPP Protocol 
Radovan Stojanovic
Applied Electronics Lab, Department of ECE
University of Patras, Greece
*/

#include <stdio.h>
#include <dos.h>
#define    PIXELS    2088
#define    INTR      7         /* IRQ7 */
int        l[2500];            /*data vector*/
int        port;               /*port address */

void interrupt( *oldhandler ) ( void );
void far interrupt scan( void ) /*acquisition routine */
{
  int i;
  disable( );
  outportb( port+4, 255 );          /*generate SL*/
  for( I = 0; I <= 2100; i++)    /*acquire pixels*/
    l[i] = inportb( port+4 );
  enable( );
  outp( 0x20, 0x20 );
}
main( )
{
  int i, j, oldmask, a;
  port = peek( 0x40, 8 );
  /* set-up interrupt */
  oldhandler = getvect( INTR | 0x08 );
  oldmask = inp( 0x21 );
  a = inp( port+2 );
  a = a | 0x10;
  outp( port+2, a );
  setvect( INTR | 0x08, scan );
  outp( 0x21, oldmask & ( 0x0ff ^ ( 0x01 << INTR )));
  outp( 0x20, 0x20 );             
  for( ; ; )
  {
    /*processing routines*/
  }
}

Последните дни четох какво ли не, но определяно няма да се справя с доразвиването на кода по-горе до изискванията на заданието (дори и отчасти). Може ли някой да ми помогне?

Нед Сеп 30, 2007 5:12 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
И на каква OS ще се търкаля софта ?

Нед Сеп 30, 2007 7:21 pm
Профил

Мнение 
Не е уточнено в заданието, може и да е DOS.

Нед Сеп 30, 2007 7:23 pm
Профил

Мнение 
То помощ все още не ти трябва, трябва да си седнеш на четирибуквието и да отделиш малко време за четене - поне източници на информация дал господ. Ако подходиш сериозно предполагам ще има кой да удари някое рамо. Но ако разчиташ на нещо преди сам да си се потрудил едва ли някой ще ти окаже съдействие.

Нед Сеп 30, 2007 7:33 pm
Профил

Мнение 
Натам си мислех, че ще тръгнат нещата :)
Работата е, че ако това ми беше заданието преди 3 месеца, когато по принцип ги даваха досега наистина щях имам идеи и просто да питам за оптимизации или за по-сложните неща.
Това задание в този му вид го измислиха преди малко повече от седмица. Защитата ми е петък, така че колкото да си седя на четирибуквието, няма да се справя.
Не бързах да се дипломирам тази година, преди да ми кажат че има места за магистратура - за това ми е зора към момента. А в оптоелектрониката няма много програмиране, та затова съм и на това ниво - никакво.

Нед Сеп 30, 2007 7:52 pm
Профил

Мнение 
Като гледам source - компилатор на borland ще го сдъвче - http://dn.codegear.com/museum - тук има безплатен за DOS. Намираш два компа, правиш си кабел - http://www.tecno.demon.co.uk/dcc/dcc.html (може да не е стане, тъй като не ясно как изглежда другата страна) и си тестваш комуникацията. Не знам до какво ниво си с програмирането, ако имаш желание може да се справиш. Няма как да стане ако не опиташ.

Дотук - отделено време 5-7 мин. До петък има още доста.

Успех

Нед Сеп 30, 2007 8:15 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
хи-хи,
от 3 години не си пипвал С ;) значи от първи/втори курс когато задължително си го изучавал така ли :?:
иначе по темата това и на мен ми прилича да е за борланд компилатор за дос.. много яко между впрочем :!:

въпросче : защо ти е паралелен порт :?: ако не ти е ковнато в заданието.... (а аз го четох и не видях нищо такова)

по-добре се насочи към усб-то(демек USB :))

смятам, че тука много народ може да ти помогне и от към контролер частта и откъм ПЦ-то (юзър интерфейса разбииш'ли)
за теб ще остане само да подплатиш юзър интерфейса с функции за image processing ;)
аре мисли по въпроса, че нямаш време :)

Нед Сеп 30, 2007 11:03 pm
Профил

Мнение 
Ами ковнато е в заданието - т.е. заданието е за съвместна ДР (колегата ми има да прави електронната част). Малко по надолу (което не съм писал) е упоменат порта, че е Parallel.
Иначе, колегата се е насочил да ползва USB точно (макар и в неговото задание да е паралелен порт), но от това което прочетох, за паралален порт ще е по-лесно откъм софтуерната част. За USB се изисква драйвер и вече по-големи познания вероятно - драйвера на чипа го намерих, ама за по натам идея си нямам.
Днес съм последно за тази седмица на работа и утре ще се хвана да чета пак, макар че вече няма за кога :o

Пон Окт 01, 2007 11:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
абе то се вижда че и без това го караш това образование през пръсти, защо вообще се занимаваш :) ?

Пон Окт 01, 2007 11:59 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Така кода ще тръгне наистина само под дос и трябва да плзваш най - много Win 98 :) Ето ти този линк, тук има описано за под дос как стоя нещата http://electrosofts.com/parallel/index.html, а пък тук http://electrosofts.com/parallel/parallelwin.html как стоят нещата при XP и управлението с VC++. Това за 2-3 часа тябва да го подкараш, ама функциите за image processing.....

Пон Окт 01, 2007 12:40 pm
Профил

Мнение 
@3aek, не знам защо реши, че го карам през пръсти. Ако е от нивото ми на познавана на "C" си в грешка. Програмирането изобщо е толкова малко застъпено в моята специалност, че няма как да имам познания в област, за която не съм се интересувал допълнително.
Единствената ми грешка е, че заради работа (работя редовно от 7 месеца), дипломната ми работа остана малко на заден план. Но и там малко съм оправдан поради финансови причини, то кой ли не е всъщност.

@sv_shady, благодаря за линковете, сега ще ги погледна.

Пон Окт 01, 2007 5:57 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]