Отговори на тема  [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Следваща
Лазерен убиец на комари с акустично самонасочване. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Бе то автоматична калибровка звучи хубаво,ама да не вземеш за еталон звук я кучето или котката ( а недай боже тъщата) че тогава става една....По скоро за калибрация - записан еталонен звук от комар (женски!).Правиш аудио сканиране на пространството по сектори,сравняваш с еталонния звук и ако сравняващото устройство дигне флага за стрелба-пуцаш.Преди това правиш с едно ДСП филтрация на звуците и си О.К Проблем евентуално ще бъде синтеза на регулатора за управление на 3 координатния купол за насочване на лазерната пушка (щото ако идва цял рояк гладни гадини...) но с подходящ наблюдател от по-висок ред и добра оптимизационна процедура ще се реши проблема.

Сря Юни 20, 2007 6:30 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ся, според мен идеята е гнила. Къде по-добра работа ще върши крокодил с привързан бензинов трион на опашката - за в стаята на тъщата, де

Пон Авг 06, 2007 11:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Вземам си думите назад: крокодилът избяга с квичене а трионът се закашля. Къде се продават по-евтинки мощни лазери? На първо време 3D контролер за насочване ще го играя аз.

Вто Авг 07, 2007 10:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Здравейте, пичове!
След последният ми "дървен" експеримент погледнах нещата по-научно (почти седмица не съм спал от размисъл) и стигнах до изводи който биха съживили не само темата но и изследванията в областта на изкуствения интелект:
1. Технологията трябва да е изчистена: вместо да си играете с DVD лазери инвестирайте в един по-скъп и сложете край на разните му там микрофони. Щото и тъщата много бръмчи и нищо чудно след първото "ужилване" да ликвидира цялата система чрез технологията "летящ чехъл".
2. Един достатъчно мощен лазер трябва много бързо да сканира стаята. При поява на съмнителен обект (тук вършат работа 3D преобразуванието на Фурие и корелацията с предварително зададени модели, т.е. обобщен 3D модел на комар и снимката от паспорта на тъщата) лазерът ограничава мощността си и съкращава периметъра на търсене.
3. Сканирането може да стане единствено чрез огледалца на магнитен принцип. Пиезото не дава нужния ъгъл. И всичко да е във вакуумна среда.
4. След съвпадение 99% с модела лазерът дава мощен импулс между очите / рогата съответно.
5. Проблем: само женските комари хапят. Избиването на ВСИЧКИ комари би довело до преразход на енергия и митинги на природозащитниците. Значи: HiTech алгоритъм който да определя това между задните крака на комара ташаци ли е или не е. И след това: да живее изкуственият интелект!
6. Евентуален бъг: какво ще стане ако тъщата разглежда семейния си албум и снимката й бъде прогорена?! Бррр, не ми се мисли!

P.S. тъп въпрос към rumen за тъпите капани: Румене, капаните дето си ги видял във Видин с какви излъчватели бяха? Щото аз имам доста такива с луминисцентни лампи на малка мощност ама не са ефикасни. Ако сложа инфрачервени диоди ще помогне ли или просто да загрявам тъмен предмет до 37 градуса и да пускам газ от запалка заредена с CO2 (въглероден двуокис) напр.?

Нед Авг 12, 2007 11:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bongo-bongo, 3D сканирането с лазер е отчайващо неефективно, като ти дойде времето ще разбереш защо.
По въпроса за 37"Ц и СО2 : едва ли ще стане ( ама не съм убеден ). Пробвал съм с мокър парцал, загрят до 35+ и става много добре, по добре е от синя лампа. Съдя по броя анихилирали комари на сутринта.

ЕДИТ: За разграничаване на женските комари може да се ползва това, че те по-често ползват дезодоранти и силикон за бюста. А силикон се открива лесно със силиконотърсач.

Пон Авг 13, 2007 12:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Батето е прав-когато силиконотърсача се вдигне от позиция 6 часа на 12 часа - със сигурност е засечен женски комар :D Сутринта комарите са бавни,щото са наядени и е приложим и метода с джапанката,а за ранобудните ловци - и с ластик може да ги бият(ма мноого гадно се размазват). Химическите атаки не че не са приложими,но не са ми по вкуса.

Пон Авг 13, 2007 1:41 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
моята версия за устройството е следната
1-локализация с микрофони в ъглите на стаята не ни трябва много голяма точност,но задължително поне в куб около 5 на 5 см
2-система за стационарен баркод четец от тия в супермаркетите само че с мощен лазер който се включва само за част от секундата когато комара би трбвало да е на прице,системата която го задейства има в паметта си вкарани координатите на обхождащия лъч тъй като те са винаги едни и същи.
когато данните от локатора съвпаднат с вкараните вече координати на възможните поразяващи линий се пройзвежда истрела,дори и да не улучи лазера няма да навреди на околната мебелировка заради малкото време през което е включен

Вто Авг 21, 2007 11:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мариане, ти ся ще ме караш да ловя комарите и да им лепя баркодове!
А за проблема с тъщата нямаш никаква идея!!!

Чет Сеп 20, 2007 12:21 am
Профил

Мнение 
Прочетох първа и 7ма страница ... не знам ако в някоя от другите е писано, но ако определяте с 4 микрофона как ще определите височината ? В такъв случай май е най-добре с 8 ... И по-лесно ... вярно, че и с 4 може да се сметне, но според мен ще е много неточно ... колко е натоварен комара, колко е голям и т н ... Иначе добра идея :)

Чет Сеп 20, 2007 12:51 am
Профил
Аватар

Мнение 
kiler_4o написа:
Прочетох първа и 7ма страница ... не знам ако в някоя от другите е писано, но ако определяте с 4 микрофона как ще определите височината ? В такъв случай май е най-добре с 8 ... И по-лесно ... вярно, че и с 4 може да се сметне, но според мен ще е много неточно ... колко е натоварен комара, колко е голям и т н ... Иначе добра идея :)

Теоритично 3 микрофона са достатъчни. Ама аз се опитах да пробутам идеята за 1kW лазер имайки предвид тъщата...

Нед Сеп 23, 2007 4:19 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
килерчо,
помисли ако си учил линейна алгебра и аналитична геометрия...
некъде първи курс из университета..
и сега
как чертаем координатната система?
иде реч микрофон на краят на X, на Y, на Z.:idea:
четвъртият микрофон ти е на пресечната на правите или там където се пише нулата :) :idea:
така по лесно ще можеш да определиш точката в пространството.
можеш спокопйно и по три точки но първо сметките са повече, второ като се вземе цялата магария дето се замисля, с четвърта отправна точка ще имаш по-голяма точност.

Пон Сеп 24, 2007 11:17 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
по-интересното е каква енергия трябва да се съсредоточи върху комара и върху каква площ.
Защото ако лазерният сноп не уцели комара това дали ще е нахапан може да се окаже най-малката грижа за този,който е в стаята :)
Ако целта е да се изгорят крилата на комара и той да падне без да нанася поражения енергията би трябвало да е по-малка и не толкова опасна.

Ако лазерният лъч има поразяваща мощ ( т.е. не е фокусиран точно върху комара ) действието му ще бъде по голяма част от дължината ( а в нормална стая това не е толкова голямо разстояние ) и при евентуален пропуск ще нанесе поражение където попадне. Другият вариант - с фокусиране на лъча върху целта е интересен,но труден вариант,защото освен точното разстояние ще трябва и оптична система,способна за достатъчно бързо и точно фокусиране. А една такава система би била доста интересна за реализиране :)

Пон Сеп 24, 2007 5:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Ако целта е да се изгорят крилата на комара и той да падне без да нанася поражения енергията би трябвало да е по-малка и не толкова опасна
- кое ти гарантира,че падайки с изгорели крила,гадината,няма да поведе джихад срещу този който я е лишил от крилата - под формата на последно забиване на хобота в човешка плът ?Жаждата за мъст и смърт от преяждане( в случея на комара перпиване) с кръв ги подценяваш! Какво ще правиш - ще ставаш да го довършваш с чехъла ли ? Или той или аз .Трябва да бъде изпарен във въздуха.
Ако системата не уцелвала - ми на сутринта ще се събудиш на червени петна от лазера - там където е прогарял на момент - като калинка.Жена ти - също.А тя как ще го приеме новия вид на точките - съмнявам се да минеш с номера-"Ами миличко това е последния писък на модата от Милано.."
Така че умната!
[/code]

Пон Сеп 24, 2007 7:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
MYXATA написа:
килерчо,
помисли ако си учил линейна алгебра и аналитична геометрия...
некъде първи курс из университета..
и сега
как чертаем координатната система?
иде реч микрофон на краят на X, на Y, на Z.:idea:
четвъртият микрофон ти е на пресечната на правите или там където се пише нулата :) :idea:
така по лесно ще можеш да определиш точката в пространството.
можеш спокопйно и по три точки но първо сметките са повече, второ като се вземе цялата магария дето се замисля, с четвърта отправна точка ще имаш по-голяма точност.

А отразения от стените и други предмети звук (от горкото комарче), къде го забравихте? :(

Вто Сеп 25, 2007 1:08 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Само за информация: Отразените вълни ВИНАГИ пристигат след преките. Куриоз :oops:

Вто Сеп 25, 2007 10:16 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 194 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Следваща