|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:20 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
 Qt графични библиотеки
Някой занимавал ли се е да компилира и подкара тази GUI библиотека с Windows? На теория изглежда супер - библиотеката ви позволява да билдвате едно и също приложение и за Windows, и за Linux, и за Mac OS, но като всеки друг open-source проект, с който съм работил досега, проблемите започват още от самото начало, т.е. при опитите да компилирам библиотеката.
Та се чудя аз ли не виждам нещо, или мнението ми за подобни проекти е вярно и ще трябва да си поиграя преди да мога да ползвам библиотеката.
|
| Чет Сеп 27, 2007 8:38 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
последните версии се компилират трудно дори и на linux.
първо има адски много депендъси (орбит, мико, мок и какво ли не знайно и незнайно)
второ отнема време и за съжеление не може да се пусне клъстерна компилация.
няма ли ги готови - слагаш и линкваш?
опиши накратко какви да проблемите
|
| Чет Сеп 27, 2007 10:34 pm |
|
 |
|
vlado
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
@ДедоБоре: Абе честно казано проблемите ми са повече мързелански, отколкото истински - свалих си Q../Free SDK и се огледах за компилирани библиотеки, ама ядец - само сорс (точно и за това хич не обичам open source). Oпитах се да билдна библиотеките, но MAKE процеса взе да плюе грешки и явно трябва да се отстранят една по една, та за това и попитах някой имал ли е успех с това.
Междувременно обаче ми казаха за по-добра графична библиотека за Windows, Linux и Mac OS X - wxWidgets. Свалих си я днес и започвам да се ръчкам с нея - още повече, че един колега ми зае една добра книга  и ще мога да чета на хартия... а като уча нещо ново, най-обичам да е с книга.
Ще докладвам от време на време как върви това, защото ако са верни твърденията за тази GUI библиотека, ще ми свърши доста работа.
|
| Съб Сеп 29, 2007 5:32 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами не знам дали е по-добра. просто е различна от Qt.
и е с друг лиценз, което на мен ми харесва.
книгата е горе-долу добра за запознаване с животното. после трябва да гледаш за детайли в документацията към wxWidgets, ама е доста дебела (~2400 стр.)
успех!
и сподели впечатления
|
| Съб Сеп 29, 2007 10:21 am |
|
 |
|
vlado
|
Ще споделям впечатления като понапредна малко.
Ще отворя нова тема...
|
| Съб Сеп 29, 2007 5:09 pm |
|
 |
|
Ico_Belqta
Ранг: Новодошъл
|
Дръпни си Qt компилирано , с каква дистрибуция си ?
Аз направих грешката да компилирам и то си е малко продължителен процес. Освен това с Qt се прави новото КДЕ 4 , така че едва ли има по-добра от нея.
_________________ Мразя червени жички !!!
|
| Сря Окт 03, 2007 9:00 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
влдадо е с дистрибуцията windows на М$.
ами КДЕ-4 не е върха на сладоледа, поне що се отнася до ефективно прахосване на процесорна и видео мощ.
а и QT се разраства все повече и вкарват какво ли не в него и от проста графична библиотека от 3-4МБ сорс набъбна на 80. вече не знам дали може да бъде осмислена. не знам защо в една графична библиотека трябва да има постсрипт, поддръжка на принтери, DNS и т.н. и определено вече не става за прости/ембедед приложения
wxWidgets (преди се казваше wxWindows, но М$ претендират за всичко, което има *indows в името си, че е е тяхно) също набъбва, но по-скромно. и като че ли е по-контролируема при компилация. е, няма 3D и алфа канали, ама за нормални приложения и това стига.
|
| Сря Окт 03, 2007 11:01 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
явно не напредваш бързо? ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
|
| Съб Окт 27, 2007 12:03 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Qt съм я компилирал за Red Hat от сорс, но беше преди 2-3г., нямах проблеми. Че тя откога стана free ? За Windows беше към $1000 на работна станция ? Библиотеката си има чудесна документация. Евентуалната причина за грешки не е в сорсовете, ами в дистрибуцията, често пътищата до инклуд файловете и библиотеките са на различни места. Провери в make файловете къде ги търси, бръкни в скрипта при първоначално зареждане ( забравих му името ) и добави пътищата, след това не би трябвало да имаш проблем. Огледай и с коя версия на gcc трябва да се компилира.
А бе Vistata уж с платена поддръжка, обаче при мен от 2 месеца не мога да направя update, какво ли не прочетох, какви ли не номера опитах, и писма им написах на дърветата, че взеха и отговоирха, не ще и не ще. Накрая ми казаха соломоновото решение форматирай диска и инсталирай наново. Така че, платеното, особено писано от хамериканци, е голяма беля  Иначе е шаренко, добре рекламирано, с купища глупости. Най-харесвам софтуер писан от германци  , обикновено е много стабилен.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Ное 02, 2007 5:19 pm |
|
 |
|
vlado
|
Нямам много време за това напоследък, но ще стигна и до multiplatform host programming  .
|
| Чет Ное 15, 2007 8:11 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|