|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 3:57 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
evmav
Ранг: Минаващ
|
 реле, контактор, снабър
Въпроса ми е следният:
Понеже много често ми се налага да управлявам мотори(АС) с помоща на релета, контактори, триаци и т.н., когато се стигне до момента за снабърите, винаги подхождам опитно и комбинирам различни стойности за С и R. От това се губи доста време.
Някой може ли да помогне с някаква методика или теория за изчисляването им.
конкретно:
1) - реле (12V) управлява намотка на контактор(3 phase) (силно индуктивен товар) - какъв снабър и къде е по-подходящо да се сложи, паралелно на товара или на контакта (на релето),
2) - реле (12V) управлява мотор 7,5А@230V RMS
за защита от отскоци в напрежението слагам варистори, въпроса е да се преборя в максимална степен с "искрите и дъгите"
|
| Съб Сеп 29, 2007 2:34 pm |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Искаш да се пребориш със силните смущения които ти внася комутацията в електрониката ли или нещо друго ?
|
| Съб Сеп 29, 2007 3:27 pm |
|
 |
|
evmav
Ранг: Минаващ
|
....за тях съм взел допълнителни мерки, но колкото повече толкова по-добре.
Всъщност по ми се ще да снижа до минимум искренето, защото е неприятно от естетична и инженерна гледна точка. А пък и да се удължи живота на релетата/контакторите.
|
| Съб Сеп 29, 2007 4:42 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ами в такъв случай най-добре е да ползваш SSR със ZeroCross и няма да имаш никакви искри и най-вероятно много малко смущения. Иначе много ме съмнява че снубър ще пребори искрите на 7-8 А.
|
| Пон Окт 01, 2007 9:31 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|