Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
wifi модул с документация? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
tgi, вижда ми се малко умряла работа да си напишеш сам фърмуера. все едно да си напишеш GSM стека сам на съществуващ хардуер.

1. не знам, но мисля, че тези неща подлежат на сертифициране. един протоколен анализатор за 811 ще дебела купчина пари. пък и самите стандрти надали са достъпни. то PCI е зор, какво остава за другите.

2. в чипа има някакъв ром и 4 пъти повече рам. фърмуера май се чете от външния флеш и се изпълнява в рам-а. значи може да се изпиратства? но пък става непродаваемо в белия свят.

3. варианта с готова карта остава единственото приемливо решение (май).
ама май отдавна никой не прави призми с оригинален чипсет на интерсил? другите китайщини колко съвместими са на протоколно ниво? проблема е, че картите могат да изчезнат от пазара за 6 месеца и, ако си се базирал на тях, си яхнал метлата

Нед Сеп 16, 2007 10:54 pm
Профил

Мнение 
И аз да се набутам в дискусията - значи забравете варианта с PCMCIA - идеята върви на стари карти, основно PRISM чипсет (или съвместими с тях). Производство на призм няма от години, не говорим за бъдеща наличност. Всички други, които се предлагат сега, са CardBus - 32-битов вариант, горе-долу PCI като идея, и не поддържат 16-битов режим, следователно йок.
УСБ - още по-зле - там голяма част от стека е изнесена в ПЦ-то за евтиния. Имаше една фирма Zidas, и техните чипсети ZD1201, 1211. Те си имаха memory-mapped интерфейс, ама миналата година ги купиха Atheros и ги направиха на развоен център. Нормално УСБ wifi да се подкара на ембеддед, също няма шанс (или смисъл, който както го приема).
Относно Philips - там май е най-розово и достъпно.

А за търпеливите, стигнали до тук: има и модули на ST - STLC4550 (има и STLC4420, ама той е a/b/g, т.е. има и 5GHz) - концепцията е като на филипс, BGA модул. Ако някой му трябва спешно, отваря NOKIA Е-серия и вади един (ако може де). Интерфейсът е SPI. И един цитат: "В настоящее время STLC4420 и STLC4550 доступны в виде пробных образцов. Стоимость модулей в оптовых партиях составит 9 и 8,5 долларов, соответственно" (април 2006 е това).

CSR предлагат също wi-fi чипсети с доста интеграция, но за модул не знам.

За най-закъсалите - слагат ethernet и купуват за 60-70 лв безжичен ethernet bridge (или media convertor му викат още). Големичък е верно, ама които клиент иска без жица, взема.

Ако търсите дребност, не знам, търсете още, тия решения не минават. Ако цената не е проблем, имаше на Digi и на други фирми модули готови с wireless.

Кой е Moko и за какво се бори не ми се чете, ама обзора им на ембедед wireless решенията е отличен:
http://wiki.openmoko.org/wiki/WiFi_support_in_OpenMoko

Нед Сеп 16, 2007 11:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
tgi, вижда ми се малко умряла работа да си напишеш сам фърмуера. все едно да си напишеш GSM стека сам на съществуващ хардуер.

За умряла не е, но не е малка. Надявам се да не стига дотам работата.

Цитат:
1. не знам, но мисля, че тези неща подлежат на сертифициране. един протоколен анализатор за 811 ще дебела купчина пари. пък и самите стандрти надали са достъпни. то PCI е зор, какво остава за другите.

802.11 стандартите все още ги има за безплатно download-ване; не съм сигурен взех ли
ги всички на диска си, дано не скубя коси след време ако се окаже, че не съм.

Цитат:
2. в чипа има някакъв ром и 4 пъти повече рам. фърмуера май се чете от външния флеш и се изпълнява в рам-а. значи може да се изпиратства? но пък става непродаваемо в белия свят.

Няма нужда да се пиратства - човек купува чипа заедно с firmware-а.
Всъщност изглежда работата е доста по-лесна и документирана отколкото очаквах,
в тоя модул има някакъв по-стар SA2443 или нещо подобно, който също не е
намираем, но пък бил стандартизиран по един или друг начин в 802.11 стандартите,
така че дяволът май не е толкова черен.
Е, не е като T10 или T13 стандарт, макар че и там ако не знаеш какво търсиш
може бая време да си загубиш в чудене, предполагам.

Цитат:
3. варианта с готова карта остава единственото приемливо решение (май).
ама май отдавна никой не прави призми с оригинален чипсет на интерсил? другите китайщини колко съвместими са на протоколно ниво? проблема е, че картите могат да изчезнат от пазара за 6 месеца и, ако си се базирал на тях, си яхнал метлата

Карта не е решение в случая въобще, нямам толкова място. А и те са изчезващ вид, вече
всеки вгражда микроскопични модулчета, ако PCMCIA карта ми е единствената опция
значи просто нямам такава, няма да разработвам нещо дето ще е остаряло преди
да съм го почнал.... :-)

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Сеп 16, 2007 11:29 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
дядо абсолютно си прав, днес като четох по форумите случайно попаднах на дискусия за wifi и се обсъждаха опции
за BGW2xx има линукс драйвери само бинарни т.е. ако платката ти е 386 и може да пуснеш линукс си ок
за ембедед едни индийци продават кит със LPC2138 + BGW2xx за $500 ти дават платката и демо код със затворен код т.е. ползваш библиотеките но не може да бараш нищо на ниско ниво същите индийци ще ти окажат съпорт и дадат сорсове за 5 цифрена сума а ако питаш NXP и си малка риба те пращат при индийците
на всичко отгоре каквото и да направиш с този чип трябва да минава EMC тестове т.е. допълнително набутване и като сметнеш че самите BGW2xx като чипове се продават за $15-18 т.е. колкото готова PCMCIA платка не виждам защо някой ще се набутва с това BGW2xx освен ако не е решил да прави смартфони и мястото му е ценно

Нед Сеп 16, 2007 11:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3